Dodaj do ulubionych

Kultura na forum

23.08.05, 10:58
Ogolone nawołuje do kultury na forum a sam nie zachowuje kultury bluzgając na
katolików.Wyśmiewając ich wiarę i przekonania.Rzeczywiście to forum jest dnem.
Obserwuj wątek
    • tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:02
      Tak cię zabolały "jaja z Kościoła"? Przecież to są żarty. To jak - z czego
      innego wolno się śmiać, a z duchovnych już nie?
    • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:12
      Zdefiniuj pojęcie "bluzgać" i podaj link gdzie to czynię.

Łatwo jest oskarżać...
      • tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:15
        Miała widocznie na myśli bluźnierstwa:

Bluźnierstwa - «słowa uwłaczające temu, co jest uważane przez kogoś za godne
        szacunku, co jest przez religię uważane za święte» Bluźnierstwa przeciwko Bogu,
        przeciw prawdzie. Rzucać, miotać bluźnierstwa (albo bluźnierstwami).
      • tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:20
        Bluzgać to rzucać oszczerstwa pod czyimś adresem.Już we wstępie kpisz sobie z
        Jezusa.Jeżeli rzeczywiście jesteś przekonany,że kościół katolicki błądzi nie rób
        tego w ten sposób.
        Nie przekonasz katolika,że jest w błędzie,gdy będziesz wypowiadał się w ten
        sposób o czyjejś wierze.Rzeczowa dyskusja polega na przedstawianiu argumentów a
        nie na ośmieszaniu,poniżaniu,szydzeniu z wiary innych ludzi.
        Nawet głupie żarty są nie na miejscu.Trzeba wykazywać takt w obcowaniu z innymi.
        • nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:25
          Jeżeli ten Jezus wisi sobie w Twoim pokoju, to niechaj sobie wisi, jeżeli
          jednak wisi w Sejmie, który jest też moim Sejmem, to naraża się na moje
          delikatne kpinki, bo nie wiem kim on jest i po co tam wisi.
          • tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:41
            Nie jestem katoliczką i nie czczę krzyża,nie znaczy to jednak,że mam wyśmiewać
            tych ,co to robią.
            Widocznie trzeba do tego dorosnąć by to pojąć.
            Jest taka zasada zapisana w Biblii:
            "Wszystko co chcecie,żeby ludzie wam czynili ,i wy im podobnie czyńcie"
            Czy szanowni panowie chcieliby,aby ktoś naśmiewał się z nich?
            Chyba nie.Tak sądzę.
            • tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:46
              Ja tam nie mam nic przeciwko wyśmiewaniu się z ateizmu, a nawet ze mnie. Ale
              pewne osoby uważają, że kościół i osoby duchowne to świętość, i żarty z nich są
              szarganiem świętości i atakiem na Kościół. A przecież od zawsze wyśmiewano się z
              Kościoła - na przykład Mikołaj Rey, który napisał m.in. "Babę co w pasyją
              płakała". Dzisiaj napisany tekst o podobnej treśni uważany byłby za jawnie
              bluźnierczy:

www.racjonalista.pl/kk.php/s,1652
            • nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:51
              Zupełnie nie o to mi chodziło. Nie wyśmiewam tych, którzy coś tam sobie czczą.
              Irytują mnie jednak symbole cudzej wiary eksponowane w przetrzeni publicznej a
              więc ex definitione także mojej przestrzeni. Nie życzę sobie na przykład krzyża
              ani innego symbolu religijnego w szkole, do której pójdzie moje dziecko. I
              dopóki tenże krucyfiks będzie tam wisiał, to ja sobie mogę z niego pokpiwać, bo
              on wtargnął w moją przestrzeń. Jest tam niechcianym gościem.
              • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:15
                wg katolikow ty mozesz byc niechcianym gosciem w ich kraju. biorac pod uwage,ze
                jednak wierzacy sa znaczaca wiekszoscia w tym kraju moga ustanawiac swoje prawa
                a inni musza sie do tego dostosowywac. niech polska partia ateistyczna wygra
                wybory,zmieni konstytucje i po sprawie.
                • nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:19
                  Polska Konstytucja gwarantuje zdaje się wolność wyznania, co należy rozumieć
                  także jako wolność OD wyznania. Bądź łaskaw nie porównywać mnie z Chrystusem,
                  bo ja istnieję naprawdę, posiadam dowód osobisty i (podobno) pełnię praw
                  obywatelskich.
                  • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:21
                    o czym ty pleciesz? kto cie porownuje do chrystusa? cierpisz na jakas manie
                    wielkosci czy tez masz kompleksy wzgledem tej osoby
                    • nick_penis Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:24
                      Piszę, że J.Ch. jest niechcianym przeze mnie gościem, na co Ty odpowiadasz, że
                      to ja być może jestem niechcianym gościem. Czy to jest porównanie? W pewien
                      sposób tak.
                      • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:26
                        sorx,cos mi tu popieprzyło,
                        ale laickosc w sejmie to fakt,powinno byc neutralne panstwo,juz sam chrystus
                        mowil "oddajcie bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie"
                        • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:33
                          vitmik napisał:

> sorx,cos mi tu popieprzyło,
                          > ale laickosc w sejmie to fakt,powinno byc neutralne panstwo,juz sam chrystus
                          > mowil "oddajcie bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie"

Ale jakby było laickie panstwo to pewnie by nie było tego forum wink Ogolone by
                          był niepocieszony wink
                          • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:38
                            Eee, wtedy bym założył jakies inne forum - wróg się zawsze znajdzie smile
                • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:31
                  vitmik napisał:

> wg katolikow ty mozesz byc niechcianym gosciem w ich kraju. biorac pod
                  uwage,ze
                  >
                  > jednak wierzacy sa znaczaca wiekszoscia w tym kraju moga ustanawiac swoje
                  prawa
                  >
                  > a inni musza sie do tego dostosowywac. niech polska partia ateistyczna wygra
                  > wybory,zmieni konstytucje i po sprawie.

Jest cos takiego jak wolnosc slowa, wyznania pogladów etc etc. Nikt nie musi
                  sie do tych norm (bo to nie prawo przecież) naginać. Nie ten system, przed '89
                  moze by i przeszło.
                  Co do wiekszosci: zróbmy tak jak wegry czy niemcy, niech katolicy odprowadzaja
                  jakis podatek na rzecz kosciola. Wtedy zobaczymy ile tak naprawde zadeklaruje
                  takie checi ---> ero, jest naprawde katolikami.
                  • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:38
                    nie mozna byc katolikiem tylko dzieki placeniu podatku na kosciol. wiara i
                    wyznawane zasady nie zaleza od grubosci portfela. a co wtedy gdy bogobojny
                    katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie dzieci
                    czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna
                    • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:40
                      a co wtedy gdy bogobojny
                      > katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie dzieci
                      > czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna

Według teorii katolickiej jest to grzech, bo któreś tam przykazanie kościelne mówi, żeby kościół swój wspierać itd. Tak więc katolik który nie daje na tacę GRZESZY!!!
                      • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:42
                        to ja mam w ....pie taka instytucje. dwoch podatkow, ba 3 nawet to ja placic
                        nie mam zamiaru. z drugiej strony szkoda ze nie mozna wybrac komu sie chcep
                        placic podatek ehhhhhh
                    • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:41
                      vitmik napisał:

> nie mozna byc katolikiem tylko dzieki placeniu podatku na kosciol. wiara i
                      > wyznawane zasady nie zaleza od grubosci portfela. a co wtedy gdy bogobojny
                      > katolik jest sknera,zyje uczciwie ale woli dac pieniadze na ksztalcenie
                      dzieci
                      > czy wnukow albo na szpital a nie na kosciol? ma wtedy grzech? bzdura kompletna

Niby tak ale po deklaracjach zobaczymy ile jest naprawde wierzacych. W
                      niemczech podajesz w deklaracji wyznanie i na ten cel ida srodki. Jak nie
                      podasz nic zostaja Ci w kieszeni.
                      Wybacz ale jesli ktos sie wyprze przy zapytaniu o wyznanie swej wiaryt to co z
                      niego za wyznawca ? To tylko kilka procent dochodu.
                      Nie masz ? Pracu ciezej na swój kosciół.
                      • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:43
                        kosciol to nie religia a tym bardziej wiara. grzechem jest to ze kosciol zada
                        kasy od swych owieczek, bez wzgledu na posiadane przez nich oszczednosci
                        • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:46
                          vitmik napisał:

> kosciol to nie religia a tym bardziej wiara. grzechem jest to ze kosciol zada
                          > kasy od swych owieczek, bez wzgledu na posiadane przez nich oszczednosci

Żeby była jasność. Do wiary nic nie mam. Kościół mi ciśnienie podnosi. A w
                          momencie wprowadzenia takich deklaracji w Polsce... Pomarzyc dobra rzecz wink
                          • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:48
                            gdyby mi kazano zapłacic to bym sie wypisal z kosciola, gdyby mi zabroniono
                            chodzic do kosciola wtedy bym zaczal tam uczeszczac, taka natura moja wink
                  • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:39
                    > Co do wiekszosci: zróbmy tak jak wegry czy niemcy, niech katolicy odprowadzaja
                    > jakis podatek na rzecz kosciola. Wtedy zobaczymy ile tak naprawde zadeklaruje
                    > takie checi ---> ero, jest naprawde katolikami.

Jakieś 20, no góra 25%.
        • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 11:56
          Droga tesso18
          Wg Słownika Języka Polskiego PWN sjp.pwn.pl/haslo.php?id=4952
          bluzgać to
          przen. posp. «wykrzykiwać przekleństwa, wyzwiska; złorzeczyć komuś, kląć, przeklinać»

Już we wstępie ostrzegam, że robić tego nie można! A w ogóle nie widzę tam odniesienia do Jezusa! Gdzieś to wyczytała??
          • tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:37
            We wstępie rzucasz pytanie dlaczego Jezusa nie utopiono?
            Czy jest to wg ciebie to dobry żart?
            Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne.
            To tak ,jakby ktoś żartował sobie z osoby,którą kochasz.Nie znaczy to,że wcale
            nie można żartować,ale należy zwracać uwagę na odczucia innych osób.
            REJ I INNI ŻARTOWALI NIE Z JEZUSA ALE Z LUDZI Obnażali ich obłudę
            religijną.Żarty z Boga są nie na miejscu.
            Twoje forum to walka z kościołem i Bogiem.A z Bogiem jeszcze nikt nie wygrał.
            • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:10
              Aaaa, chodzi ci o wstęp do Jaj z kościoła...

A dlaczego NIE WOLNO rozważać utopienia Jezusa? To nawet lżejsza śmierć niż przybicie do krzyża!

> Twoje forum to walka z kościołem i Bogiem.A z Bogiem jeszcze nikt nie wygrał.

Jasne że z bogiem nikt nie wygrał. BO GO NIE MA.
            • tingel-tangel Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:11
              tessa18 napisała:

> Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne.
              > To tak ,jakby ktoś żartował sobie z osoby,którą kochasz.Nie znaczy to,że wcale
              > nie można żartować,ale należy zwracać uwagę na odczucia innych osób.
              > REJ I INNI ŻARTOWALI NIE Z JEZUSA ALE Z LUDZI Obnażali ich obłudę
              > religijną.Żarty z Boga są nie na miejscu.

Wydaje mi się, że jesteś przewrażliwiona. Nie wiem czy gdzieś poza Polską i
              krajami muzułmańskimi reakcje na żarty z Jezusa są równie gwałtowne. Ostrzegam -
              nie oglądaj serialu "South Park" (animowany produkcji USA), bo w jednym odcinku
              Jezus bije się ze Świętym Mikołajem o to, kto jest głównym bohaterem świąt
              Bożego Narodzenia.
            • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:36
              tessa18 napisała:

> We wstępie rzucasz pytanie dlaczego Jezusa nie utopiono?
              > Czy jest to wg ciebie to dobry żart?
              > Dla osób wierzących jest to coś,co obraża ich uczucia religijne.

Ależ Tesso, to jest akurt bardzo dobre pytanie zmuszajace do refleksji. Czemu
              wybrano akurat taka kare smierci jaka wybrano ?
              Czemu nie ukamieniowano co było stosowane przez rade żydowska a ukrzyzowano co
              było zarezerwowane dla wrogów politycznych Rzymu. Czyzby jezus miał jednak coś
              wspólnego z polityką ? wink
              • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:40
                oczywiscie ze mial, byl pretendentem do objecia tronu jerozolimskiego i
                ustanowienia nowej dynastii z rodu dawidowego. to nie fikcja to fakty
                • serhamesar Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:44
                  vitmik napisał:

> oczywiscie ze mial, byl pretendentem do objecia tronu jerozolimskiego i
                  > ustanowienia nowej dynastii z rodu dawidowego. to nie fikcja to fakty

Wiem wiem. Juz o tym pisaliśmy sobie kiedyś.
                  Ale Tessa nie wie to może sprawdzi za co krzyżowano. A potem dojdzie czemu Rzym
                  zajmował sie człowiekiem który niby podpadł żydom. Czemu okupant rozwiazywał
                  problemy okupowanych. I tak dalej i tak dalej.
                  • vitmik Re: Kultura na forum 23.08.05, 14:45
                    niech sobie ksiazki poczyta konkretne a nie katechizm i rozwazania pasyjne
    • herbarium Re: Kultura na forum 23.08.05, 12:19
      Tesso,
      Masz rację, że na tym forum raczej nadmiaru tolerancji czy szacunku wobec
      katolicyzmu i katolików, niekiedy także innych wyznań czy religii, spodziewać
      się nie można - ale raczej sama jego nazwa o tym informuje... Należy się także
      liczyć ze sporą liczbą uogólnień, stereotypów, uprzedzeń, z bardziej lub mniej
      bezpośrednimi atakami.
      Ale nie ma co wkopywać pod dywan istnienia osób o takich poglądach - które z
      pewnym trudem odnajdują się w polskiej rzeczywistości społecznej. Można
      uczestniczyć lub nie uczestniczyć w tym forum - zależnie od indywidualnej
      wrażliwości. Można dyskutować w sposób merytoryczny, ukazywać inny punkt
      widzenia, olewać bardziej chamowate wpisy, można sobie pokpiwać... Ochrzaniać
      zbyt często nie ma po co - myślę, że sporo osób z bywalców tutejszych, do
      ochrzaniania się przyzwyczaiłasmile)
      • tessa18 Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:02
        Ale mogłoby być inaczej.Rzeczowe rozmowy mogłyby zdziałać coś dobrego dla
        wszystkich niezależnie od światopoglądu.Walka słowna prowadzona w sposób
        jaki to jest obecnie nie prowadzi do niczego.Rodzi antagonizmy,podziały,
        złość,nienawiść.Nie tędy droga.
        Proponuję ,jeżeli pan ogolony się zgodzi,konkretne rozmowy na temat historii
        religii,nauk biblijnych ,badań naukowych.....
        Będzie wtedy to forum na jakimś poziomie i przeciętny katolik byc może przyłączy
        się do dyskusji.
        Bo gdy widzi tylko nienawiść,zraża się i wysiada...>>>>>
        Wtedy być może będzie więcej ciekawych ludzi na forum.
        Co o tym myślicie?
        • 0golone_jajka Re: Kultura na forum 23.08.05, 13:11
          Bardzo proszę o rozpoczęcie jakiegoś wątku na poziomie. Jeśli będę się znał, to się wypowiem.
          • wcalenietakimaly Re: Kultura na forum 23.08.05, 19:50
            0golone_jajka napisał:

> Bardzo proszę o rozpoczęcie jakiegoś wątku na poziomie. Jeśli będę się znał,
            to
            > się wypowiem.

Rzeczywiscie trudno ci bedzie. Nie podskoczysz powyzej wlasnego pepka.
            Przyklad: ciekawy watek zalozony przez tessa osiagnal do tej pory rekordowa ja
            na to forum liczbe wpisow prawie 120 a ciebie tam nie bylo, nie ma i nie bedzie.
            No ale zawsze mozesz monozyc inne watki poziomu rynsztokowego.

>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka