Dodaj do ulubionych

15 kg bagażu głównego w Tunis Air

07.05.08, 08:13
Wczoraj odebrałam bilety w SH na wylot 15-05-08 Wa-wa / Monastir
i tu szokkkk.....
W umowie z biura podróży zaznaczony przewoźnik Tunis Air, bagaż główny 20 kg
Natomiast w bilecie lotniczym wytłuszczone 15 kg bagażu głównego :(
To jakaś kpina wszystko mam przygotowane bagaż wyszedł ok. 40 kg a teraz muszę
spakować się w 30 kg /leci nas dwoje/
Szlak mnie trafia o co tu chodzi w co zawierzać w umowę i 20 kg czy w to co na
bilecie 15 kg ???????
Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: jola Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 08:30
      To co na bilecie jest ważne. Leciałam już z TunisAirem dwa razy. Na
      nadbagaż w wysokości 2-3 kg nie patrzą wogóle.
      • Gość: Olinka Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.crowley.pl 07.05.08, 09:04
        Czy na pewno można w tych liniach łączć bagaże? Dzwoniłam do biura z
        którego lecę do Tunezji i pani powiedziała mi ,że lepiej tego nie
        robić
        • Gość: monika Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: 217.153.242.* 07.05.08, 12:05
          niestety,tylko w Kartagoo jest dozwolone 20kg bagażu
          głównego.Pozostałe tynezyjskie linie maja 15.Z Polski jak będziesz
          miała 2kg nadbagażu,to nie będzie problemu,ale w Monastirze mogą
          zarządać dopłaty...każdy orze jak może i parę groszy też im się
          przyda.Zwłaszcza łapówki..Bagaż swój i osoby towarzyszącej możecie
          razem zważyć.Liczy się łączna waga
          • Gość: bea Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:41
            jeden bagaż dla dwóch osób może mieć 32 kg. Wracając z Monastiru
            miałam wagę bagażu przekroczoną o ok. 10 kg od dozwolonej i nawet
            nie zwrócili uwagi :)) Przyznaję, czekając na odprawę kalkulowałam
            czego ewentualnie się pozbyć gdyby nie chcieli mnie przepuścić, ale
            udało się.
            • Gość: monika Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: 217.153.242.* 07.05.08, 14:17
              wniosek : różnie to bywa.Ja miałam 26 kg zamiast 20-tu i chcieli ode
              mnie jak się nie mylę 8 dt za każde kilo ponad limit.Tyle,że
              przycięłam głupa,że nie gadam w żadnym języku poza polskim i nie
              rozumiem o co chodzi i machnęli ręką.Ale po co ryzykować jak nie
              wiadomo na kogo się trafi.Zwłaszcza jak "uda" ci się na urlopie
              przepuścić całą kasę
          • Gość: Jola Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 14:18
            Co Ty opowiadasz, właśnie w druga strone to juz wogóle nie zwracają
            uwagi na nadbagaż i to do kilku kilo. Do tego kilka bagazy
            podręcznych tez na nich nie robi wrażenia:)) Wiem co mówie - latam
            pare razy w roku na tej trasie.
            • Gość: monika Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: 217.153.242.* 07.05.08, 14:59
              Jola,nie mówię tego bo "tak słyszałam".Ja lecę teraz piąty raz i
              osobiście miałam taki przypadek.Poprzednie razy nie miałam tak
              dużego nadbagażu,więc nie było problemu.A tak w ogóle każdy zrobi
              tak jak zechce.Ja tylko mówię,że takie "przypadki" się zdażają i po
              co się niepotrzebnie stresować.Ja mimo wszystko będę się starała już
              więcej tego nie doświadczyć,bo co jeśli następnym razem trafię na
              służbistę który nie odpuści,a naprawdę nie zostawię kasy na tzw
              czarną godzinę
            • Gość: Tomo Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.merinet.pl 07.05.08, 19:46
              Właśnie Ty się mylisz. Nie zwracają uwagi w Polsce, gdyż za odprawę
              odpowiada polska firma handlingowa (w Warszawie LGS i WAS) i
              zasadniczo mają gdzieś czy masz nadbagaż, czy też nie (o ile nie
              przekroczysz maksymalnej wagi jednej sztuki bagażu - widziałem
              ludzi, którzy przepakowaywali się na Okęciu do kupionych naprędce
              toreb). W Tunezji odprawia Cię przedstawiciel ich linii (Tunisair,
              Nouvelair, Karthagoo) i patrzy bardzo dokładnie na wagę, bo jest to
              ich dodatkowa kasa. Oczywiście 1,2 czy 3 kilogramy nadbagażu to
              najczęściej żaden problem, ale za większą nadwagę niemal zawsze
              żądają dopłat. I jeszcze uwaga odnośnie samego Tunisair - zawsze
              dopuszczali tylko 15kg bagażu na osobę (Nouvelair np. 20kg). Jeżeli
              tak napisało biuro podróży w ofercie czy umowie to ewidentnie i
              świadomie okłamali założyciela wątku.
              • damapik7 Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air 07.05.08, 20:11
                Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rozjaśniliście mi jak i co z tymi bagażami i
                na co można się ewentualnie nastawiać.

do Tomo :
                masz rację, te 20 kg gwarantowanych w umowie było ewidentnie kłamstwem
                • Gość: Ciekawy Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 21:04
                  I pytanie dodatkowe : Czy bagaż można połączyć czy każdy z osobna
                  musi mieć walizkę max 15 kg ?? Czy lecąc w dwie osoby można mieć
                  jedną 30 kg ???
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Tomo Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.merinet.pl 13.05.08, 21:23
                    Możesz bez problemu łączyć bagaże i np. w dwie osoby polecieć z
                    jedną walizką. Jedynym ograniczeniem jest maksymalna waga jednej
                    sztuki bagażu, która wynosi 32kg. Jeżeli ją przekroczysz będziesz
                    musiał się przepakować na lotnisku (i kupić tam torbę co jest
                    niezbyt przyjemne pod względem finansowym ;).
                    Maksymalna waga 1 sztuki jest na lotniskach dość restrykcyjnie
                    przestrzegana, więc lepiej unikać takich niespodzianek.
                    • Gość: Ciekawy Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 21:37
                      Dzieki za odpowiedz ale widzisz dzis rozmawialem z Biurem
                      Turystycznym i powiedziano ze łączyć nie można że mają być dwie po
                      max 15 kg ... Trochę już głupi jestem , chociaż latajac gdzie
                      indziej łączyłem i było dobrze ...
                      • Gość: Tomo Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.merinet.pl 13.05.08, 23:29
                        Nie słuchaj biura podróży, oni mają akurat najmniej do powiedzenia w
                        tej sprawie. Liczą się tu przepisy danej linii lotniczej (jeżeli
                        chodzi o wagę bagażu - tu się to zgadza, Tunisair zawsze miał limit
                        15kg/osobę) i obsługi lotniska (w zakresie maksymalnej wagi jednej
                        sztuki bagażu - to dla swojego spokoju możesz sprawdzić na
                        lotnisku). Ignorancja pracowników biur podróży jest po prostu
                        przerażająca. Klepią co im ślina na język przyniesie. Nawet biorąc
                        to po prostu na zdrowy rozum: czy biuro podróży może komuś nakazywać
                        jak ma się spakować i ile walizek kupić? Mnie już kiedyś próbowali
                        wmówić, że wózek dla dziecka muszę oddać na bagaż przy odprawie i że
                        zostanie on potraktowany jako osobna sztuka. Udowodniłem kretynce,
                        że tak nie jest przesyłając odpowiednie przepisy, ale nadal miała
                        wątliwości...
                        • Gość: yennefer Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.icpnet.pl 27.05.08, 19:15
                          Podbijam ten wątek, bo mnie zaskoczył. Wszyscy potwierdzają, że w
                          Tunisair dopuszczalny bagaż to 15 kg, a ja właśnie odebrałam bilety
                          i czarno na białym napisane jest, że dopuszczalny bagaż na osobę to
                          20 kg (także na dzieciątko)!!!. Dodam, że lecę z TUI. O co tu chodzi?
                          • Gość: wisnia_79 Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.crowley.pl 27.05.08, 20:04
                            Dziwne, bo ja też odebrałem bilety i tam jest napisane ze bagaż
                            bezpłatny to 15kg Tez lece Tunis Air i ze Scana czyli Tui
                            • Gość: yennefer Do wisnia_79 IP: *.icpnet.pl 27.05.08, 21:17
                              Wiśnia, napisz proszę czy masz to wydrukowane na bilecie czy tylko
                              na potwierdzeniu. Sprawdzałam moje bilety jeszcze 10 razy i mam 20
                              kg. I szczerze mówiąc wcale mnie to nie martwi ;-), mam tylko
                              nadzieję, że to nie pomyłka. Pozdrawiam.
                              • Gość: wisnia_79 Do yennefer IP: *.crowley.pl 27.05.08, 22:25
                                yennefer własnie sprawdzam bilety.Dokładnie w ostatniej
                                rubryce"bagaż bez opłaty" napisane jest jak "byk" 15kg tak samo jest
                                na biletach powrotnych
                                • Gość: tixon Re: Do yennefer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:48
                                  Ja też lecę tymi liniami ze Scana i mam 20 kg. Podobno zależy skąd dokąd jest
                                  lot. Ja mam Katowice - Monastir.
                                  • Gość: yennefer Re: Do yennefer IP: *.icpnet.pl 27.05.08, 22:56
                                    Dzięki za odpowiedzi. Chociaż coś się wyjaśniło. Nie będę jedyna z
                                    bagażem 20 kg! Miłego lotu Wam Zyczę. PS. Ja lecę z Poznania do
                                    Monastiru.
                            • lamot Re: 20 kg bagażu głównego w Tunis Air 28.05.08, 23:34
                              Ja lecę 13.06.2008 r. z Gdańska biuro SH czyli TUI i mamy po 20 kg.
                              • Gość: wisnia_79 Re: 20 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.crowley.pl 29.05.08, 10:03
                                dzieki Wam również zyczę miłego lotu.Ciekawe wniosek z tego,że Wawa
                                jest poszkodowana bo mamy tylko 15kg
                                • mgosia60 Re: 20 kg bagażu głównego w Tunis Air 29.05.08, 23:45
                                  Ja wylatuję 12.06 z Poznania SH i tez mam na biletach 20 kg . Wieć
                                  tylko się cieszyć. Pozdrawiam zainteresowanych
                                • kasia_p45 Re: 20 kg bagażu głównego w Tunis Air 30.05.08, 08:01
                                  Gość portalu: wisnia_79 napisał(a):

> dzieki Wam również zyczę miłego lotu.Ciekawe wniosek z tego,że
                                  Wawa
                                  > jest poszkodowana bo mamy tylko 15kg

No to pewnie lecisz innymi liniami niz pozostali?
                                  Ciezkosc bagazu zalezy od linii a nie od biura..
                                  Tak mi sie przynajmniej wydaje...ale moge sie mylic:))
                                  • Gość: basia Re: do wszystkich!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 08:18
                                    To co tu piszecie troche mnie dziwi. Wielkość bagażu głównego zależy
                                    od przewoźnika a nie biura podróży czy lotniska. Bzdury pod tytułem :
                                    ... to pewnie dla tego mam 20kg bagażu głównego bo lecę z Wrocławia
                                    a nie z Warszawy...
                                    ciekawa jestem jaki to myślenia będziecie mieli kiedy wszyscy razem
                                    spotkacie się w Monastrze na lotnisku gdzie waga bagażu głównego
                                    wynosi 15 kg i nie ma opcji lecenia z innego lotniska :D
                                    Nie ważne będzie z jakiego lotniska wyleciałeś z Polski ważne będą
                                    zasady ponujace w Monastrze - DLA WSZYSTKICH JEDNAKOWE !!!!!

PS. RELAXU I SPOKOJU W PODRÓŻY WSZYSTKIM KTÓRZY NA SWOJE SZCZĘŚCIE
                                    MAJĄ NA BILETACH 15 KG a tym z z 20 kg radzę zabrać dodatkową
                                    gotówkę na opłaty nadbagażu w drodze powrotnej w Monastrze

MIŁYCH WAKACJI
                                    • Gość: wisnia_79 Re: do wszystkich!!!! IP: *.crowley.pl 30.05.08, 09:58
                                      Masz racje basiu.Własnie dlatego w miarę dobre biuro podrózy o tym
                                      informuje i dlatego na biletach wystawia 15kg.masz racje -,że to nie
                                      jest w gesti biura waga bagażu tylko przewoźnika.Ważna jest za to
                                      współpraca ich obu.Widocznie Scan zna sprawe i dlatego jest jak
                                      jest.Pozdrawiam i miłych wakacji.Ja już za 6 dni zaczynam :-))
                                      • monique76 Re: do wszystkich!!!! 30.05.08, 11:08
                                        Mała uwaga - w Wawie na lotnisku każdy bagaż ważony jest osobno, w
                                        Monastirze kładzie się wszystkie walizki razem na wagę i sprawdzają
                                        łączną - w naszym przypadku na 3 osoby mieliśmy 2 walizki i w drodze
                                        powrotnej ważyły one razem 34 kg. Jak by ważyli osobno to
                                        musielibyśmy dopłacic za nadbagaż.
                                        • Gość: gosiaa Re: do wszystkich!!!! IP: *.chello.pl 31.05.08, 07:42
                                          Leciałm 2 tygodnie temu z córką i nasze dwie walizki były w
                                          Warszawie ważone razem, w Monastirze równiż.
                                    • Gość: yennefer do basi IP: *.icpnet.pl 30.05.08, 21:14
                                      Na bilecie powrotnym Monastir - Poznań waga wskazana, jak sądzę
                                      przez przewoźnika a nie biuro podróży, także wynosi 20 kg. Zatem
                                      Twoje sugestie są raczej bezprzedmiotowe. Nie wiem skąd te różnice w
                                      dopuszczalnym limicie, wiem jedno, że TUI wskazuje na biletach 20
                                      kg, a te dane nie są ustalane przez organizatora imprezy, jak sama
                                      zaznaczyłaś.
                                      • Gość: wisnia_79 do yennefer IP: *.crowley.pl 30.05.08, 22:04
                                        yennefer nie chce sie kłocic bo nie mam o tym pojecia ale wydaje mi
                                        się,że bilety które ja mam,tak samo zapewne i Ty zostały własnie
                                        wystawione przez organizatora wycieczki a nie przez przewoźnika.To
                                        nie są miejscówki tylko "dowód"że mozesz wejść na pokład.Zauważ,że
                                        te niby bilety są wystawione na druczkach z logo biura podróży a nie
                                        linii lotniczej tzn ja tak mam.Jak by nie było każdy poleci hi
                                        hi.Pozdrawiam i życzę przyjemności na urlopie.
                                        • Gość: yennefer Re: do yennefer IP: *.icpnet.pl 30.05.08, 22:20
                                          Ja też nie chcę się kłócić. To oczywiste, że bilety wystawia BP
                                          (przecież to czartery a nie loty rejsowe). Jakkolwiek, organizator
                                          nie może na nich wpisać niczego co byłoby sprzeczne z ogólnymi
                                          warunkami ustalonymi przez przewoźnika, a przede wszystkim z
                                          regulacjami dot. ochrony lotnictwa cywilnego (bo te przepisy mają tu
                                          zastosowanie).
                                          Również pozdrawiam i życzę wszystkim miłych wakacji z 10, 15, 20 i
                                          więcej kg ;-).
                                          • gonia-65 Re: do yennefer 30.05.08, 22:29
                                            Wiem z ubiegłych lat, że w Tunisairze bagaż główny wynosi15kg a podręczny 7kg.
                                            Latałam tymi liniami kilkakrotnie i nic się nie zmieniło w tej mierze. Najlepiej
                                            sprawdzić u źródła. Ja tak zrobiłam i to są informacje z Tunisairu. A ponieważ
                                            też w tym roku lecę do Tunezji, więc pakuję walichę na 15 kg i podręczny bagaż 7kg
                                            • Gość: wisnia_79 gonia-65 IP: *.crowley.pl 31.05.08, 00:30
                                              to dlaczego niektórym klientom BP piszą,że 20kg??
                                              • Gość: gosiaa Re: gonia-65 IP: *.chello.pl 31.05.08, 07:45
                                                A może ilość bagażu zależy od typu samolotu, którym będziecie lecieć?
                                      • Gość: jo Re:do yennefer IP: 82.146.247.* 12.06.08, 08:44
                                        bilety z TUI 15 kg
                          • Gość: jo Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: 82.146.247.* 12.06.08, 08:36
                            Kurcze to gartuluje szcześci :) My dostalismy nasze bilety wczoraj
                            (rowniez z TUI) i sie zalamalam 15 kg na osobe . Lecimy w czworke ja
                            maz corka i synek ktory ma niespelna rok i zeby bylo smieszniej
                            infant ma 0kg czyli 45kg na cztery osoby w tym male dziecko.... Jak
                            ja mam zapakowac cala rodzine skoro walizka wazy ok 5kg. Dobrze ze
                            trafilam na ten wątek zaraz dzwonie do TUI
    • lunetka2 Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air 31.05.08, 11:56
      Właśnie wróciłam z Monastiru- lecieliśmy Tunisair - limity to: 15 kg
      bagaż głowny i 5 kg podręczny na 1 osobę. Można łączyć bagaże - ważą
      przeważnie cały komplet bagażu głównego razem - byliśmy we czwókę i
      mieliśmy trzy walizki o łącznej wadze 61 kg ( niczego się nie
      czepiali ani na Okęciu, ani w Monastir), a bagażu podręcznego
      nigdzie wogóle nie ważyli, ani nie sprawdzali ilości sztuk.
    • Gość: Ela Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.chello.pl 31.05.08, 12:14
      wczoraj wróciłam z Tunezji (Scan Holiday), lecieliśmy Tunisair i można było mieć
      15 kg na osobę. W Warszawie było to sprawdzane, bo jedna walizkę mieliśmy ok. 25
      kg, dwie pozostałe poniżej 15 kg (jedna mała ok. 7 kg), w sumie ok. mieliśmy ok
      45 kg na trzy osoby) i pani wydająca karty pokładowe zwróciła nam uwagę, że
      każda walizka nie powinna przekraczać 15 kg, ale w końcu po dyskusji nie
      naliczyła nam za nadbagaż.
      • Gość: ala Re: 15 kg bagażu głównego w Tunis Air IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 15:48
        Dzwoniłam do biura na biletach ze Scan Holiday jest bład - powinno
        być 15 kg,a nie 20 kg(linie Tunis Air), podręczny do 8 kg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka