26.06.11, 08:08
Na innym podobnym, forum była dyskusja o inicjacji dzieci przy udziale komunii.
Wycięto mnie, gdyż napisałem, Ze komunię powinno się pozwalać spożywać od maleńkości. Tak jest w prawosławiu.
Najbardziej jednak obrazili się katolicy, którym próbowałem uświadomić, że w/g ich wiary spożywają mięso, a pan ksiądz popija krwią.
Fakt ten, za trudny był do przyjęcia.

Sobór Trydencki o błędach w postrzeganiu Eucharystii

I/B. Wstęp do kanonów o sakramencie Eucharystii
Skoro nie wystarczy powiedzieć prawdy bez odsłonięcia i odparcia błędów, święty sobór uznał, żeby dołączyć poniższe kanony, aby wszyscy - poznawszy już naukę katolicką - zrozumieli także, jakich herezji winni się wystrzegać i unikać.

I/C. Kanony o Najświętszym Sakramencie Eucharystii
1. Gdyby ktoś przeczył temu, że w Najświętszym Sakramencie Eucharystii zawarte są prawdziwie, rzeczywiście i substancjalnie ciało i krew wraz z duszą i Bóstwem Pana naszego Jezusa Chrystusa, a więc cały Chrystus, a twierdził, że jest On w nim tylko jako w znaku, obrazie lub mocy – niech będzie wyklęty.
2. Gdyby ktoś mówił, że w Najświętszym Sakramencie Eucharystii pozostaje substancja chleba i wina wraz z ciałem i krwią Pana naszego Jezusa Chrystusa, i przeczył tej przedziwnej i jedynej w swoim rodzaju przemianie całej substancji chleba w ciało i całej substancji wina w krew, z zachowaniem jedynie postaci chleba i wina, przemianie, którą Kościół katolicki bardzo trafnie nazywa przeistoczeniem - niech będzie wyklęty.
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Cenzorzy 26.06.11, 12:01
      Taaa, strasznie tam ciąć zaczęli za poglądy. Azerce coś na głowę padło, bo tnie jak gupia. Ale nic to, tak długo jak nie uczynią forum zamkniętym będę się tam pojawiał smile
    • wiolka-0 Re: Cenzorzy 26.06.11, 16:41
      hehe....dobresmile.....
      Dużo spraw się powinno... ,dużo rzeczy jest "olewanych". A gdy powiesz co myślisz szczególnie Katolikom to Cie w łyżce wody utopią,masakra.Przejaw miłości.Śmiechu warte.
      W ogóle ja tego nie rozumie, nakazy.... a ja się pytam...dlaczego sama wiary wybrać nie mogę w dorosłym życiu?Wolna wola? lepiej ściemniać i tkwić, ponieważ nie chce mi się toczyć batalii z katolikami.Nie każdy lubi zwadysmilei zamieszanie z chorymi czasem heretykami. Cóż,jestem Katoliczką a szczerze, wolałabym sama odkryć religię bez pomocy np. kościoła i ... itd.
      A i żeby była jasność ,nie jestem żadnym "belzebubem" tylko dlatego że mówię , co myślę.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka