Dodaj do ulubionych

Święty pasek

13.06.12, 15:17
Mam przed sobą dość ciekawy artykuł poświęcony relikwiom. To bardzo ważny element w historii KK. Relikwii jest bardzo dużo i stale szybko przybywa. Jedną z ważniejszych jest święty pasek z Prato (miasto koło Florencji). Wiąże się ta relikwia z niewiernym Tomaszem. Apostoł Tomasz, poźniejszy święty, wątpił nie tylko w Zmartwychwstanie Chrystusa, ale i w Wniebowzięcie Matki Boskiej (taki był uparty niedowiarek), nie był bowiem obecny podczas tych szczególnych aktów. Gdy pokazano mu pusty grób NMP i to go nie przekonało, zobaczył wówczas w glorii NMP, która zrzucila mu z nieba pasek od swojej szaty. Ten własnie pasek jest obecnie w kaplicy Katedry w Prato. Znajduje się w złotej podłużnej szkatule ze szklanym wiekiem aby każdy mogł go zobaczyć i pozbyć się niewiary. Pasek jest pokazywany wiernym tylko pięć razy w roku i wtedy gromadzą się niewierni pielgrzymi aby pozbyć się niewiary i zostawić odpowiednie datki. Pasek pokazywany jest przez wysokiego hierarchę (jest zdjęcie tego biskupa jak trzyma w rękach tą złotą szkatułę i sam jest w złotych szatach, ma ogromny złoty krzyż na piersi oraz nawet złote oprawki w okularach). Wystarczy mu pokazać tylko pięć razy w roku ten pasek i tyle ma złota - prawdziwie "złoty interes". Każdy ateista może tam pojechać (wpierw ustalając dzień takiego pokazu) aby naocznie przekonać się, że taki pasek zrzucony z nieba jest i może go zobaczyć. Dla mnie ważna jest inna informacja. Pomijając ten drobny szczegół, że wtedy nie było pasków przy damskich sukniach (to wynalazek znacznie poźniejszy) ogromną wartość ma samo "zrzucenie z nieba", co świadczy o dodatniej grawitacji między niebem, a Ziemią i to w kierunku Ziemi. Wynika z tego jasno, że masa Ziemi jest większa od masy jaka jest w niebie (co jest zrozumiałe, bo tam masa jest tylko dla wybranych). To budzi obawy, że może coś "cięższego" spaść z nieba przez jakieś niedopatrzenie świętych jacy bawią się w niebie. Modlitwy do świętych, o pewien umiar w hulankach w niebie, poparte odpowiednim datkiem jest uzasadnione.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Święty pasek 13.06.12, 19:18
      To pokazuje, ze faceci w brokatowych kiecach maja ludzi za idiotow. Wygląda na to, ze slusznie, skoro w dobie lotow kosmicznych znajduja sie tacy, co w te bzdury o swietych pasach wierzą.
      • kociak40 Re: Święty pasek 13.06.12, 21:49
        Relikwie jak to relikwie, mają świadczyć o prawdzie, a za to trzeba pałacić.
        Inną ciekawą relikwią jest duża gliniana waza, szczelnie zamknięta, w ktorej jest wiatr ze stajenki betlejemskiej. Tego zobaczyć nie można (tego wiatru) ale prawdę możemy uzyskać w formie pukania w wazę. My puk, puk i uzyskujemy dzwięk, który świadczy, że wiatr ze stajenki betlejemskiej jest w środku. Wszystko się zgadza oprócz kasy i odpowiedni datek musimy za to nasze pukanie w wazę i usłyszenie prawdy, zostawić. Relikwi jest bardzo dużo i to na każdy nasz gust. Jest kopytko osiołka, na ktorym jeździł Jezus, szczebel z drabiny, ktora się śniła Jakubowi, ...... dużo róznych relikwi można by wymieniać, a wszystkie one świadczą o prawdzie jeżeli trawi nas zwątpienie. W Polsce, ostatnio pojawiły się relikwie - krople krwi JP II jakie pobrano bez jego wiedzy, w chwili śmierci. Każda modlitwa przy takiej fiolce z krwią JP II jest wysłuchiwana przez JP II (tak twierdzi biskup Dziwisz, a przecież on nie może kłamać). Tych fiolek z krwią JP II jest bardzo dużo i dają duże nadzieje dla kleru w sprawach finansowych. Będą one wystawiane w kościołach i wierni mogą modlić się do nich, pielgrzymować, oraz wspierać datkami biednych duchownych zyjących w ubóstwie. Liczy się dobry pomysł i odpowiednia relikwia.
        • wanda43 Re: Święty pasek 14.06.12, 11:51
          Nie, no waza z wiatrem ze stajenki przebija wszystko! big_grin Nawet drzazge z drabiny, co sie przysnila Jakubowi big_grin Napisali gdzie ta waza jest? Moze bym poleciala do tej relikwii, i moze by mnie co olśnilo wreszcie?
          • mniszka51 Re: Święty pasek 14.06.12, 13:09
            Dla mnie najcenniejszymi relikwiami są napletki. W końcu to cało boga.
            fakty.interia.pl/ciekawostki/news/wstydliwa-relikwia,930562,18
            • mamusia1999 Re: Święty pasek 25.07.12, 16:46
              tez o tej relikwii chcialam napisac wink moja religijna przyjaciolka nie chciala wierzyc, ze ten z Sieny jest UZNANA przes stolyce apostolska relikwia. myslala, ze sie z niej nabijam. no bo przyznac trzeba, ze o ile obrzezanie Jezusa jest zapewne faktem, skoro byl zydem, o tyle osobiste zalozenie go sw. Katarzynie (w stanie ekstazy) w charakterze obraczki....podwija paznokcie u nog chyba nawet w miare nowoczesnym teologom.
    • astrotaurus Re: Święty pasek 14.06.12, 13:48
      kociak40 napisał:

**Mam przed sobą dość ciekawy artykuł poświęcony relikwiom.**

A ja mam przed sobą nieciekawy, nader pospolity przykład nieudolności w postrzeganiu słomek i belek.
      "Wierzyć w dwugłowego smoka - jakie to głupie i prymitywne! Wiara w trzygłowego smoka to jest dopiero coś!"
      Zajmij się swoimi fiksacjami, kociaku, wyjdzie Ci to na zdrowie!
    • miniofilka Re: Święty pasek 26.07.12, 13:10
      W Kościele Rzymskokatolickim jest mnóstwo pogaństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka