markiz.de.sade 28.04.06, 19:43 Co sądzicie o tym pomyśle? Katolik, człowiek sukcesu, zamożny, wpływowy. Uważam, że koledzy z PiS powinni go wprowadzić. Dla Opus Dei byłby to naprawdę wspaniały nabytek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam81w Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 19:46 jak najbardziej . taki zacny czlowiek Odpowiedz Link
wanda43 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 21:12 markizie!!!jaja sobie robisz?Takich jak on,tam nie przyjmują.A powodow chyba nie musze ci tlumaczyc? Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 21:39 Opus Dei to taka katolicka masoneria (oczywiście do masonerii jej daleko) i przyjmują tam ludzi na poziomie, a nie buraka ze wsi. Jak mawia się na Śląsku "Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa ni ch..." Odpowiedz Link
wanda43 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:13 >Jak mawia się na Śląsku "Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa ni ch..." No calkiem jak w Warszawie.Slonko masz u mnie wielkieeeeeego plusa.Cholera,a mowia,ze Slazak z Warszawiakiem sie nie dogada. Odpowiedz Link
adam81w Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:14 co ty wanda ja tego slazaka ygdrasilla bardzo lubie a tez jestem Warszawiak ( no mieszkalem do 6 roku zycia na Slasku w Katowicach ). Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:17 Synek, a ty godosz po naszymu? Jednak z was porządne gorole A wiecie co to kołaczyk? Odpowiedz Link
adam81w Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:41 dopiero sie ucza . kolaczyk to moze jakis rogalik , chleb ? Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:43 Ale ja serio się pytam. Nie wiesz? Bo mi się zewsze wydawało, że to "ogólnopolskie" słowo. Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:51 Wy na to mówicie chyba "drożdżówka z dżemem i lukrem". Przypomniała mi się zabawna historia. Mój kumpel raz w Warszawie podchodzi do pani sprzedającej pączki i mówi: "Dzień dobry, czy są kreple", a ona "Nie, nie ma", a przed nią cała góra pączków. Wszyscy płakali ze śmiechu Odpowiedz Link
markiz.de.sade Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:56 Do niedawna w Warszawie kremówka i napoleonka to były dwa różne ciastka. A kremówka w zasadzie była jakimś dziwactwem, trudnym do zdefiniowania. Teraz to się zlało pod wpływem proroka z Wadowic, na niekorzyść napoleonki, która to nazwa jest wyraźnie w odwrocie. Osobiście bardzo nad tym boleję Odpowiedz Link
adam81w Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:59 no no o tym chyba myslalem ja tez bym nie wiedzial co to kreple ps apropo bulek czy tez kajzerek to mysmy w warszawie mieli cala dyskusje o tym co to jest kajzerka ( 4 przeciecia na bulce nie wiem czy akurat tyle ) . ale wiesz co mnie kiedys wkurzylo . jade sobie autobusem i na wywieszce w autobusie pisze mi ze autobus teraz zawraca na krancowce X . kurde zezloscilem sie . W warszawie sie mowi petla , nie zadna krancowka . a tu mi ktos zapewne jakis lodzianin w warszawie napisal tak ze mi bedzie jezyk zmienial . Mogl sie kurde nauczyc jak sie mowi w Warszawie a nie pisac jak sie mowi w jego miescie bo nie byl w swoim miescie kurde no Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 23:05 A to łodzianin jeden Ale z tym kołaczykiem to mnie zaskoczyłeś. Na serio myślałem, że tego słowa używa się wszędzie. U mnie w klasie prawie wszyscy "godają", tylko kilka osób "mówi". Oczywiście na lekcjach posługujemy się poprawną polszczyzną, ale później słychać na przerwie np. "a kaj tam dziołcho, co to godosz" Odpowiedz Link
adam81w Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 23:07 kurde jak ja lubie sluchac slaskiej gwary Odpowiedz Link
bez_senna Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 30.04.06, 13:30 Wpadam w kompleksy: mieszkam obok Katowic i też nie zaskoczyłam, o co chodzi. Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 22:38 wanda43 napisała: > >Jak mawia się na > Śląsku "Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa ni ch..." > > No calkiem jak w Warszawie.Slonko masz u mnie wielkieeeeeego plusa.Cholera,a > mowia,ze Slazak z Warszawiakiem sie nie dogada. Dogada się, jak gorol nie robi problemów Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 23:05 A co ty dzieciaku wiesz o Opus Dei poza zasłyszanymi bzdurami???? Odpowiedz Link
markiz.de.sade Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 23:07 miriam_73 napisała: > A co ty dzieciaku wiesz o Opus Dei poza zasłyszanymi bzdurami???? A co Ty wiesz o Opus Dei? Ty młoda d... jesteś Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 29.04.06, 16:22 Z pewnością więcej niż ty bo znam Dzieło z autopsji a nie plotek. Odpowiedz Link
markiz.de.sade Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 30.04.06, 11:27 miriam_73 napisała: > Z pewnością więcej niż ty bo znam Dzieło z autopsji a nie plotek. I Ciebie, dziewczyno, dopadli. Szczerze współczuję... Odpowiedz Link
markiz.de.sade PS 30.04.06, 11:31 Pamiętaj, że możesz się tego wyrwać. Poza dziełem też jest świat, świeci słońce, ptaki śpiewają. Nigdy, ale to nigdy nie jest za późno - trzeba próbować! Odpowiedz Link
yggdrasill_1987 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 28.04.06, 23:09 Napisz nam coś o Opus Dei. Oświeć nas, nieoświeconych. Tylko bez linków do opusdei.org, czy jak tam się ta ich strona nazywa. Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 29.04.06, 16:23 To juz było. Poszukaj sobie w archiwum. Odpowiedz Link
wetting Re: Andrzej Lepper w Opus Dei 30.04.06, 11:25 miriam_73 napisała: > A co ty dzieciaku wiesz o Opus Dei poza zasłyszanymi bzdurami???? ----------------------------------------------------------------------- Miriam 73,zaś wie...... wie napewno! Odpowiedz Link