illiterate 30.09.06, 21:38 Na marginesie dyskusji o trollach - fragment skadinad dobrej ksiazki: www.skorzewo.republika.pl/archiwum/wredni_ludzie.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
takete_malouma Re: Umniejszacze 01.10.06, 08:25 > www.skorzewo.republika.pl/archiwum/wredni_ludzie.html Chcesz o tym porozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 01.10.06, 22:16 Z Toba? Bardzo chetnie. :) Jestem pewna, ze wiesz o umniejszaczach bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
takete_malouma Re: Umniejszacze 02.10.06, 11:18 > Z Toba? Bardzo chetnie. :) Nie, nie ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:55 Wiec w jakim celu pytasz? I - kogo masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Umniejszacze 01.10.06, 16:43 Chyba rzeczywiscie trzeba miec jakies sklonnosci masochstyczne, zeby z trollami prowadzic dyskusje. Tacy umniejszacze dzialaja najlepiej w realnym kontakcie i tak jak napisane w ksiazce- sa dobrymi znajomymi, ludzmi, do ktorych ma sie zaufanie. Troll internetowy niw powinien miec w ogole takiej mozliwosci by stac sie umniejszaczem- dla mnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 01.10.06, 22:17 Uparcie powraca pytanie - w jakim celu karmi sie trolla. Mi to pachnie jakimis deficytami. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Umniejszacze 02.10.06, 03:04 illiterate napisała: > Uparcie powraca pytanie - w jakim celu karmi sie trolla. > > Mi to pachnie jakimis deficytami. I pewnie slusznie. Co dla Ciebie i dla mnie nie jest i nie ma szns stac sie umniejszaczem moze byc nim dla kogos innego. Innego wytlumaczenia nie widze, choc i to wydaje sie dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 08:34 No wlasnie tak, bo proba drazenia 'dlaczego wdaje sie w bezsensowne dyskusje z trollem' gotlamy, zaowocowala metnym argumentem 'bo to jest jak szczepionka', w ktory jakos nie wierze. To siedzi glebiej. O cos tu chodzi - i chyba karmiciele korkiego nie zdaja sobie sprawy, co. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:16 Chyba chodzi o to, żeby za wszelką cenę postawić na swoim. Wkurza brak kontroli nad takim korkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:46 bri napisała: > Chyba chodzi o to, żeby za wszelką cenę postawić na swoim. Wkurza brak kontroli > > nad takim korkim. Chyba tak.Normalne metody nie działają.Normalnie człowiek przyłapany na kłamstwie speszy się,wycofa, przeprosi czy cos takiego.Normalny człowiek któremu udowodni się niewiedzę podobnie- tak samo w przypadku błędnego rozumowania. A tu mamy do czynienia z osobnikiem odstającym od normy. Pamiętam dyskusje z kalesonem.Były podobne. On tez nie wie o czym pisze, źle rozumuje,obraża "koleżanki feministki" wypisując swoje o nich brednie, kłamie czasami.Z czasem stracił jad, ale nie mentalność. U obydwóch emocje górują nad rozumem, cóż zrobić. Już widzę,jak korki odpisuje Kocicy: tak, rzeczywiście, palnąłem głupstwo/pomyliem się/tego nie wiedziałem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:54 No tak, ale wlasnie o to chodzi, zeby to puscic. Glupcy po prostu sa, a nikogo na sile nie da sie zbawic. Ile razy mozna zabijac smoka, ktoremu odrastaja nowe glowy? Albo: czemu chce sie miec kontrole nad odrastajacymi glowami jakiegos obslizglego gada? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:56 Bo to niszczy naszą wizję uporządkowanego świata. Tracimy bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 12:59 Daj spokoj. Przyjecie do wiadomosci informacji, ze sa na tym swiecie ludzie glupi i okrutni niszczy poczucie bezpieczenstwa?! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:03 Poniekąd tak, bo okazuje się, że np. niby żelazne zasady logiki na takiego osobnika nie działają. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:06 Jak na 99,9% ludzkosci, bo w naszym gatunku reakcje afektywne goruja nad rozsadkiem. Kazdy z nas (i ja, i bri, i nawet Ty ;) zachowuje sie czasem w sposob glupi, nieodpowiedzialny, okrutny i skonczenie idiotyczny. I co? Bo ja nadal nie rozumiem, po co odbijac pileczke o korkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:10 illiterate napisała: > Bo ja nadal nie rozumiem, po co odbijac pileczke o korkiego. No, to właśnie dlatego, że reakcje afektywne górują nad rozsądkiem, i niektórych korek tak wkurza, że nie są w stanie go ignorować. Nie podzielam tej reakcji, ale ją rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:26 pavvka napisał: > Nie podzielam tej > > reakcji, ale ją rozumiem. Właściwie powinienem napisać inaczej. U mnie też taka reakcja występuje, ale w razie potrzeby potrafię nad nią zapanować. Rozumiem, że niektórzy mają z tym większe problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:45 Illiterate - to wszystko dzieje się na poziome podświadomym, do którego rozsądek nie ma dostępu. Ja czasem panuję nad swoją reakcją a czasem nie. Bywa, że się nie opanuję i napiszę jakieś głupoty w odpowiedzi na inne głupoty, czego pewnie nie raz byliście świadkiem. Ale Korki akurat nudzi tak, że nawet czytać mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:57 Ja całkiem świadomie i na zimno mu dogryzam. Sprawia mi to przyjemność, oczywiście na krótką metę bo ileż można. Wiem, wiem, pewno psycholog miałby cos do powiedzenia na temat takiego źródła sprawiania sobie przyjemności... może nawet miałby rację;) Poza tym mam teraz sporo czasu, w poniedziałek zaczynam nową pracę i czas mi się skończy więc Korkowi ulży. Chociaz i tak mnie juz nudzi, pewno niezależnie od braku czasu i tak bym go dała do killfila. W sumie rację mają ci którzy piszą, że trzeba go było solidarnie olewać. Troll zlekceważony cierpi najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Umniejszacze 02.10.06, 14:09 Ale to nie chodzi o to, zeby cierpial. Niech nie cierpi, tylko niech sobie stad idzie. Odkad pojawil sie tu, forum femi zmienilo sie w forum korki - w zasadzie nie mialabym nic przeciw temu, gdyby korki mial cos pod plaszczykiem, ale nie ma. I mozna w zwiazku z tym umrzec z nudow. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 14:20 Może niektórym chodzi o zakarmienie trolla na śmierć (bo widać, że zagłodzenie mu nie grozi). Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Umniejszacze 02.10.06, 14:35 Dobra, pobawię sie nim jeszcze tylko do czwartku. Wiem, ze jestem jedną z winowajczyń czyli tych które najpierw obiecały a potem zaczeły z nim gadać, w sumie niepotrzebne - masz rację. Ale oprócz wad mam takze pewne zalety i jak teraz mówię, ze po czwartku (najblizszym) Korka wygaszam i więcej z nim nie gadam to tak właśnie zrobię, rzekłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s W pewnym sensie to rozumiem... 02.10.06, 17:00 ... choć nie odnośnie konkretnie trolli. Na forum Kościół i Religia pisuje człowiek, którego poglądy mnie absolutnie rozwalają. Są tak ewidentnie błędne, że zwyczajnie... nosi mnie, gdy to czytam :) I choć wiem, że człowiek ten NIGDY nie przyzna, że się myli - to kłócę się z nim. Bo absurdalność jego poglądów po prostu nie pozwala mi przejść nad nimi do porządku dziennego :) Burzy moją wiarę w to, że ludzie z natury są racjonalni :) Ale jednak - trolli lepiej nie karmić. Przecież im nie chodzi o dyskusję, im chodzi o denerwowanie ludzi. Najlepsza obrona to ignorowanie - trollowi chodzi o jakąkolwiek reakcję, im bardziej wkurzoną, tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte I tu powstaje pytanie: 02.10.06, 16:31 bri napisała: > Bo to niszczy naszą wizję uporządkowanego świata. Tracimy bezpieczeństwo. Dlaczego to niszczy czyjas wizje swiata? Dlaczego pozbawia kogos poczucia bezpieczenistwa. Czy az takie kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Umniejszacze 02.10.06, 13:49 > Już widzę,jak korki odpisuje Kocicy: tak, rzeczywiście, palnąłem > głupstwo/pomyliem się/tego nie wiedziałem :))) :)))))) Ale to wtedy juz nie byłby stary dobry Korky, tylko jakiś odnowiony, wersja zaktualizaowana na Korky77.01 albo i .02 Profil uzytkownika obecnego modelu Korky77 po prostu nie ma wmontowanego modułu uczenia się na błędach i przyznawania do nich. Trudno wręcz miec do niego o to pretensje, bo ten typ tak ma:)) Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 16:48 evita_duarte napisała: > Chyba rzeczywiscie trzeba miec jakies sklonnosci masochstyczne, zeby z trollami > > prowadzic dyskusje. Tacy umniejszacze dzialaja najlepiej w realnym kontakcie i > tak jak napisane w ksiazce- sa dobrymi znajomymi, ludzmi, do ktorych ma sie > zaufanie. Troll internetowy niw powinien miec w ogole takiej mozliwosci by > stac sie umniejszaczem- dla mnie nie jest. a jakie trzeba miec skłonności, żeby wycinac jego odpowiedzi pod moimi postami? co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Umniejszacze 02.10.06, 16:51 margot_may napisała: > > a jakie trzeba miec skłonności, żeby wycinac jego odpowiedzi pod moimi postami? > co jest? Do tego trzba byc moderatorka. Masz jakies pretensje to na maila i nie zasmiecaj watku. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Umniejszacze 02.10.06, 16:56 Rany, Margot, od tego jest moderator, by ciąć obraźliwe posty. Evita ma tolerować bluzgi, bo Tobie się z Korkiem fajnei rozmawia? Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 16:58 to nie były posty obraxliwe, ani personalne. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:02 Nie wiem, nie widziałem. Nie będę podważać autorytetu Evity. Fakt jest taki, że Korek to podręcznikowy troll - i nie rozumiem oburzenia z powodu wywalania jego postów. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:06 ja natomiast nie rozumiem dlaczego te a nie inne? dlaczego nie wszystkie w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:10 Nie wiem, ale tego typu wątpliwości to nie powód, by atakować Evitę odnośnie jej "skłonności". Ona tu robi ciężką robotę, by utrzymać poziom forum - a Ty ją atakujesz za to, że wycięła coś z wypowiedzi trolla... Czasem mam wrażenie, że na tym forum większym wrogiem od trolla jest moderator próbujący egzekwować tu jakiś poziom dyskusji. Prosi się "Nie karmić trolla" - pół forum to ignoruje i wdaje się z dyskusje z trollami, którzy się tu zagnieżdżają. Tnie się trolli - źle, bo to utrudnia dyskusję. Zabanuje się trolla - źle, bo dyktatura... No ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:14 stephen_s napisał: > Nie wiem, ale tego typu wątpliwości to nie powód, by atakować Evitę odnośnie je > j > "skłonności". Ona tu robi ciężką robotę, by utrzymać poziom forum - a Ty ją > atakujesz za to, że wycięła coś z wypowiedzi trolla... > > Czasem mam wrażenie, że na tym forum większym wrogiem od trolla jest moderator > próbujący egzekwować tu jakiś poziom dyskusji. Prosi się "Nie karmić trolla" - > pół forum to ignoruje i wdaje się z dyskusje z trollami, którzy się tu > zagnieżdżają. Tnie się trolli - źle, bo to utrudnia dyskusję. Zabanuje się > trolla - źle, bo dyktatura... No ludzie! > Ale to jest to przed czym dokladnie ostrzegal mnie arphar. Wiedzialam, ze stane sie dla niektorych wrogiem numer jeden bo tak i juz. I kazdy ma pretensje: nie tne zle, tne tez zle. A a propos sklonnosci: moze sklonnosci do utrzymania porzadku? Chociaz jakby moj maz to uslyszal to by sie zasmial :) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Był taki film "Popierajcie swojego szeryfa" 02.10.06, 17:17 Rzucam hasło: Popierajcie swoją adminkę! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Był taki film "Popierajcie swojego szeryfa" 02.10.06, 17:20 Eee, może jeszcze chcesz zrobić wiec poparcia dla władzy forumowej? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Ordnung must sein! :P (n/t) 02.10.06, 17:23 W Polsce władza to zawsze "oni", z którymi się walczy. Popieranie władzy jest z definicji podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Ordnung must sein! :P (n/t) 02.10.06, 17:24 Wiem. To jest polska wada narodowa... Owszem, władza ma służyć ludziom, nie odwrotnie - ale jak ma służyć, skoro wszyscy chcą ją wysłać do wszystkich diabłów? Nie podtrzymujmy tradycji sarmackiej anarchii... Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:17 przepraszam, moija odzywka mogła być zbyt agresywna. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:25 stephen_s napisał: > Nie wiem, ale tego typu wątpliwości to nie powód, by atakować Evitę odnośnie je > j > "skłonności". Ona tu robi ciężką robotę, by utrzymać poziom forum - a Ty ją > atakujesz za to, że wycięła coś z wypowiedzi trolla... O własnie, ja to już dawno chciałam napisac. Evita wykonuje ciężką robotę narażając się wszystkim, nie tylko trollom. Moderowanie naprawdę nie jest łatwe, znacznie łatwiej krytykować niż robić to samemu. Wiem, bo kiedyś też moderowałam na grupie dyskusyjnej i od tego czasu nie kwestionuję decyzji innych. Evita wycieła też parę moich postów i korona mi z głowy nie spadła - napisałam to samo tylko inaczej i przeszło. Jakby Korek był choć w 1% tak inteligentny jak sam o sobie mysli, to też by to potrafił. W koncu inteligencja to nie zdolność do gry w szachy lecz "zespół zdolności umysłowych umożliwiających jednostce korzystanie z nabytej wiedzy przy rozwiązywaniu nowych problemów i racjonalnym zachowaniu w różnych sytuacjach życiowych" :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:28 a tak poza tym, myślisz steph, że forum to jest klasa. pan nauczyciel powie: nie róbcie tego dzieci, a one posłuchają. bez złudzeń. cały problem w tym, że poznawanie trolla przebiga falowo. każdy przekonuje się o jego chrakterku, ale to się nei stanie od razu, nie wszyscy na raz. tylko po kolei. ps. gdzieś się spytałam, że bywałes kiedys na forum kościół na onecie. ciągle jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Umniejszacze 02.10.06, 17:31 > cały problem w tym, że > poznawanie trolla przebiga falowo. każdy przekonuje się o jego chrakterku, ale > to się nei stanie od razu, nie wszyscy na raz. tylko po kolei. Przepraszam, ale regularnych postujących tu za wiele nie ma. I każdy szybko się przekonał, kim jest taki Koreczek. Zresztą np. Iluminacja publicznie to tłumaczyła. I co? Ileś osób to zignorowało - bo "na trollach dobrze trenuje się argumenty". NIE ROZUMIEM TEGO. > ps. gdzieś się spytałam, że bywałes kiedys na forum kościół na onecie. ciągle > jestem ciekawa. Nie pisywałem prawie nigdy na Onecie, a na pewno nie na forum Kościoł. Pisuję na forum Kościół i Religia na GAzecie. A czemyu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Umniejszacze 02.10.06, 18:31 stephen_s napisał: > > Przepraszam, ale regularnych postujących tu za wiele nie ma. I każdy szybko się > przekonał, kim jest taki Koreczek. Zresztą np. Iluminacja publicznie to tłumacz > yła. > > I co? Ileś osób to zignorowało - bo "na trollach dobrze trenuje się argumenty". > NIE ROZUMIEM TEGO. nie wszyscy wierzą na słowo wolą sami spróbować. a z tymi argumentami to prawda. > > > ps. gdzieś się spytałam, że bywałes kiedys na forum kościół na onecie. ci > ągle > > jestem ciekawa. > > Nie pisywałem prawie nigdy na Onecie, a na pewno nie na forum Kościoł. Pisuję n > a > forum Kościół i Religia na GAzecie. A czemyu pytasz? tamto forum jest bardzo stare, rozbudowane i zapełnione przez stałych bywalców. myślałam, że może w któryms momencie tam trafiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Umniejszacze 01.10.06, 22:20 Kto karmi to karmi, ja odkąd napisałam , ze koniec, to koniec.wygaszony, olany, moze wyprodukwać jeszcze 1200 postow i tak będzie olany:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 11:37 Umniejszacze to jest to co KF nosi na biuście :-P Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Umniejszacze 02.10.06, 11:45 to jest minimizer:)))))ponoć . Trudne slowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Umniejszacze 02.10.06, 11:45 No właśnie, a po polsku będzie umniejszacz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Umniejszacze 02.10.06, 11:53 Heh, ja bym to nazwała raczej...spłaszczacz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza OT - jak zamknąć cholerną reklamę na stronce? 02.10.06, 13:51 Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: OT - jak zamknąć cholerną reklamę na stronce? 02.10.06, 13:51 tzn. stronce linkowanej Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: OT - jak zamknąć cholerną reklamę na stronce? 02.10.06, 14:00 Wchodzić na stronę z firefoxa :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Do Illiterate OT 02.10.06, 14:35 Miałam dobrą formę do tarty z wyjmowanym dnem, ale rdza ją zeziarła, musiałam wyrzucić.Jak kupisz jakąs, daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Do Illiterate OT 02.10.06, 14:38 Nie omieszkam. Calkiem mozliwe, ze w rozpaczy zamowie jakas u blacharza. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Do Illiterate OT 02.10.06, 14:56 A musi miec wyjmowane dno? Ja uzywam zwykłej grubej kamionkowej w której mozna podac tartę prosto na stół. Fajnie wygląda i fatygi mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: No co Wy? 02.10.06, 15:35 Zakorczyles sie! Czy jest na forum jakis egzorcysta?! Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Do Illiterate OT 02.10.06, 15:34 Musi musi wlasnie. Z tajemniczych powodow, ktorych nie moge ujawnic. Wyjmowane dno i zeby byla duza. Odpowiedz Link Zgłoś