Dodaj do ulubionych

przeczytajcie

25.07.06, 17:29
zapraszam na strone, moze trafia do was piekne dziewczeta z nad Wisly te
argumenty:
www.mateusz.pl/wdrodze/nr382/08.htm
Obserwuj wątek
    • alinaw1 Re: przeczytajcie 25.07.06, 22:56
      Tekst dobry, szalenie emocyjny. Już parę razy wypowiedziałam się na tym forum-
      stanowczo i twardo. Bardzo negatywne mam odczucia wobec forumowiczek- panienek
      zaliczających tunezyjskich chłopców na urlopie ale nigdy w moim argumentowaniu
      nie padły słowa mające podtekst rasistowski, czy pogardy wobec Arabów. Ja- w
      przeciwieństwie do innych przeciwników tego forum - mam ogromny szcunek do
      kultury arabskiej i islamu tudzież obyczajowości (stąd np. moje oburzenie
      wywołuje strój Polek poza hotelem: odkryte ramiona, nogi, brzuch, wyzywający
      strój, zalotne spojrzenia...). We wspomnieniach tej kobiety widać rozpacz i
      załamanie typu: A jednak to typowy Arab! A ja myślałam, że u nas będzie
      inaczej! W tekście widzę parę nieścisłości (które mogą być przestrogą).
      autorka pisze, ze jest otwarta na inność ale niestety nie raczyła naprawdę
      poznać tej inności przed ślubem. A wystarczyło poczytać Korań (świetne
      tłumaczenie na j. polski), trochę literatury, porozmawiać z jakimś autorytetem
      (np.mądry ksiądz), poznać rodzinę, nawiązać kontakt z innymi muzułmanami
      tudzież ich żonami. A na nieszczerego faceta można natknąć się wszędzie- w
      cywilizowanej Polsce również. Dziwi mnie, jak bardzo powierzchownie traktowała
      sprawę wychowania dzieci. Coś sobie załozyła i basta! Dla osoby prawdziwie
      wierzącej kwestia wychowania religijnego dzieci to priorytet! Koniecznie trzeba
      o tym rozmawiać. Powiem szczerze- dla mnie (a jestem religioznawcą) to
      NIEMOŻLIWE wychować potomstwo w wierze tak mieszanego małżeństwa. No chyba, że
      sferę religijną sprowadza się li tylko do obrzędowości, tradycji i zewnętrznej
      warstwy świątecznej. Wtedy wszystko jest cacy, nikt się nie zdziwi, jak dzieci
      z takiej mieszanki zostaną po latach buddystami, ateistami albo wskoczą do
      jakiejś sekty...
      Wśród znajomych mi małżeństw polsko-arabskich dominuje taki właśnie rodzaj:
      dzieci są trochę tu, trochę tam. Jeśli małżonki przeszły na islam- sprawa jest
      prostsza. Trochę trudniej jest gdy to muzułmanin nawraca się. Zostaje
      chrześcijaninem (jestem matką chrzestną Libańczyka chrześcijanina) ale przecież
      jest do końca życia Arabem- z całym pokładem zwyczajów i wartości.W tej chwili
      pomyślałam, że nie bedę nadal się wymądrzać bo przecież większość tych panienek
      rozczukających się nad habibi nie zastanawia się nad takimi sprawami
      (przynajmniej tu na forum nie widziałam), nie widzi problemu np. ze współżyciem
      (co dla prawdziwej chrześcijanki tudzież prawdziwego muzułmanina byłoby
      ogromnym dylematem moralnym), a miłością nazywa zauroczenie śniadą cerą. Oj,
      chyba odbiegłam od tematu. Warto poczytać ten tekst przed ważną decyzją życiową
      ale jeszcze bardziej warto samej, we własnym sumieniu rozważyć wiele
      spraw...
      • weasel_82 Re: przeczytajcie 26.07.06, 11:08
        Czy admin mowil cos o kasowaniu takich nudnych przestarzalych i po raz kolejny
        wklejanych tu wypowiedzi, znudzonych zyciem polaczkow ?
        • prezes_pan Re: przeczytajcie 26.07.06, 12:42
          Co niby jest przestarzałe? Że taki habibi zrobi po ślubie z Twojego życia
          jesień średniowiecza? Śmiej się, śmiej... obyś nigdy nie zaliczyła wpadki z
          Arabem
        • bob75rob1 Re: przeczytajcie 26.07.06, 18:12
          Czytam po raz pierwszy i z zaciekawieniem.
    • alinaw1 Re: przeczytajcie 26.07.06, 22:51
      jest wiele forów i stron poświęconych a to islamowi, a to cywilizacji arabskiej-
      tak też czasem pojawiają sie dyskusje na tematy damsko-męskie ale jakże inny
      mają wymiar. No i jest z kim dyskutować. Co prawda teraz, przy dwójce moich
      małych dzieciaczków już nie mam czasu tam zaglądać ale zostały mi pozytywne
      wrażenia i wspomnienia. Tu- raczej nie. Dlatego kończę.
    • maledicere Re: przeczytajcie 27.07.06, 13:22
      Zdziwisz sie nieco, ale czytalam caly Koran, i to nie po polsku (akurat wpadla
      mi w rece edycja hiszpanska).

serek.topiony napisała:

> Alina, bardzo mądry post, ale niepotrzebnie się fatygowałaś. Te pustaki o
      > inteligencji krzesła żyją chwila jak owady. Ot, pobzykają się i wracają do
      > nudnej rzeczywistości i pracy w Tesco "na kasie". Gdzie im tam do czytania
      > Koranu. Szkoda tylko, że psują Polkom opinię.
      • dagmaranowicka Re: przeczytajcie 27.07.06, 22:11
        i co z tego? edycja hiszpanska, czy polska to tlumaczenia.przeczytaj go w
        oryginale i wtedy sie chwal.
        • weasel_82 Re: przeczytajcie 28.07.06, 12:20
          hehe, sie powtorzylam zanim przeczytalam twoj post ;)
          Milo ze ktos jeszcze wie cos niecos wiecej niz to ze Koran istnieje.
          Ciekawa jestem skad w nas taka wiara w to co zachodnie, czemu niby lepsze
          mialoby byc? Zwlaszcza ze nasz jezyk jest na prawede bogaty i mysle ze o wiele
          lepiej nadaje sie do oddania glebi znaczenia slow orginalu niz hiszpanski czy
          angielski.
      • weasel_82 Re: przeczytajcie 28.07.06, 12:17
        hispzanska wersja jest tyle samo warta co Polska, Koran sie powinno czytac
        tylko w orginale. Wiec twoja wypowiedz wnosi tyle co nic, bo wlasciwie co
        mialaby niby wniesc?
        • weasel_82 Re: przeczytajcie 28.07.06, 12:21
          ps. i jeszcze jedna uwaga. W momencie tlumaczenia traci sie na jakosci, to nie
          zaprzeczalny fakt, czyli w momencie czytania w opbcym jezyku traci sie
          dodatkowo? No chyba ze ty myslisz po hiszpansku z racji wychowania i rozwoju
          umyslu sie w tym jezyku?
          • alinaw1 Re: przeczytajcie 02.08.06, 21:28
            Ta dyskusja powyżej jest trochę jałowa. Miałam nadzieję (ależ naiwniaczka ze
            mnie!), że popiszecie trochę o wrażeniach po przeczytaniu cytowanego artykułu.
            A tu nic...
            W ostatnim numerze "Miłujcie się "- (tu na tym forum trudno by było szukać
            katoliczek, a to mądre i fajne czasopismo dla nich) jest obszerny tekst o
            znaczeniu bycia żoną muzułmanina (w oparciu o Koran). I choć nie zgadzam się z
            kilkoma tamtejszymi tezami (to zboczenie każdego religioznawcy)- warto by było
            zajrzeć do tego artykułu (jeśli w ogóle kogoś to interesuje, wszak ciągle
            krecicie się wokół tematu romansów, a njie małżeństwa).
            • weasel_82 Re: przeczytajcie 03.08.06, 11:51
              em... tytul forum jest faceci z wakacji ?:> Czego Ty sie spodziewasz hahahaha
              zboczenie religioznawcy to krecenie sie po forach tego pokroju :> Polecam
              poszukac miejc ktore specjalnie ku takim dyskusja powstaly, i... na milosc..
              chcesz bysmy dyskutowali o tak starym artykule? Ja juz o nim dyskutowalam chyba
              w 3 miejscach na sieci ...moze poszukaj ich :) Sa odpowiedniejsze niz Tunezja-
              FACECI z WAKACJI? :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka