zlotoslanos 24.12.05, 23:39 wstaaaaańcie pasteeeeeerze Bóg się nam rodzi. Czem prędzej się uuubierajcie do Betlejem pooospieszajcie przywitać panaaaa przywitać pana. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abaddon_696 Re: Kolendy sa passee 25.12.05, 00:13 I jak je przeżyłeś? Śpiewałeś ku czci pana czy też zarzuciłeś Slayera? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Rano testament, popoludniu mercyful fate 25.12.05, 00:44 wieczorem brak muzyki :> Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Rano testament, popoludniu mercyful fate 25.12.05, 00:46 Lubisz MF? Heh, dobry masz gust... Zamiast wśród nocnej ciszy "Night of the Unborn" albo "Nightmare" :) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 24.12.05, 23:49 Też jadłam pangę, ale mi nie zaszkodziła. Nie wyję z bólu.... W moim koścółku śpiewa się tylko trzy "ó" i dwa "i" , jedno "u" oraz "o" Za to w słowie "pana" są po dwa "a" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Co to jest kosciolku ? 25.12.05, 00:48 To jest uboga wieczerza,zmuszająca mnie do konsumpcji literki "i" Widzę,ze Twoja wieczerza też była uboga w niektóre składniki, skoro zniknęły kreseczki znad literek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Ciekawa jestem 25.12.05, 12:41 czy dojdzie do tego ,że śpiewać będziemy "dżingł bełs " ,"aj łisz ju e meri kristmas" i ewentualnie tę pedalską "last kristmas" w czapeczkach coca-coli na głowach. Czy następne pokolenie wróci do tych mocy truchlejących , czy całą polskość do reszty zleje. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Ciekawa jestem 25.12.05, 13:28 To jest ciekawszy temat.Pisiorów wybierali ludzie ( tak to widzę) niezwiązani z polską ani żadną inna kulturą , raczej z tradycją plebejska , amerykanizująca się na potęgę.Polska dla nich to obciach , bo jasnych panów bogatych już od dawna nie ma , ich kultura jest dla nich g. warta , a to , co wartościowe, czyli bogate ,jest gdzie indziej.To oni śpiewają te dżingłbelsy i małpuja inne hollywoodzkie zwyczaje.Ale wyborcy PISu to nie całe społeczeństwo przecież. Ciekawa jestem własnie tego , czy polska kultura przeżyje , czy zmarginalizuje się i zginie zalana hollywoodem. Ty słuchasz amerykańskiej muzyki , twoi koledzy też.Nie śpiewasz dżingł bełs , ale i polskich kolęd też nie , a ja jestem ciekawa , czy następne pokolenie nie zatęskni za polską odrębnością , słuchanie rocka czy innych "kapel" nie zacznie być obciachowe , a na topie będzie "Mizerna cicha" . Moge być za świadka różnych zwrotów mody i zainteresowań.Coś, co wydaje się już zamarłe, nagle zostaje odkryte przez jakies pokolenie i ożywa.Chciałabym doczekać powrotu kolęd. Nie austriacko-hollywoodzkiej "Cichej nocy" , tylko pięknych polskich , których jest mnóstwo , razem z moja ulubiona "Gwiazdką złotą". Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos hej kolęda,kolęda 25.12.05, 13:53 kocia jak możesz twierdzić ,że na PiS głosowali ludzie niezwiązani z Polską ani żadną inną kulturą?Ponad 50% Polaków głosujących na PiS nazywasz plebejstwem? Możecie sobie narzekać do woli bleman,gotlama,naśmiewać się z mojego wątku kolędowego zaraz po wstaniu od wigilijnego stołu,po cóż zatem udawać,że są święta ? Myślałam,że dopiszecie tu swe ulubione kolędy , kocia zamiast o polityce mogłaś zaśpiewać " Gwiazdkę złotą" są święta. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 14:58 Powiem szczerze i po zołniersku:)))) Dziś jestem co nieco wstawiona, bo nam sie śniadanie przedłużyło:)))) I przez zupelny przypadek odkryłam przecudowne wino, a ja dobre wino odkrywam raz na 3 lata, więc to jest naprawdę klimat!!! Uważam, że co jak co, ale awantury na ff w święta to przesada, wyluzujcie:))) PS. zlotanos dzięki za meil, poczułam sie mile połechtana, masz przepiękny usmiech:))))) Odpowiem, jak poczuję się w stanie, bo dziś to naprawdę - składam litery z przyzwyczajenia:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 15:48 Uch , z wina może być tylko niezły kac. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 16:55 No ja wlasnie do gąski czerwone wino popijalem :> Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 20:40 zlotoslanos napisała: > kocia jak możesz twierdzić ,że na PiS głosowali ludzie niezwiązani z Polską ani > > żadną inną kulturą? Moge , oczywiście.A jak ? Normalnie , pisze to co myslę.Tak widzę elektorat PISu. Ponad 50% Polaków głosujących na PiS nazywasz plebejstwem? 50% Polaków i Polek głosowało na pIS ? Przy frekwencji takiej jaka była i odpowiednim przeliczeniu procentu głosów oddanych na te partię to duzo mniej.A nawet gdyby więcej , to osób nie partycypujacych w kulturze mamy w Polsce mnóstwo . > Możecie sobie narzekać do woli bleman,gotlama,naśmiewać się z mojego wątku > kolędowego zaraz po wstaniu od wigilijnego stołu,po cóż zatem udawać,że są > święta ? Tego nie rozumiem , o tym udawaniu. Myślałam,że dopiszecie tu swe ulubione kolędy , kocia zamiast o > polityce mogłaś zaśpiewać " Gwiazdkę złotą" są święta. Niestety , samej mi się spiewac nie chce .Dzieci moje , tak jak bleman i inni młodzi - nie koledują. Jedyne osoby spiewające, to nieliczne już dzieci chodzące z szopka .Mój dał im 3 zł i sobie poszli dalej. A pamiętam ,że jak byłam dzieckiem chodziły prawdziwe grupy kolędników, z akordeonem , gitarą , skrzypcami i co kto miał do grania ,ze Śmiercią , Herodem , Turoniem , Aniołem ,Diabłem itd.Śpiewali , grali , dawali przedstawienia. Zlotoslanos - widzisz, zaspiewałas kolędę sama :( Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 21:54 Zacznę od mojej ulubionej kolędy-hej kolenda deska ,kocia miała pieska,zabijemy psinkę bedziem mieli szynkę,jestem rolnik,rolnik,jestem rolnik sam w dolinie,jestem rolnik,rolnik samw dolinie a wy na mnie zaglosujcie potem w dupe pocalujcie,potem wracam z pola tancze rokendrolla taka jest rolnika dola hej zamienilim kolor czerwony na czarny na jest zywot marny ,jestem rolnik zabije se pieska powiedziala tereska,kocia nie ma psinki za to duzo szynki ,jestem rolnik ,rolnik sam w dolinie chej Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 21:55 Brail mi się zepsuł,nie mam czucia w palcach. Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 22:47 gotlama napisała: > Hip - hop, kol- "en" - da ? Kolendy sa passee -napisał bleman,loleda kolenda,kolęda ,molęda jakie to ma znaczenie,to nie egzamin, a Boze Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 22:50 Lililililalaa moje dzieciąteczkoo .... Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 23:49 A ty go matuuluu do snu utulajj.... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 23:51 Lulaj ,że Jezuniuu,moja perełko Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 25.12.05, 23:58 Lulaj żee uluubione me pieeścidełkooo... chyba złą kolędę wybrałem wyżej nie mogę głos mi się łamie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 00:01 Tu masz nisko Przybierzeli do Betlejem pasterze grają skocznie dzieciąteczku na lirze Chwała na wysokości Chwała na wysokości a pokój na ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 00:11 Bóg się rodziiii moc truchleeje pan niebiosów obnarzony.... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 11:25 hej maluśki,maluśki,maluśki kieby rękawicka nie miala matula,matula,matula kawałecka smycka Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 11:41 Północ już była gdy się zjawiła nad bliską doliną jasna łuna którą zoczywszy i zobaczywszy... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 11:51 My dziełchy z rudzice strasne paradnice kupiłysmy sobie czerwone spodnice czerwone spodnice białe zapasnice wyglądamy teraz jak z rogu masnice zielyni sie proso zielyni sie wyka dostane ja chlopca za skorkę z królika swieci się warszawa swieci sie Kraków dostanę ja chłopca za pół kopy kwaków :D Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 12:00 Poszed Jaś na kiermasz,dali mu tam kiszki\ on by jod,nieborok,nie dali mu łużki. Na górach sieją groch,pod górami wykę Jok jo się nie wydom ,pójda na muzyke. Lecioł pies prez owies,suka przez poganke nie wołoj gorolu na moją galankę. Lecioł pies przez owies,ogónym wywijo. pewnie nie żonaty SZCEŚLIWO BESTYJO :D Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 12:23 Jezus malusieńki na przypiecku kucał cosik mu wisiało pies na to borucał Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 16:24 Jezu malusieńki leży wśród stajeńki płacze z zimna nie dała mu matula sukienki Bo uboga była , rąbek z głowy zdjęła którym dziecię owinąwszy,siankiem go okryła Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:10 Cicha noc święta noc ! Pokój niesie ludziom wszem a u żłóbka Matka Święta czuwa sama uśmiechnięta nad dzieciątka snem nad dzieciątka snem Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:35 Ach ,ubogi żłobie cóż ja widzę w Tobie droższy widok ,niż ma niebo w maleńkiej osobie Zbawicielu drogi,takżeś to ubogi opuściłeś śliczne niebo obrałeś barłogi Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:39 Zaśnij dziecino Święte dziecie! tyś nam pociechą na tym świecie zmruż oczęta swoje tyś serce moje modlitwa moja niech uśpi cię... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:43 Anioł pasterzom mówił Chrystus się nam narodził w Betlejem niebardzo podłym mieście urodził się w ubóstwie Pan wszego stworzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius954 Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:54 Wznieś rączkę swoją, błogosław nam całe swe życie dziś Tobie dam zmruż oczęta swoje ... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:58 Gdy się Chrystus rodzi i na świat przychodzi ciemna noc w jasności promienistej brodzi Aniołowie się radują Pod niebioy wyśpiewują Gloria gloria gloria in excelsis deo Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: hej kolęda,kolęda 26.12.05, 20:59 meski churek: mm..mm.mmm.mmmm.mmmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos saggitarius 26.12.05, 21:21 Dziękuję za to wspólne kolędowanie :* Na koniec moja ulubiona w całości i dobranoc : Jezus malusieńki leży wśród stajenki płacze z zimna,nie dała mu Matula sukienki Bo uboga była,rąbek z głowy zdjęła w który dziecię obwinąwszy siankiem go okryła.Nie ma kolebeczki, ani poduszeczki we żłobie mu położyła siana pod główeczkę Dziecina wciąż kwili,Matusieńka lili, W nóżki zimno,żłóbek twardy,stajenka się chyli Matula truchleje,serdeczne łzy leje O mój synu ,wola Twoja,nie moja się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 26.12.05, 20:52 a moze tak?:) www.reuters.hu/card_dom/index_content.html Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 26.12.05, 21:02 Nie.Bo tak forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=33922064 Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 26.12.05, 21:14 mikołaj nie przeczytał listu.A taki był widoczny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 26.12.05, 21:15 moge Ci sprezencic jakas karte, ale Ci jej nie zainstaluje zlotoslanos napisała: > mikołaj nie przeczytał listu.A taki był widoczny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Wśróóóód nocnej ciiiiszy głos się rozchodzi 26.12.05, 21:16 Była już taka co sprezenciła,niezainstalowała i leży w obrusach w komódce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: To darczyncow w komorce w obrusy zawijacie ? 26.12.05, 21:37 Komoda.bleman komoda :D a w niej jak to juz starzy ludzie zwykli mieć cenne rzeczy pod obrusami np karty dzwiękowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga dzieci pojechały 27.12.05, 10:45 to sobie zaśpiewam ulubioną: Witaj gwiazdko złota na niebios przestworze Witaj nam radosnie dzieciąteczko boże Wznies łask pełne dłonie nad głowy naszemi My ci zaśpiewamy po calutkiej ziemi My ci zaśpiewamy radosnymi tony Na kościółku twoim uderzymy w dzwony I tak dźwięczeć będzie wieść radosna wszędzie Hej kolęda kolęda hej kolęda kolęda Świeci gwiazdka w górze cudnym blaskiem wieści W ubożuchnej szopce matka syna pieści Jezus dłonie wznosi nad prostacze głowy Błogosławi , cieszy radosnymi słowy Pastuszkowie mili pójdźcie do stajenki Jemu się pokłońcie poproście panienki Kto ma w sercu bóle kto ma łzy na twarzy Tego on pocieszy łaską swoja go obdarzy Oto lirnik stary smętną lirę stroi Czemu ma łzy w oczach pastuszkowie moi Wszakże Chrystus się rodzi śpiewać nam się godzi Hej kolęda kolęda hej kolęda kolęda. Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: dzieci pojechały 27.12.05, 20:21 To aż musiały dzieci pojechać aby nam kocia kolendę zaśpiewała.Ginie w naszym kraju wspólne ,rodzinne kolędowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Cicha Noc... 27.12.05, 20:30 silentnight.web.za/translate/french.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 27.12.05, 21:28 dzieci nam lewaczył ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 27.12.05, 21:58 bleman napisał: > dzieci nam lewaczył ;-) Tak , precz z francuskimi , austriackimi i amerykańskimi kolędami. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 28.12.05, 16:30 kocia_noga napisała: > bleman napisał: > > > dzieci nam lewaczył ;-) > > > Tak , precz z francuskimi , austriackimi i amerykańskimi kolędami. Oooo, a dlaczego? Nie ma kolędy nad niemiecką "Es ist ein Ross entsprungen". Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 28.12.05, 19:09 kochanica-francuza napisała: > Oooo, a dlaczego? Nie ma kolędy nad niemiecką "Es ist ein Ross entsprungen". Znam tylko "O Tanenbaum " , ale i to precz! Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Z niemieckich piesni to : 28.12.05, 19:15 "Ramtadadej" z krzyzakow jest fajne ;-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Z niemieckich piesni to : 28.12.05, 19:30 bleman napisał: > "Ramtadadej" z krzyzakow jest fajne ;-))))))))) To było w lipcu , na kolede za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 28.12.05, 16:29 bleman napisał: > dzieci nam lewaczył ;-) Francuził, baranie! Nie podpadaj mi, bo wlaśnie wkuwam "Sainte Nuit" i już dwie zwrotki umiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 28.12.05, 18:52 > Francuził, baranie! > > Nie podpadaj mi, bo wlaśnie wkuwam "Sainte Nuit" i już dwie zwrotki umiem... A co? w dupe mnie kopniesz ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 29.12.05, 16:43 > A co? w dupe mnie kopniesz ? ;-) Znajdę, dorwę i kopnę! :-) A przedtem podokuczam na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Nie będzie francuz plul nam w twarz ni... 29.12.05, 16:45 Silent Night (Stille Nacht) Noche de paz, noche de amor, Todo duerme en derredor. Entre sus astros que esparcen su luz Bella anunciando al niñito Jesús. Brilla la estrella de paz, Brilla la estrella de paz. Noche de paz, noche de amor, Todo duerme en derredor. Sólo velan en la oscuridad Los pastores que en el campo están Y la estrella de Belén, Y la estrella de Belén. Noche de paz, noche de amor, Todo duerme en derredor. Sobre el santo niño Jesús Una estrella esparce su luz, Brilla sobre el Rey, Brilla sobre el Rey. Noche de paz, noche de amor, Todo duerme en derredor; Fieles velando allí en Belén Los pastores, la madre también, Y la estrella de paz, Y la estrella de paz. Odpowiedz Link Zgłoś