tomek-77 20.04.09, 12:41 Mam pytania odnośnie hotelu Sol Club Selima. Na terenie hotelu znajdują się bungalowy. Czy ktoś z Was wie ile rodzin mieści się w jednym domku? Proszę również o "świeże" informacje odnośnie hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomaj Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 13:53 Hotel Selima to praktycznie tylko bungalowy.Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje mi się ,że w jednym takim budynku mieści się około 10 pokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.06.09, 13:22 może ktoś wrócił w tym tyg. i ma najnowsze wieści/wrażenia z hotleu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 10.07.09, 08:07 wróciliśmy dopiero teraz, więc ty pewnie też jakoś tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 09:41 I jakie wrażenia? Może napisz coś dla ewentualnych nastepnych chetnych Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 12.07.09, 09:29 To i ja dodam kilka słów :) Hotel rzeczywiście w pełni zasługuje na swoje 3* a uważam, że chyba nawet więcej. Miałam okazję porozmawiać na wycieczce na saharę (z Sahela), gdzie byli ludzie z różnych biur podróży i ich niektóre hotele 4* nijak się miały do Selimy. A teraz kolejno: Bungalowy i pokoje. Bungalowy są różne: niektóre 10, niektóre 20 pokojowe. Nie wiem czy do końca można wierzyć Tunezyjczykom, ale potwierdziła to też rezydentka, że pokoje 2+2 niestety są na samym końcu hotelu - skąd jest najdalej do wszystkiego. Część rodzin próbowała coś z tym zrobić, ale bezskutecznie. Odpowiedź była taka sama. Widziałam, że z niektórych pokoi trzyosobowych wynosili lub wnosili łóżka rozkładane - czyli były to tzw. pokoje 3osobowe z dostawką. Pokoje 2+2 miały normalne 4 łóżka. Jeśli ktoś ma malutkie dziecko a przysługuje mu pokój 2+2, to można zastanowić się aby wymienić taki pokój na 3osobowy bliżej "centrum", łóżka są naprawdę spore a małe dzieci mogą położyć się z rodzicem. Poza tym pokoje dość czyste, skromnie ale porządnie wyposażone: duże szafy, dużo półek, wieszaki, w łazienkach (my mieliśmy wymienioną wannę i umywalkę, więc czyściutkie, choć u innych mieli jeszcze stare) sporo miejsca i co dla mnie ważne blat łazienkowy, aby poustawiać wszystkie łazienkowe gadżety i także duże wieszaki na ręczniki. Ręczniki całkiem porządne - możne je wykorzystać. Jedzenie. Bardzo dobre i duży wybór, choć mam wrażenie, że pod koniec czerwca było trochę lepiej niż w pierwszym tygodniu lipca. Hotel serwuje w zasadzie każdy rodzaj mięsa, bywały i kotlety indycze, choć głównie są mięsa pieczone i w sosach, poza tym ryże, kaszy, ziemniaki pieczone i chipsy ziemniaczane, na obiad były też czasem frytki. Do tego dużo świeżych warzyw i poprzerabianych (czyt. nadziewanych, duszonych, pieczonych). Na obiad i kolację duży wybór ciast, ciasteczek i owoców (daktyle, śliwki, brzoskwinie, melony, arbuzy, jabłka) W zasadzie pełen przekrój :) I tak kolejno: od 6 do 9.30 śniadania (super, bo przed każdą wycieczką można zjeść śniadanie), późne skromniejsze śniadanie od 9.30 do 12.00, od 12.30 do 14.00 obiad; od 14 do 16 frytki, pizza margarita i makaron w snack barze; od 16.30 do 17.30 przerwa kawowa; od 19 do 21 kolacja; od 22 do 24 znów późny snack bar. Jest jeszcze czynne cafe maure, bary przy basenie (bez piwa) i przy plaży. W zasadzie cały dzień można jeść :) Moje dzieci głównie jadały w snack barze, ale to niejadki. Kawy można napić się przez cały dzień w barze, nie tylko w przerwie kawowej. Przy jedzeniu warto wspomnieć o kelnerach. I oczywiście napiwkach. Warto na początku wybrać sobie miejsce w restauracji i trzymać się jednego kelnera (choć niekoniecznie). Koniecznie dawać napiwki - w trakcie obsługi lub po zakończeniu posiłku (my dawaliśmy 2 dinary na 7 osób). Efekt jest taki, że jak nie daliśmy na początku kelnerowi napiwku to później mówił, że nie ma miejsc w swoim rewirze, choć stoły były puste (pokazywał, że zajęte), gdy już wpadliśmy w rytm dawania kelner z daleka nas wołał do siebie i jak nie miał wolnych swoich miejsc to składał stoliki i przygotowywał dla nas miejsce. Kilka razy kelnerzy pokłócili się "o nas", ale lepsze to niż ta obojętność pierwszego kelnera :) Ludzi w restauracjach sporo, ale miejsca w zasadzie są zawsze. Szczególnie dużo ludzi zjechało na początku lipca, koniec czerwca był zdecydowanie spokojniejszy i mniej ludny. Więcej info troszkę później, bo teraz muszę zmykać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: 87.205.148.* 12.07.09, 11:03 My mieliśmy pokój 2+2, normalne 4 łóżka, w jednym z pierwszych bungalowów.Owszem na prośbę o pokój blisko, recepcjonista odpowiedział, że na początku są tylko małe pokoje ,gdy zobaczył kasę zmienił zdanie. Zgadzam się że pod koniec czerwca zdrcydowanie mniej ludzi wszędzie w restauracji ,na plaży , wieczorem na animacjach .Tak naprawdę sezon tam zaczyna się dopiero po 15 lipca co wtedy się musi dziać ..... Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 13.07.09, 07:47 My mieliśmy pokój 2+2, normalne 4 łóżka, w jednym z pierwszych > bungalowów.Owszem na prośbę o pokój blisko, recepcjonista > odpowiedział, że na początku są tylko małe pokoje ,gdy zobaczył kasę > zmienił zdanie. Jednym słowem oszukali nas - zastanawia mnie tylko, że rezydentka także potwierdziła ich słowa, że pokoje rodzinne mają tylko na końcu. Przyznam, że my w łapę nie dawaliśmy, bo z naszą rezerwacją był w ogóle cyrk i chcieliśmy tylko szybko wreszcie iść z dziećmi do pokoju, ale wiem, że inni próbowali załatwiać zamianę za pieniądze a i tak nie wyszło. Może zależy jak się trafi ... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria755 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 12.07.09, 13:16 My jedziemy 23 lipca z córkami 7 i 3 letnią, też mamy pokój 4 osobowy i w związku z tym mam pytania: - te ostatnie bungalowy w jakiej odległości ( mniej więcej w metrach) są od centrum? - dużo jest Polaków w tym hotelu? - czy są czajniki w pokoju a jeśli nie czy polski czajnik będzie pasował do gniazdka? (młodszej córce muszę robić kaszkę) - jak wyglądała sprawa biegunki, czy zażywaliście priobiotyki, używali do wszystkiego wody mineralnej, obierali wszystkie owoce? - czy w łazienkach są ręczniki i należy zabrać tylko te na plażę? - jak sprawa wody w basenie czy jest czysta? czy maluchy mogą się w niej bez problemu kąpać? - czy lot samolotem trwa długo? I jak długa jest dalsza część podróży do hotelu? Wiem, że to masa pytań, ale pierwszy raz jedziemy z dziećmi na zagraniczne wczasy i trochę się niepokoję. Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.blt.pl 12.07.09, 22:57 W pokojach nie ma czajników. Polskie czajniki pasuja do gniazdek bez problemów. W hotelu jest duzo Polaków. To nie prawda, że pokoje 2+2 są najdalej położone. My mieszkalismy w bungalowie położonym najbliżej basenu. Mielismy pokój z 4 łóżkami. Niczego nie podpłaclismy. Co do biegunki, to jak ma dopaść to i tak dopadnie. Oczywiscie można wspomagać sie priobiotykami. Ja je zażywałam, ale mimo tego i tak dopadła mnie "zemsta". Używałam tylko wody mineralnej (nawet do mycia zębów). Na szczęście opieka lekarska jest bardzo dobra. Błyskawicznie był u mnie lekarz i po 1 zastrzyku od razu stanęłam na nogi. Moje córki i mąż jedli wszystko ( w tym wszystkie owoce ze skórką), pili wszystko i nic im nie było. Więc na zapas nie ma co sie przejmować. W łazienkach są ręczniki. Wymieniaja je według potrzeby. Niestety czasami są one niedosuszone i lekko " pachną". Na basen nie wolno ich zabierać. Woda w basenie jest czysta i bez problemu kąpią się w nim maluchy. Lot samolotem (zależy skąd)trwa ok.2:40. Z lotniska do hotelu jedzie się około 1 godziny, ale to też jest uzależnione od tego ile ludzi wysiada po drodze i do ilu hoteli. Tunezyjczycy jeżdżą koszmarnie, albo nam sie tylko trafili tacy kierowcy. Ogólnie pobyt w hotelu wspominam bardzo miło. Smaczne jedzenie, świetne animacje dla dorosłych i dzieci. nie mozna sie tam nudzić. Jest fajnie i nie ma co sie nipokoić tylko nastawić na odpoczynek. Od morza wieje przyjemna bryza, tak, że nie czuje się nawet takiego potwornego gorąca. No chyba, ze przez parę dni bedzie ponad 40 stopni ciepla, to wówczas jest juz troche gorzej. Zawsze jednak można pójść gdzieś gdzie jest klimatyzacja, lub też nawet posiedzieć w pokoju i ochłodzić sie klimą oglądając tvn. Życzę udanych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 13.07.09, 08:05 Baseny. Dość spore. Brodzik też duży. Czyste. Można śmiało się kąpać. Leżaki pod koniec czerwca o 8 rano były jeszcze wolne, na początku lipca trzeba było już zajmować je przed 7. Niektórzy robią to już przed 6. Leżaków najwięcej starego typu - dość niewygodne, więc warto brać ich materace - 2 dinary za dzień, lub zabrać dmuchany z polski. W basenach w lipcu już sporo ludzi, momentami nawet ciasno. Bar przy basenie serwuje wyłącznie napoje chłodzące bezalkoholowe. Po piwo trzeba zejść na dół do baru przy plaży lub baru w głównym budynku. Napoje gazowane podają schłodzone, z oryginalnych butelek, bez lodu. Napoje niegazowane z dystrybutorów, i chyba cola bywa z dystrybutorów w niektórych barach. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 13.07.09, 08:31 Zakupy. Bieżące małe można zrobić w ich markecie na terenie hotelu. Ale obok jest sklep Alibaba - dość dobrze zaopatrzony i tańszy niż hotelowy. Kawałek dalej jest jeszcze duże centrum zakupowe. Tam i w Alibabie nikt nie zaczepia i można spokojnie pooglądać wszystko. Radzę omijać z daleka wszelkie sklepiki - bazary zlokalizowane choćby w Porcie czy Susie. Chciałam kupić synkowi krokodyla - cena wyjściowa była 140 dinarów, tego samego krokodyla bez nachalnych sprzedawców można było kupić za 15 w Alibabie. Warto wybrać się plażą na spacer do Portu - około pół godziny spacerkiem. Wieczorem w Porcie grające fontanny. Może nic specjalnego, ale zawsze to jakaś atrakcja dla dzieci. Taksówki stoją pod hotelem, więc można i w ten sposób dostać się do Portu lub Susy. Do Portu koszt 3-4 dinary, do Susy 4-7 dinarów za taksówkę. Wspomnę jeszcze o bagażowych. Po przyjeździe do hotelu sami spisują numery przydzielonych pokoi z kluczy turystów. Dowożą bagaże i bezczelnie żądają napików. Niektórzy są zdezorientowani i nawet nie wiedzą ile można im zapłacić. Od znajomych wyjął sam z portfela po 2 dinary dla siebie i kolegi, od innych zażądał 5 $ za dowóz bagaży, jeszcze od innych wziął 5 dinarów. Warto rozmienić od razu pieniądze w hotelu i dawać nie więcej niż 1-2 dinary za dostarczenie bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
b_monia Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 15.07.09, 11:52 Na stronie Scana przy opisie pokoju jest napisane klimatyzacja i TV - pilot po wniesieniu kaucji. Jak to jest z tą kaucją?? jesli trzeba wpłacać to w jakieś wysokości?? Odpowiedz Link Zgłoś
eve-11 pilot do klimy i tv 16.07.09, 07:32 piloty odbierasz w kantorze tuż przy recepcji, kaucja za 1 to 15 dinarów Sprawdź tylko czy w pilocie są baterie, ewentualnie czy wygląda na sprawny, moi znajomi odebrali z uszkodzonym ekranikiem, a później chodzili i wymieniali, bo nie było widać temperatury. Nam najpierw wydali nie do tej klimatyzacji co trzeba, a drugi chcieli nam dać bez baterii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.09, 10:03 Proszę, napisz coś więcej o aktualnych warunkach w tym hotelu. Jakie jedzenie, animacje dla dzieci, czy jest rzeczywiście problem z leżakami? Jedziemy tam w sierpniu. Dzięki i pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.09, 12:25 Wróciliśmy niedawno z tego hotelu. W bungalowach jest 10 pokoi 5 na dole i 5 na górze. Pokoje czyste ,sprzątane codziennie.Jedzenie poprostu nie do przejedzenia duuużo i dobre , nam bardzo smakowało, myślę ze każdy coś znajdzie dla siebie, bylismy z małym dzieckiem i zawsze cos wybraliśmy dla niego. Animacje dla dzieci super, moje dzieci ze wzg. na wiek nie chodziły do klubu scanbo ale wiemy od innych dzieci i rodziców ze rewelacyjnie się bawiły , tunezyjskie animacje super!! codziennie wieczorem mini disco dzieci szczęśliwe i uśmiechnięte ,już od kolacji czekały na tańce ;))) Plaża cuuuudowna piasek czysty , woda ciepła i czysta. Problem z lezakami faktycznie jest , trochę ich za mało na plaży ,załatwia to albo parę dinarów zostawionych panu ,albo wstawanie ok 7 i zajmowanie samemu . ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu, odpoczęliśmy bardzo !!! jeśli macie jeszcze pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.09, 13:06 Dzięki katka za szybką odpowiedź. Napisz jeszcze czy korzystaliście częściej z plaży i morskich kąpieli czy z basenu. Czy plaża łagodnie schodzi w morze (też jedziemy z dzieciakami)? Jakie bungalowy wybrać, czy raczej nie ma to znaczenia? Lot spokojny, bez opóźnień? Nadmienię, że lecimy ze Scan. Uff, dużo tych pytań. Jak dasz radę, odpowiedz tak "pro publico bono". Pozdr.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 08:16 Wiem, że w pokojach nie ma lodówek, lecz czy może są napoje butelkowane, woda? Czy ewentualnie można zabrać do pokoju wodę z baru, by przygotować dziecku mleko, czy trzeba jednak zakupić w sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.09, 14:35 wodę w butelkach można kupić w barze- 1 dinar, albo sklepie który jest niedaleko hotelu 0,5 din w ramach all jest woda butelkowana -do posiłków , ale nie można jej zabrać do pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.09, 15:00 Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 13:40 WybCzy jest może kafejka internetowa w tym hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? 26.08.09, 15:40 Jest, ale często mają problemy i jest nieczynna. Podobno niedaleko jest kanjpka, gdzie jest bezpłatny hotspot ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hishi Re: hotel Sol Club Selima-czy ktoś był ostatnio? IP: *.acn.waw.pl 08.09.09, 20:28 co do internetu jest rzeczywiscie hotspot w niedaleko polozonej restauracji, gdzie nawet pracownicy hotelu sie czasem udaja ze swoimi komputerami ;) w hotelu uzywaja polaczenia telefonicznego, dlatego jak maja przeciazenie na linii to i internet pada, ale nawet jak sie wykupi ta godzine uzytkowania a sie nie skorzysta to zwracaja pieniazki ;) odnosnie hotspotu to kolo centrum Alibaba nalezy skrecic w prawo i glowna ulica jakies 150-200 metrow po lewej stronie bedzie ladnie wygladaja restauracja ze stolikami na tarasie na zewnatrz i szklana sciana od frontu. btw, podaja tam niesamowicie pyszne jedzenie ;) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś