beretelwi 27.04.07, 16:08 cos milczy nasz wieszcz nauki scislej do matury czyzby sie przygotowuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grgkh Od neuronu do (samo)świadomości 01.05.07, 23:22 Zmieniłem adres zamieszkania i przez jakiś, trudny do określenia, czas jeszcze będę odcięty od internetu (z wyjątkiem pracy). Ale właśnie czytam książkę, którą chciałem Wam polecić, Bernarda Korzeniewskiego "Od neuronu do (samo) świadomości". www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=4119 "Czym jest świadomość - sedno istoty człowieczeństwa? W jaki sposób wyłania się ona z fizycznych elementów rzeczywistości, kiedy przechodzimy od pojedynczego neuronu przez coraz bardziej złożone kompleksy komórek nerwowych do skomplikowanej sieci neuronalnej składającej się na ludzki mózg? Skąd się biorą wrażenia, myśli, emocje? Czy wszystkie naczelne problemy filozoficzne da się sprowadzić do neurofizjologii? Autor formułuje swoje własne, oryginalne odpowiedzi na pytania, z którymi od lat zmagają się najtęższe umysły zarówno na gruncie filozofii, jak i nauk ścisłych." Odpowiedz Link
grzrzybek zachęcające :) 02.05.07, 01:15 lubię wydawnictwo Prószyński i S-ka, z reguły wydają dobre rzeczy. trzeba się będzie rozejrzeć i za tym Odpowiedz Link
grzrzybek cholera, grgkh!!! 02.05.07, 01:29 przez Ciebie właśnie wydalam 10,90 zł !! ale jak zobaczyłam, ze ta książka kosztuje tylko 4 ZŁ to nie mogłam się powstrzymać (koszt wysyłki więcej wyniósł, niestety). za to dostanę jeszcze metr krawiecki w prezencie ;D swoją drogą, kiedyś należałam do tego klubu KKKK, to było daaawno temu, ale mam miłe wspomnienia. wiem, że oni nie robią klientów w bambuko, jak niektóre inne księgarnie wysyłkowe. więc niech tam, nie mam wprawdzie teraz czasu, ale przeczytam Odpowiedz Link
grgkh Re: cholera, grgkh!!! 05.05.07, 01:17 Powodzenia. Ja już kawałek przeczytałem. Reszta bez pośpiechu, wtedy lepiej się "układa". Odpowiedz Link