Dodaj do ulubionych

Mogę wam linka podrzucić?

18.01.12, 23:10
www.youtube.com/watch?v=vp8tToFv-bA
Zdecydowanie warto obejrzeć i pomyśleć.
Osobiście nie zgadzam się z propozycjami, ale zasadniczo spostrzeżeniom na temat społeczeństwa (poza fragmentami nt. dzieci) niewiele można zarzucić.
Obserwuj wątek
    • evita_duarte Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 06:04
      Obejrzalam do konca chociaz przyznam szczerze duzo gadania malo tresci. Analogia z kobietami w lodziach ratunkowych nijak ma sie do rzeczywistosci- popatrzmy chociaz na ostatnie wydarzenia, ale nie tylko. Poza tym pani gada i gada i ciagle przewija sie slownictwo: chronic kobiety, kobietom pozwalac, kobietom dawac. Kto tym kobietom daje i pozwala? Zwlaszcza jesli to kobiety sa tymi bardziej wartosciowymi (wedlug logiki tej pani) to one powinny rozdawac laski, a nie czekac az beda im dane.
      Poza tym ta pani ciagle pisze o kobietach "one", a siebie identyfikuje z jakas blizej niekoreslona grupa, o ktorej mowi "my"- bardzo typowe. Kobiety sa te gorsze, te podle, a ja jestem wyjatkiem.
      Na sam koniec jeszcze pograza sie wspominajac obrzezanie mezczyzn i kobiet. Ta pani ma amerykanski akcent wiec zgaduje, ze jest Amerykanka, a to wlasnie w Ameryce obrzezanie kobiet bylo dozwolone bardzo dlugo- jako zabieg kosmetyczny. To z reszta mozna sprawdzic, jak i to, czy rzeczywiscie na szalupy ratunkowe dostaja sie kobiety i dzieci w pierwszej kolejnosci. Zwlaszcza kiedy sytuacja jest naprawde niebezpieczna na szalupy dosaja sie silniejsi.
      • evita_duarte Re: To i ja podrzuce linka 19.01.12, 06:09
        To i ja podrzuce linka a niech bedzie
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10990357,_Najpierw_kobiety_i_dzieci__to_Hollywood__Na_Concordii.html
        • misiu-1 Re: To i ja podrzuce linka 19.01.12, 07:25
          evita_duarte napisała:

> To i ja podrzuce linka a niech bedzie

Rozumiem, że tego linka podrzucasz z wielką satysfakcją, jako namacalny dowód sukcesu w walce o równouprawnienie kobiet?
          • evita_duarte Re: To i ja podrzuce linka 19.01.12, 20:56
            Misiek ty ogolnie rozumiesz niewiele. Ten ostatni statek nie jest jednym, ktory zatonal w calej historii ludzkosci. Bardzo latwo mozna sprawdzic sobie fakty sprzed wielu lat, a nie wierzyc w Hollywoodzkie bajeczki.
            • misiu-1 Re: To i ja podrzuce linka 19.01.12, 22:58
              Na temat "hollywoodzkich bajeczek" ktoś tu podawał już link:
              www.titanicfacts.net/titanic-victims.html
              • evita_duarte Re: To i ja podrzuce linka 20.01.12, 01:16
                Misiek- Znalazles to jeszcze wyciagnij wnioski. Kobiet pasazerow na statku bylo mniej niz mezczyzn, ale nie w 1 klasie, gdzie stnowily one 53%. 97% z nich ocalalo. W drugiej klasie mezczyzn bylo dwa razy wiecej niz kobiet. W trzeciej dwa i pol raza wiecej. Jesli wiemy, ze wiekszosc osob ktore zginely pochodzilo z drugiej i trzeciej klasy to te proporcje wcale nie sa takie trudne do obliczenia. Nadal wychodzi, ze zginelo wiecej mezczyzn niz kobiet, ale nie ma takiego kontrastu. Co wiecej liczac proporcje miejsc zajmowanych w szalupach wychodzi, ze bylo ich tam tyle samo.
                Misiaczku naprawde nie bede cie uczyc matematyki, nie stac cie na korepetycje u mnie.
                • misiu-1 Re: To i ja podrzuce linka 20.01.12, 07:24
                  Chcesz mnie przekonać, że proletariusze mieli już wówczas wyższą świadomość? Być może. Faktem jest jednak, że kobiety ratowano w pierwszej kolejności. Dlatego powtarzam pytanie - czy link do informacji o ewakuacji z Concordii wkleiłaś z satysfakcją, że równouprawnienie okazało się tam faktem?
            • bene_gesserit Re: To i ja podrzuce linka 20.01.12, 00:29
              Mama misia prosi, zeby misia nie karmic, bo powinien spac teraz w lozeczku przez mame poscielonym, glebokim snem az do wiosny. Misiu moze wstawac tylko na siku.
              • evita_duarte Re: To i ja podrzuce linka 20.01.12, 01:17
                bene_gesserit napisała:

> Mama misia prosi, zeby misia nie karmic, bo powinien spac teraz w lozeczku prze
                > z mame poscielonym, glebokim snem az do wiosny. Misiu moze wstawac tylko na sik
                > u.

Ok, ok, juz przestaje chociazby nie wiem co. Nudzilo misie :)
              • berta-death Re: To i ja podrzuce linka 20.01.12, 08:05
                > Misiu moze wstawac tylko na siku.

Zdecydowanie lepiej będzie jak misiu pampersa założy. Przy obecnej technologii to na jednym spokojnie do wiosny dotrzyma, nie będzie się musiał wybudzać na przewijanie.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 09:47
        A obrzezanie mężczyzn nadal jest w USA powszechnie stosowane - około 50% noworodków, ale nie ma to wiele do tematu.
        Mówienie o mężczyznach i kobietach nie identyfikując się z żadną grupą lingwistycznie jest tylko zabiegiem stylistycznym.
        Na pewno nie mogę się zgodzić z bajaniem o tym jak matki dłużej wytrzymują płacz dzieci płci męskiej niż żeńskiej i że to programuje je na całe życie :D

Natomiast nie da się ukryć że taka jest mitologia i oczekiwania społeczne wobec mężczyzn - że poświęcą swoje życie aby chronić życie kobiet i dzieci i to niezależnie od stopnia pokrewieństwa. I zdecydowanie nie ma ten mechanizm wiele wspólnego z równouprawnieniem.
        • triss_merigold6 Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 10:42
          To nie tylko mitologia, to element instynktu zachowania gatunku.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 11:15
            > To nie tylko mitologia, to element instynktu zachowania gatunku.

Pytanie czy w obecnych czasach niezbędnego? :D
            Zresztą jestem zdania że to element mitologii (dla uproszczenia to tak nazywam) społeczeństwa, a nie realia. Bo cała historia z "women first" na statkach zaczęła się w 1852, kiedy zatonął statek hms "Birkenhead".
            Tam żołnierze faktycznie pozwolili kobietom zająć wszystkie szalupy podczas gdy sami karnie stali na okręcie. I stąd przyjęło się że tak powinni zachowywać się prawdziwi mężczyźni.
            • bene_gesserit Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 12:42
              ...a teraz udowodnij, że masz rację.
              • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 14:41
                bene_gesserit napisała:

> ...a teraz udowodnij, że masz rację.

Możesz uściślić, co ma udowodnić? Wydarzenia z 1852, czy moją opinię?
                • kocia_noga Re: Mogę wam linka podrzucić? 19.01.12, 15:31
                  No np normę nakazującą poświęcanie życia dla kobiet. Jak na razie, we wszystkichj kulturach i na wszystkich kontynentach poświęcane jest życie kobiet.
                  Zapewne znasz dane o liczbie kobiet zabijanych corocznie przez swoich partnerów. Poświęcanie marzeń, aspiracji, czasu i energii kobiecej dla męskich spraw jest dla ciebie fikcją, czy normalnością patriarchatów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka