Gość: Lemon IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.08, 16:32 Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowiem na wszystkie pytania zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bart Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi IP: 192.165.213.* 10.09.08, 14:44 z jakim biurem byles i w jakim hotelu? jak wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi IP: 88.156.164.* 10.09.08, 14:54 czy jest cos w tej libii wartego zobaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi IP: 164.61.210.* 10.09.08, 21:11 Jeżeli lubisz starożytna historię to nie ma chyba lepszego miejsca na świecie. Libie jest turystycznie dziewicza. Wszędzie jest pusto, zabytki zwiedzasz tylko ty i ludzie którzy są z tobą nikt więcej. Libii nie można porównać do innych krajów arabskich, takich jak Egipt czy Tunezja gdzie tubylcy zaczepiają Cię na każdym kroku. W Libii nikt nie wciska ci chłamu ani kitu na suku. Poprostu jest świetnie.Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi IP: 194.156.48.* 10.09.08, 21:08 Byłem z Triadą, zdaje się że nikt inny tego objazdu nie organiezuje. W sumie w ciągu 2 tygodni spałem w 6 hotelach. Pobyt stały w drugim tygodniu miałem w El Olf Las Palmas w Hammamecie Yasmin - szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
meggie30 Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 16.11.08, 18:34 wybieram się w przyszłym roku i interesuje mnie standard hoteli na objeździe w Libii. w tym roku byłam Syria + Jordania i nie było źle ale tam to pewnie 100 lat do tyłu... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 16.11.08, 19:25 Bez przesady .. w Libii akurat w ubiegłym roku byłem w kompleksie hotelowym Juan Dżur koło Tripolisu / jakos tak /- tam były bodaj 3 noclegi .. baseny restauracje klima więc nie ma co narzekac .. raczej trzeba było sie martwic o hotele w Tunezji ...ale też spoko ... pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Mam następujące pytania 17.11.08, 16:37 Jadę na ten objazdd 25 czerwca 2009r. z Triadą oczywiście.Jakie są fakultety na trasie objazdu? Które warto zaliczyć, a które można odpuścić? Jak powinny być ubrane turystki w Libii (jest to chyba kraj dość ortodoksyjny jeśli chodzi o religię)? Czy można robić zdjęcia w obiektach historycznych? Może jakieś cenne rady od uczestników poprzednich objazdów? Dzięki z góry! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Mam następujące pytania 17.11.08, 22:55 Za moich czasów tzn w 2007 roku to chyba był tylko jeden fakultet w Libii do Guernian - jakoś tak to jest do domu berberyjskiego który znajduje sie w dziurze w ziemi na 10, głębokości i potem wieczorne oglądanie Tripolisu ... no czy ja wiem dość dyskusyjne choć widoki trasy są cudowne w ub roku było dwóch wspaniałych pilotów ona i om czyli pani Agnieszka i pan Jacek ale ponoć pani Agnieszka miała jakis wypadek i nie jeździła ???? to duża strata - nie wiem jak będzie w 2009 ubiór ogólnie przyzwoity i tyle bez fanatyzmu w Libii to znowu wcale nie odczuwasz jakieś odmienności od innych krajów arabskich tyle tylko , że w autokarze jedzie z wycieczką ichni bezpiecznik najdłużej stoi sie na granicy z winy Tunezyjczyków a nie Libijczyków tj ok 3 -3,5 godziny . do Libii nie wolno kategorycznie wwozić alkoholu - my składaliśmy nasz alkohol w depozyt w hotelu w Matmacie przed granica libijską i odbieraliśmy depozyt po powrocie z Libii teraz nie wiem jak jest ?? Nie wolno miec w paszporcie pieczątki izraelskiej - NIE WPUSZCZĄ i tyle . pozdrawiam deoand Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Mam następujące pytania 19.11.08, 20:13 a jak z długością transferów na objeździe? rozważam tą wycieczkę na sierpień 2009 i każda informacja jest na wagę złota...mam też problem z wyborem hotelu na pobyt, a umowe chcę podpisać jeszcze w ramach first minute ze wszystkimi jej dobrodziejstwami - niska zaliczka, okaz + niezmienność ceny...która miejscowość jest w ogóle ciekawsza na pobyt? jak z jedzeniem, czy trzeba też tak bardzo uważać jak w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Mam następujące pytania 19.11.08, 20:57 Nie . 1600 km chyba całośc trasy w przeciwieństwie do Turcji 3200 to mały pikuś w ogole się nie odczuwa oprócz stania na granicy zarówno w jedna jak i w powrotna strone z winy tych dziadów Tunezyjczyków a nie Libijczyków !!!! HOtel dobry to albo Hammamet Yasmine albo cos w Sousse Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Mam następujące pytania 20.11.08, 07:43 a z jakiej przyczyny jest to oczekiwanie na granicy? długie drobiazgowe kontrole czy tłumy chętnych tworzących kolejki? i ile trwa najdłuższy przejazd? jak z komfortem autokarów, z liczebnością grupy? z tym "coś" w Sousse mam właśnie kłopot, doradzono mi 4 hotele i pojęcia nie mam, który wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Mam następujące pytania 20.11.08, 09:11 Odpowiedź jest prosta .. kraje arabskie to ogolnie dziadostwo i tyle .. pociesz sie , ze podobno kilka lat temu stało sie na granicy tunezysko libijskiej 6 godzin bo... skanowali kazdy paszpotr po kolei a potem wpisywali .. teraz ponoc tylko wpisuja i trwa to krócej ale i tak bezsensownie długo mimo iz piloci Triady znaja tych ludków na pamięc i bakszysz pewno tez dostali .. dziadostwo ale nic nie poradzisz - jest jedna kawiarenka na granicy po stronie tunezyjskiej i czekasz ... bywa goraco to trzeba miec nakrycie głowy i picie . autokary sa normalne z klima jak wszystkie czy mi man czy Setra czy Mercedes - klasa podobna z tym że dwa lata jeden z nich miał brudna jedna z szyb - zabrudzenie trwałe w srodku i trzeba by było cała szybe wymienic - pisałem to w uwagach - ciekawe czy wymienili szybę czy autokar czy tak zostało .. ważne dla tych co używaja kamery czyli dla mnie przejazd czysty to ja wiem ze dwie godziny ale jak na każdej wycieczce objazdowej - jedziesz przecie cały dzień bo zwiedzasz czas wolny itd i do hotelu trafiasz srenio na 17 - 18 ... o ruchu na granicy nie będę pisał - trzeba to samemu zobaczyc pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Mam następujące pytania 07.12.08, 12:58 się wkońcu zdecydowałam, jadę :) jakby się komuś jeszcze coś ciekawego na temat tej wycieczki przypomniało, to zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi IP: 89.107.158.* 04.07.09, 21:19 Szukam kilku odpowiedzi na temat wyjazdu Tunezja + Libia - czy ktoś może podać maila na który mam kierować pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 05.07.09, 15:54 zerknij tu: forum.gazeta.pl/forum/w,21193,96962831,,Tunezja_i_Libia_z_Triada_.html?v=2 a jak masz jeszcze inne pytania to śmiało pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb W jakim terminie byliście i jakie były temperatury 07.12.08, 16:13 Witam To dla mnie bardzo ważne,jak znosiliście temperatury latem? Patrzę na stronę triady i nie widzę nigdzie programu tej imprezy. Jakie inne koszty ponosiliście, bo nic takiego nie ma na ich stronie internetowej i cenach w wakacje. www2.triada.pl/prezentacja.php?SID=&AKCJA=HOTEL&idHotelu=1273&TypWypoczynku=&IdKatalogu=0&idImprezy=3675&Lotnisko=11 Annie-kiedy jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 07.12.08, 16:29 Na stronie Triady niewiele jest informacji odnośnie ceny za pobyt 2-tyg w jedynce, fakultety, wizy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 07.12.08, 17:04 przede wszystkim - jakich informacji szukasz? o objazdówce czy stacjonarnym pobycie? o objazdówce jest wszystko - www2.triada.pl/prezentacja.php? AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68 przy pobycie program chyba niepotrzebny, tylko wylot i powrót, są opisane wycieczki fakultatywne... jak sam pobyt - wiza niepotrzebna ja byłam 3 razy w Egipcie i okolicach właśnie w sierpniu i owszem, jest gorąco, ale ja to akurat lubię i znoszę dobrze a jadę 06/08/2009 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda pytanie do annie2003 IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 15.12.08, 23:22 czy moge wiedziec gdzie dokladnie bylas w Turcji? Ładna gelria :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 07.12.08, 17:05 a co do cen - wybierz hotel i dalej termin i ilość osób, rodzaj pokoju, system Ci sam wszystko wyliczy... Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 07.12.08, 17:39 Wątek mówi o objazdówce... Nie znam tego biura, więc mam mnóstwo wątpliwości,opinie są bardzo różne o tym biurze- niektóre hymny pochwalne a trochę dramatycznych opisów. Jeśli chodzi o temperatury-to jak to wygląda, suche, gorące jak w Egipcie, wietrzne i ciepłe zachmurzone jak północne Maroko czy ciężkie, wilgotne, gorące jak Turcja? Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 07.12.08, 18:47 przepraszam ,ale wydawało mi się, że wkleiłeś link do pobytówki, stąd rzekomy brak informacji o pragramie, fakultetach, wizach itd. odnośnie klimatu to nie mam pojęcia, podejrzewam, że coś pośredniego między Turcją a Egiptem :) z tym biurem jadę już na 6 raz, za każdym razem było to 7+7 i zawsze było ok. bez jakiś fajerwerków, ale zgodnie z programem i umową, a to najważniejsze, no i cena przystępna też robi swoje Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: 08.12.08, 01:03 Coś strona podana przez ciebie na Firefoxie nie chce się otworzyc ?? więc trzba sie o szczegółowy program spytać w biurze w 2008 roku wyglądał mniej więcej tak 1- przylot do Monastiru i nocleg w hotelu 2-Kairuan i nocleg w hotelu akurat w Matmacie 3 - wyjazd do Libii Sabrata nocleg w okolicach Tripolisu dalej w dniu następnym zwiedzanie Tripolisu potem Leptis Magna nocleg i nastepnego Dnia powrót do Tunezji i nocleg a dalej El Jem i pryzjayd do hotelu w Sousse albo Hammamecie na pobyt Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Kolejne pytania 10.12.08, 18:30 Czy w Libii woda z kranu nadaje się do picia po przegotowaniu ? Czy do gniazdek elektrycznych potrzebne są jakieś przejściówki? Wiem, że w Tunezji nie ma z tym problemu, a tam ? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Kolejne pytania 11.12.08, 19:22 Kontakty są takie jak w Polsce a jeśli tylko woda nie zamieni się w kranie w ropę naftową to spokojnie nadaje się do picia po przegotowaniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re Do Deonad 11.12.08, 23:04 Dzięki! W tym roku byłem w Omanie i Emiratach i wiesz co?... Tam też z kranów leci woda! :-))Może ktoś wie dlaczego wycofano objazdówkę po Algierii? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Re Do Deonad 12.12.08, 00:35 Z ta woda w kranie to nie do końca taki żart - na granicy tunezyjsko libijskiej po stronie tunezyjskiej oczywiście z każdego plastikowego pojemnika na wodę leci własnie ropa albo benzyna to trzeba zobaczyc oczywiście ale lepiej nie rzucać papierosa na pobocze co do Algierii - moze islamiści ? szkoda bo taki jeden rezydent Triady twierdził , ze prawdziwa przygoda to jest objazdówka po Algierii a nie Tunezja czy Libia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 14.12.08, 09:39 Drogo,bo drogo, ale RainbowT ma program objazdowy po Tunezji i Libii. www.rainbowtours.pl/triphotel.aspx?t=tuo&h=847&ts=1 Może spróbuję last latem+ pobyt. Dzisiejsze ceny z Triady na lato są bardzo atrakcyjne. Czy mógłby z Was, kto był z Triadą- porównać te programy? Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb RainbowTours wymaga wcześniejszego wizowania, 14.12.08, 09:53 Taki wymóg jest na końcu opisu programu objazdu: "Dodatkowe informacje: Przestrzegany jest zakaz wwożenia alkoholu na teren Libii. Procedury celne na granicy tunezyjsko-libijskiej mogą trwać nawet kilka godzin. Obywatele polscy mają obowiązek posiadania wizy przy wjeździe do Libii. Klient ma obowiązek dostarczenia kserokopii strony (ze zdjęciem) z paszportu na 2 tyg. przed datą wylotu z podaniem terminu i kodu imprezy. Osoby posiadające wizę izraelską lub stemple graniczne z Izraela nie będą wpuszczane na terytorium Libii." Czy wcześniej Was też wizowano, wymagano tego jeszcze w Polsce? W takim wypadku to wyjazd last minut nie będzie możliwy.. Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: RainbowTours wymaga wcześniejszego wizowania, 14.12.08, 10:04 z tego co mi wiadomo, wizę kupuje się na przejściu granicznym różnice w programie nie są aż tak wielkie - przede wszystkim jest El Jem czego nie ma Triada, ale rzeczywiście różnica ceowa duża...ja za objazd + pobyt w 4* all + gwarancja pierwszego objazdu + okaz + gwarancje niezmienności ceny zapłaciłam 3.000,-.... a na objazd tylko Tunezji (bo Triada i Rainbow jakby bardziej skupiają się na Libii) wybiorę Ecco, które ma ciekawy program i też z możliwością pobytu - www.eccoholiday.com/hotel,1340.php Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: RainbowTours wymaga wcześniejszego wizowania, 14.12.08, 10:35 jak to Triada nie ma El Jemu - oczywiście , że ma sam tam byłem z Triadą w 2007 roku !!!! Do 2007 roku tylko Triada organizowała Tunezję wraz z Libia sama Libię robil jeszcze bodaj Logos ale drogo teraz i Rainbow wszedł na rynek i dobrze choć na razie to debiutuje .. Jadąc do Libii najważniejsze jest to iż nie wolno mieć pieczątki izraelskiej w paszporcie ... alkoholu również nie wolno wwozić o czym mówią piloci wycieczek ponieważ cała grupa może być cofnięta z granicy tak naprawdę to nikt tego nie sprawdzał ale licho i Kadafii nie śpi . Program Eccho objazdu po samej Tunezji jest bardzo interesujący i zawiera fragment Sahary i Tunis bodaj czego nie ma w Triadzie .. i o ile z tunisem to żaden problem ale z Sahara to tak ponieważ Sahara jest dwudniowa a skoro po objeździe zostaje ci tylko 7 dni na wypoczynek to po prostu braknie ci czasu aby poświęcić kolejne dwa dni na Saharę , dzień na Tunis a opalic się to niby kiedy ??? pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: RainbowTours wymaga wcześniejszego wizowania, 14.12.08, 11:38 no nie wiem, ja tego nie widzę w programie na 2009 rok...albo żyję w błogiej nieświadomości, że coś jest ukryte pod inną nazwą? taki jest obecny program wycieczki: 1. dzień (lub 8.) Zbiórka na lotnisku w hali odlotów przy stanowisku odpraw TRIADY wg informacji zawartych w cenniku (Tabela Odlotów -prosimy o potwierdzenie godziny wylotu dwa dni przed datą wylotu). Wylot samolotu czarterowego do Monastiru. Odprawa celna, powitanie na lotnisku w Monastirze. Transfer z lotniska do hotelu zakwaterowanie oraz kolacja. Zwiedzanie Kairouan 2. dzień (lub 9.) Przejazd do Kairouanu, jednego z czterech świętych miast Islamu, którego meczet to najstarsza świątynia w Afryce Północnej, a Medina tonie w błękicie, bieli i zieleni przywołując obraz życia prowadzonego przed wiekami. Panoramiczne zwiedzanie meczetu; czas wolny na Medinie. Następnie przejazd do granicy libijskiej. Odprawa graniczna w Ras Jedir. Przejazd do miejscowości Sabratha. Kolacja. Nocleg w Sabratha lub okolicy Trypolisu. Zwiedzanie Sabrathy 3. dzień (lub 10.) Po śniadaniu zwiedzanie Sabrathy. Następnie przejazd dawnym szlakiem karawanowym, prowadzącym znad Morza Śródziemnego w głąb Sahary, przez pasmo gór Gebel Nafusa do oazy Gadames, nazywanej „klejnotem Sahary”, otoczonej monumentalnymi, czerwonymi skałami pustyni Hamada al-Hamara. Oaza leży nieopodal miejsca, gdzie stykają się granice trzech państw: Libii, Tunezji i Algierii. Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Gadames, kolacja, nocleg. Późnym popołudniem możliwy fakultet jeepami: zachód słońca na wydmach, połączony z wizytą w punkcie zetknięcia się 3 granic i tradycyjnym poczęstunkiem. Zwiedzanie Gadames 4. dzień (lub 11.) Po śniadaniu zwiedzanie labiryntu uliczek unikatowego starego miasta Gadames, wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz wizyta w lokalnym muzeum. Przejazd do Garyan -zwiedzanie tradycyjnych domów Berberów. Wizyta w pracowni ceramiki. Kolacja. Nocleg w okolicach Trypolis/ Sabratha. Zwiedzanie Trypolisu 5.dzień (lub 12.) Po śniadaniu przejazd do Trypolisu zwiedzanie m.in. Muzeum Narodowego, spacer po medinie, łuk Marka Aureliusza, kościoła Matki Boskiej od Aniołów, Plac Zielony. Czas wolny. Powrót do hotelu w okolicach Trypolis/Sabratha. Kolacja i nocleg. Wieczorem fakultet Trypolis nocą. Zwiedzanie Leptis Magna 6.dzień (lub 13.) Po śniadaniu przejazd do Leptis Magna. Zwiedzanie ruin starożytnego miasta: m.in. Łuku Septymiusza Sewera, łaźni Hadriana, forum Sewerów oraz teatru. Przejazd na przejście graniczne. Odprawa graniczna. Przejazd do Tataouin. Kolacja i nocleg w okolicach Tataouin. Czas wolny 7.dzień (lub 14.) Po śniadaniu wycieczka fakultatywna do doliny Ksarów. Następnie przejazd na nocleg do Monastiru/Sousse/Portu el Kantaoui/Hammamet. Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb skąd masz ten program Triady? 14.12.08, 11:51 Szukam godzinę na ich stronie Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: skąd masz ten program Triady? 14.12.08, 13:40 to nie wiem, gdzie szukasz...już raz podawałm tego linka, ale bardzo proszę: www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68 (może się nie otworzyć po kliknięciu, więc po prostu skopiuj i wklej) Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb bez względu na biuro-jak tam wytrzymać? 14.12.08, 11:12 Napiszcie, jak to latem znosiliście? Tego się najbardziej obawiam, ze coś nas tam zaleje albo trafi... Jesteśmy po pięćdziesiątce :( dwie leniwe biedronki Odpowiedz Link Zgłoś
deoand do dlb 14.12.08, 12:37 do dlb www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68 też miałem kłopot ze znalezieniem opisu wycieczki i wszedłem w opis po kliknieciu najpierw - katalog 2009 inaczej tzn oferta 7 + 7 sie nie dało na górze masz link - mam nadzieje , że wejdzie do Anny faktycznie nie ma wyszczególnionego El Jemu - dziwne w 2007 roku był ale nie było tego dodatkowego chyba dnia w Libii z fakultetem jeepami po pustyni ??? widac coś za coś ... Ja miałem El Jem ale nie miałem tego fakultetu jak sądzę na pustynię jeepami w Libii - sam postulowałem / na końcu wycieczki pilot daje takie kartki z postulatami i oceną wycieczki / aby był jakiś fakultet na Sahare . Może mnie posłuchali ... no bez przesady . nie postulowałem skasowania El Jemu / to jest największe w Afryce Kolosseum rzymskie trzesie na świecie może jest w prakcie drogi powrotnej jednak jakas możliwośc zobaczenia El Jemu a może jedzie się inną drogą .. osobiście wolałbym zobaczyc Saharę i jechać na nią jeepem niż El Jem do dlb ponownie .. ja byłem w 2007 roku we wrześniu na początku .. wraz ze mna była grupa Polaków dobrze po pięćdziesiątce i jakoś ten klimat znosili i imprezowali nieźle - w Tunezji bo w Libii nie wolno .. ja osobiście źle się czułem drugiego dnia ale potem ok .. gorąco to jest na granicy gdy czekasz te 3 godziny w Sabracie i Leptis Magna ... nakrycie głowy i woda do picia konieczna ale tak to bez przesady pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Deoś 14.12.08, 12:47 Byłam w lipcu na trasie Fez- Marakesh i myślałam że padnę, bezwietrznie, pryskałam sie wodą ze spryskiwacza-oj trudno było Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 14.12.08, 12:35 Na razie wszystkim dzięki, jutro idę do biura i zobaczę, jak umowa wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
deoand do dlb cd 14.12.08, 13:49 To już sama musisz ocenić swoją wytrzymałość na temperaturę - napisałem tobie gdzie jest najgoręcej . dlatego ja teraz jeżdże we wrześniu do Afryki - w Egipcie byłem w lipcu ale wtedy byłem 4 lata młodszy . a jak ci jest za gorąco to pomyśl sobie , że te biedaki arabowie akurat we wrześniu w upale i skwarze - bez jedzenia to pal diabli ale i bez PICIA - od wschodu do Zachodu Słońca .. i dlatego nie będę nigdy pełnym muzułmaninem - bez picia nie dam rady bez jedzenia to i owszem ! czyli mogę być muzułmaninem na jedną drugą - to i owszem - nawet bym dał radę na te dwie żony bo na cztery to chyba troche za późno jednak ! pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 13:53 Deoś, grunt to odpowiedni dobór :) Należałoby dobrać takie 4 co sobie poradzisz, śpiochy Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Wróciłem z objazdówki Tunezja - Libia, odpowi 14.12.08, 13:57 a kiedy chcesz jechać? osobiście proponuję rozważyć dopłatę, dzięki której masz zagwarantowany pierwszy objazd; to niewielka kwota PLN 90,- a opcja dużo wygodniejsza, przerabiałam obie opcje i zdecydowanie po każdym objeździe należy się odpoczynek :) Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 14:24 Annie, jutro pojdę do biura i będę badać grunt, dokladnie to co na papierze będzie w postaci umowy i załączników. Jest mi wszystko jedno, kiedy polecę, ale mam na oku także Rosję z RT. A jest tylko w 2 terminach. www.rainbowtours.pl/search.aspx?&c=rosja Mogę wyjeżdżać tylko w wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 14.12.08, 15:11 no to powodzenia :) ja też jeżdżę tylko w wakacje... co do umowy, to długa ona nie jest, jedna strona z wyszczegółnieniem zakupionych/wliczonych usług z podziałem cenowym, terminy kolejnych wpłat oraz stanardowe (moim zdaniem) warunki obopólnej współpracy; jest też zapis, że uzupełnieniem umowy są informacje zawarte w katalogu, cenniku i dodatkach promocyjnych, co warto sprawdzać, bo do wakacji często wydają jeszcze conajmniej jeden katalog (uzupełniony); standardowo 2 dni przed wylotem trzeba zadzwonić do biura potwierdzić godziny wylotów (choć w moim przypadku zawsze to biuro pierwsze do mnie dzwoniło) a bilety dostajesz na lotnisku, eta wsio :) Rosja też mnie ciągnie, ale jakoś mam jeszcze opory z tym rejonem świata... Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 16:37 Annie, Rosja to łatwy teren, znajomy język przynajmniej, chociaż nie raz w tej strefie mnie okradziono. Znalażłam Twój wpis na Jordanii, gdzie mogę znaleźć tę ofertę Z Libanem... Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 14.12.08, 16:53 ja języka nie znam :) mam po prostu jakieś takie obawy przed ludźmi właśnie, tamtejszą organizacją itd... o jaką dokładnie teraz ofertę pytasz? Syria+Jordania+Liban? na pewno na stronie Triady, tam są opisane wszystkie ich wycieczki...tej, na której ja byłam 2 lata temu już nie ma, zmienili ofertę... proszę, tu jest link, choć widzę, że ta wycieczka jest umieszczona tylko w sezonie zimowym 2008/2009...czyżby na lato ją wycofali? www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3360&TypWypoczynku=ZW Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 19:29 Nie jestem w stanie na stronie Triady cokolwiek znaleźć, napisz jaka zasadę stosujesz. Dla mnie jest to tak absurdalne i pokręcone, że lepiej szukać ich na easygo. Na stronie głównej na ruchomej wyszukiwarce nie ma ani Syrii, Jordanii, Libanu, nie ma dat programów, cen... Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 14.12.08, 20:38 hmmm...no to krok po kroku... 1. www2.triada.pl/ 2. na zielonym pasku klikasz na hasło oferta i pokazuje się coś takiego: www2.triada.pl/strony/2/i/2.php 3. teraz wybierasz, co Cię interesuje, czy obecny sezon, czy przyszłe wakacje, gdzie w Unii bez paszportu, czy dalej, wypoczynkowo czy 7+7, o którym tu rozmawiamy; oferta z Libanem jest w sekcji niżej - Egzotyka, Kultura i Lenistwo; oferta Tunezji z Libią jest w sekcji drugiej od góry - Lato 2009 Visa Vis, zwiedzanie + wypoczynek; klikasz i pokazuje się oferta kierunków: www2.triada.pl/strony/2/i/182.php 4. znowu dokonujesz wyboru i finito - jest program: www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68 jest też wybór hoteli, kliknij na dowolny, pojawi się opis z propozycjami terminów i cen, kalkulator cen też działa :) mam nadzieję, że trochę ułatwiłam? Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 20:58 Jestem na tej stronie już 15 raz, www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3360&TypWypoczynku=ZW jak teraz sprawdzić terminy tego programu, ceny, warunki, świadczenia, hotele? Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 14.12.08, 21:17 a tu jest jakiś zonk rzeczywiście...niedokończona oferta...trzeba by już w biurze spytać...normalnie w tym miejscu są wszystkie inne potrzebne linki... Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 14.12.08, 21:20 Przywróciłaś mi wiarę w to, co widzę... Dziękuję za pomoc, jedziesz z kimś w sierpniu na program T+L? :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: 15.12.08, 07:23 póki co, jadę z koleżanką, ale może bliżej terminu ekipa się rozrośnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda pytanie do annie2003 IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 15.12.08, 23:23 czy moge wiedziec gdzie dokladnie bylas w Turcji? Ładna gelria :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: pytanie do annie2003 15.12.08, 23:32 a dziękuję :) to była objazdówka po większym kawałku kraju i jego atrakcji + pobyt w Alanyi, super wrażenia choć długość trasy raczej dla odpornych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: pytanie do annie2003 IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 16.12.08, 11:22 A czy moge wiedziec gdzie robione byly te zdjecia? picasaweb.google.com/annie200379/Turcja418082004#5106070273807585442 picasaweb.google.com/annie200379/Turcja418082004#5106065858581204306 Te pierwsze to Alanya? Wahamy sie z mezem miedzy Turcja a Marokiem i mam wielki dylemat.. Gdzie najpierw :) Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: pytanie do annie2003 16.12.08, 12:25 pierwszy link to zdjęcie słonego jeziora, ale gdzie dokładnie, to już nie pamiętam....drugi link z Kapadocji pierwsze zdjęcie w całej galerii było robione w Antalyi w Maroku niestety nie byłam, ale jedno jest pewne, w Turcji pewniejsza pogoda i cieplejsze morze, tak wynika z porównań znajomych niestety z kolei w Turcji sama trasa jest dosyć forsowna, ponad 3.000 km a w środku lata to może być wyzwanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: pytanie do annie2003 16.12.08, 12:44 Maroko ogranicza sie do Agadiru i objazdówki albo Agadiru i wyjazdu samemu gdzieś na południe Maroka na Saharę . W Turcji kurortów jest bez liku albo na Riwierze tureckiej albo w Turcji Egejskiej i jeszcze paru innych miejscach . Pogoda pewniejsza w Tuecji we wrześniu Maroka wysoce ryzykowne pod wzgledem pogody . Ceny chyba tańsza jednak Turcja ale oczywiście wszystko zależy od biura i jakości hotelu na pobycie . ano trzeba wybrać - ja akurat najpierw byłem na objazdówce po Turcji a potem po Maroku ale to kwestia gustu deoand Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Na emaile nie odpisują, linia zajęta non stop 16.12.08, 15:42 Strona tego biura także zachęca do kontaktów... Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: Na emaile nie odpisują, linia zajęta non stop 16.12.08, 19:41 a do którego oddziału się dobijasz? Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb sprzed nosa 16.12.08, 20:32 Tutaj: www2.triada.pl/kontakt.php Mnie teraz pali się pod nogami, aby gdzieś sobie pofrunąc w ferie zimowe :) Lato jest długie i zawsze sobie coś można złapać, bo najczęściej co tydzień jest program. Już wytrzeszczam sie na rejs Grecka Odysea- w wakacje last zazwyczaj był po 1200 zł a ja nie miałam z kim lecieć :(( Uciekła mi już zimowa Syria+Jordania,nie ma miejsc z AStar... Zostaje tylko tydzień z RT, a tak chciałam polecieć na 2tyg- chyba zrezygnuję z tygodniowego wyjazdu, to tyle samo załatwiania, bieganiny,pakowania... Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: sprzed nosa 16.12.08, 22:59 no tak, dzwoniłaś do centrali a tam najgorzej...najlepiej korzystać z oddziałów, ja załatwiam wszystko w tym w Al. Jana Pawła i jest naprawdę ok. Syria z Jordanią się już wyprzedała na interesujący Cię termin czy zlikwidowali kierunek? w Grecji teraz chyba raczej chłodno? a może wybierz Turcję? ale tą wersję z Syrią, gdzie w Turcji zwiedza się tą "dziką" część wschodnią kraju? korci mnie ten kierunek, ale póki co, nie zanosi się... Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 17.12.08, 07:52 Annie, teraz mnie parzy pod stopami aby w ferie zimowe gdzieś wyjechać. Próbuje coś teraz znaleźć takiego, gdzie latem jest piekło przy zwiedzaniu. Dlatego interesuje mnie ten program, bo jest zamieszczony jako jesień/zima a brak tam terminów... Pozdrawiam Ogladałam wczoraj Twoja stronę-piękne i piękne technicznie Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: 17.12.08, 20:30 Sorki, że się wtrącam, ale jak chcesz ominąć piekło i gdzieś wyjechać, to może Oman i Emiraty Arabskie. Latem tam oprócz wysokich temperatur jest jeszcze bardzo wysoka wilgotność powietrza. Strefa podzwrotnikowa. Chociaż ja jakoś wytrzymałem. Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb Re: 17.12.08, 21:46 Byłam w takim klimacie, potworna temperatura i wilgotność- Niagara od powiek po pepek... Jeszcze gorzej... Dlatego zależy mi na znalezieniu fajnego zimowego zwiedzania. Ciekawe,jak styczeń/luty wygląda w Turcji, może tam poszukam programu objazdowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: wymóg waluty przy wjeździe do Libii? IP: 83.168.106.* 11.03.09, 21:06 Witam mam pytanie do tych co byli w Libii; na stronach MSZ znalazłem taka informacje: "Z początkiem 2008 r. władze libijskie wprowadziły obowiązek posiadania przez osoby przybywające do Libii w celach turystycznych – zarówno indywidualnie, jak i grupowo – środków finansowych w gotówce w wysokości 1000 USD lub ich równowartości w innej walucie wymienialnej." I tu moje pytanie - jak to wygląda w praktyce, czy rzeczywiście z biurem podróży wymagano od Was tego 1000$ Dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
dlbdlb wymóg waluty przy wjeździe do Libii? 23.06.09, 10:15 No właśnie, wymagają takiej kwoty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś