the_dzidka 18.04.06, 15:10 Ja na razie zdobyłam papierowy DF, czytać będę w domu, ale myslałam, że tego jest więcej!! Natomiast Radio Maryja długo i namiętnie dziś mówiło, komu i dlaczego zależało na opublikowaniu E.J., i dlaczego Wyborczej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann_alice Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:16 Niech zgadnę, słowa: mason i żydokomuna pewnie były odmieniane przez wszystkie przypadki Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:48 Aż tak źle nie było, ale powiedzmy, że w tym stylu: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=wi&dat=20060418&id=wi23.txt Odpowiedz Link
adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:23 dzidka czy w duzym formacie jest ta ewangelia judasza ? chetnie bym przeczytal Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:46 Tak, w Dużym Formacie - ale tylko w wersji papierowej, w necie nie ma. Odpowiedz Link
bartosz_kania Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 16:02 pewnie się pojawi prędzej czy później... A może przepiszesz?? Hmm, tylko to by było łamanie praw autorskich... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 19:51 > A może przepiszesz?? Nie zaryzykuję konfliktu z naszą ulubioną masońska gazetą polskojęzyczną )) Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 19.04.06, 16:12 A gdybyś przepisała i nie zamieszczała na forum tylko wysłała nam mailem? Hm? To też by było łamanie praw autorskich? Odpowiedz Link
wanda43 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? 18.04.06, 15:51 Przeczytalam.I wcale nie umowa Jezusa z Judaszem tam jest najwazniejsza,ale inne calkiem spojrzenie na wiare i Boga.Zaskakujące są slowa Jezusa o Bogu,ktorego kazdy ma wlasnego i w sobie.O kaplanach,ktorzy zwodzą.O wysmianiu przez Jezusa modlitw dziekczynnych. Warto preczytac, ale mniej zwracając uwage na komentarze,a bardziej na tresc. Odpowiedz Link
watanabe.miharu Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 19:38 Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał się megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi. Ciekawsze od głownej postaci jest tło - a mianowicie, co tam mówi się o bogu. Nie ma za wiele tego tekstu, ale można odnieśc wrażenie, że bóg, w którego wierzą chrześcijanie, to nie ten "właściwy"! Tak trochę trzeba to wyczytać między wierszami, ale wynika z tego, że bóg opisywany jako stwórca tego świata, ten krwawy psychol, co zsyła plagi, to jakiś pomniejszy bóg czy demon, nie znam się na tej terminologii. Prawdziwy bóg ponoć jest "ten dobry, łagodny, kochający". Ale w swej naiwności chrześcijanie modlą się do tego pierwszego. Jest fragment w tej Ewangelii, gdy Jezus śmieje się z uczniów modlacych się do tego boga.. Ale co ja będę pisać. Naprawdę to było dosc ciekawe, jeśli ktos ma możnośc przeczytać, to polecam - niestety, tylko na papierowym DF to jest. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 19:47 watanabe.miharu napisała: > Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał si > ę > megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi. Ukradłam DF z sekretariatu i zaraz będę czytać. Ale a propos megahiroła: tak się zastanawiam, o co ten krzyk? Przecież od dawna było wiadomo, że gdyby nie Judasz, to "boski plan" nie wypaliłby. Zawsze uważałam, że własnie dlatego Judaszowi nalezy się mały szacuneczek I że Jezus, wiedząc, po co przyszedł na świat, musiał wiedziec i to I teraz wychodzi na to, że wyprzedziłam swoje czasy, bo ja tak myślę od ładnych paru lat, a dopiero teraz to "usankcjonowano" )))))))) PS. Imię Judasz jest bardzo ładne. Szkoda, że w języku polskim ma takie złe konotacje. Odpowiedz Link
adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:04 a hm mozna dac dziecku Judasz na imie ? nie zebym kiedys tak chcial ale ciekawy jestem . Ladne imie dla dziecka Judaszku , Judaś , co sie stało Judasiowi ? mhihihihihihih Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 23:58 the_dzidka napisała: > Ale a propos megahiroła: tak > się zastanawiam, o co ten krzyk? Przecież od dawna było wiadomo, że gdyby nie > Judasz, to "boski plan" nie wypaliłby. Wiadomo, nie wiadomo, mimo tego jakoś nikt nie myślał o Judaszu jak o bohaterze.. Tez nie mam pojecia, czemu wszyscy chrześcijanie tak na niego naskakują. Skoro Jezus od początku wiedział, co ten facet mu zrobi, i nie chciał temu zapobiec (a tu nawet wynika, że chciał wręcz tej "zdrady"), to chyba nie powinno się go czepiać. Żeby to mogła być prawdziwa, "rasowa" zdrada, Jezus musiałby o tym nie mieć pojęcia. No tak, ale wtedy nie byłby "boski". Hmm.. dziwne, że to wierzącym nie dało nic do myślenia. Lubią chyba po prostu mieć kozły ofiarne.. Muszę sobie to wszystko w ogóle przeczytać jeszcze raz, zaciekawiły mnie niektóre kawałki, jakieś takie ..niekatolickie dziwne wręcz.. hehe Odpowiedz Link
the_dzidka I jeszcze Piłat 19.04.06, 09:10 > Wiadomo, nie wiadomo, mimo tego jakoś nikt nie myślał o Judaszu jak o > bohaterze.. Tez nie mam pojecia, czemu wszyscy chrześcijanie tak na niego > naskakują. Postacią równie negatywną w polskim katolicyzmie jest Piłat - Piłat, który pół dnia ze skóry wyłaził, żeby jednak jakos uratowac tego Jezusa. Ciekawe, że natknęłam się gdzieś kiedyś na wzmiankę o brytyjskim liceum imienia Poncjusza Piłata... Odpowiedz Link
wanda43 Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 20:06 Wlasnie na podobne kawalki tez zwrocilam uwage.Jest tam rowniez cos o Bogini Matce.Wogole musze to przeczytac jeszcze raz bez zwracania uwagi na wiekszosc przypisOw,jedynie na te,ktore wskazują,ze polskie tlumaczenie zostalo oczywiscie "wzbogacone" o tresci,ktorych nie ma w angielskim. Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:22 jakoś łądnie kilkadziesiąt lat temu opisał to kazantzakis a pózniej sfilmował scorsese. niech żyję wieczna pamięć św. judasza. Odpowiedz Link
adam81w Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 18.04.06, 21:25 santo subito Odpowiedz Link
kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 11:26 > Przeczytałam. I zaciekawiło mnie parę rzeczy. Nawet nie to, że Judasz okazał si > ę > megahirołem, dzięki któremu Jezus mógł umrzeć na krzyżu i uratować ludzi. > Ciekawsze od głownej postaci jest tło - a mianowicie, co tam mówi się o bogu. > Nie ma za wiele tego tekstu, ale można odnieśc wrażenie, że bóg, w którego > wierzą chrześcijanie, to nie ten "właściwy"! Tak trochę trzeba to wyczytać > między wierszami, ale wynika z tego, że bóg opisywany jako stwórca tego świata > , > ten krwawy psychol, co zsyła plagi, to jakiś pomniejszy bóg czy demon, nie > znam się na tej terminologii. Prawdziwy bóg ponoć jest "ten dobry, łagodny, > kochający". Ale w swej naiwności chrześcijanie modlą się do tego pierwszego. > Jest fragment w tej Ewangelii, gdy Jezus śmieje się z uczniów modlacych się do > tego boga.. jeszcze nie czytałam, ale to co napisałeś o 2 bogach dobrym i złym kojarzy się z perskim Ahura Mazdą i Arymanem Odpowiedz Link
vitmik Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 11:52 raczej z katarskim dualizmem z których jeden to rex mundi-pan tego swiata, przez kk utozsamiany jako szatan. Odpowiedz Link
kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:14 Odpowiadasz na : vitmik napisał: > raczej z katarskim dualizmem z których jeden to rex mundi-pan tego swiata, > przez kk utozsamiany jako szatan. no i jeszcze manichejczycy taki dualzm mieli..? Odpowiedz Link
vitmik Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:25 oni też, podobno essenczycy tez (jezus niby byl essenczykiem, to by tlumaczylo brak zony i dzieci), kosciol jakubowy (brata jezusa), kosciol nazorejski,cale towarzystwo sekciarskie w palestynie. no, ale przyszedł szaweł/paweł i sie skonczylo, poten sobor nicejski i mamy teraz to co mamy Odpowiedz Link
kamajkore Re: Ewangelia Judasza - ktoś już przeczytał? taak 19.04.06, 12:29 > oni też, podobno essenczycy tez (jezus niby byl essenczykiem, to by tlumaczylo > brak zony i dzieci), kosciol jakubowy (brata jezusa), kosciol nazorejski,cale > towarzystwo sekciarskie w palestynie. no, ale przyszedł szaweł/paweł i sie > skonczylo, poten sobor nicejski i mamy teraz to co mamy ostatecznie nie wiadomo czy nie mogło być jeszcze gorzej... na przykład 'dobry papa' i 'zły papa' - vatykan-a i vatykan-b, podwójne parafie i datki na tacę, hehe... Odpowiedz Link
edico Re: To jest wywrócenie teologii chrześciujańskiej 20.04.06, 16:42 "tekst wywraca zupełnie teologię chrześcijańską, stawia na głowie całą doktrynę. Oto czytamy, że przywódcy chrześcijańscy są ślepi na prawdę i ona zostaje objawiona tylko Judaszowi” wiadomosci.wp.pl/kat,35714,wid,8276182,prasaWiadomosc.html Odpowiedz Link