27.09.06, 18:48
czy latwo zwiedzić samemu tunis.tak na własna reke.ile to kosztuje
Obserwuj wątek
    • piootr3 Re: tunis 28.09.06, 10:32
      Warto, ale orzedtem sobie poczytaj... Bilet do Kartaginy - 6TND, Muzeum Bardo -
      8TND, metro do Kartaginy - ok 500 milimów (powrotny). Koryto w garkuchniach ok.
      6TND. Warto połazić po suku, napewno się zgubisz, ale pokarzą drogę, pytaj się o
      dworzec (station, Banhof itd). Powodzenia - Piotr
      • Gość: zyta1977 Re: tunis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:38
        W Tunisie na medinie trzeba skrecic w lewą droge przy samym wejsciu. Ta na lewo, rownolegla do prawej - to mur beton zagubienie sie na medinie :-) a prawa prosciutko do meczetu...
        • Gość: mała Re: tunis IP: 194.150.247.* 03.10.06, 14:19
          oczywiście, że warto, ja sama zwiedzałam tunis kartagine a mozesz jeszcze cala
          traske czyli tez miasta sidi cos tam, warto warto
      • Gość: Ann Re: tunis IP: *.zabrze.net.pl 05.10.06, 14:29
        Dzisiaj wróciłam z Tunezji i spędziłam 3 dni zwiedzając na własna rękę Tunis,
        Kartaginę i Sidi Bou Said.
        Z Tunisu jeździ kolejka przez Kartagine do Sidi Bou Said za SBS sa jescze
        jakies 2 malo ciekawe miejsca (1 to ladna plaza, drugie to wille bogaczy)
        Przystanek kolejki jest w Tunis Marine czy jakos tak. Przystanek jest na koncu
        głównej Aleji Tunisu czyli ulicy Burgiby. Bilet na kolejke kosztuje bodajze
        1,300 dinara. bilet jest w obie strony i warto wspomniec ze mozna wysiasc w
        Kartaginie i potem na ten sam bilet jechac do SBS.
        Bilet na prawie wszystkie zabytki w Kartaginie kosztuje 7 dinarów. I jest ważny
        do 19tej, aczkolwiek to sa dane przed ramadanem. nie wiem jak sie ma to do
        zabytkow, bo w ramadan wszytkie banki i urzedy o 14tej sa zamykane. Na medinie
        tez ruch jakby mniejszy.
        W Tunisie na dworcu oraz obok wiezy zegarowej jest informacja turystyczna.
        Tunezyjczycy są niesamowicie przyjaźni i chętni do pomocy.
        Najłatwiej będzie temu kto zna język francuski.
        • Gość: Ann Re: tunis IP: *.zabrze.net.pl 05.10.06, 14:33
          Zapomniałam dodać że na zwiedzanie Kartaginy trzeba wysiasc na przystanku
          Kartagina Hannibal i nie wolno robic zdjec na palac prezydenta, policjantom i
          wszytkim miejscom gdzie jest flaga, budka policjanta(nawet pusta)Sa pod tym
          względem bardzo uczuleni i nie warto z tak glupiego powodu tracic karty lub
          kliszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka