Dodaj do ulubionych

To jest wzięte z FS,

17.10.14, 20:59
ale mocno dotyczy kościoła... i bardzo odważnie dotyka, zarówno kościół, jak i władze państwa...
(by marta595)

Niniejszy apel nie jest skierowany do Kościoła katolickiego (dalej: Kościoła), ale do władz państwowych.
List otwarty

Kościół, jak każda legalnie działająca organizacja, ma pełne prawo wyrażania swoich poglądów w rozmaitych kwestiach, zwłaszcza moralnych, oraz do podejmowania działań w celu wprowadzania w życie swych postulatów, ale w granicach obowiązującego prawa. Z tego jednak nie wynika, że owe postulaty - wszystkie i zawsze - mają być akceptowane i realizowane przez władze publiczne. Takie też jest stanowisko sporej i stale zwiększającej się liczby Polaków. Jest to wystarczający sygnał dla władz państwowych, aby ściśle przestrzegały zasady neutralności światopoglądowej państwa zagwarantowanej w Konstytucji RP.

Władze RP są nadmiernie uległe wobec roszczeń Kościoła w sprawach finansowych, edukacyjnych, blokowania inicjatyw legislacyjnych w tzw. gorących materiach prawnych i społecznych (np. związki partnerskie, przemoc w rodzinie) czy demonstracyjnego eksponowania symboli religijnych w instytucjach publicznych. Postawa ta nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Bywa, że uroczystości o charakterze państwowym mają przede wszystkim charakter religijny, a władze publiczne stają się dodatkiem do hierarchów kościelnych występujących w roli rzeczywistych gospodarzy. Prowadzi to do degradacji państwa i obniżenia jego prestiżu w skali krajowej, a nawet międzynarodowej...

... Częste przypadki bezczynności organów RP wobec tego rodzaju zaszłości mają bardzo negatywny skutek dla spójności społecznej i winny być zastąpione działaniami mającymi na celu pełne urzeczywistnienie ustrojowych podstaw państwa polskiego i jego porządku prawnego, tak jak tego wymaga konstytucja i inne ustawy.

Sygnatariuszami powyższego apelu są profesorowie:

Jerzy Brzeziński (psycholog), Dariusz Doliński (psycholog), Ewa Łętowska (prawnik),
Edward Nęcka (psycholog), Stanisław Obirek (polonista), Henryk Olszewski (prawnik),
Wiktor Osiatyński (prawnik), Janusz Reykowski (psycholog), Henryk Samsonowicz (historyk),
Jan Strelau (psycholog), Jerzy Szacki (socjolog), Andrzej Walicki (filozof), Bogdan Wojciszke (psycholog), Jan Woleński (filozof), Mirosław Wyrzykowski (prawnik)

wyborcza.pl/1,75968,16817936,Apel_do_wladz_Rzeczypospolitej_Polskiej_w_sprawie.html#ixzz3GQ3YSJIV
Długo czekałem na cóś takiego, ale widać, warto było, żeby się doczekać...
... pospisalem, co oczywiste! smile
wyborcza.pl/0,133791.html
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: To jest wzięte z FS, 17.10.14, 21:58
      Takich nicków jak marta 598 co wkleją swoje złote myśli jest tysiące .Dostałeś podniety jak młody Bóg.Ja podpisałem się pod obroną Chazana i nic z tego nie wynika.Nie będę się rozdrabniał .Wracamy na forum kraj .forum.gazeta.pl/forum/w,28,155158370,155158370,Apel_do_wladz_RP.html
      • taniarada Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 17.10.14, 22:19
        konkretna.informacja
        20 godzin temu
        Oceniono 130 razy -70
        Osobiście nie lubię kościoła, jako że jestem ateistą.

Ale czemu neutralność światopoglądowa jest wymagana TYLKO W JEDNĄ STRONĘ ?

Indoktrynacja lewicowa jest prowadzona w najlepsze i nie widzę tu ani słowa na ten temat.
        Czy protest tego też dotyczy ?

Przypominam, że przykładowo na UW wykładowcą gender jest Mariusz Drozdowski.
        Osoba jawnie przyznająca się do bycia pedofilem i apelująca o legalizację pedofilii .Parę cytatów z bloga tego pana:

"Nie zgadzam się na zakaz mówienia o pozytywnej pedofilii. Nie zgadzam się na ograniczanie wolności słowa."

"Ja, dla przykładu, jestem transem i pedofilem. I spoko, żyje mi się z tym całkiem fajnie."

"A na marginesie, to mam wrażenie, że bardziej niż fakt, że jestem transem-pedofilem, przeraziło ich to, że napisałem, że ich nie lubię niektórych."

"No i że odkryłem i powiedziałem wprost: jestem pedofilem i transgenderem. Jestem. I nie obchodzi mnie to, komu się to podoba lub kto uważa to za wymysł i moją kreację na pokaz."

Pomijam całkowicie, ze promowanie pedofilii jest NIELEGALNE, bo jak wiemy "elity" lewicowe stoją ponad prawem.
        Ale skąd taka hipokryzja ?
        Czemu ta neutralność DZIAŁA TYLKO W JEDNĄ STRONĘ ?
        Przypominam, że lewica życzy sobie także zakazu uczenia niektórych aspektów biologii jak to, że mózg kobiety i mężczyzny się różni, bo przecież przeczy to idei "równości".

Oczywiście zamiast merytorycznych argumentów, jak zwykle czekają mnie ze strony lewactwa obelgi, szykany i "tolerancyjny" język nienawiści, prawda ?
        Przyzwyczaiłem się już ...

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,16817936,Apel_do_wladz_Rzeczypospolitej_Polskiej_w_sprawie.html#ixzz3GR3aaPrJ Pozdrawiam.
        • sclavus Re: Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 17.10.14, 22:31
          Wiesz co jest u ciebie ciekawe?
          ... że nigdy merytorycznie a zawsze głupio...
          Złożyłem ci już ... najgorsze wyrazy współczucia (oczywiście, za miSZCZem genre'u a ty - ty ciągle unikasz spotkania z własnym problemem...
          Nie boisz się, ze wpadniesz w alkoholizm, albo - co gorsze - w narkomanię???
          A może już ćpasz i dlatego???
          • taniarada Re: Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 17.10.14, 22:42
            Pieprzysz i to zdrowo.Chcesz mnie osłabić czy co .Myślisz ,że wszyscy głupcy.Nie czytasz postów moich wszystkich i błądzisz dziecko drogie.Nawiasem nie źle musiałeś bluzgać na forum kraj.Bo posty marty numer 500 zniknęły..Nawet nie zdążyłem odpisać.Pozdrówka dobry człowieku.Totalna siara z Tobą rozmawiać.Już dostałem opieprz w rodzinie ,że muszę się użerać z młodymi i do tego jeszcze co nie wiedzą .Czego chcą od życia.Spokojnie wyluzuj.
            • sclavus Re: Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 18.10.14, 00:29
              szukajcie a znajdziecie - podobno twierdzi twój bóg...
              Najwidoczniej mało w tobie wiary big_grin
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,155158370,155158370,Apel_do_wladz_RP.html
            • kolter Re: Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 18.10.14, 08:20
              taniarada napisał(a):

> Pieprzysz i to zdrowo.

Ale jaja smile))))))))))))))

>Chcesz mnie osłabić czy co .Myślisz ,że wszyscy głupcy.

Wszyscy nie , ty masz ze sobą jakieś problemy.

> Nie czytasz postów moich wszystkich i błądzisz dziecko drogie.

5 % mówi juz o tobie wszystko .

>Nawiasem nie źle m usiałeś bluzgać na forum kraj.>Bo posty marty numer 500 zniknęły..

To po co kablujesz , na "Częstochowie " masz opinie konfidenta na kraj swoje zwyczaje zanosisz?
          • kolter Re: Ogólnie to mi się podoba ta wypowiedź 18.10.14, 08:16
            sclavus napisał:

> Wiesz co jest u ciebie ciekawe?
            > ... że nigdy merytorycznie a zawsze głupio...

Facet pisze jakby na podwójnym ciągu , nigdy nie wiadomo która z jego nawiedzonych osobowości pisze w danym momencie wink)

> Złożyłem ci już ... najgorsze wyrazy współczucia (oczywiście, za miSZCZe
            > m genre'u a ty - ty ciągle unikasz spotkania z własnym problemem...
            > Nie boisz się, ze wpadniesz w alkoholizm, albo - co gorsze - w narkomanię???
            > A może już ćpasz i dlatego???

On jest po prostu oszołomem
        • kolter Katolicka tępota............ 18.10.14, 08:13
          taniarada napisał(a):

> Oczywiście zamiast merytorycznych argumentów, jak zwykle czekają mnie ze strony
          > lewactwa obelgi, szykany i "tolerancyjny" język nienawiści, prawda ?
          > Przyzwyczaiłem się już ...

No jak troglodyto możesz nie być przyzwyczajony ,skoro sam zaczynasz w prymitywny sposób obrażać nazywając adwersarzy "lewactwem" .Ma towydźwięk mocno pejoratywny np w moich oczach .Jesteś tak durny ze nawet nie zauważysz żadnego związku pomiędzy twoją prymitywną prowokacją a odpowiedzią jaka słusznie dostaniesz ? No a na koniec tak dyskusję którą sam na dzień dobry spaliłeś skwitujesz na swój prymitywny sposób "Przyzwyczaiłem się już ..."
    • kociak40 Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 01:55
      O tym wszystkim mówił, i to w sejmie, Palikot i chciał to zmieniać i o wiele więcej. Chciał usunąć religię ze szkół, symbole religijne z instytucji państwowych, zaprzestanie z budżetu finansowania kościoła itd. Niestety, już się w sondażach nie liczy.
      • sclavus Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 09:59
        Zapewne, ale ...
        Palikot jest uważany w "świecie polityki" za - niestety - clowna tejże...
        Kiedy zaczynał - popierałem go, jak mogłem - zauważyłem jednak, że rozmienia się na drobne i te jego happeningi, to zwykła hucpa!
        Ten list (a nie znam innych podobnych) jest wyważony i konkretny... i stoją za nim silne osobowości ... wielość podpisów poparcia może sprawić, że debata na temat panoszenia się kościoła katolickiego, wyjdzie na główną scenę... może stać się tą śnieżynką, która ruszy lawinę...
        ... nie wiesz, ale ja, mało brakowało a zostałbym zlinczowany za mój stosunek do religii i kościoła: pierwszy raz w 1982 roku a drugi raz - w 1991 roku... - oczywiście, przez zaoszołomionych, żaro-gorliwych... wink
        • kociak40 Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 21:56
          " może stać się tą śnieżynką, która ruszy lawinę... " - sciavus

Do tych zmian potrzebni są odpowiedni posłowie w sejmie. Takich obecnie nie ma i w najbliższym czasie nie będzie. Takie apele nic nie zmienią.
      • taniarada Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 20:32
        kociak40 napisał:

> O tym wszystkim mówił, i to w sejmie, Palikot i chciał to zmieniać i o wiele wi
        > ęcej. Chciał usunąć religię ze szkół, symbole religijne z instytucji państwowyc
        > h, zaprzestanie z budżetu finansowania kościoła itd. Niestety, już się w sondaż
        > ach nie liczy.
        Takie życie kociak 40.Uwielbiam wpisy koltera i sclavusa tacy ludzcy ludzie.Jak by ich dwóch porównał to kolter jest bliższy .Tylko bez podtekstów .Jak koszula ciału .Potrafi odróżnić chamstwo od zwalczania kościoła .Slcavus jeszcze musi dojrzewać .Nie da się wszystkiego zmienić .Nie w tym wieku .Ideologia pustoszy puste głowy.Co byśmy nie napisali to i tak to wszystko się obraca w wychodku .Kłótnia i przekonywanie kogoś do rzeczy w co nie wierzy niemożliwe .
        • kociak40 Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 22:14
          "Slcavus jeszcze musi dojrzewać " - taniarada

Dopiero po burzliwej fermentacji oczyści się z mętów.
          • sclavus Re: To jest wzięte z FS, 18.10.14, 23:17
            ... hihihihihihi...
            Biedny cłowieczek, ten tania rada...
            PeeS - sclavus(!!), kociaku40 wink
            • marina0321 Re: To jest wzięte z FS, 19.10.14, 10:29
              sclavus napisał:

> ... hihihihihihi...
              > Biedny cłowieczek, ten tania rada...

Jedno uczynił dobrze; dobrał sobie prawidłowy nick.
        • kolter Re: To jest wzięte z FS, 19.10.14, 08:51
          taniarada napisał(a):

> kociak40 napisał:
          40.Uwielbiam wpisy koltera i sclavusa tacy ludzcy ludzie.Jak
          > by ich dwóch porównał to kolter jest bliższy .Tylko bez podtekstów .Jak koszu
          > la ciału .Potrafi odróżnić chamstwo od zwalczania kościoła .

Co to znaczy odróżniać chamstwo ? masz na myśli encykliki i publiczne wypowiedzi waszego kleru ?

Slcavus jeszcze mus i dojrzewać .Nie da się wszystkiego zmienić .Nie w tym wieku .Ideologia pustosz
          > y puste głowy.Co byśmy nie napisali to i tak to wszystko się obraca w wychodku
          > .Kłótnia i przekonywanie kogoś do rzeczy w co nie wierzy niemożliwe .

Nie staje ci IQ po prostu żeby objąć to co On pisze.
    • truten.zenobi to nie do końca tak... 18.10.14, 22:20
      Kościół, jak każda legalnie działająca organizacja, ma pełne prawo wyrażani
      > a swoich poglądów w rozmaitych kwestiach..

wolność słowa jest prawem człowieka nie organizacji, organizacja ma prawo do działań tylko w zakresie przewidzianym przez prawo.
      i patologią jest jeśli różnego typu organizacje ingerują w dziedziny całkowicie im nie przynależne.

jak ocenialibyście gdyby międzynarodowy koncern zabierał głos w kwestii rozwiązań politycznych i związanego z tym stanowionego prawa? (OK ja wiem że często tak jest, takie są realia tego świata ale nigdzie i nigdy żaden koncern nie będzie twierdził że ma do tego prawo, ba! będzie to skrzętnie ukrywał)

KK teoretycznie jest organizacja religijną, a ingeruje w politykę, stanowione prawo, gospodarkę, media, kulturę, edukację, prowadzi działalność businessową,
      czy naprawdę uważacie że jest to w porządku?
      • sclavus Re: to nie do końca tak... 18.10.14, 23:20
        ... bardzo trudno byłoby mnie posądzić, że tak uważam...
        Ba! Przypuścić nawet - byłoby trudno wink
        • taniarada Re: to nie do końca tak... 19.10.14, 00:25
          sclavus napisał:

> ... bardzo trudno byłoby mnie posądzić, że tak uważam...
          > Ba! Przypuścić nawet - byłoby trudno wink
          Mam wątpliwości .Ale co tam będzie kościół pyskował i księża zwłaszcza .To nie okrzesani ludzie .I poglądy tylko w jedną stronę.Ale w co się wierzy .Każdy wyznaje różne poglądy .A Bóg w którego ja wierzę ,to weryfikuje .Prawda to czy fałsz?Zobacz sclavus jaka odmiana we mnie wstąpiła.
          • sclavus Re: to nie do końca tak... 19.10.14, 00:39
            ... znowu nie na temat...
            ... że w boga wierzysz - może to i prawda... nie mnie sądzić twoją wiarę...
            Że bóg to weryfikuje - czysty fałsz!!... coś/ktoś czego/kogo nie ma/nie istnieje niczego/nikogo nie weryfikuje!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka