tessa18 23.08.05, 10:58 Ogolone nawołuje do kultury na forum a sam nie zachowuje kultury bluzgając na katolików.Wyśmiewając ich wiarę i przekonania.Rzeczywiście to forum jest dnem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:02 Tak cię zabolały "jaja z Kościoła"? Przecież to są żarty. To jak - z czego innego wolno się śmiać, a z duchovnych już nie? Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:12 Zdefiniuj pojęcie "bluzgać" i podaj link gdzie to czynię. Łatwo jest oskarżać... Odpowiedz Link
tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:15 Miała widocznie na myśli bluźnierstwa: Bluźnierstwa - «słowa uwłaczające temu, co jest uważane przez kogoś za godne szacunku, co jest przez religię uważane za święte» Bluźnierstwa przeciwko Bogu, przeciw prawdzie. Rzucać, miotać bluźnierstwa (albo bluźnierstwami). Odpowiedz Link
tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:20 Bluzgać to rzucać oszczerstwa pod czyimś adresem.Już we wstępie kpisz sobie z Jezusa.Jeżeli rzeczywiście jesteś przekonany,że kościół katolicki błądzi nie rób tego w ten sposób. Nie przekonasz katolika,że jest w błędzie,gdy będziesz wypowiadał się w ten sposób o czyjejś wierze.Rzeczowa dyskusja polega na przedstawianiu argumentów a nie na ośmieszaniu,poniżaniu,szydzeniu z wiary innych ludzi. Nawet głupie żarty są nie na miejscu.Trzeba wykazywać takt w obcowaniu z innymi. Odpowiedz Link
nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:25 Jeżeli ten Jezus wisi sobie w Twoim pokoju, to niechaj sobie wisi, jeżeli jednak wisi w Sejmie, który jest też moim Sejmem, to naraża się na moje delikatne kpinki, bo nie wiem kim on jest i po co tam wisi. Odpowiedz Link
tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:41 Nie jestem katoliczką i nie czczę krzyża,nie znaczy to jednak,że mam wyśmiewać tych ,co to robią. Widocznie trzeba do tego dorosnąć by to pojąć. Jest taka zasada zapisana w Biblii: "Wszystko co chcecie,żeby ludzie wam czynili ,i wy im podobnie czyńcie" Czy szanowni panowie chcieliby,aby ktoś naśmiewał się z nich? Chyba nie.Tak sądzę. Odpowiedz Link
tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:46 Ja tam nie mam nic przeciwko wyśmiewaniu się z ateizmu, a nawet ze mnie. Ale pewne osoby uważają, że kościół i osoby duchowne to świętość, i żarty z nich są szarganiem świętości i atakiem na Kościół. A przecież od zawsze wyśmiewano się z Kościoła - na przykład Mikołaj Rey, który napisał m.in. "Babę co w pasyją płakała". Dzisiaj napisany tekst o podobnej treśni uważany byłby za jawnie bluźnierczy: www.racjonalista.pl/kk.php/s,1652 Odpowiedz Link
nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:51 Zupełnie nie o to mi chodziło. Nie wyśmiewam tych, którzy coś tam sobie czczą. Irytują mnie jednak symbole cudzej wiary eksponowane w przetrzeni publicznej a więc ex definitione także mojej przestrzeni. Nie życzę sobie na przykład krzyża ani innego symbolu religijnego w szkole, do której pójdzie moje dziecko. I dopóki tenże krucyfiks będzie tam wisiał, to ja sobie mogę z niego pokpiwać, bo on wtargnął w moją przestrzeń. Jest tam niechcianym gościem. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:15 wg katolikow ty mozesz byc niechcianym gosciem w ich kraju. biorac pod uwage,ze jednak wierzacy sa znaczaca wiekszoscia w tym kraju moga ustanawiac swoje prawa a inni musza sie do tego dostosowywac. niech polska partia ateistyczna wygra wybory,zmieni konstytucje i po sprawie. Odpowiedz Link
nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:19 Polska Konstytucja gwarantuje zdaje się wolność wyznania, co należy rozumieć także jako wolność OD wyznania. Bądź łaskaw nie porównywać mnie z Chrystusem, bo ja istnieję naprawdę, posiadam dowód osobisty i (podobno) pełnię praw obywatelskich. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:21 o czym ty pleciesz? kto cie porownuje do chrystusa? cierpisz na jakas manie wielkosci czy tez masz kompleksy wzgledem tej osoby Odpowiedz Link
nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:24 Piszę, że J.Ch. jest niechcianym przeze mnie gościem, na co Ty odpowiadasz, że to ja być może jestem niechcianym gościem. Czy to jest porównanie? W pewien sposób tak. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:26 sorx,cos mi tu popieprzyło, ale laickosc w sejmie to fakt,powinno byc neutralne panstwo,juz sam chrystus mowil "oddajcie bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie" Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:33 vitmik napisał: > sorx,cos mi tu popieprzyło, > ale laickosc w sejmie to fakt,powinno byc neutralne panstwo,juz sam chrystus > mowil "oddajcie bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie" Ale jakby było laickie panstwo to pewnie by nie było tego forum Ogolone by był niepocieszony Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:38 Eee, wtedy bym założył jakies inne forum - wróg się zawsze znajdzie Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:31 vitmik napisał: > wg katolikow ty mozesz byc niechcianym gosciem w ich kraju. biorac pod uwage,ze > > jednak wierzacy sa znaczaca wiekszoscia w tym kraju moga ustanawiac swoje prawa > > a inni musza sie do tego dostosowywac. niech polska partia ateistyczna wygra > wybory,zmieni konstytucje i po sprawie. Jest cos takiego jak wolnosc slowa, wyznania pogladów etc etc. Nikt nie musi sie do tych norm (bo to nie prawo przecież) naginać. Nie ten system, przed '89 moze by i przeszło. Co do wiekszosci: zróbmy tak jak wegry czy niemcy, niech katolicy odprowadzaja jakis podatek na rzecz kosciola. Wtedy zobaczymy ile tak naprawde zadeklaruje takie checi ---> ero, jest naprawde katolikami. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:38 nie mozna byc katolikiem tylko dzieki placeniu podatku na kosciol. wiara i wyznawane zasady nie zaleza od grubosci portfela. a co wtedy gdy bogobojny katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie dzieci czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:40 a co wtedy gdy bogobojny > katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie dzieci > czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna Według teorii katolickiej jest to grzech, bo któreś tam przykazanie kościelne mówi, żeby kościół swój wspierać itd. Tak więc katolik który nie daje na tacę GRZESZY!!! Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:42 to ja mam w ....pie taka instytucje. dwoch podatkow, ba 3 nawet to ja placic nie mam zamiaru. z drugiej strony szkoda ze nie mozna wybrac komu sie chcep placic podatek ehhhhhh Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:41 vitmik napisał: > nie mozna byc katolikiem tylko dzieki placeniu podatku na kosciol. wiara i > wyznawane zasady nie zaleza od grubosci portfela. a co wtedy gdy bogobojny > katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie dzieci > czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna Niby tak ale po deklaracjach zobaczymy ile jest naprawde wierzacych. W niemczech podajesz w deklaracji wyznanie i na ten cel ida srodki. Jak nie podasz nic zostaja Ci w kieszeni. Wybacz ale jesli ktos sie wyprze przy zapytaniu o wyznanie swej wiaryt to co z niego za wyznawca ? To tylko kilka procent dochodu. Nie masz ? Pracu ciezej na swój kosciół. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:43 kosciol to nie religia a tym bardziej wiara. grzechem jest to ze kosciol zada kasy od swych owieczek, bez wzgledu na posiadane przez nich oszczednosci Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:46 vitmik napisał: > kosciol to nie religia a tym bardziej wiara. grzechem jest to ze kosciol zada > kasy od swych owieczek, bez wzgledu na posiadane przez nich oszczednosci Żeby była jasność. Do wiary nic nie mam. Kościół mi ciśnienie podnosi. A w momencie wprowadzenia takich deklaracji w Polsce... Pomarzyc dobra rzecz Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:48 gdyby mi kazano zapłacic to bym sie wypisal z kosciola, gdyby mi zabroniono chodzic do kosciola wtedy bym zaczal tam uczeszczac, taka natura moja Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:39 > Co do wiekszosci: zróbmy tak jak wegry czy niemcy, niech katolicy odprowadzaja > jakis podatek na rzecz kosciola. Wtedy zobaczymy ile tak naprawde zadeklaruje > takie checi ---> ero, jest naprawde katolikami. Jakieś 20, no góra 25%. Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:56 Droga tesso18 Wg Słownika Języka Polskiego PWN sjp.pwn.pl/haslo.php?id=4952 bluzgać to przen. posp. «wykrzykiwać przekleństwa, wyzwiska; złorzeczyć komuś, kląć, przeklinać» Już we wstępie ostrzegam, że robić tego nie można! A w ogóle nie widzę tam odniesienia do Jezusa! Gdzieś to wyczytała?? Odpowiedz Link
tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:37 We wstępie rzucasz pytanie dlaczego Jezusa nie utopiono? Czy jest to wg ciebie to dobry żart? Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne. To tak ,jakby ktoś żartował sobie z osoby,którą kochasz.Nie znaczy to,że wcale nie można żartować,ale należy zwracać uwagę na odczucia innych osób. REJ I INNI ŻARTOWALI NIE Z JEZUSA ALE Z LUDZI Obnażali ich obłudę religijną.Żarty z Boga są nie na miejscu. Twoje forum to walka z kościołem i Bogiem.A z Bogiem jeszcze nikt nie wygrał. Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:10 Aaaa, chodzi ci o wstęp do Jaj z kościoła... A dlaczego NIE WOLNO rozważać utopienia Jezusa? To nawet lżejsza śmierć niż przybicie do krzyża! > Twoje forum to walka z kościołem i Bogiem.A z Bogiem jeszcze nikt nie wygrał. Jasne że z bogiem nikt nie wygrał. BO GO NIE MA. Odpowiedz Link
tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:11 tessa18 napisała: > Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne. > To tak ,jakby ktoś żartował sobie z osoby,którą kochasz.Nie znaczy to,że wcale > nie można żartować,ale należy zwracać uwagę na odczucia innych osób. > REJ I INNI ŻARTOWALI NIE Z JEZUSA ALE Z LUDZI Obnażali ich obłudę > religijną.Żarty z Boga są nie na miejscu. Wydaje mi się, że jesteś przewrażliwiona. Nie wiem czy gdzieś poza Polską i krajami muzułmańskimi reakcje na żarty z Jezusa są równie gwałtowne. Ostrzegam - nie oglądaj serialu "South Park" (animowany produkcji USA), bo w jednym odcinku Jezus bije się ze Świętym Mikołajem o to, kto jest głównym bohaterem świąt Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:36 tessa18 napisała: > We wstępie rzucasz pytanie dlaczego Jezusa nie utopiono? > Czy jest to wg ciebie to dobry żart? > Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne. Ależ Tesso, to jest akurt bardzo dobre pytanie zmuszajace do refleksji. Czemu wybrano akurat taka kare smierci jaka wybrano ? Czemu nie ukamieniowano co było stosowane przez rade żydowska a ukrzyzowano co było zarezerwowane dla wrogów politycznych Rzymu. Czyzby jezus miał jednak coś wspólnego z polityką ? Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:40 oczywiscie ze mial, byl pretendentem do objecia tronu jerozolimskiego i ustanowienia nowej dynastii z rodu dawidowego. to nie fikcja to fakty Odpowiedz Link
serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:44 vitmik napisał: > oczywiscie ze mial, byl pretendentem do objecia tronu jerozolimskiego i > ustanowienia nowej dynastii z rodu dawidowego. to nie fikcja to fakty Wiem wiem. Juz o tym pisaliśmy sobie kiedyś. Ale Tessa nie wie to może sprawdzi za co krzyżowano. A potem dojdzie czemu Rzym zajmował sie człowiekiem który niby podpadł żydom. Czemu okupant rozwiazywał problemy okupowanych. I tak dalej i tak dalej. Odpowiedz Link
vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:45 niech sobie ksiazki poczyta konkretne a nie katechizm i rozwazania pasyjne Odpowiedz Link
herbarium Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:19 Tesso, Masz rację, że na tym forum raczej nadmiaru tolerancji czy szacunku wobec katolicyzmu i katolików, niekiedy także innych wyznań czy religii, spodziewać się nie można - ale raczej sama jego nazwa o tym informuje... Należy się także liczyć ze sporą liczbą uogólnień, stereotypów, uprzedzeń, z bardziej lub mniej bezpośrednimi atakami. Ale nie ma co wkopywać pod dywan istnienia osób o takich poglądach - które z pewnym trudem odnajdują się w polskiej rzeczywistości społecznej. Można uczestniczyć lub nie uczestniczyć w tym forum - zależnie od indywidualnej wrażliwości. Można dyskutować w sposób merytoryczny, ukazywać inny punkt widzenia, olewać bardziej chamowate wpisy, można sobie pokpiwać... Ochrzaniać zbyt często nie ma po co - myślę, że sporo osób z bywalców tutejszych, do ochrzaniania się przyzwyczaiła) Odpowiedz Link
tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:02 Ale mogłoby być inaczej.Rzeczowe rozmowy mogłyby zdziałać coś dobrego dla wszystkich niezależnie od światopoglądu.Walka słowna prowadzona w sposób jaki to jest obecnie nie prowadzi do niczego.Rodzi antagonizmy,podziały, złość,nienawiść.Nie tędy droga. Proponuję ,jeżeli pan ogolony się zgodzi,konkretne rozmowy na temat historii religii,nauk biblijnych ,badań naukowych..... Będzie wtedy to forum na jakimś poziomie i przeciętny katolik byc może przyłączy się do dyskusji. Bo gdy widzi tylko nienawiść,zraża się i wysiada...>>>>> Wtedy być może będzie więcej ciekawych ludzi na forum. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:11 Bardzo proszę o rozpoczęcie jakiegoś wątku na poziomie. Jeśli będę się znał, to się wypowiem. Odpowiedz Link
wcalenietakimaly Re: Kultura na forum 23.08.05, 19:50 0golone_jajka napisał: > Bardzo proszę o rozpoczęcie jakiegoś wątku na poziomie. Jeśli będę się znał, to > się wypowiem. Rzeczywiscie trudno ci bedzie. Nie podskoczysz powyzej wlasnego pepka. Przyklad: ciekawy watek zalozony przez tessa osiagnal do tej pory rekordowa ja na to forum liczbe wpisow prawie 120 a ciebie tam nie bylo, nie ma i nie bedzie. No ale zawsze mozesz monozyc inne watki poziomu rynsztokowego. > Odpowiedz Link