szymon009 27.09.06, 18:48 czy latwo zwiedzić samemu tunis.tak na własna reke.ile to kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piootr3 Re: tunis 28.09.06, 10:32 Warto, ale orzedtem sobie poczytaj... Bilet do Kartaginy - 6TND, Muzeum Bardo - 8TND, metro do Kartaginy - ok 500 milimów (powrotny). Koryto w garkuchniach ok. 6TND. Warto połazić po suku, napewno się zgubisz, ale pokarzą drogę, pytaj się o dworzec (station, Banhof itd). Powodzenia - Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta1977 Re: tunis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 12:38 W Tunisie na medinie trzeba skrecic w lewą droge przy samym wejsciu. Ta na lewo, rownolegla do prawej - to mur beton zagubienie sie na medinie :-) a prawa prosciutko do meczetu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: tunis IP: 194.150.247.* 03.10.06, 14:19 oczywiście, że warto, ja sama zwiedzałam tunis kartagine a mozesz jeszcze cala traske czyli tez miasta sidi cos tam, warto warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: tunis IP: *.zabrze.net.pl 05.10.06, 14:29 Dzisiaj wróciłam z Tunezji i spędziłam 3 dni zwiedzając na własna rękę Tunis, Kartaginę i Sidi Bou Said. Z Tunisu jeździ kolejka przez Kartagine do Sidi Bou Said za SBS sa jescze jakies 2 malo ciekawe miejsca (1 to ladna plaza, drugie to wille bogaczy) Przystanek kolejki jest w Tunis Marine czy jakos tak. Przystanek jest na koncu głównej Aleji Tunisu czyli ulicy Burgiby. Bilet na kolejke kosztuje bodajze 1,300 dinara. bilet jest w obie strony i warto wspomniec ze mozna wysiasc w Kartaginie i potem na ten sam bilet jechac do SBS. Bilet na prawie wszystkie zabytki w Kartaginie kosztuje 7 dinarów. I jest ważny do 19tej, aczkolwiek to sa dane przed ramadanem. nie wiem jak sie ma to do zabytkow, bo w ramadan wszytkie banki i urzedy o 14tej sa zamykane. Na medinie tez ruch jakby mniejszy. W Tunisie na dworcu oraz obok wiezy zegarowej jest informacja turystyczna. Tunezyjczycy są niesamowicie przyjaźni i chętni do pomocy. Najłatwiej będzie temu kto zna język francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: tunis IP: *.zabrze.net.pl 05.10.06, 14:33 Zapomniałam dodać że na zwiedzanie Kartaginy trzeba wysiasc na przystanku Kartagina Hannibal i nie wolno robic zdjec na palac prezydenta, policjantom i wszytkim miejscom gdzie jest flaga, budka policjanta(nawet pusta)Sa pod tym względem bardzo uczuleni i nie warto z tak glupiego powodu tracic karty lub kliszy... Odpowiedz Link Zgłoś