Dodaj do ulubionych

Odnośnie 14-latki: Giertych wkracza do akcji.

25.10.06, 16:59
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=35116&wid=8569252&rfbawp=1161788271.280&ticaid=12908
Obserwuj wątek
    • hermina5 Re: Odnośnie 14-latki: Giertych wkracza do akcji. 25.10.06, 17:22
      I jak zawsze Romek ma te swoje pomysły. Trzeba ich odseparować, czyli przenieść
      do innej szkoły, bo tutaj mogą infekować swoim zachowaneim innych uczniów. A w
      tej drugiej szkole to już nei będą infekować? :))))
      • heretic_969 Mylisz się, bo 25.10.06, 17:37
        Giertych wyraźnie powiedział, że przenosiny do innej szkoły nie mają sensu. Chce
        wsadzić te dzieciaki do szkoły o specjalnym nadzorze (to ostatnio najbardziej
        znany postulat Giertycha). Akurat w tej sprawie się z nim zgadzam.
        • hermina5 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 17:43
          Ale przecież wiadomo, z e jesli w tej specjalnej szkole nazbiera sie takich 50-
          ciu to już w ogóle będzie neizła jazda. Poza tym, ja mam takie jedno pytanie -
          KTO TAM BEDZIE UCZY>Ł? straznicy więzienni?

Nie wiem, czy moze nei przypom,inasz sobie sytuacji, gdy w niemczech w
          jakiejś "gettowatej" szkole , uczniowie w klasie zgwałcili nauczycielkę na
          lekcji i jeszcze chyba odcieli jej piersi - to było własnie coś w stylu szkoły
          zbierajacej mniejszości, w tym gangi.
          • kocia_noga Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 17:50
            hermina5 napisała:

> Ale przecież wiadomo, z e jesli w tej specjalnej szkole nazbiera sie takich
            50
            > -
            > ciu to już w ogóle będzie neizła jazda. Poza tym, ja mam takie jedno pytanie -

> KTO TAM BEDZIE UCZY>Ł? straznicy więzienni?
            >
            > Nie wiem, czy moze nei przypom,inasz sobie sytuacji, gdy w niemczech w
            > jakiejś "gettowatej" szkole , uczniowie w klasie zgwałcili nauczycielkę na
            > lekcji i jeszcze chyba odcieli jej piersi - to było własnie coś w stylu
            szkoły
            > zbierajacej mniejszości, w tym gangi.

No kurcze, a czy lepiej wpuszczać ich do normalnego środowiska,żeby cierpieli
            wsZyscy oprócz nich?
            Przecież skutkiem ich gwałtu sa pzreżycia wszystkich dziewczynek, tych, którym
            nieudało się obronić kolezanki i tym, które struchlały.Nie wiem, jak się to
            odbiło na chłopcach, ale może to dla nich doświadczenie,że tak mozna?
            • hermina5 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:02
              Nie no spoko, ale jesli w kazdym wiekszym miescie powinny być ze dwie tekie
              szkoły, to szybko bedzie problem z kadrą. Ludzie nei chcą sie w to bawić - w
              jedynej takiej problematycznej szkole u mnie w miescie są ludzie z łapanek -
              tam tzreba mieć nerwy jak postronki - zwalniają ich co dwa lata - kto gdzieś z
              taką kadra zajedzie?
              • heretic_969 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:07
                Ludzie nei chcą sie w to bawić - w
                > jedynej takiej problematycznej szkole u mnie w miescie są ludzie z łapanek -
                > tam tzreba mieć nerwy jak postronki - zwalniają ich co dwa lata - kto gdzieś z
                > taką kadra zajedzie?

Uwierz mi - dyscyplina czyni cuda.
                Poza tym trzeba wychwytywać te dzieciaki, zanim nie będzie za późno. Im młody
                bandzior starszy, tym trudniej będzie go zmienić.
            • pavvka Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:03
              kocia_noga napisała:

> No kurcze, a czy lepiej wpuszczać ich do normalnego środowiska,żeby cierpieli
              > wsZyscy oprócz nich?

Nie odizolujesz ich od 'normalnego środowiska' 24/7 i na całe życie. A takie
              szkoły to dopiero będie wylęgarnia kryminalistów.
              • heretic_969 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:05
                > Nie odizolujesz ich od 'normalnego środowiska' 24/7 i na całe życie. A takie
                > szkoły to dopiero będie wylęgarnia kryminalistów.

W USA i Francji pomysł się sprawdza. Nie ma powodów, by nie sprawdziło się w Polsce.
                • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:11
                  Tworzenie gett się nie sprawdza. Nigdzie.
                  • heretic_969 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:14
                    To nie są getta. To są raczej szkoły połączone z dyscypliną wojskową. I pomysł
                    się sprawdza, przynajmniej w USA czy Francji.
                    Z 12 czy 14-letniego gnoja da się zrobić porządnego obywatela.
                    • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:17
                      Anglosaski system prawny jest inny niż kontynentalny, zresztą co do
                      skuteczności prewencji w USA - do polemiki.
                      Szkoły mogą funkcjonować jako zamknięte ośrodki wychowawcze z internatem ale
                      małoletnich umieszczają w nich sądy. Nie urzędnicy tylko sądy.
                      W Polsce również takie ośrodki istnieją tyle, że dyscypliny wojskowej w nich
                      nie ma i zgodnie z prawem być nie może.
                      • heretic_969 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:20
                        > Anglosaski system prawny jest inny niż kontynentalny, zresztą co do
                        > skuteczności prewencji w USA - do polemiki.

Jasne, że mozna polemizować. Ale lepsze to niż:
                        a) polityka bezkarności wobec takich młodych bandziorów - w ten sposób będą
                        obniżać poziom dla wszystkich
                        b) drobne kary, które niczego nie nauczą, a jedynie wzniecą agresję

> W Polsce również takie ośrodki istnieją tyle, że dyscypliny wojskowej w nich
                        > nie ma i zgodnie z prawem być nie może.

No i w ten sposób liczba przestępstw nigdy nie spadnie.
                  • kocia_noga Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:34
                    triss_merigold6 napisała:

> Tworzenie gett się nie sprawdza. Nigdzie.

W getcie chodzi tylko o izolację, w specjalnych ośrodkach o rsocjalizację.
                    • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:37
                      Giertychowi własnie o tę izolację chodzi, prawda?
                      Resocjalizacja to takie pojęcie z lewicowego słownika.
                      • kocia_noga Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:41

> Giertychowi własnie o tę izolację chodzi, prawda?
                        > Resocjalizacja to takie pojęcie z lewicowego słownika.

Fakt, czyste lewactwo,a już miałam nadzieję,że choć wariat, to może coś tam
                        zrobi.
                        • totalna_apokalipsa Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:53
                          A ja własnei myślę, ze nei. Do takich szkół jest potrzebna specyficzna kadra -
                          ludzie, ktrórzy mieli do czynienia z narkomanami, złodziejaszkami itp. tam
                          nieraz znalezliby się 15 latkowei z kartoteką jak recydywa - bo logiczne, ze te
                          szkoły przejmowałyby cześć ludzi , którzy nadawaliby sie do poprawczaka . No i
                          skąd wynależć takich 300 matematyków ?
            • takete_malouma Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:40
              > Przecież skutkiem ich gwałtu sa pzreżycia wszystkich dziewczynek,
              > tych, którym nieudało się obronić kolezanki i tym, które struchlały.
              > Nie wiem, jak się to odbiło na chłopcach, ale może to dla nich
              > doświadczenie,że tak mozna?

Do jasnej ch..., jeszcze nigdy nikogo tu nie wygasiłem, ale twoje powtarzające się insynuowanie zasadniczej niższości moralnej chłopców/mężczyzn i nieskazitelności dziewcząt/kobiet zaczyna mi naprawdę wychodzić bokiem. Taaak, jasne, chłopcy pewnie przyklaskiwali, pewnie to dla nich był przykład, że tak można - bo oczywiście chłopcy, te półzwierzęta ze złamanym chromosomem, instynktu moralnego nie posiadają. A nie przychodzi ci przypadkiem do głowy, że chłopakowi, który postawi się klasowym bandziorom, grozi dużo więcej niż dziewczynie? "Struchlałe", "struchlałe" - jak to przejmująco brzmi w rodzaju żeńskim. A może w tej klasie były dziewczynki tak "struchlałe", jak tamte, które kazały upośledzonemu chłopcu jeść g...o, o czym niedawno była tu mowa? Może Ania podpadła jakiejś klasowej królewnie, która postanowiła się zemścić rękami chłopców? To oczywiście czyste spekulacje, tak samo ugruntowane jak twoje o chłopcach, którzy mieli niby to patrzeć i podziwiać. Może, może, może.
              • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 18:47
                Na razie z doniesien medialnych (mogą byc niepełne) wynika, że dziewczynka
                odrzuciła zaloty jednego z chłopaków a on zaczął się mścić.
                Okrucieństwo i agresja są w obu płciach tyle, że u płci męskiej częściej
                agresja przejawia się czynnie i na zewnątrz. Znaczy: chłopak drugiego pobije,
                wsadzi mu głowę do kibla a dziewczyna obdaga, oplotkuje, wykluczy z grona
                koleżanek, zniszczy jakąś rzecz nielubianej osoby.
                • takete_malouma Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 19:11
                  > Na razie z doniesien medialnych (mogą byc niepełne) wynika,
                  > że dziewczynka odrzuciła zaloty jednego z chłopaków a on
                  > zaczął się mścić.

Gdybym był wyjątkowo uparty, użyłbym argumentacji, którą przeciwstawiła mi jedna z oponentek w wątku o zainicjowanym przez dziewczynki ataku na opóźnionego umysłowo inwalidę; argumentacji kuriozalnej, która zasadniczo poddaje w wątpliwość wartość wszelkiego świadectwa - sądowego, policyjnego, dziennikarskiego. Uparty jednak nie będę i przyznaję - rzeczywiście tak napisano, jak mówisz. Na chwilę o tym zapomniałem.

> Okrucieństwo i agresja są w obu płciach tyle, że u płci męskiej
                  > częściej agresja przejawia się czynnie i na zewnątrz. Znaczy:
                  > chłopak drugiego pobije, wsadzi mu głowę do kibla a dziewczyna
                  > obdaga, oplotkuje, wykluczy z grona koleżanek, zniszczy jakąś
                  > rzecz nielubianej osoby.

Obgada, oplotkuje, wykluczy, zniszczy rzecz - biernie i do wewnątrz?
                  • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 19:21
                    Doprecyzuję: dziewczynki są uczone aby nie okazywać agresji w formie fizycznego
                    ataku. Przeważnie, bo jasne, że są wyjątki i zdarzają się bandy nastolatek
                    krojących równo inne osoby, napadających, bijących itd.
                    Nie twierdzę, że przemoc psychiczna (obgadywanie, nękanie itd.) ma mniejsze i
                    bardziej lightowe skutki niż przemoc fizyczna.
                    Zresztą obserwacje psychologów, policji, kuratorów i satystyki sądowe pokazują,
                    że obecnie dziewczyny coraz częściej są agresywane w taki sam sposób jak
                    chłopcy.
                    • takete_malouma Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 19:35
                      > Doprecyzuję: dziewczynki są uczone aby nie okazywać agresji
                      > w formie fizycznego ataku.

Coraz rzadziej są tak uczone, zwłaszcza w dużych miastach.

> Przeważnie, bo jasne, że są wyjątki
                      > i zdarzają się bandy nastolatek krojących równo inne osoby,
                      > napadających, bijących itd. Nie twierdzę, że przemoc psychiczna
                      > (obgadywanie, nękanie itd.) ma mniejsze i bardziej lightowe
                      > skutki niż przemoc fizyczna. Zresztą obserwacje psychologów,
                      > policji, kuratorów i satystyki sądowe pokazują, że obecnie
                      > dziewczyny coraz częściej są agresywane w taki sam sposób jak
                      > chłopcy.

Kociej to trzeba tłumaczyć, nie mnie.
        • bitch.with.a.brain Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 20:11
          Giertych ma dobre pomysły tylko trzeba je troche zmodyfikowac.I wymaga to zmian
          w przepisach.
          Po pierwsze za odizolowanie uczniow powinni płacić rodzice, powinno być to
          przymusowe. zostawić im mieszkanie ostatecznie,ale zlicytowac samochód, sprzed
          rtv i za to niech idzie na utrzymanie gnojków w poprawczaku czy innej izolacji

Trzeba wprowadzić w takich szkołach przepis,ze nauczyciel jest funkcjonariuszem
          publicznym i ma prawo do posiadania i użycia broni.

No i kara śmierci powinna byc elementem zmian prawnych
          • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 20:21
            Równie realny jest postulat, że za pobyt w więzieniu płaci więżień.
            Nauczyciel albo jest funkcjonariuszem publicznym albo nie jest - wyjątek "tylko
            dla takich szkół" byłby niezgodny z prawem.
            Prawo do posiadania i użycia broni mają służby mundurowe - regulacje ustawowe
            stosowne są. Nauczyciel miałby prawo do posiadania broni gdyby był jednocześnie
            policjantem lub wojskowym.
            Kara śmierci NIE MOŻE być elementem zmian prawnych - z powodów oczywistych.

Ja rozumiem, że przypadek jest drastyczny, tragedia dziewczynki ewidentna ale
            to jeszcze nie powinno kasować racjonalnego myślenia.
            • bitch.with.a.brain Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 20:53
              A co w moim mysleniu jest nieracjonalne?
              • kocia_noga Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 20:56

• kocia_noga Propozycja mojego męża 25.10.06, 20:59

jego zdaniem wystarczyłoby,żeby nauczyciel miał możliwośc wyproszenia ucznia z
                klasy,do pomieszczenia (dawniej zwanego "kozą") gdzie byłby pod opieką.
                W szkole zawsze były takie osoby, które pragnęły władzy i rozróby.Ich ofiarami
                padają nie tylko zastraszone osoby bez niczyjego wsparcia, ale i nauczyciele.
                Mogłoby obyć się bez tych licznych specjalnych szkół.
                • triss_merigold6 Re: Propozycja mojego męża 25.10.06, 21:05
                  I to jest rozwiązanie jak najbardziej ok.
              • triss_merigold6 Re: Mylisz się, bo 25.10.06, 21:04
                W tym konkretnym przypadku nieracjonalne są Twoje propozycje.
                Wiesz, że mnie ta sprawa cholernie oburza i widze ją jako modelowy wręcz
                przykład powszechnych postaw wobec kobiet ale Takie pomysły jak Ty podajesz
                byłyby gorsze od choroby.
      • kocia_noga Re: Odnośnie 14-latki: Giertych wkracza do akcji. 25.10.06, 17:37
        A ,mnie sie to podoba.Od lat trwa paradoksalna sytuacja w szkołach, obciąża się
        odpowiedzialnością coraz bardziej nauczycieli, a uczniowie sa
        bezkarni.Wyodrębnione szkoły dla bandziorów powinny być, ale z dobraną
        odpowiednio kadrą o wysokich kwalifikacjach i płacach.
        Może Romus o tym wie, tzn zna ten problem, a jest z takiej partii która nie
        musi się tłumaczyć z "gnębienia biednych uczniów".
        Pamiętacie, jak był projekt zeby małolatom niewolno było łazić po mieście po 22?
        Jaki wrzask sie podniósł! Wszyscy właściciele knajp, barów, dyskotek itp
        podni3sli krzyk no i oczywiście strażnicy świętej wolności na czele.
        No i wy się tu zastanawiacie, czemu Francuzi czy inni Holendrzy nie moga sopbie
        poradzić z kłopotliwymi mniejszościami - pzrecież gdyby cokolwiek chcieli
        zrobic, czciciele braku odpowiedzialności połączonego z pełną swobodą ich
        zakrzyczą.
    • triss_merigold6 Bzdura 25.10.06, 18:14
      Giertych jak zwykle bredzi.
      14-latkowie popełnili czyn zabroniony i zagrożony karą. Od osądzenia i skazania
      jest właściwy sąd dla nieletnich. Mogą zostać skazani na poprawczak (wątpliwe),
      ośrodek szkolno-wychowawczy, nadzór kuratorski.
      Nie ma możliwości prawnej i zgodnej z konstytucją skierowania kogoś na
      odosobnienie w trybie administracyjnym: komisja, urzędnicy, szkoła + urzędnicy.

Dyskusja jest bezprzedmiotowa.
      • heretic_969 Re: Bzdura 25.10.06, 18:17
        Konstytucję można zmienić.
        • triss_merigold6 Kolejna bzdura 25.10.06, 18:20
          Musiałbyś podważyć zasadę konstytucyjną trójpodziału władz i skreślić 1/3
          rozdziału II Konstytucji o prawach obywatelskich i politycznych. To byłoby
          niezgodne ze standardami Rady Europy (Polska jest członkiem) i prawem unijnym i
          konwencjami ONZ jakie Polska podpisała ergo powodowałoby głębokie konsekwencje
          prawnomiędzynarodowe dla kraju.
          Jak już o czymś piszesz to się dokształć z łaski swojej, brednie i rojenia
          każdy młot potrafi produkować.
          • heretic_969 Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 18:22
            Francja nie jest w Europie? Tam to wygląda bardzo podobnie jak w USA.
            • triss_merigold6 Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 18:29
              Nie wygląda. W USA jest inny tryb postępowania karnego a udział w osądzaniu ma
              ława przysięgłych.
              We Francji młodociany może zostać wyrokiem sądu umieszczony w ośrodku jaki
              postulujesz stworzyć. W Polsce takie ośrodki oczywiście mogą powstać jako jeden
              ze środków karnych stosowanych wobec małoletnich ale musiałyby być powołane
              ustawą, z określonymi zadaniami, budżetemi i działajace w ramach prawa. Do tego
              ich funkcje i działanie musiałyby być zgodne z ustawami.
              Krotko mówiąc - postulat tworzenia ekstra miejsc dla nastoletnich co złamali
              prawo jest zabieraniem się do rozwiązywania problemu od dupy strony.
              • heretic_969 Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 18:37
                W Polsce takie ośrodki oczywiście mogą powstać jako jeden
                >
                > ze środków karnych stosowanych wobec małoletnich ale musiałyby być powołane
                > ustawą, z określonymi zadaniami, budżetemi i działajace w ramach prawa. Do tego
                >
                > ich funkcje i działanie musiałyby być zgodne z ustawami.

A kto tu postuluje wsadzanie takich gnojów od razu? Oczywiście, że wszystko musi
                być zgodne z prawem.
                • triss_merigold6 Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 18:39
                  Własnie Giertych rozwijając pomysł proponował aby do takich szkół z wojskowym
                  rygorem kierowały komisje - czyli tryb administracyjne a nie sądowy.
                  Takie rozwiązanie już było w tzw. małym kodeksie karnym z lat 40-tych. Fatalną
                  sławę miał, nie wiedzieć czemu.
              • kocia_noga Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 18:37

> Krotko mówiąc - postulat tworzenia ekstra miejsc dla nastoletnich co złamali
                > prawo jest zabieraniem się do rozwiązywania problemu od dupy strony.

Byc może, nie znam się, ale zabranie się za to jest konieczne.
                • cito1 Re: Kolejna bzdura 25.10.06, 19:55
                  Być może też się nie znam, ale rzeczywiście przeniesienie do innej szkoły to nie
                  kara. Z naszego punktu widzenia być może nie był to powód do popełnienia
                  samobójstwa - pozorowana próba gwałtu, udawana wideorejestracja - ale my
                  jesteśmy dorośli. To co się działo w głowie tej młodej, dorastającej dziewczyny
                  strach pomyśleć. Wystarczą słowa " ja już do tej szkoły nie pójdę " Bo
                  dotychczas tak były sprawy załatwiane, że oprawcy z ofiarą nadal spotykali się
                  na tych samych korytarzach. Jeśli inna szkoła to przecież to samo podwórko. Koło
                  zamknięte. Za założenie ewentualnej sprawy częste zemsty na ofierze za wsypanie.
                  Myślę, że szkoda gdy dopiero drastyczne rozwiązania zaszczutych ofiar powodują
                  radykalne posunięcia tych co powinni z urzędu trzymać rękę na pulsie.
                  I jeszcze jedno statystyki, tu widać jak na dłoni kiedy kobieta popełnia
                  samobójstwo: jesteśmy silne psychiczne lecz nie zawsze zdolne do h a r t o w a n
                  i a przez mężczyzn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka