Dodaj do ulubionych

Sąd Ostateczny

27.10.14, 10:47
Czy ktoś wie,co to jest Sąd Ostateczny ? - czy to jest to samo,co Sąd Boży ? Pamiętam z lekcji religii,że Sąd Boży ma miejsce zaraz po śmierci,i na nim zapada wyrok o dalszym miejscu i czasie pobytu grzesznika,a /sąd Ostateczny ma nastąpić w jakiejś nieokreślonej przyszłości,i nie mam pojęcia o czym ma on zadecydować.
Obserwuj wątek
    • kolter To jest opis sądu 27.10.14, 13:00
      psi-arz napisał:

> Czy ktoś wie,co to jest Sąd Ostateczny ? - czy to jest to samo,co Sąd Boży ?
      > Pamiętam z lekcji religii,że Sąd Boży ma miejsce zaraz po śmierci,i na nim zapada wyrok o dalszym miejscu i czasie pobytu grzesznika,a /sąd Ostateczny ma nastąpić w jakiejś nieokreślonej przyszłości,i nie mam pojęcia o czym ma on zadecydować.

Ja tak rozumiem ten sąd '

" (1) Potem ujrzałem anioła, zstępującego z nieba, który miał klucz od Czeluści i wielki łańcuch w ręce. (2) I pochwycił Smoka, Węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. (3) I wtrącił go do Czeluści, i zamknął, i pieczęć nad nim położył, by już nie zwodził narodów, aż tysiąc lat się dopełni. A potem ma być na krótki czas uwolniony. (4) I ujrzałem trony - a na nich zasiedli /sędziowie/, i dano im władzę sądzenia - i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego, i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi i nie wzięli sobie znamienia na czoło swe ani na (5) A nie ożyli inni ze zmarłych, aż tysiąc lat się skończyło. To jest pierwsze zmartwychwstanie. (6) Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat. (7) A gdy się skończy tysiąc lat, z więzienia swego szatan zostanie zwolniony. (8) I wyjdzie, by omamić narody z czterech narożników ziemi, Goga i Magoga, by ich zgromadzić na bój, a liczba ich jak piasek morski. (9) Wyszli oni na powierzchnię ziemi i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane; a zstąpił ogień od Boga z nieba i pochłonął ich. (10) A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków. (11) Potem ujrzałem wielki biały tron i na nim Zasiadającego, od którego oblicza uciekła ziemia i niebo, a miejsca dla nich nie znaleziono. (12) I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. (13) I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. (15) Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia."
    • kociak40 Re: Sąd Ostateczny 29.10.14, 00:50
      "co to jest Sąd Ostateczny?" - psi-arz

Na Sądzie Ostatecznym Pan Bóg będzie prokuratorem, sędzią i adwokatem.
      • pocoo Re: Sąd Ostateczny 29.10.14, 07:29
        kociak40 napisał:

> "co to jest Sąd Ostateczny?" - psi-arz
        >
        > Na Sądzie Ostatecznym Pan Bóg będzie prokuratorem, sędzią i adwokatem.

Ale to już było,a w niektórych krajach jeszcze jest.
        • marina0321 Re: Sąd Ostateczny 29.10.14, 09:41

> kociak40 napisał:
          > > Na Sądzie Ostatecznym Pan Bóg będzie prokuratorem, sędzią i adwokatem.

...a do Sądu Ostatecznego są nim biskupi.
          • pocoo Re: Sąd Ostateczny 29.10.14, 12:35
            marina0321 napisał(a):

>
            > > kociak40 napisał:
            > > > Na Sądzie Ostatecznym Pan Bóg będzie prokuratorem, sędzią i adwokat
            > em.
            >
            > ...a do Sądu Ostatecznego są nim biskupi.
            >
            Czyli...zastepują boga?Oni lepiej od boga wiedzą,dlatego bóg siedzi cicho jak mysz i nawet pisku żadnego nie wydaje.
            • kociak40 Re: Sąd Ostateczny 29.10.14, 13:20
              "dlatego bóg siedzi cicho jak mysz i nawet pisku żadnego nie wydaje." - pocoo

Bogaci milczą, ponieważ pieniądze mówią za nich.
    • kociak40 Re: Sąd Ostateczny 02.11.14, 20:42
      "Sąd Boży ma miejsce zaraz po śmierci, i na nim zapada wyrok o dalszym miejscu i czasie pobytu grzesznika." - psi-arz

Dlatego dobrze jest spowiadać się na zapas z grzechów, których jeszcze się nie popełniło.
      • pocoo Re: Sąd Ostateczny 02.11.14, 22:06
        kociak40 napisał:

> Dlatego dobrze jest spowiadać się na zapas z grzechów, których jeszcze się nie
        > popełniło.
        >
        A przezorny katolik to i odpust zupełny za "co łaska"sobie dodatkowo załatwi.Z rodziną różnie bywa ,więc każdy cwaniak wie jak ominąc czyściec.
      • andevi Re: Sąd Ostateczny 05.11.14, 15:05
        Albo wykupić odpust na 90 dni naprzód, w ofercie KK są też odpusty za zmarłych. Możan kupić 300 dni czyśćca, a kto da więcej to może i jeszcze ekstra tydzień gratis dostanie.
        No, łapta się ludziska za głowę na ten ciemnogród!
        Nie dziwne, że Luter temu zaprotestował... i nie on jeden.
    • andevi Re: Sąd Ostateczny 05.11.14, 15:21
      a wie, i powiesmile
      Biblia mówi o czterech momentach, w których Chrystus się pojawi :
      - wcielenie, narodzenie z Dziewicy, śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie.Wtedy dokonał się sąd nad szatanem, grzechem, śmiercią. Dokonało się zbawienie.
      - wniebowstąpienie. Chrystus zasiadł po prawicy Ojca, by wstawiać się za grzesznikami.
      - powtórne przyjście w chwale,zmartwychwstanie tych, którzy należą do Chrystusa i zebranie ludu Bożego w niebie, zniszczenie całej ziemi i jej mieszkańców (tych, którzy Chrystusa nie uznali).
      - po tysiącletnim więzieniu na ziemi Szatan zostaje uwolniony, zmartwychwstanie wszystkich niegodziwych i sąd nad nimi oraz zbuntowanymi aniołami. Każde kolano zegnie się i każdy język wyzna, że Jezus jest Panem. Nowe Jeruzalem zstępuje z nieba, bitwa Gog i Magog, szatan, jego anioły i wszyscy niegodziwi zostają wrzuceni do Gehenny. Stworzenie nowej ziemi i nowego nieba, życie wieczne sprawiedliwych.
      • pocoo Re: Sąd Ostateczny 05.11.14, 21:19
        andevi napisała:
        > a wie, i powiesmile
        > Biblia mówi ...

Biblia nic nie mówi.Napisali na zwojach ludzie z fantazją albo narkotycznymi wizjami.Nikt nie przebrnął wcześniej przez tłumaczenia,więc zebrano do kupy księgi pełne zaprzeczeń i łgarstw.
        Nie wiem,co Biblia do Ciebie mówi,ale do mnie nie powiedziała absolutnie nic .I dobrze,ponieważ słowa w niej zawarte są zbyt prymitywne dla mojego rozumu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka