Dodaj do ulubionych

miejsca w samolocie

05.05.09, 09:11
czy na lotnisku wybiera sie miejsca w samolocie?? czy otrzymując bilety w
stanowisku biura już są przypisane??
Obserwuj wątek
    • eve-11 Re: miejsca w samolocie 05.05.09, 09:14
      miejsca są przypisywane w momencie odprawy bagażowej - wtedy dostajesz numery
      miejsc w samolocie
      • maly-kielce Re: miejsca w samolocie 05.05.09, 09:27
        rozumiem ze moge sobie wybrać miejscówe?
        • Gość: loki Re: miejsca w samolocie IP: 193.201.164.* 05.05.09, 13:32
          Raczej nie, nikt tam nikogo nie pyta gdzie chce siedzieć. Ale miejsce jak
          miejsce, co to za różnica?
        • Gość: Ada Re: miejsca w samolocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:46
          Możesz poprosić osobę przy check-in o np. miejsce z przodu czy z
          tyłu, przy oknie lub nie, ale gwarancji, że takowe dostaniesz nie
          ma, bo jeśli będziesz przy końcu kolejki to wyboru juz praktycznie
          brak.
          Zresztą, co to za różnica gdzie siedzisz, mnie jest wszystko jedno
          jakie miejsce dostaję.
    • Gość: emek Re: miejsca w samolocie IP: *.devs.futuro.pl 05.05.09, 13:36
      Ale macie problemy, ludzie.
      Lot do Tunezji to ok. 2,5 h - co za róznica z przodu z tyłu czy z
      boku ?
      • Gość: X Re: miejsca w samolocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 14:47
        WEŹ SIE TAK NIE PODNIECAJ, KTOS MOZE LECIEC PIERWSZY RAZ I TO JEST PRZEZYCIE I
        MIEJSCÓWA WAŻNA
        • Gość: iza Re: miejsca w samolocie IP: 82.160.224.* 05.05.09, 17:00
          dla jednych problem dla innych nie .dla mnie jest istotne miejsce
          jade z dziecmi i chciala bym z nimi siedziec , a nie w drugim koncu
          samolotu,pytanie wiec w pelni uzasadnione
    • Gość: Aammaa Re: miejsca w samolocie IP: *.chello.pl 05.05.09, 16:58
      Jeśli nie jesteś na końcu kolejki przy odprawie bagażu możesz poprosić, tuż po
      okazaniu dokumentów, o miejsce z przodu , w środku lub w ogonie.
      • Gość: nastka Re: miejsca w samolocie IP: 78.151.88.* 05.05.09, 21:48
        nam podali nr miejsc w samolocie na lotnisku <co prawda nie było to
        do tunezji ale w inne miejsce> poprosiliśmy tylko zebysmy z
        chłopakiem siedzieli koło siebie :)
        • Gość: emek Re: miejsca w samolocie IP: *.devs.futuro.pl 06.05.09, 12:21
          Jeszcze się nie spotkałem z sytuacją kiedy w samolocie rozsadzają
          matkę i dzieci oddzielnie....

do X : pisanie dużymi literami oznacza krzyk - tekst o podniecaniu
          się jest tak denny , że nawet nie wysilę się na odpowiedź.

• elgry Re: miejsca w samolocie 06.05.09, 12:34
            Jeśli jest dwoje dzieci mających własne miejsca, czasami rozsadzają, gdy mama
            przyjdzie z dziećmi w ostatniej chwili na koniec kolejki. Wtedy miejsca są już
            pozajmowane po dwa obok siebie, a pozostaje to trzecie miejsce, gdy akurat
            kolejka - to w większości pary.

Nie dziwię się więc zadanemu pytaniu przez autora wątku i polecam zająć miejsce
            na początku kolejki. Nie zawsze bowiem ludzie przepuszczą rodzinę z dziećmi na
            początek kolejki, choć powinni.
            A więc coś jednak jest na rzeczy, skoro chcą być pierwsi. Do samolotów linii,
            które miejsc nie przydzielają, niektórzy wręcz biegną rękawem i się pchają...
            samo życie...
            • Gość: emek Re: miejsca w samolocie IP: *.devs.futuro.pl 06.05.09, 12:50
              No cóż - są ludzie i ludziska.
              Gdyby mnie wystrachana mamuśka poprosiła o to żebym się przesiadł bo
              chcą ją rozsadzić z dzieckiem - nie miałbym obiekcji.

Poza tym mozna poprosić stewardessę o pomoc.
              Problem wyolbrzymiony , zwłaszcza przy niewielkich samolotach i
              krótkim czasie lotu.
              Ale każdy swoje wie.
              • yo_witka Re: miejsca w samolocie 06.05.09, 13:12
                Ludzie to forum jest po to żeby zadawać pytania, nie ma pytań złych
                czy głupich.

A miejsca w samolocie owaszem są ważną sprawą bo w samolotach
                czarterowych czyli małych z reguły jest tak że z przodu samolotu
                jest trochę więcej miejsca na nogi niż z tyłu gdzie fotele są
                naprawdę bardzo blisko siebie i jesli ktoś mierzy powyżej 180cm
                może mieć problem ze zmieszczeniem kolan za poprzednim fotelem
                (częsta przypadłość mojego męża) a wtedy lot nawet 3 godzinny może
                być koszmarem.
                Także również polecam wcześniejsze zgłoszenie się do odprawy i
                poproszenie obsługę check-in o odpowiednie miejsce w samolocie -
                nie powinno być problemów
                • Gość: nastka Re: miejsca w samolocie IP: 89.243.46.* 06.05.09, 14:55
                  czasami tak bywa ze załaoga samolotu nie należy do miłych i różne
                  sytuacje moga sie pojawic.... moja siorka była świadkiem niezbym
                  miłej sytuacji... <fakt falktem był to normalny lot a nie żaden
                  wycieczkowy> kobiete chcieli posadzic na początku a jej dziecko na
                  końcu,każdy był oburzony ta sytacja...<dodam ze nie było
                  wyznaczonych miejsc,każdy siadał tam gdzie chciał> a mojej siorce
                  chceili dac miejsce na bagaż podreczny w inne miejsce niż ona
                  siedziała....
                • Gość: Wrocek Re: miejsca w samolocie IP: *.chello.pl 18.05.09, 11:37
                  yo_witka ma rację, ja mam 180 cm, moja mama tez i lot 3 czy 4-ro
                  godzinny jest zwyklym koszmarem, kregosłup dretwieje, nogi bolą, a
                  po polowie lotu juz wszystko boli i jest zdrętwiałe, i czlowiek
                  mysli tylko o jak najszybszym opuszczeniu samolotu. Ale jest sposób,
                  po prostu trzeba poprosic o miejsca przy wyjsciu awaryjnym, Panie
                  zazwyczaj są miłe i pomagają. Jest tam wiecej miejsca i osoba wysoka
                  jakoś scierpi lot na wymarzone wakacje :-) Pozdrawiam wysokich i
                  niskich tez, i aby kazdy z nas mial takie miejsce w samolocie jakie
                  mu pasuje (a za 10 dni ja bede cierpiec podczas lotu)
                  • Gość: Jagoda Re: miejsca w samolocie IP: *.chello.pl 18.05.09, 19:14
                    180 cm wzrostu to chyba mniej weicej standardowy wzrost facetow Polakow:) a
                    miejsc awaryjnych ograniczona ilosc,no coz trzeba wycierpiec te 2,5-3 h by potem
                    moc cieszyc sie wakacjami.Ja zwykle prosze o miejsce przy oknie i nigdy nie ma
                    problemu,oczywiscie jesli nie wpadnie sie na ostatnia chwile na odprawe,a
                    rodzinom z dziecmi polceam nie wybierac sie na ostatnia chwile na odprawy.Jak
                    ktos slusznie napisal ludzie niechetnie przepuszczaja,moze i to nie fair,ale
                    jednak kazdy ma mozliwosc wybrac sie na lotnisko odpowiednio wczesnie,wiec
                    czasem te pretensje ludzi moga byc uzasadnione.Ktos zjawia sie 2 h szybciej i
                    czeka ,czeka a ktos kto przyjdzie 15 min do konca odprawy i chcialby byc na
                    poczatku kolejki-to w jakis sposob tez nie fair.Sama mam rodzine i zawsze jestem
                    szybciej na lotnisku.A dzieci do lat 2 nie maja przypisanych miejsc i jesli
                    samolot jest pelny wowczas spedzaja lot na kolankach u rodzicow.
              • agusia017 Re: miejsca w samolocie 08.05.09, 15:37
                mam pytanie a jak potraktowane sa male dzieci 8 miesiecy i 2,5 roku
                siedza ona z przodu czy obojetnie gdzie?i jeszcze jedno pytanie czy
                w samolocie moze byc złożony wózek(parasolka) ?
                dziekuje
                • eve-11 Re: miejsca w samolocie 08.05.09, 18:55
                  dziecko może zająć osobne miejsce w samolocie jeśli ma wykupione bilety; z
                  reguły jest tak, że dzieci do 2 lat podróżują na kolanach rodziców tzw. infanty.
                  Jeśli w samolocie są wolne miejsca to oczywiście dziecko może zająć wolne miejsce.
                  Wózki zostawia się tuż przed wejściem na pokład - obsługa pomaga złożyć i
                  zabiera pod pokład, później wózek otrzymuje się przy wyjściu z samolotu.
                • Gość: Domcia Re: miejsca w samolocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 18:57
                  cytat z artykułu "dziecko w samolocie" jaki ja znalazłam...
                  Najpierw należy zdecydować, czy chcemy wózek zabierać ze sobą na pokład. Jest to rozwiązanie wygodne, ponieważ możemy korzystać z wózka przez cały pobyt na lotnisku i dopiero przy wejściu do samolotu oddajemy go stewardessie. Wędruje on wtedy do luku bagażowego i, jeśli poprosimy przy wejściu, zostanie nam wydany od razu przy opuszczaniu samolotu. W takim wypadku będziemy mogli włożyć do niego dziecko od razu, co znacznie ułatwia poruszanie się po lotnisku docelowym.
                  Jeśli decydujemy się na nadanie wózka razem ze zwykłym bagażem, postarajmy się odpowiednio go zabezpieczyć.
                  Osoby podróżujące z bardzo małymi dziećmi mogą rozważyć jeszcze jedno rozwiązanie: Jeśli jest możliwość zamontowania fotelika samochodowego na stelażu wózka, można podczas odprawy nadać samą „gondolę” a dziecko wozić w foteliku. Na pokładzie rozstajemy się wtedy z samym stelażem, fotelik bierzemy ze sobą. Dziecko może w nim spędzić podróż o ile znajdzie się wolne miejsce i personel pokładowy nie będzie miał nic przeciwko temu.
                  Nadawaną z bagażem „gondolę” można owinąć starannie na przykład folią samoprzylepną. W środek można zapakować jakieś lekkie zabawki oszczędzając tym samym miejsce w walizkach czy plecakach.
                  Wózek nie jest objęty limitem bagażowym. A co do miejsc,to słyszałam,że lepiej na lotnisku być na początku kolejki i wcześniej poprosić o miejsce z przodu,bo mogą posadzić gdzie popadnie...
          • justynap1974 Re: miejsca w samolocie 20.05.09, 18:09
            lecieliśmy w zeszłym roku do Girony Wizzairem i nestety moja rodzina
            była rozdzielona - mąż z przodu a ja z dzieckiem niby obok siebie
            ale rozdzielnało nas przejscie w samolocie .
            Nikt nie pytał o numery miejsc a to że rodzina 3 osoby skwitowano
            wzruszeniem ramion.
            tak było przy wylocie z Katowic
            Gdy wracalismy -to w Gironie - odwrotna sytuacja - rodziny z dziecmi
            pierwsi wchodzili na pokład. Nie wiem od czego lub bardziej od kogo
            to zależy.
            w tym roku lecimy do Tunezji i zastanawima się jak bedzie z
            miejscami.
    • Gość: tony Re: miejsca w samolocie IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.09, 20:53
      w Polsce dawali miejsca obok siebie, jak miało się wspólne bilety. W Tunezji
      (Monastir) zapoznaliśmy drugą parę i gadaliśmy aż kolejka przyszła na nas.
      Zapytano nas czy chcemy w czwórkę miejsca obok siebie. Poniważ układ miejsc jest
      XXX-XXX (czyli trzy z lewej, korytarz trzy z prawej), nasi znajomi dostali
      miejsca te same, tylko rząd wcześniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka