Dodaj do ulubionych

Jaki wybór

12.01.18, 22:46

Chodzi mi o religie chrześcijańskie czyli oparte na nauczaniu Jezusa i przekazane przez ewangelie.
Wszyscy piszący na tym forum powołują się na Pana Boga ale jakby "droga do Niego" wiedzie przez różne odłamy religijne. Tu dla przykładu wymienię kilka, i tak:
katolicy, protestanci, zielonoświątkowcy, ewangelikanie, ewangelicy reformowani, luteranie, metodyści, baptyści, anglikanie, prawosławni, marmoni, światkowie Jehowy i diabli wiedzą jacy jeszcze. Każda z nich, wyklucza z "drogi do nieba" inne i wskazuje te inne na piekło. Każda z nich twierdzi, że tylko ona jest prawidłowa, a te inne są tylko bluźnierstwem dla Boga. Co najdziwniejsze, wszystkie są oparte na tych samych ewangeliach. Może najlepiej będzie jak żadnej nie wybierzemy, unikniemy bluźnierstwa i obrazy Boga, postępując szlachetnie wobec wszystkich ludzi i całej przyrody, Bóg sam nas wybierze i wyznaczy nagrodę za nasze "dobro" do innych ludzi. Bóg od człowieka, i nic co z jego ręki pochodzi, nie potrzebuje. Nasze dobro możemy dać tylko ludziom i przyrodzie. Będziemy mieli więcej czasu, a Bogu nie będziemy "zawracać głowy" (nie pisząc dosadniej).
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Jaki wybór 13.01.18, 00:55
      Kociak, zgoda, ale.....no wlasnie, jak Ty bedziesz po cichu robil dobrze dla ludzi czy dla przyrody kto o tym bedzie wiedzial?
      Kto to rozpowszechni zeby "ludzie wiedzieli? Jak tu sie nie pochwalic ze "ja" to jednak do nieba pojde bo robie....tu sobie wpisz co uwazasz, a tak jak kazdy "ksiundz" zaczne zamieszanie z pieklem i zbawieniem robic to ludzie sami go do nieba wysla bo jaki on dobry i co on nie zrobil dla wiary i Boga, i to sie liczy co ludzie widza a nie to co Bog widzi (jesli jest )
    • kociak40 Re: Jaki wybór 13.01.18, 07:14
      "Kociak, zgoda, ale.....no właśnie..." -dunajec1

W uzupełnieniu dodam jeszcze, że ponad 300 milionów chrześcijan należy do różnych ruchów charyzmatycznych wewnątrz swoich odłamów wiary chrześcijańskiej. Np. wewnątrz katolicyzmu jest ruch "odnowy w duchu świętym" i tam mamy wyższe wartości chrześcijańskie. Bardziej prosto, jest to jakby "koktajl religijny" dużej mocy. Nie każdy jest zdolny taki "koktajl religijny wypić", ma zbyt dużą moc. Coś w podobie kaktajlu na spirytusie 95%.
      Nasze forumowe "objawienie" - malg64, zapragnęła silniejszych wrażeń i polazła na taką "odnowę w duchu świętym" i "koktajl religijny" zwalił ją z nóg. Ma teraz ogromnego kaca. Z religiami trzeba bardzo ostrożnie, działają podobnie jak narkotyki i trudno później przyjść do siebie.
      • pocoo Re: Jaki wybór 13.01.18, 09:37
        Biblię pisali różni ludzie.Każdy z nich był pod natchnieniem ducha świętego.Ja uważam , że ci ludzie byli na haju.Ileż w tej Biblii rozbieżności, zaprzeczeń i cudactw.Jeden z Biblii wyciągnie to, drugi tamto i mamy cwaniaków, którzy żyją na koszt baranów za obiecanki życia wiecznego, królestwa, raju i podobnych bzdur.
        Kiedy jako młoda dziewczyna należałam do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, to słyszałam tylko o odłamie millerystów.Obecnie jest tyle prawdziwych odłamów Adwentyzmu, że zliczyć trudno.Z każdym Kościołem jest tak samo.
        • kociak40 Re: Jaki wybór 13.01.18, 20:55

"Z każdym Kościołem jest tak samo." - pocoo

- Trudno jest przekonać tych, którzy wierzą w swoje zmyślenia.
          • pocoo Re: Jaki wybór 25.01.18, 08:56
            kociak40 napisał:
            > - Trudno jest przekonać tych, którzy wierzą w swoje zmyślenia.
            >
            Oczywiście.Wszystko wymyślą tak, że im się zgadza.Na poparcie znajdą biblijny tekst i nowa sekta gotowa.
            Każdy Kościół i każdy "odłam" chrześcijański, kierujący się zupełnie innymi zasadami, ma świętą rację. No i ta biblijna "garstka" zbawionych.To my...to my...to my...to...Kto? Wymyślony bóg wie.
            • kociak40 Re: Jaki wybór 25.01.18, 14:29
              "Wszystko wymyślą tak, że im się zgadza." - pocco

Nie bardzo. Zadałem pytanie malg64 - "Po co Bogu potrzebny jest szatan? Gdyby nie był potrzebny Bogu, to Bóg już dawno by się go pozbył. Jest przecież wszechmocny." Malg64 zamilkła, zapewne myśli, do końca swego życia nie będzie tego wiedziała. Ksiądz nic nie pomoże, dla księdza i hierarchów szatan, to "złota żyła" wyciągania od wiernych pieniędzy. Straszą tych religiantów szatanem, ci się strasznie boją szatana i lecą do nich z pieniędzmi szukając ratunku.
              Dla księży Bóg to tylko mało ważny dodatek, to szatan daje im bogactwo, autorytet i dostatnie ziemskie życie, pełne uciech, bogactwa i przepychu. Dewotka boi się szatana, piekła, leci sama do księdza z pieniędzmi, a ksiądz śmieje się z jej ciemnoty i zbiera na luksusowe auto. Bez szatana i piekła, księża byliby "biedni jak mysz kościelna", a tak mają piękne rezydencje, służbę, luksusowe samochody aby nie jeździć z ciemniakami i pospulstwem środkami komunikacji publicznej., ci są tylko dla pieniędzy, a szatan jest dla nich, mają czym staraszyć. Zadałem proste pytanie malg64, ale ona ma jeszcze prostszą logikę.
              • pocoo Re: Jaki wybór 25.01.18, 19:58
                kociak40 napisał:
                > Dla księży Bóg to tylko mało ważny dodatek, to szatan daje im bogactwo, autoryt
                > et i dostatnie ziemskie życie, pełne uciech, bogactwa i przepychu. Dewotka boi
                > się szatana, piekła, leci sama do księdza z pieniędzmi

A księża oddają dewotów w opiekę Maryjce, ponieważ to druga po szatanie maszynka do robienia pieniędzy.

>Zadałem proste pytanie malg64, ale ona ma jeszcze prostszą logikę.
                >
                Może już zmieniła nick.Ona niewiele wie na temat zakładanych wątków.Gubi się, zaprzecza sama sobie.Po tym łatwo ja poznać.No i jeszcze te przymiotniki i przysłówki z "nie" rozłącznie.
                Ona nigdy nie jest przygotowana do odpowiedzi."Pała" jak zwykle.
                • kociak40 Re: Jaki wybór 26.01.18, 07:39
                  "Ona nigdy nie jest przygotowana do odpowiedzi." - pocoo

malg64, to plagiat Ewy. U niej plotka jest jak bumerang - wraca z powrotem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka