Dodaj do ulubionych

Ceny w Tunezji?

IP: *.aster.pl 06.10.06, 10:19
Witam,
tak jak w tytule posta - będę wdzięczna za informację jakie są ceny w Tunezji:
- ile mniej więcej kosztuje obiad/lunch w restauracji
- ile kosztuja artykuły spożywcze w sklepach - woda, soki, słodycze
- ile kosztuje wypożyczenie samochodu na 3-5 dni
- ile kosztuje benzyna
Ile byscie radzili zabrać pieniędzy na 2 tygodnie dla dwóch osób (planujemy
mieszkać w hotelu ze sniadaniami). Trochę chcemy poleżeć na plaży a trochę
pozwiedzać.
Dzięki wielkie, Dorota
Obserwuj wątek
    • kj36 Re: Ceny w Tunezji? 06.10.06, 16:38
      1)
      ile mniej więcej kosztuje obiad/lunch w restauracji:
      ok 10 dinarów/osoba (1 dinar to około 2,3 zł) do tego jakies napoje: około 2
      dinarów napój (cola, fanta itp.);
      2)
      ile kosztuja artykuły spożywcze w sklepach - woda, soki, słodycze:
      woda - np.1,5 litra - 0,65 dinara, fanta,cola 1 l - 1,25 dinara, piwo w hotelu -
      2,6 dinara;

my we dwoje na 1 tydzien wydalismy 600 dinarów, w tym wycieczka na saharę 330
      dinarów; w hoteelu mielismy śniadania i obiadokolację wykupioną, ale to były
      mega obiady...
      pozdrawiam
      • Gość: Ninka Re: Ceny w Tunezji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 17:15
        ja bylam w Sousse dwa tyg. mialam hotel z HB, wiec glowne posilki jadlam w
        hotelu, natomiast na miescie jadlam tylko ich fast foody i tak np chapati-bulka
        ze smazonym jajkiem z jakimis przyprawami i z tunczykiem i jakims ich sosem,
        dobra, kosztowala 1 dinar, kebab, ale znacznie inny niz nasz polski, 2,5 dinara,
        sandwiche od 1,2 do 3 dinarow, zaleznie z czym, i zaleznie gdzie, w niektorym
        miejscach fajnie przyrzadzone, lekko zapiekane, lub w zwyklej bulce. pizze do 5
        dinarow.. a co do zakupow w sklepach, to niedaleko hotelu mielismy grande
        magasine, ich super market, i tam coca cola 1,5 l kosztowala 1,1 dinara,
        smieszna cena bo u nas pol litrowej sie za tyle nie dostanie :).. ogolem tam
        produkty spozywcze byly tansze niz w zwyklych malych sklepikach. no i jesli
        chodzi o pamiatki, to pani rezydentka na samym poczatku doradzila wszytkim
        kupownie pamiatek w centrum handlowym soula center, bo tam ceny byly stale, i
        nie trzeba sie targowac bo na targach potrafia komus wcisnac cos o 3 razy albo i
        4 drozej, jak sie nie ma pojecia co za ile u nich jest..a ceny ogolem sa podobne
        do naszych a nawet i taniej ejst, w szczegolnosci skorzane wyroby oraz
        przyprawy...np szafran, ktory u nas za kilka gramow placi sie ponad 12 zl, a tam
        np komplet 12 przypraw, i to dosyc sporych rozmiarow, kosztuje 1,5 dinara ( w
        sierpniu dinar byl rowny 2,50zl. czyli niecale 4 zl za 12 przypraw). zreszta
        pojedziecie to sami zobacyzcie gdzie i co najlepeij kupowac, aby was nie
        oszukali za bardzo, bo mnie w pierwszy dzien, pomimo targowania z nimi i tak
        przerobili :)..i zaplacilam dwa razy tyle co w centrum handlowym, za ta sama
        rzecz.. nio ale wtedy jeszcez nie bylam w tym cenrum wiec nie znalam cen :).
    • Gość: Dorota Re: Ceny w Tunezji? IP: *.aster.pl 06.10.06, 17:26
      Dzieki za informacje.
      Pewnie i tak wybierzemy sie na wycieczke z obiadokolacjami, wiec chyba zostaja
      tylko lunche z kebabami. A ze targowac sie nie potrafie, wiec bede tego unikac
      jak ognia:)
      Co najlepiej brac dinary, euro czy dolary?
      A czy wynajmowaliscie samochod?
      Pozdrawiam, Dorota
      • Gość: Ania Re: Ceny w Tunezji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 18:24
        dinarow w Polsce nie dostaniesz :)
        obojetnie czy dolary czy euro - wychodzi na to samo, z wymiana nie ma problemu -
        licznik jest mniej wiecej wszedzie taki sam. U mnie w hotelu za 1 euro 1,66
        dinara, za 1 dolara 1,3 dinara. Wymieniaj pieniadze stopniowo, bo oficjalnie nie
        wolno wywozic dinarow poza Tunezje, a wymiana dinarow na euro lub dolary jest
        niekorzystna.
        Jesli nie lubisz sie targowac sa specjalne sklepy z ustalonymi cenami (fixed
        price. Pozdrawiam i zycze cudownego wyjazdu :)
    • geoanja Re:dinary w polsce 09.10.06, 17:24
      a wlasnie ze mozna u nas kupic dinary....

w kantotrze w Krakowie na ul. Długiej 8... ilekroc tam jestem to na tablicy walut jest dinar tunezyjski...
    • Gość: sAS Re: Ceny w Tunezji? IP: *.net81.citysat.com.pl 09.10.06, 20:11
      1. Nie wiem nie jadałem w restauracjach. 2. Najtansze artykuły sa w Magazin
      Generale / taniej niż w Polsce/ woda- 250 milim , soki 900 milim .3. Samochód
      od 60 din dzień . 4. Benzyna coś koło 1 dinara.5. Jak Chcesz to Mozesz wydać
      kazdą ilość . Sas
      • Gość: Ninka Re: Ceny w Tunezji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:07
        soki byly duzo drozsze niz u nas. jedynie jakies ich nektary,byly w przystepnych
        cenach ale strasznie slodkie, jak juz ktos chce sie napic soku, to osobiscie
        polecam, swiezo wyciskane , niedaleko hotelu nour justinia,szklanka za 1 dinara,
        naprawde pyszne, albo pomaranczowe, albo mieszane, np pomarancza z truskawka. o
        wiele lepsze niz te w kartonikach bo ze swiezych owocow, a nie z jakimis
        polepszaczami smaku.
        • mar815 Re: Ceny w Tunezji? 15.10.06, 14:37
          Elo ja wrócilem wczoraj wiec jestem na bieżaco cena paliwa 0,91 dinara wiec nie
          taka tania jak na kraj arabski bo dinar ma przelicznik 1 dinar= 1,31 dolara,
          samochodu nie opłaca sie wypożyczac chyba że w cztery osoby i odważny
          kierowca:) bo tunezyjczycy jezdza na zasadzie jakos to bedzie:), lepiej dogadac
          sie z taxiarzem i zwiedzac z nim, w sklepie cola 0,5=0,6dinara w hotelu 2
          dinary, obiad na miescie ok 15 dinarów to jest juz super z napojem, tanie skóry
          torebki, torby, buty, targowac sie to podstawa ja strargowalem torbe skorzana
          ze 120 dinarow na 25, dobra jest pizza tunezyjska z tyńczykiem za ok 6-7
          dinarów, przejazd kolejka u nich to metro mahdia- soosse- 13 dinarów w jedna i
          druga strone dla dwoch osób, taki sam taryfa ok 50 dinarów w jedna strone i to
          z przesiadkami wz taxi zółtych do zamiejscowych biało- niebieskich, najlepiej
          mieć polska wódke można dużo załatwić:)
      • Gość: karola04 Re: sas IP: *.chello.pl 14.10.06, 22:32
        :)) ooo znowu Ty :))
        a czemu nie napisałeś ile za sex??? Przy każdej możliwej okazji sugerujesz że
        większość kobiet płaci za sex... no to jesteś teraz we właściwym miejscu by
        dziabnąć temat od strony kwotowej :)))
        • Gość: Sas Re: do karola04 IP: *.net81.citysat.com.pl 15.10.06, 12:19
          Bo Dorota /przecieieństwie do ciebie / wybiera sie do Tunezji nie po to żeby
          dać zarobić habibką tylko zamierza coś zobaczyć i wygrzać sie w słoncu. Dorota
          w przeciwieństwie do ciebie nie pisze że w związku ze zbliżającym sie wyjazdem
          do Tunezji zaczyna odczówać SWĘDZENIE W KROKU tylko pyta o ceny wybranych
          produktów ,a ja staram sie normalnej dziewczynie udzielic normalnycjh
          rad ,zgodnych z rzeczywistoscią. Sas
          • Gość: karola04 Re: do sas IP: *.chello.pl 15.10.06, 18:17
            (taka malusieńka uwaga, odczuwać przez u :)))
            nie jeszcze nie odczuwam swędzenia, a co ty tak miałeś przed wyjazdem? :)))
            A tak żeby ci coś tematycznie, bez złosliwości odpisać - po pamiątki poszłysmy
            ze znajomymi z Tunezji, różnica pomiędzy naklejką na towarze a tym co
            zapłaciłyśmy była jakieś 3-5 dinarów (zaleznie od towaru).
            pzw
            • Gość: Sas Re: do karola IP: *.net81.citysat.com.pl 16.10.06, 19:45
              Z ortografi 5 . Z rozgarnięcia 1. Zapewne habibek zaprowadził Cie do swojej
              budy. Kiedy Arab mówi ,ze opóści mi na towarze 3 dinary to pekam ze smiech i
              grożę mu palcem ,że nie ze mna te numery Bruner. Gdybyś napisala że utargowałaś
              30-50% to też bym uważał ,że przepłaciłaś.No chyba ,że towar w pierwotnej cenie
              miał kosztowac 7 dinarów , sprzedajacy opóścił cene o 5 dinarów - TO SORKI I
              GRATULACJE . sAS
      • Gość: 78 Re: Ceny w Tunezji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 12:55
        benzyna kosztuje 0,74 dinara/l (wiem bo bylem zobaczyc na stacji)
        smieszna cena przyznacie - tym bardziej trzeba sie targowac z taksowkarzami!
    • quiz2 Re: Ceny w Tunezji? 25.10.06, 16:31
      Bylam w I polowie m-ca. Kurs TD w stosunku do USD lub EUR ustalany jest kazdego dnia, najlepiej pytac w recepcji hotelu. 1 TD=2,4 PLN. Owoce sa bardzo tanie, 1kg winogron lub granatow kosztuje ponizej 1TD. Woda max 700 milimow (1 dinar = 1000 milimow). Wazne! Nigdzie nie mozna wymienic dinarow na euro lub dolary - zakaz panstwowy. Jedynym miejscem jest kantor na lotnisku gdzie wymieniaja jednynie na EUR (uwaga-najpierw spytac o kurs i dokladnie sprawdzic- oszukuja przy wymianie!).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka