Dodaj do ulubionych

Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał?

18.04.06, 15:10
Ja na razie zdobyłam papierowy DF, czytać będę w domu, ale myslałam, że tego
jest więcej!! smile
Natomiast Radio Maryja długo i namiętnie dziś mówiło, komu i dlaczego
zależało na opublikowaniu E.J., i dlaczego Wyborczej wink
Obserwuj wątek
    • ann_alice Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:16
      Niech zgadnę, słowa: mason i żydokomuna pewnie były odmieniane przez wszystkie
      przypadkiwink
      • the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:48
        Aż tak źle nie było, ale powiedzmy, że w tym stylu:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=wi&dat=20060418&id=wi23.txt
        wink
    • adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:23
      dzidka czy w duzym formacie jest ta ewangelia judasza ? chetnie bym przeczytal
      • the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:46
        Tak, w Dużym Formacie - ale tylko w wersji papierowej, w necie nie ma.
        • bartosz_kania Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 16:02
          pewnie się pojawi prędzej czy później...

A może przepiszesz?? Hmm, tylko to by było łamanie praw autorskich...
          • the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 19:51
            > A może przepiszesz??

Nie zaryzykuję konfliktu z naszą ulubioną masońska gazetą polskojęzyczną wink))
            • yggdrasill_1987 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 19.04.06, 16:12
              A gdybyś przepisała i nie zamieszczała na forum tylko wysłała nam mailem? Hm?
              To też by było łamanie praw autorskich?
    • wanda43 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:51
      Przeczytalam.I wcale nie umowa Jezusa z Judaszem tam jest najwazniejsza,ale inne
      calkiem spojrzenie na wiare i Boga.Zaskakujące są slowa Jezusa o Bogu,ktorego
      kazdy ma wlasnego i w sobie.O kaplanach,ktorzy zwodzą.O wysmianiu przez Jezusa
      modlitw dziekczynnych.
      Warto preczytac, ale mniej zwracając uwage na komentarze,a bardziej na tresc.
    • watanabe.miharu Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 19:38
      Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał się
      megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi.
      Ciekawsze od głownej postaci jest tło - a mianowicie, co tam mówi się o bogu.
      Nie ma za wiele tego tekstu, ale można odnieśc wrażenie, że bóg, w którego
      wierzą chrześcijanie, to nie ten "właściwy"! Tak trochę trzeba to wyczytać
      między wierszami, ale wynika z tego, że bóg opisywany jako stwórca tego świata,
      ten krwawy psychol, co zsyła plagi, to jakiś pomniejszy bógwink czy demon, nie
      znam się na tej terminologii. Prawdziwy bóg ponoć jest "ten dobry, łagodny,
      kochający". Ale w swej naiwności chrześcijanie modlą się do tego pierwszego.
      Jest fragment w tej Ewangelii, gdy Jezus śmieje się z uczniów modlacych się do
      tego boga..

Ale co ja będę pisać. Naprawdę to było dosc ciekawe, jeśli ktos ma możnośc
      przeczytać, to polecam - niestety, tylko na papierowym DF to jest.
      • the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 19:47
        watanabe.miharu napisała:

> Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał
        si
        > ę
        > megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi.

Ukradłam DF z sekretariatu wink i zaraz będę czytać. Ale a propos megahiroła: tak
        się zastanawiam, o co ten krzyk? Przecież od dawna było wiadomo, że gdyby nie
        Judasz, to "boski plan" nie wypaliłby. Zawsze uważałam, że własnie dlatego
        Judaszowi nalezy się mały szacuneczek smile I że Jezus, wiedząc, po co przyszedł
        na świat, musiał wiedziec i to smile
        I teraz wychodzi na to, że wyprzedziłam swoje czasy, bo ja tak myślę od ładnych
        paru lat, a dopiero teraz to "usankcjonowano" wink))))))))
        PS. Imię Judasz jest bardzo ładne. Szkoda, że w języku polskim ma takie złe
        konotacje.
        • adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:04
          a hm mozna dac dziecku Judasz na imie ? nie zebym kiedys tak chcial ale ciekawy
          jestem . Ladne imie dla dziecka Judaszku , Judaś , co sie stało Judasiowi ? big_grin
          mhihihihihihih
        • watanabe.miharu Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 23:58
          the_dzidka napisała:

> Ale a propos megahiroła: tak
          > się zastanawiam, o co ten krzyk? Przecież od dawna było wiadomo, że gdyby nie
          > Judasz, to "boski plan" nie wypaliłby.

Wiadomo, nie wiadomo, mimo tego jakoś nikt nie myślał o Judaszu jak o
          bohaterze.. Tez nie mam pojecia, czemu wszyscy chrześcijanie tak na niego
          naskakują. Skoro Jezus od początku wiedział, co ten facet mu zrobi, i nie chciał
          temu zapobiec (a tu nawet wynika, że chciał wręcz tej "zdrady"), to chyba nie
          powinno się go czepiać. Żeby to mogła być prawdziwa, "rasowa" zdrada, Jezus
          musiałby o tym nie mieć pojęcia. No tak, ale wtedy nie byłby "boski". Hmm..
          dziwne, że to wierzącym nie dało nic do myślenia. Lubią chyba po prostu mieć
          kozły ofiarne..
          Muszę sobie to wszystko w ogóle przeczytać jeszcze raz, zaciekawiły mnie
          niektóre kawałki, jakieś takie ..niekatolickiesmile dziwne wręcz.. hehe
          • the_dzidka I jeszcze Piłat 19.04.06, 09:10
            > Wiadomo, nie wiadomo, mimo tego jakoś nikt nie myślał o Judaszu jak o
            > bohaterze.. Tez nie mam pojecia, czemu wszyscy chrześcijanie tak na niego
            > naskakują.

Postacią równie negatywną w polskim katolicyzmie jest Piłat - Piłat, który pół
            dnia ze skóry wyłaził, żeby jednak jakos uratowac tego Jezusa.
            Ciekawe, że natknęłam się gdzieś kiedyś na wzmiankę o brytyjskim liceum imienia
            Poncjusza Piłata...
      • wanda43 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 20:06
        Wlasnie na podobne kawalki tez zwrocilam uwage.Jest tam rowniez cos o Bogini
        Matce.Wogole musze to przeczytac jeszcze raz bez zwracania uwagi na wiekszosc
        przypisOw,jedynie na te,ktore wskazują,ze polskie tlumaczenie zostalo oczywiscie
        "wzbogacone" o tresci,ktorych nie ma w angielskim.
        • billy.the.kid Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:22
          jakoś łądnie kilkadziesiąt lat temu opisał to kazantzakis a pózniej sfilmował
          scorsese.
          niech żyję wieczna pamięć św. judasza.
          • adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:25
            santo subito smile
      • kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 11:26

> Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał si
        > ę
        > megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi.
        > Ciekawsze od głownej postaci jest tło - a mianowicie, co tam mówi się o bogu.
        > Nie ma za wiele tego tekstu, ale można odnieśc wrażenie, że bóg, w którego
        > wierzą chrześcijanie, to nie ten "właściwy"! Tak trochę trzeba to wyczytać
        > między wierszami, ale wynika z tego, że bóg opisywany jako stwórca tego świata
        > ,
        > ten krwawy psychol, co zsyła plagi, to jakiś pomniejszy bógwink czy demon, nie
        > znam się na tej terminologii. Prawdziwy bóg ponoć jest "ten dobry, łagodny,
        > kochający". Ale w swej naiwności chrześcijanie modlą się do tego pierwszego.
        > Jest fragment w tej Ewangelii, gdy Jezus śmieje się z uczniów modlacych się do
        > tego boga..
        jeszcze nie czytałam, ale to co napisałeś o 2 bogach dobrym i złym kojarzy się
        z perskim Ahura Mazdą i Arymanem smile
        • vitmik Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 11:52
          raczej z katarskim dualizmem z których jeden to rex mundi-pan tego swiata,
          przez kk utozsamiany jako szatan.
          • kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:14

Odpowiadasz na :

vitmik napisał:

> raczej z katarskim dualizmem z których jeden to rex mundi-pan tego swiata,
            > przez kk utozsamiany jako szatan.
            no i jeszcze manichejczycy taki dualzm mieli..?
            • vitmik Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:25
              oni też, podobno essenczycy tez (jezus niby byl essenczykiem, to by tlumaczylo
              brak zony i dzieci), kosciol jakubowy (brata jezusa), kosciol nazorejski,cale
              towarzystwo sekciarskie w palestynie. no, ale przyszedł szaweł/paweł i sie
              skonczylo, poten sobor nicejski i mamy teraz to co mamy
              • kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:29
                > oni też, podobno essenczycy tez (jezus niby byl essenczykiem, to by tlumaczylo
                > brak zony i dzieci), kosciol jakubowy (brata jezusa), kosciol nazorejski,cale
                > towarzystwo sekciarskie w palestynie. no, ale przyszedł szaweł/paweł i sie
                > skonczylo, poten sobor nicejski i mamy teraz to co mamy
                ostatecznie nie wiadomo czy nie mogło być jeszcze gorzej... na przykład 'dobry
                papa' i 'zły papa' - vatykan-a i vatykan-b, podwójne parafie i datki na tacę,
                hehe... big_grin
    • edico Re: To jest wywrócenie teologii chrześciujańskiej 20.04.06, 16:42
      "tekst wywraca zupełnie teologię chrześcijańską, stawia na głowie całą doktrynę.
      Oto czytamy, że przywódcy chrześcijańscy są ślepi na prawdę i ona zostaje
      objawiona tylko Judaszowi”
      wiadomosci.wp.pl/kat,35714,wid,8276182,prasaWiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka