Dodaj do ulubionych

kto wrócił ostatnio z Tunezji?

IP: 83.238.3.* 13.01.11, 11:23
Mam pytanie do tych, co wrócili ostatnio z Tunezji - jak wygląda sytuacja? Czy demonstracje są w miastach, które się zwiedza (El Jem, Kairouan, Douz itp., itd)? Czy podróżuje się bezpiecznie? Ogólnie, interesuje mnie wszystko - jak to wygląda od środka, jak się czuje turysta. Wyjeżdżam na objazdówkę po Tunezji 20.01, a juz za późno na wycofanie wpłaty - sami rozumiecie, co czuję... :)
Obserwuj wątek
    • piasek.sahary Sytuacja w Tunezji 13.01.11, 12:55
      Być może dzisiejszy artykuł w NYTimes da Tobie pewne wyobrazenie:
      www.nytimes.com/2011/01/13/world/africa/13tunisia.html?ref=africa
      Daj sobie jeszcze trochę czasu na uważne obserwowanie sytuacji.
      Nadchodzacy weekend powinien być przełomowym. Zobaczysz w jakim
      kierunku wydarzenia będą się posuwały.

Należy się liczyć, ze protestujący mogą posunąć się do aktów przemocy w
      stosunku do turystów. Uderzą wówczas w kręgosłup ekonomii tunezyjskiej
      - turystykę. Tak było parę lat temu w Egipcie. Z decyzja poczekaj do poniedziałku.
      • Gość: dixie Re: Sytuacja w Tunezji IP: 83.238.3.* 13.01.11, 15:06
        Dzięki za informację. Sprawa chyba się wyjasniła - ambasada RP w Tunisie odradza podróże do tego kraju. Zamierzam zmienić kierunek podróży. Oby tylko biuro to uwzględniło.
        • piasek.sahary Re: Sytuacja w Tunezji 13.01.11, 15:27
          Gość portalu: dixie napisał(a):

> Oby tylko biuro to uwzględniło.<

Biuro uwzględni. Nie ma wyboru. Oprócz polskiej ambasady i kilku innych ambasad
          amerykański State Department ostrzega swoich obywateli przed podróżą do Tunezji
          tunisia.usembassy.gov/service/about-us/embassy-notices2/warden-information/warden-message---travel-alert-january-12-2011.html W takiej sytuacji nie będziesz dobrze
          wypoczywała.
          • Gość: Tomasz Re: Sytuacja w Tunezji IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 17:01
            Itaka mi odpowiedziała, że na obecną chwilę żadnych zmian w programie wycieczki nie przewidują, ani też nie mają zamiaru jej odwołać.
            • piasek.sahary Re: Sytuacja w Tunezji 13.01.11, 20:06
              Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Itaka mi odpowiedziała, że na obecną chwilę żadnych zmian w programie
              wycieczki nie przewidują, ani też nie mają zamiaru jej odwołać.<

W tej sytuacji liczy się Twoja decyzja i zamiar a nie komercyjna decyzja Itaki.
              Jezeli zdecydujesz się nie lecieć w obecnych warunkach to poinformuj o decyzji
              biuro podróży i uprzejmie poproś o zwrot pieniędzy. Jeżeli odmówią, poproś
              o oświadczenie potwierdzające ich odmowę.

Każdy doświadczony adwokat skopie w sądzie boleśnie tyłeczek Itace opierając
              się tylko na ostrzeżeniu ambasady PR w Tunisie. Do tego czasu argumentów
              będzie przybywało. Wydaje się, że taniej jest zwrócić przedpłacone pieniądze
              niż uwikłać sie w kosztowne odszkodowania gdyby cos sie, odpukać, Tobie stało.
              Np.:wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8944897,Amerykanski_dziennikarz_postrzelony_przez_policje.html Itaka może sądzić inaczej ale będziesz miał pewną wygraną.
    • Gość: Tomasz Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 15:22
      Czy masz zamiar jechać z Itaką może (Sezamie otwórz się)? Bo ja jestem w tej samej sytuacji co Ty (wycieczka objazdowa zaczynająca się 20 stycznia) i też się zastanawiam co zrobić...
    • Gość: autorka Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.nat0.sta.nsm.pl 13.01.11, 19:39
      hej,
      właśnie wróciliśmy z sousse. przez cały tydzień poruszaliśmy się po Tunezji na własną rękę (pociągi i louages - el jem, mahdia, monastir, tunis, kairuan) i raczej nie czuliśmy zagrożenia. trochę zdziwił nas autobus z policją przy wejściu do medyny w tunisie i patrole na każdym rondzie, ale myśleliśmy, że takie tam są zwyczaje...
      sytuacja zmieniła się wczoraj (środa 12.01) - w sousse zamknęli wszystkie sklepy małe i duże (łącznie z magasin general) i stoiska w sukach, na placu przy medynie zaczęli się gromadzić ludzie i generalnie zrobiło się mało fajnie. my w każdym razie cieszyliśmy się, że wyjeżdżamy.
      • piasek.sahary Hammamet 13.01.11, 20:46
        www.nytimes.com/2011/01/14/world/africa/14tunisia.html?hp
        Ciąg dalszy nastąpi.
        • piasek.sahary Re: Hammamet 14.01.11, 07:39
          Żle to wygląda: www.nytimes.com/2011/01/14/world/africa/14tunisia.html?ref=africa
          • Gość: dixie Re: Hammamet IP: 83.238.3.* 14.01.11, 14:52
            Tak, jadę 20 na "Sezamie, otwórz się". Itaka będzie wyjaśniać sprawę w tunezyjskim MSZ-ecie, w zależności od informacji utrzyma wycieczkę w programie lub ją anuluje, a nam jakoś to rozliczy jakoś korzystniej niż w przypadku rezygnacji. Trzeba czekać, w poniedziałek będzie informacja. Ten weekend ma być przełomowy, sytuacja w Tunezji ma sie wyklarować - albo w jedną, albo w drugą stronę.
            Tomasz, daj znać, jak się czujesz i jakie podjąłeś decyzje.
            Pozdr
            dixie
            • Gość: Menzel Temime Re: Hammamet IP: 91.206.65.* 14.01.11, 15:41
              Cały ten rozgardiasz jest tym gorszy, że oni nie mają jednego skonkretyzowanego przywódcy co powoduje, że bandy złodzieji kradną na potęgę i podpalają bez względu czy to własność państwowa czy prywatna. Policja miejska i gwardia cywilna są praktycznie bez środków ani rozkazów a wojsko sprzymierza się ku ludności. Ostatnio walczyli wojskowi z policją w Nabeul. Prawie wszystkie siły porządkowe skupione są w Tunisie celem ochrony pałacu Benalego i reszty rządu. Duzo informacji jest w TV aljazira arab a ostanio nawet w Tunis7 z tym, że wczorajsza debata telewizyjna w niewybredny sposób wyśmiała (dosłownie) protestujących co nie wpłynie dodatnio na uspokojenie. Exim Tour kilka dni temu odwołała wszystkie imprezy do Tunezji. Nie sądzę aby jakikolwiek wyjazd do Tunezji obecnie był bezpieczny.
              • Gość: dixie Re: Hammamet IP: 83.238.3.* 14.01.11, 15:54
                Bardzo dziękuję za wszystkie opinie - to pomaga wyrobić sobie pogląd i podjąć decyzję. Zachęcam do wypowiadania się wszystkich zainteresowanych rozwojem wydarzeń.
                Na marginesie - oprócz tego, że jestem turystką, której grozi, że nie wyjedzie na upragnione zimowe wakacje i straci kasę, to gorąco popieram Tunezyjczyków.
                Wreszcie GW zaczęła coś o tym pisać. TVN24 milczy. Pozostaje Aljazeera i BBC.
                • Gość: Tomasz Re: Hammamet IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 16:08
                  Hej dixie, dla mnie urlop ma być przyjemnością, jakbym szukał niebezpieczeństwa (będą strzelać do mnie czy koło mnie a może nie) to bym wybierał wycieczki do Iraku czy Afganistanu o ile takie są.

Itaka mi odpowiedziała, że skontaktowała się z tunezyjskim kontrahentem i poinformuje klientów o decyzji ws wycieczki do końca tego tygodnia.

Nie wyobrażam sobie jednak, żeby w takim momencie (zagraniczne biura obecnie ewakuują turystów, którzy byli w hotelach nad morzem a nie jak my mieli udać się w głąb kraju) zdecydowali się realizować objazdówkę. Powinni zwrócić nam całe wpłacone pieniądze, ja będę się tego domagał od nich. Przecież ani teraz nie pochodzimy sobie spokojnie po medinie ani nie pojedziemy jeepami do oaz, bezpieczna realizacja programu jest niemożliwa, można sobie co najwyżej siedzieć cały czas w hotelu a mi nie o to chodziło wybierając tą wycieczkę.
                  • piasek.sahary Kryzys pogłębia się 14.01.11, 16:37
                    www.nytimes.com/2011/01/15/world/africa/15tunis.html?hp
                    Niemcy i Anglicy ewakuują swoich klientów.
                    • Gość: gosc Re: Kryzys pogłębia się IP: 192.168.1.* 14.01.11, 18:10
                      juz nie zdązą
                      • Gość: dixie Re: Kryzys pogłębia się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.11, 19:11
                        Dla mnie sprawa jest oczywista - wycieczka powinna być odwołana. Dzwoniłam przed chwilą do Itaki - jeśli sytuacja będzie trwała, zaproponują nam alternatywne kierunki. Na to liczę. Tomasz, w pełni podzielam Twoje przemyślenia. Swoją drogą - to skurczysyństwo, przez tyle lat Tunezja była rajem (już teraz wiemy, że pseudo) i urlop tam był pewny pod każdym względem. Przymierzałam się do tego kierunku od wielu lat, skusiła mnie korzystna cena, dobre hotele, Afryka w styczniu... a tu masz. Nic to, jakoś to przeżyję. Współczuję tylko turystom, którzy jeszcze tam są. I nie mogę zrozumieć, że Polacy są jedyną nacją, która się nie ewakuuje z kraju ogarniętego rebelią. Czy jesteśmy aż tak biedni, że niewysoka cena wypoczynku jest dla nas ważniejsza niż własne zdrowie i życie????
    • Gość: Exwoman kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 21:32
      www.tvn24.pl/12691,1689504,0,1,prezydent-uciekl-do-francji-jego-rodzine-aresztowano,wiadomosc.html
      Gratuluje TUI reklamy..Doprawdy celowy PR
      • Gość: Salem Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.11, 18:48
        Manifestacja przy medynie w Hammamet

www.youtube.com/watch?v=HzOmuJApSIw
    • taja11 Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? 15.01.11, 21:22
      Byłam na tej objazdówce z Itaką w marcu dwa lata temu.Oczywiście w tej sytuacji bym nie pojechała - ale jak się uspokoi to polecam.
    • Gość: mimi Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: 10.12.32.* 17.01.11, 08:07
      dixi, Tomasz
      wiecie już cos na temat waszej wycieczki?
      biuro dało wam jakąś alternatywe?

dopytuje bo za kilka tygodni miałam jechac na tą sama objazdówke
      • Gość: Tomasz Itaka śpi IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 09:44
        Do mnie nikt z Itaki się nie zgłosił ani pisemnie ani mejlowo ani telefonicznie z informacją o odwołaniu wycieczki, mimo że biuro w umowie zobowiązuje się do niezwłocznego infomowania o zmianach a wylot miał być 20 stycznia (wątpię by do niego doszło, ale biuro zapewne czeka, że klienci sami będą rezygnować).

Przyznam, że obserwując działania polskich biur podróży w tym Itaki, nie mam już zamiaru korzystać kiedykolwiek z ich usług, a od Itaki będę się domagał zwrotu całości wpłaconych pieniędzy. Korespondencję z nimi będę prowadził wyłącznie pisemnie, bo tak będzie bezpieczniej, gdyby Itaka próbowała kręcić.
        • Gość: all inclusive Polskie biura podrurzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 09:52
          Dziwi mnie, że ciągle jeszcze korzystacie z tych żałosnych, badziewijnych, ślimaczych
          biur polskich. To prawie-kryminalne organizacje obliczone tylko na dojenie kasy od
          Polaków gawno dający w zamian. Przykładem niech będzie Tunezja. nic nie wiedzą, śpią,
          do zwrotu pieniędzy nie kwapią się. Dieta pieczarkowa: trzymają turystów w ciemności
          i żywią nawozem. Niech zdechna.
          • Gość: ADAM Re: Polskie biura podrurzy IP: *.ck.polsl.pl 17.01.11, 12:18
            Co to są "podrurzy"?
        • Gość: mimi Re: Itaka śpi IP: 10.12.32.* 17.01.11, 11:21
          Tomaszu, no głupia sytuacja, rzeczywiście dziwnie robią niezawiadamiając, chyba sami do końca nie wiedza w którą strone iść.
          Nie wyobrażam sobie innej sytuacji niż ta że zwrócą Ci cała kase, ewentualnie pewnie będą proponowac zamiane na cos innego.
          Jak Ciebie nie zawiadamiają, co masz wylot w czwartek, to do mnie tym bardziej dzwonić nie będą, ja za 3 tygodnie mam jechac.
          Będe czekać jak rozwinie się sytuacje i wdzięczna będe za wszelkie informacje z Twojej strony.

cyt. za strony biura:
          Sytuacja w Tunezji - komunikat
          Biuro Podróży ITAKA informuje, że polscy turyści, klienci Biura, przebywający aktualnie w Tunezji dziś (17.01) wracają do kraju.
          Pierwsza grupa - 11 osób - wylatuje o godzinie 9:50, przylot do Warszawy 15:10
          Druga grupa - 105 osób - wylatuje o godzinie 13:00, przylot do Warszawy 16:05
          Wyloty do Tunezji zostają wstrzymane do odwołania.
          • Gość: mimi Re: Itaka śpi IP: 10.12.32.* 17.01.11, 11:54
            Sytuacja w Tunezji - komunikat
            Biuro Podróży ITAKA informuje, że polscy turyści, klienci Biura, przebywający aktualnie w Tunezji wracają do kraju w dniu 17-01-2010.
            Pierwsza grupa - 11 osób - wylatuje o godzinie 9:50, przylot do Warszawy 15:10
            Druga grupa - 105 osób - wylatuje o godzinie 13:00, przylot do Warszawy 16:05
            Wyloty do Tunezji zostają wstrzymane do końca lutego.
            17-01-2010 godz. 10:30

• Gość: Jedi Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: 193.108.194.* 17.01.11, 11:58
      Znajoma właśnie wróciła we czwartek i do tego dnia było spokojnie w części turystycznej w Sousse.
      Jednak te rejony, o których piszesz - Douz, Matmata itp. dzieli nie tylko odległość od północnej części kurortowej. To są naprawdę odludzia, gdyby się coś działo trudno będzie o pomoc, gdyby trafiło się na gromadę szabrowników ośmielonych panującym bezładem. W sumie wycieczka tą trasą to do okoła 1200 km.
      Trudno też przewidywać, jak za kilka dni będzie...
      • Gość: mamaOlgi Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.11, 13:21
        Bylismy w Monastirze od 12.05-19.05.2011. Było SUPER. 7 dni słonecznej pogody. Tunezja spokojna, piękna, stęskniona za turystami. Pobyt bardzo udany, zadowoleni jesteśmy z biura SUN & FUN, a w szczególności z p. rezydentki p. Iwonki - skarbnica wiedzy o Tunezji i wspaniały człowiek. Rezydent, który powinien być stawiany za wzór do naśladowania. Wszystkim wybierającym się do Tunezji życzę tak udanego urlopu jak nasz.
        • Gość: Dorka Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.06.11, 15:50
          A w jakim hotelu byliście? Bo my z usług wspomnianej Pani Iwonki byliśmy średno zadowoleni , jeśli chodzi o porady to i owszem zgadzam się cały czas prowadziła monolog bardzo dużo mówiła na różne tematy :) ale nas okłamała i trochę mam mieszane uczucia co do tej osoby.
        • mama_teusza Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? 08.06.11, 16:00
          jestesmy wlasnie w eden club razem z dziecmi, jest super fajne zjezdzalnie jedzenie dobre pokoje skromne ,ale codziennie sprzatane, basen lezaki ok, piekny ogrod, bylismy dzis na wycieczce rejs statkiem z atrakcjami super dzieci zadowolone, jestesmy z biurem sun&fun polecam
          • anetka_polka Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? 08.06.11, 20:12
            Hej,
            Po rewolucji to już chyba śladu nie ma:) Ja też byłam z Sun&Fun w kwietniu w Hammamet i było super (hotel Sandra Club), nasi rezydenci bardzo w porządku. Pozdrawiam,
            A.
    • tambylec23 Re: kto wrócił ostatnio z Tunezji? 10.06.11, 12:50
      Wszystko jest w porządku, nie ma żadnych demonstracji w kurortach turystycznych. W ogóle nie czuć atmosfery jakichkolwiek demonstracji. A ja zapraszam do przeczytania artykułu na stronce jaką znalazłem
      lostravelos.com/Artykuly/Relacje-z-wypraw_0/Pocztowka-z-Nabeul---Tunezja.html
      Ciekawy portal turystyczny. Tanie oferty są teraz do Tunezji poniżej 1000 PLN można nabyć tygodniową ofertę do dobrego hotelu 4 ****.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka