Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc:)

IP: 217.153.9.* 07.03.03, 12:15
Witam:) Z uwagą przygladam się Państwa rozwazaniom, uwazajac je za bardzo
interesujace:)) Mam wielka prosbe czy mogliby mi Państwo pomóc w wyborze
tematu pracy magisterskiej? Jestem studentka UW Dziennikarstwa i Nauk
Politycznych uczeszczam na seminarium z historii, temat musi byc powiazany po
czesci z prasa lub historia i oczywsice cos z feminizmem , czy dyskryminacja
kobiet,ale nie mam pomysłu:(( Moze ktos mi cos podpowie???? i oczywiscie
chodzi tez o mozliwie udokumentowany:))
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: EWOK Re: prosba o pomoc:) IP: 213.241.18.* 07.03.03, 13:08
      Ja miałam cos w stylu : społeczne i prawne uwarunkowania (czy może askpekty)
      dyskryminacji i równouprawnienia kobiet. Był tez podtytuł zawężający, że chodzi
      o kraje Europy Zachodniej i USA. Dokładnie nie zacytuję bo praca leży na szafie
      u mojej mamy i się kurzy. Pisałam na tym samym wydziale, na którym Ty
      studiujesz, ale dobrych parę lat temu.
      • Gość: smarcik Re: prosba o pomoc:) IP: 217.153.9.* 07.03.03, 13:18
        Dziekuje za podpowiedz:) Moja praca licencjacka to prawa czlowieka a
        dyskryminacja kobiet, przede wszystkim przemoz w rodzinie. Jednak to musi byc
        powiazane z historia badz prasa!! Co myśli Pani o historii feminizmu i gdzie
        mogłabym znalezc informacje na ten temat? A moze cos innego przychodzi Pani do
        głowy?
        Jeszcze raz dziekuje:)
        • Gość: EWOK Re: prosba o pomoc:) IP: *.acn.waw.pl 07.03.03, 18:54
          Gość portalu: smarcik napisał(a):

> Dziekuje za podpowiedz:) Moja praca licencjacka to prawa czlowieka a
          > dyskryminacja kobiet, przede wszystkim przemoz w rodzinie. Jednak to musi
          byc
          > powiazane z historia badz prasa!! Co myśli Pani o historii feminizmu i gdzie
          > mogłabym znalezc informacje na ten temat? A moze cos innego przychodzi Pani
          do
          > głowy?
          > Jeszcze raz dziekuje:)

Trudno powiedzieć, bo nie piszesz, czy Twoja praca ma dotyczyć Polski czy
          większego obszaru. Jeśli chcesz pisać o czymś na "przestrzeni wieków" to
          Polska nie jest dobrym pomysłem - przez długi czas rządziła się prawem
          zwyczajowym, no i problem byłby z okresem zaborów. Jeśli Europy to dobrym
          źródłem jest Historia życia prywatnego pod red. G. Duby (pięc tomów). Wygląda
          na dobrze udokumentowaną i zamieszcza obszerną bibliografię. Co do przemocy w
          rodzinie to na stronie CBOS są dostępne wyniki ankiet, ale oczywiście tylko
          dotyczących Polski. Nie wiem, u kogo chcesz pisać pracę, jeśli na uczelni jest
          jeszcze prof. Ulicka to pracę o kobietach najlepiej byłoby u niej. Jeśli
          chodzi o podparcie się prasą to niestety trzeba sobie zasoby zgromadzić
          samodzielnie. Ja zbierałam wycinki przez bite pięc lat studiów.
    • agrafek Re: prosba o pomoc:) 07.03.03, 13:17
      Może napisz o tym forum?;)
      Pozdrawiam.
    • Gość: tad rada tada IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.03, 20:37

> Witam:) Z uwagą przygladam się Państwa rozwazaniom, uwazajac je za bardzo
      > interesujace:)) Mam wielka prosbe czy mogliby mi Państwo pomóc w wyborze
      > tematu pracy magisterskiej? Jestem studentka UW Dziennikarstwa i Nauk
      > Politycznych uczeszczam na seminarium z historii, temat musi byc powiazany po
      > czesci z prasa lub historia i oczywsice cos z feminizmem , czy dyskryminacja
      > kobiet,ale nie mam pomysłu:(( Moze ktos mi cos podpowie???? i oczywiscie
      > chodzi tez o mozliwie udokumentowany:))
      > Dziekuje

Udzielanie rad na odleglosc to moja specjalnosc. Wszelkie problemy - nawet
      światowe - rozwiązuję w ten sposób błyskawicznie. Popatrzmy na rzecz
      systematycznie. Warunki do spełnienia: temat ma być związany z:
      1. z kobietami
      2. z prasą
      3. z historią
      Eliminuje nam to (na szczęście) wszystkie tematy z czasów sprzed powstania
      prasy, a więc odpada cały okres sprzed XVII wieku. Ja proponuję wybrać temat z
      historii jak najnowszej, czyli wchodzi tu w grę wiek XX. Uzasadnienie - jest tu
      najwięcej materiałów do wyboru, i są najłatwiejesze do opracowania. Czym nalezy
      kierować się wybierając temat? Jesli jesteśmy leniwi - dostępnością i rodzajem
      źródeł. Z dostępnością w Warszawie nie ma problemu - wszelkie biblioteki i
      większość archiwów jest pod ręką. Rodzaj źródeł? Polecam raczej pracę w
      bibliotece niż w archiwum (choć archiwum może okazać się nieuniknione) zresztą
      związek tematu z prasą bibliotekę wręcz nam narzuca. Nalezy wziąść też pod
      uwagę "tło" jakie już posiadasz. Jeśli masz wiedzę w jakimś zakresie większą
      niż w innych, byloby dobrze, gdyby temat "zgrał" się z tą wiedzą. W ten sposób
      może się okazać, że większosć, czy sporą część literatury przedmiotu masz już
      przerobioną, i jeden problem z głowy. Nie wiem za wiele o Twoim "tle". Sądząc
      po tym co napisałaś obejmuje ono: dziennikarstwo, politykę i historię. Gdybym
      to ja wybierać miał temat spełniający wszystkie wymienione (niestety ogólnie)
      kryteria wybrałbym temat: "Obraz kobiety w prasie komunistycznej lat 50-tych".
      Temat rzecz prosta jest ujęty może niezbyt zręcznie i na pewno zbyt szeroko
      (chyba, że jesteś bardzo ambitną studentką), i nalezy go uściślić, np.
      ograniczając się do jednego czy kilku tytułów (najlepiej ówczesnej "prasy
      kobiecej") Zakresu czasowego nie mogę określić apriori (to zalezy też od
      wybranych tytułów), ale gdybym miał to zrobić, to powiedziałbym, że w grę
      wchodzi tu okres "twardego stalinizmu", czyli lata 1948 - 1955 (z zamiłowania
      do ścisłości dodam, że lansowane tu i owdzie przekonanie, że lata 1944 - 1948
      były "lepsze", jest mitem, ale okres 1948-55 przyjął się jako pewna całość i
      już). Nie słyszałem, by istniało już jakieś opracowanie na proponowany temat,
      ale też go nie szukałem. Jesli nie istnieje - ma to dobre i złe strony. dobre -
      bo byłabyś "pionierką", złe - bo nie miałabyś wzoru, a na etepie pracy
      magisterskiej bywa to potrzebne. Ze źródłami nie powinno być klopotu. W dużych
      bibliotekach -a w Warszawie ich nie brak - przechowywane są całe roczniki
      gazet. Temat -z mojego przynajmniej punktu widzenia - jest ciekawy i zabawny
      (nie wiem czy miałas do czynienia z propagandą komunistyczną lat 50-tych) Jeśli
      uznasz temat za interesujący - proszę o informację. Jesli nie - nie ma sensu,
      bym pisał dalej.
    • Gość: smarcik Re: prosba o pomoc:) IP: *.toya.net.pl 08.03.03, 19:18
      Dziekuje:) Własnie wrocilam z seminarium i sama nie moge sie zdecydowac, promotor dr Osica (historia prasy) zaproponował "Walka kobiet (lub organizacji kobiecych) o równość praw na łamach prasy lat 2000-2002"? Kurcze moze i ciekawy ale tak do konca mnie nie przekonuje:( Jakie moge tu wykorzystac materiały poza prasa opinii? czy jest jakies pismo kobiece które traktuje w duzym stopniu o prawach a rachej łamaniu praw kobiet? CZy tylko pisma badz biuletyny org. kobiecych? A moze jakies pozycje literatury? A moze wogole inny ale podobny aspekt, jak to ugryźć!! Tak zeby było ciekawe i nowe:))świerze:))Bede wdzieczna:))

P>S> DO TAD!!!

Temat z wizerunkiem kobiety w latach 48-55 jest tez necacy:)) A moze ma pan cos wiecej do powiedzenia na ten temat chetnie wysłucham gdyz bardzo ciekie czyta sie Pańskie wypowiedzi>

POzdrawiam

Monika
      • Gość: Maciej Re: prosba o pomoc:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 09:18

> promotor dr Osica

Gratuluję wyboru promotora! To chyba bardzo ciekawy i sympatyczny człowiek?
        Pozdrawiam -
      • Gość: tad Re: prosba o pomoc:) IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 12:11

> P>S> DO TAD!!!
        >
        > Temat z wizerunkiem kobiety w latach 48-55 jest tez necacy:)) A moze ma pan
        cos
        > wiecej do powiedzenia na ten temat chetnie wysłucham gdyz bardzo ciekie
        czyta
        > sie Pańskie wypowiedzi>
        >
        > POzdrawiam
        >
        > Monika

Połechtany takim komplementem postaram się dodać jeszcze trochę rad.
        Temat należałoby zawęzić, bo inaczej utoniesz w źródłach. Mógłby to być
        konkretny tytuł (np. "Przyjaciółka" zdaje się wtedy właśnie się pojawiła), i
        lata np. 50-53. (choć datę początkową wyznaczyłby raczej początek wydawania
        pisma). Gdyby trzymać się najprostrzego schematu (co nie znaczy złego, bo po
        pierwsze jest przejrzysty, po drugie łatwo się go wypełnia), to pierwszy
        rozdział byłby badziej ogólny, i dotyczył propagandy (ze zwróceniem uwagi na
        prasową) tego czasu jako takiej (cele, środki, metody), a
        kolejne rozdziały byłyby już odniesieniem owej propagadny konkretnie do kobiet,
        w różnych aspektach (np. kobieta w domu, w pracy, kobieta-obywatelka itp), co
        pokazywałoby czego komuniści oczekiwali od kobiet. Materiałami źródłowymi
        byłyby tu głównie roczniki pisma, po drugie archiwum redakcji (mają tam np.
        korespondencje z odpowienimi wydziałami KC, czy KW nadzorującymi prasę i
        wyznaczającymi "wytyczne" propagandy, prorkoły z posiedzeń kolegium
        redakcyjnego, listy od czytelniczek itd). Można dodać wywiady - jeśli
        członkowie redakcji żyją (na pewno wszyscy nie wymarli). Można -a nawet trzeba -
        sięgnąć - też do materiałów produkowanych przez partię - np. uchwały różnych
        plenów, na których "poruszano sprawę kobiecą" (łatwo to będzie namierzyć "od
        tył" - to znaczy w gazecie będą odniesienia do tych plenów, a z takim namiarem
        nie będzie już problemu by dotrzeć do oryginalnych uchwał). Literatura
        przedmiotu obejmowałaby tu mn. opracowania dotyczące propagandy wogóle, czy
        propagadny komunistycznej w szczególności. Temat "walka o prawa w latach 2000-
        2002" z mojego punktu widzenia jest mniej ciekawy, ale za to jest
        praktyczniejszy, zwłaszcza jeśli chcesz iść potem dalej w "kierunku
        feministycznym" - wtedy wiedza i materiały dotyczące lat 2000-1 będą bardziej
        przydatne niż wiedza o latach 50-tych. Skoro i to kusi i to nęci można by
        połączyć jeden temat z drugim, i napisać pracę o obrazie kobiety w prasie
        kobiecej lat 50-tych i w prasie feministycznej na pocz. XXI w, albo - co wydaje
        mi się dość pociągające, bo nie słyszałem o takim opracowaniu -machnąć ręką na
        lata 50-te i "walkę o prawa" i napisać pracę o obrazie kobiety w propagandzie
        feministycznej lat 2000-2002 na przykładzie jakiegoś feministycznego pisma
        (Zadra?). Byłaby to chyba pierwsza tego rodzaju feminizmologiczna praca
        magisterska w III RP. Wymagałoby to spojrzenia na feminizm "z zewnątrz", co
        może nie być łatwe - jesli uważasz się za feministkę. O tym, że nie jest to
        łatwie świadczy fakt, że w przypadku np. Barbinator i Ewok zajęło nam dobre
        parę miesięcy pracy na tym forum, zanim spojrzały na feminizm bardziej "z
        zewnątrz" (teraz czekam na ich gromy). Do tego feministki nie znoszą gdy jakaś
        kobieta patrzy na nie "z zewnątrz" (o ile nie jest to spojrzenie z pozycji "na
        kolanach") i jesli środowisko feministyczne uważasz za własne, nalezy to wziąść
        pod uwagę.
        • Gość: EWOK Re: prosba o pomoc:) IP: *.acn.waw.pl 09.03.03, 21:13
          Jakie znowu gromy? Ja zawsze patrzyłam na feminizm "z zewnątrz" i w pełni
          zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszystko, co głoszą feministki ( a raczej
          różne nurty feminzmu) jest dla mnie akceptowalne. Tylko w przeciwieństwie do
          Ciebie przyznaję im prawo do radykalizmu, nawet jeśli nie jest mi poglądowo
          bliski.
          • Gość: soso Re: prosba o pomoc:) IP: 195.41.66.* 10.03.03, 06:36
            Przestancie sobie robic jaja, wszyscy!

pzdrw

soso
    • Gość: tajner Re: prosba o pomoc:) IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 11:46
      Moje propozycje tematów:

1. czy feministka może być atrakcyjna
      2. włosy pod pachami a walka o prawa kobiet
      3. kompleksy jako przyczyna powstania feminizmu
      4. mały biust jako motywacja feminizmu
      5. umiejętność prowadzenia auta a płeć

W ostatnim przypadku bibliografia jest obszerna: raporty policyjne ze stłuczek

Pozdrawiam!
      tajner
    • Gość: doku Oto temat: IP: *.mofnet.gov.pl 13.03.03, 12:51
      "Historia feminizmu w aspekcie ewolucyjnym - etologia feminizmu naczelnych"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka