Dodaj do ulubionych

Djerba w 2008r

IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.07, 17:24
W pażdzierniku (nie planowałem nigdy Tunezji) byłem w Siusse i
oczywiście okolicy, wróciłem mile zaskoczony. Wobec powyższego w
2008 planuję Djerbę z Saharą.Proszę o informację co do zwiedzenia w
tamtej okolicy (jestem plecakowiczem)i czy można "jakoś" nie
zorganizowanie (mam na myśli autobusy, taksówki) zwiedzić to co na
pustyni.Topografię i wiadomości "przewodnikowe" mam opanowane.Proszę
o odpowiedż kogoś kto zna tamte klimaty z autopsji. Dzięki
Obserwuj wątek
    • crazymary18 Re: Djerba w 2008r 23.12.07, 14:11
      hejka ;-)miałam okazje być na djerbie w treminie 6-20-12.2007 byłam w strefie
      turystycznejAGHIR w hotelu Djerba Castille ;-) Co do podróżowania to tylko
      taksówki -tanie jak barszcz) najlepiej jednak umawiać się z kierowcą co do ceny
      wtedy jest taniej bo nie włącza taksometru ) jeśli chodzi o autobusy to
      korzystają z nich tylko miejscowi i jeżdżą one bez rozkładu i przeważnie są
      przepełnione ;-) na samej wyspie może zwiedzić stolicę Houm Souk gdzie można
      odwiedzic słynny arabski targ oraz zobaczyć jak tka się dywany ,po drodze można
      także zwiedzić jedyny na wyspie fort obronny Fort Ghazi Mustapha ,drugie co do
      wielkości miasto Midoun, Synagogę ( po zamachu w 2002 terrorystycznym zaostrzone
      kontrolę ale można zwiedzać tylko koniecznie trzeba mieć ze sobą paszport )przy
      odrobinie szczęscia można wybrac się na tzw. wyspe flamingów w sezonie
      przylatują tam flamingi -ja niestety nie miałam szczęścia ich oglądać ale
      delfiny sa prawie zawsze;-),Guellala - gdzie można zwiedzać muzeum w którym
      przedstawione jest życie djerbejczyków , oraz podziwiać widoki z największego
      wzniesienia na wyspie , które wynosi aż 52 m.n.p.m.;-)warta obejrzenia jest
      także grobla z czasów rzymskich łącząca wyspę z lądem, na stały ląd można tez
      dostać się promem które kursują co 30 min koszt 3DNT od auta ;-) co do Sahary to
      Djerba świetnie sie nadaję jako miejsce wypadowe na największa "piaskownicę"
      świata ;-) bowiem jest bliżej niż z Sousse czy Monastiru , koszt wyprawy na
      Sahare -1 dniowej z obiadem i godzina karawany na wielbłądach to 120 DTN z
      lokalnego biura podróży Voyage Tunisie , jakbys miała jakieś konkretne pytania
      to pisz;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka