margot_may 13.11.06, 20:26 czytając tytuł myślałam, że to się zdarzyło zapewne w jakims kraju muzułmańskim, byc może blok wschodni, a tu... Polska. fakty.interia.pl/prasa/news/zmarla-po-urodzeniu-dwunastego-dziecka,815955,16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
illiterate Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 20:29 Nie rozumiem, ani slowa o ojcu? Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 20:32 znalazłam jeszcze to: www.gazetaolsztynska.pl/?main=15&c=118,3,12531 Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:36 Ojca dzieci brak. Duch Święty zstąpił i zapłodnił tę kobietę. Kobieta zmarła i OSIEROCIŁA 12 dzieci. Nawet jak się okaże, że ojciec jest, to i tak nic to już nie pomoże, ponieważ jak twierdzą media: dzieci zostały OSIEROCONE. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Taka kobieta jakiej zyczy sobie PiS 13.11.06, 20:51 Urodzila dwanascioro dzieci. Nie w glowie jej byla kariera, zapewne wierzaca i zapewne nie stosujaca antykoncepcji, wiec taka jakiej zyczy sobie kosciol. W wieku 37 juz dwanascioro to jest jakies osiagniecie, nie ma co. Mimo tego rodzina nie otrzymala zadnej pomogy choc o nia zabiegali rodzice dzieci. Proszono o przyznanie mieszkania, o pomoc w znalezieniu pracy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Dokonczenie 13.11.06, 21:14 jak LPR i PiS chca zeby w Polsce bylo wiecej dzieci to moze niech zamiast ograniczac prawo do aborcjio i antykoncepcji pomoze tym, ktorzy zyja wedlug proponowanych przez nich wzorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 A mnie to nie dziwi. Przecież 13.11.06, 21:10 moherowa, zaściankowa Polska ma więcej wspólnego z Afganistanem niż Szwecją. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: A mnie to nie dziwi. Przecież 13.11.06, 21:16 A w Twoim wymarzonym, liberalnym kraju ta pani by nadal zyla? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Co???? 13.11.06, 21:37 Nie wiem, od kiedy - ale odezwales sie glosem blemana. Nie maa znaczenia, czy Afganistan czy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Co???? 13.11.06, 21:40 Nadal nie rozumiem, o co Ci chodzi. Po prostu stwierdziłem, że niektórym Polakom bliżej pod względem mentalnym do Afgańczyków niż Szwedów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:42 Dlaczego mnie to nie dziwi? A babcia dzieci nie ma co płakać, trzeba było interweniować jak córka jak kotka co roku z brzuchem chodziła od 17 roku życia. Sąsiedzi są poruszeni? Wow, ale gdyby dama zechciała zrobić skrobankę albo pognać męża jurnego nieroba to by ją palcami wytykali I lekarze poruszeni? Wow 2, baba w szpitalu rodziła, mogli jej po 7-8 dziecku ciachnąć jajowody, żeby nie sprowadzała kolejnych dzieci w nędzę. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:42 > I lekarze poruszeni? Wow 2, baba w szpitalu rodziła, mogli jej po 7-8 dziecku > ciachnąć jajowody, żeby nie sprowadzała kolejnych dzieci w nędzę. No właśnie - te dzieci wyjdą na tym najgorzej:( Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:46 No, ale dama powinna być na sztandarach KK - zero zabezpieczeń, zero wyrachowania i podejście Bóg dał dzieci, Bog da na dzieci, nie wyskrobała, urodziła, osierociła. Założę się, że jurny tatuś i babcia półmózg będą teraz w sądach pitolić jak bardzo dzieci kochają i nie pozwolą na umieszczenie w rodzinach zastępczych tudziez na pozbawienie praw rodzicielskich jurnego nieroba, po to, żeby dzieci mogły zostać oddane do adopcji. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:52 > No, ale dama powinna być na sztandarach KK - zero zabezpieczeń, zero > wyrachowania i podejście Bóg dał dzieci, Bog da na dzieci, nie wyskrobała, > urodziła, osierociła. No bo Bóg tak chciał, więc niech się dzieje wola Pana. Dlatego coraz bardziej dochodzę do wniosku, że laicyzacja kraju to mus - ale co robić, skoro nawet "lewica" liże tyłek klechom. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: ale nie cala lewica! 13.11.06, 21:57 Mam na myśli "lewicę" czyli SLD, Sdpl, Demokratów. Prawdziwa lewica to margines w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:57 heretic_969 napisał: > Dlatego coraz bardziej dochodzę do wniosku, że laicyzacja kraju to mus - ale co > robić, skoro nawet "lewica" liże tyłek klechom. > Bardzo ciekawa jestem,jak to z ta laicyzacją będzie.Ludzie coraz lepiej wykształceni,obyci po rozmaitych "saksach", może zechcą coś zmienić, ale musieliby miec cos za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:58 Np. niskie podatki i łatwość zatrudnienia i samozatrudnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:59 triss_merigold6 napisała: > Np. niskie podatki i łatwość zatrudnienia i samozatrudnienia? Super! Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: taa, jakby jeden sposob dzialal zawsze... 13.11.06, 22:13 Może nie zadziała w 100%, ale podniesie poziom życia, a to krok do laicyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: laicyzacja za kazda cene :))) 13.11.06, 22:15 Nie.Nawet nie ta laicyzacja, ale ograniczenie wpływu kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus piszesz: oni sa g..warci 13.11.06, 22:00 wiem, ze mnie wszyscy wyzwa od naiwniatek,ale wg mnie nie wolno tak pisac Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: piszesz: oni sa g..warci 13.11.06, 22:03 Oczywiście, że wolno. Wolno mi wartościować. Ludzkie śmieci, płodne jak kroliki sprowadziły na świat dwanaścioro dzieci, które od dzien dobry mają fatalnie pod każdymw względem - zdrowotnym, edukacyjnym, bezpieczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus na taki post nie mam nic do napisania 13.11.06, 22:05 dyskutowalam dzis o i nnych g.. wartych o Cyganach Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus laicyzacja - moze u nas bedzie jak w hiszpanii- 13.11.06, 21:58 po gwaltownej fazie klerykalnej gwaltowne odejscie od Kosc a jak ja wroce z saksow, to zaloze pierwsza partie ateistyczna i wydam walke klerowi kiedys kler mnie gnebil, czas na zemste! Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:50 Mam do Was pytanie, Drogie Panie. Czy jesteście za tym by takim rodzinom pomagać materialnie czy też może zostawiać je samym sobie aby ich jeszcze skrajniejsza, wskutek braku pomocy, nędza była przestrogą dla innych? Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: nedza przestroga dla innych? postpozytywizm?? 13.11.06, 21:57 Nie rusza Cię widok żula grzebiącego w śmietniku? Mnie bardzo, zastanawiam się wtedy jakie błędy ten człowiek popełnił w życiu, że jedzenia szuka w ten sposób. I jeszcze bardziej doceniam to co mam i to co osiągnąłem własnymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: nedza przestroga dla innych? postpozytywizm?? 13.11.06, 21:57 Oskar, to rusza tylko ludzi, ktorzy kojarzą przyczynę ze skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: nedza przestroga dla innych? postpozytywizm?? 13.11.06, 22:00 Wiem, najłatwiej wyciągnąć zyla i rzucić żulowi naiwnie sądząc, że kupi se bułkę a nie winko. Dlatego jestem przeciwny pomocy, zwłaszcza tej zorganizowanej, państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: nedza przestroga dla innych? postpozytywizm?? 13.11.06, 22:01 Zul jest dorosły i najwyżej będzie miał pogrzeb na koszt opieki. Dzieciom racjonalny humanizm nakazuje pomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus taki arogument mozna kontrowac - dzieci z takich 13.11.06, 22:03 rodzin sa czesto skrajnie zdemoralizowane i sa jak rodzice g... warci i pomagac sie czesto nie oplaca pisze jako corka nauczycielki w szkole w tzw. zlej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: taki arogument mozna kontrowac - dzieci z ta 13.11.06, 22:08 Masz pińcet % racji. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie, nie pisalam o rzucaniu czegoklwiek komukolwie 13.11.06, 22:02 k pomoc komus to nie rzucanie Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: nie, nie pisalam o rzucaniu czegoklwiek komuk 13.11.06, 22:05 Jaką pomoc masz na myśli? Państwową? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wierzysz w pomoc socj. prywatna? 13.11.06, 22:06 dla ciebie pomoc to rzucanie, dobry pan rzuci i patrzy, co zul z tym zrobi dla mnie pomoc ma inne znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pomagam komus ,daje mu mozl. wyjscia 13.11.06, 22:11 z sytuacji, nie ograniczam pomocy do pieniedzy, potrzeba takiej osobie opiekuna, mentora takie programy sa w paru bogatszych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: pomagam komus ,daje mu mozl. wyjscia 13.11.06, 22:13 Popieram taką pomoc gdy jest dobrowolna. Jestem przeciwny pomocy państwowej. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:55 Pomagać materialnie! Nie im, bo są g...o warci ale dzieciom, niech nie powtarzają losu rodziców, niech mają szansę chciaż na inne życie. Tyle, że imo należało babę wysterylizować gdzieś najdalej koło 7 dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:58 Ale w jaki sposób tylko dzieciom? Zabrać je rodzicom? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:00 W razie gdy są niewydolni wychowawczo tak. Do rodziny zastępczej a w międzyczasie terapia dla całej rodziny - pomoc w znalezieniu pracy, w ogarnięciu własnego życia, sterylizacja dla pani + kontrola ze strony instytucji. Kontrola wydatków, prowadzenia domu, wypełniania funkcji wychowawczych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:03 Pomoc w znalezieniu pracy? Terapia? Kontrola instytucji? Czyli z państwowe (czyli Twoje i moje) pieniądze? Nie uważasz, że to nie fair zmuszać kogoś do pomocy żulom? Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:03 A kto tu proponuje pomaganie żulom? Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:07 Napisała, że należy pomagać dzieciom, nie żulom. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pomoc dzieciom z takich rodzin 13.11.06, 22:09 tez sie nie opalca, bo oni sa g... warci pomagalismy kiedys jako rodzina jednej pani w trudnej sytuacji i jej trzem slodkim coreczkom jedna z nich nas okradla demoralizacja w takich srodowiskach jest faktem Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: pomoc dzieciom z takich rodzin 13.11.06, 22:10 > tez sie nie opalca, bo oni sa g... warci A skąd wiesz? Znasz je? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus uzywam argumentow innych dyskutantow tutaj i pisze 13.11.06, 22:13 z doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:11 Napisała, że należy pomagać całej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=52109027&a=52115810 Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:16 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. triss_merigold6 13.11.06, 22:00 + odpowiedz W razie gdy są niewydolni wychowawczo tak. Do rodziny zastępczej a w międzyczasie terapia dla całej rodziny - pomoc w znalezieniu pracy, w ogarnięciu własnego życia, sterylizacja dla pani + kontrola ze strony instytucji. Kontrola wydatków, prowadzenia domu, wypełniania funkcji wychowawczych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:06 pomoc nie musi być państwowama nawet nie powinna. Przede wszystkim dlatego,ze przy rozdawnictwie państwowych peiniędzy utuczy się masa urzedasów. Jak ktoś chce pomagac niech np znajdzie czas na to,żeby pomagac dzieciom w odrabianiu lekcji Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:07 Pomoc prywatna to brednia, która ma służyć za argument, by państwo nic nie robiło. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:12 Rozumiem, że chcesz mnie zmuszać bym pomagał innym wbrew swojej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:13 Dlaczego piszesz w takim tonie, jakby sprawa dotyczyła wyłącznie Ciebie? Też płacę podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:20 I chcesz by moje podatki szły na pomoc dla żuli, czyż nie? Nie pozostawiając mi wyboru czyli zmuszając mnie do pomocy wbrew mojej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:21 Na jakich żuli? Te dzieci to żule? I dlaczego znowu ten ton, jakby podatki dotyczyły wyłącznie Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:25 Moje podatki dotyczą mnie, czyż nie? Chcę by one były właściwie wykorzystane a nie oddane żulom na winko. Tak te dzieci to żule. Taka jest niestety prawda. Jedyna ich szansa to adopcja. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:28 > Tak te dzieci to żule. Taka jest niestety prawda. Jedyna ich szansa to adopcja. Z adopcją zgoda. Ale te dzieci nie są żulami, choć są z pewnością kandydatami na żulów. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:31 Kto nie łyknie w dzieciństwie etosu pracy ten będzie żulem. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar To niestety prawda 13.11.06, 22:37 Komuna zepsuła umysły tworząc słynne 'czy sięstoi czy się leży 2 tys. się należy'. Pora zrozumieć, że bez prcy nie ma kołaczy bo w przeciwnym razie pozostaniemy zatęchłym i biednym katolickim zaściankiem; synonimem złodzieja, brudasa i ku... Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: To niestety prawda 13.11.06, 22:38 Ale Ty pisałeś o dzieciństwie. Tymczasem większość ludzi zaczyna poważną pracę po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: To niestety prawda 13.11.06, 22:48 W dzieciństwie patrzy na pracujących rodziców i uczy się życia czyli skąd mamusia i tatuś mają na papu, bilety do kina, książki do szkoły itepe. Buduje się autorytet rodzica jako człowieka zaradnego i silnego a nie żebrzącego w pomocy społecznej o chłapy. To jest właśnie etos pracy i nauka skąd biorą się kołacze. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nieprawda, a selfmademan, a ludzie z nizin, 13.11.06, 22:52 co zrobili kariery? nie mieli wzorcow argumentujesz bilogizmami Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: nieprawda, a selfmademan, a ludzie z nizin, 13.11.06, 22:58 Nie chodzi mi o karierę. Chodzi mi o zasadę, że własnymi rękami i własną pracą zarabia sięna chleb. Że w życiu nie ma nic za darmo i trzeba włożyć dużo wysiłku w to by coś osiągnąć. Tego właśnie powinniśmy uczyć dzieci jeśli chodzi o materialną stronę życia. Czyli chodzi mi o etos pracy. Nie trzeba być szefem dużej firmy, można kłaść kafelki. Byle to robić uczciwie i ten uczciwy etos przekazać potomstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus no dobrze, a jakie przyklady mieli ci ludzie z niz 13.11.06, 23:01 in? kto im mial powiedziec, ze w zyciu nie ma nic za darmo ty? smiesznie argumentujesz, bo mi chodzi o zmiane rodzice/dzieci wg ciebie to tylko przez adopcje badz rodzicielstwo - to ostatnie to biologizm Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: nieprawda, a selfmademan, a ludzie z nizin, 14.11.06, 01:41 Moze zastanowmy sie, co by sie stalo, gdybysmy to my urodzili sie jako 12 dziecko bezrobotnej i bezrobotnego w post-pegieerowskiej wsi. I co by bylo, gydybsmy mogli liczyc jedynie na dobrowolne datki 'dobrych panstwa', ktorym zal jest 'dzieci zuli', 'kandydatow na zuli', przyszlych kryminalistow i obibokow, darmozjadow ich dobrobytu, dobrobytu wychowanych w etosie uczciwych ludzi, ktorzy wlasnymy recamy doszli do tego, co maja. Otoz moze 'dobre panstwo' doszlo do tego, co ma, glownie dlatego, ze nei urodzilo sie jako 12 dziecko bezrobotnego i bezrobotnej? Skad pomysl, zeby ludzi biednych i potwornie niezaradnych nazywac 'zulami'? Jest gdzies w tych dwoch newsikach wzmianka o tym, ze pili, ze wydawali zasilek na denaturat i glodzili dzieci albo posylali je na żebry? Zgoda - nie powinni powolywac tylu istnien na swiat, ale to ich jedyna wina. A Wasza, szanowni- urodzeni-nie-w-pegieerze - jest pogarda. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: To niestety prawda 14.11.06, 11:20 dzieciństwie patrzy na pracujących rodziców i uczy się życia czyli skąd > mamusia i tatuś mają na papu, bilety do kina, książki do szkoły itepe. Buduje > się autorytet rodzica jako człowieka zaradnego i silnego a nie żebrzącego w > pomocy społecznej o chłapy. To jest właśnie etos pracy i nauka skąd biorą się > kołacze. Nonsens. W dzieciństwie Twoją pracą jest nauka. To, ze uczysz się języków, matematyki, biologii i czego tam jeszcze- masz swietne oceny , startujesz w konkursach , jesteś odpowiedzialny , bo się uczysz i nei sciagasz , przygotowujesz sie na klasówki - to jest własnie to, co uczy dziecko poszanowania dla pracy. Własnej pracy. I nieraz bywało, ze dzieciak widząc własnego rodzica zebrzącego rył po nocach, zeby sie wydzwignąć z tego towarzystwa...tylko...taki dzieciak musiał meić mentora, nauczyciela, choelra wie kogo, kto w odpowiedni momencie zaczał nik kierować w tę stronę i zazwyczaj załatwiał też internat. I o to własnei chodzi, bo takiego dzieciaka trzeba wyizolować ze srodowiska domowego, chocnie odcinać mu całkowiecie kontaktu z rodzina . Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:18 0skar napisał: > Pomoc w znalezieniu pracy? Terapia? Kontrola instytucji? Czyli z państwowe > (czyli Twoje i moje) pieniądze? Nie uważasz, że to nie fair zmuszać kogoś do > pomocy żulom? > Żule bez pomocy wylegną na ulice.Będą jeszcze kosztowniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:22 A teraz nie ma ich na ulicach? Dając im parę zyli utrwalasz ich nędzę - uczysz ich, że mogą żyć nie pracując. Ich dzieci tę patologie i brak etosu pracy dziedziczą patrząc za zżulałych, niepracujących rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu komus 13.11.06, 22:23 pare zl tyle ze to nie jest pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 13.11.06, 22:30 Dobrze wiesz, że nie da rady tym ludziom niż rzucić parę zyli lub zaproponować odśnieżenie posesji (parę razy proponowałem to żulowi gdy przyszedł żebrać, zgadnij jaka była reakcja?). A wszelka państwowa pomoc powoduje wzrost podatków -> bezrobocia -> ubóstwa. Taka jest niestety prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 13.11.06, 22:35 A wszelka państwowa pomoc powoduje wzrost > podatków -> bezrobocia -> ubóstwa. Taka jest niestety prawda. Twoja prawda, a nie prawda oparta na faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 13.11.06, 22:45 Na faktach. Nawet Szwedzi zaczynają robić bokami bo im gospodarka zaczyna dyszeć wskutek rozbuchanego socjalu. Nie mówiąc o Niemczech, które dopiero teraz zaczynają pomału wychodzić z zastoju gdy ograniczyły socjal. Widzisz, socjalizm zakłada że ludzie są uczciwi - jest utopią. Kapitalizm zakłada, że ludzie są chciwi - nie ma dla niego alternatywy. Pozwólmy każdemu być kowalem swego losu. Wolność to także ponoszenie konsekwencji swoich decyzji. Nie każ mi płacić za błędy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus socjal w Niemczech - zeby to bylo az tak proste 13.11.06, 22:54 ograniczenie pomocy socj. spowodawalo realne zagrozenie ubostwem Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: socjal w Niemczech - zeby to bylo az tak pro 13.11.06, 23:00 PKB zaczęło rosnąć a bezrobocie maleć. Coraz więcej osób zdobywa pracę i może utrzymać rodzinę własną pracą a nie z zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus bezrobocie zaczelo malec? te pare tys. w stos. do 13.11.06, 23:03 zeszlego roku? wzrost PKB to prognozy, a co maja porgnozy? czasem sie nie sprawdzaja nie wiadomo, jaki bedzie zwrost PKB wiadomo, ze dzis kazdy, kto straci prace, moze szybko wszystko stracic wybacz oskar, mieszkam w Niemczech i znam sytuacje niem. troche blizej Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 13.11.06, 23:16 > Na faktach. Nawet Szwedzi zaczynają robić bokami bo im gospodarka zaczyna > dyszeć wskutek rozbuchanego socjalu. A wiesz, że Szwecja rozwija się w ostatnich 10 latach tak samo szybko jak USA? A wiesz, że w Danii bezrobocie wynosi ok. 4%? Nie mówiąc o Niemczech, które dopiero > teraz zaczynają pomału wychodzić z zastoju gdy ograniczyły socjal. Przede wszystkim naprawiły finanse publiczne. Pozwólmy każdemu > być kowalem swego losu. Zgoda. Wolność to także ponoszenie konsekwencji swoich > decyzji. Nie każ mi płacić za błędy innych Pięknie powiedziane, ale dotyczy to dorosłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 09:58 > A wiesz, że Szwecja rozwija się w ostatnich 10 latach tak samo szybko jak USA? > A > wiesz, że w Danii bezrobocie wynosi ok. 4%? Właśnie! Ten mit upadającej Skandynawii jest w Polsce czymś zadziwiającym. Ja sądzę, że to takie myślenie zyczeniowe: w Polsce był socjalizm i było źle, więc wszędzie tam gdzie jest socjalizm też musi obowiązkowo być źle. A jeśli nie jest to i tak nieważne - jak będziemy ciągle powtarzali, że Skandynawia zdycha to z pewnością zdechnie. Jeśli fakty tego nie potwierdzają tym gorzej dla faktów... Mnie takie rozumowanie śmieszy, śmieszą mnie ludzie tak rozumujący, chociaz sama nie mam poglądów socjalistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 11:28 Ale ja nie rozumiem, o czym wy w ogóle mówicie! W Polsce nei było socjalizmu, w Polsce był komunizm, a to jest zupełnei inna sprawa! Socjalizm jako system społeczny naprawdę jest systemem lepiej dla ludzi skonstruowanym niż kapitalizm - tylko tutaj i w ogóle na Wschodzie ten pomysł neimiecki jest non stop utozsamiany z bolszewikami, komunistami, Stalinem I ZSRR i dlatego większość ludzi wrzeszcząc o kims - lewak , mysli SB-ek , a nawet nei rozumie o czym mówi.dopórki tego sie nei powyjasnia w szkole, to zawszwe ludzie bedę utozsamiać socjalizm z komunizmem, komunizm z Ruskimi, ruskich z okupacją Polski i wybiciem AK oraz nagonka amerykańską w latach 50-tcyh i tylko co pewien czas ktoś np rozszyfruje skrót NSDAP i zastanwoi sie co tam robi słowo - socjalizm, ale zeby poszukac głębiej, to już nikt nei ma czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 11:36 Ściślej rzecz biorąc to komunizmu w Polsce nigdy nie było poza epizodem z lat 1947-54, kiedy to próbowano odwzorować system polityczny i gospodarczy ZSRR pod patronatem Kominformu. Był tzw. realny socjalizm w wersji "polskiej drogi do..". Komunizmu w pierowtnym wariancie marksistowskim nie było zresztą nigdzie, były lokalne odmiany - chińska, albańska, radziecka, koreańska, kubańska itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 11:44 triss_merigold6 napisała: > Ściślej rzecz biorąc to komunizmu w Polsce nigdy nie było poza epizodem z lat > 1947-54, kiedy to próbowano odwzorować system polityczny i gospodarczy ZSRR pod > > patronatem Kominformu. Był tzw. realny socjalizm w wersji "polskiej drogi > do..". Komunizmu w pierowtnym wariancie marksistowskim nie było zresztą > nigdzie, były lokalne odmiany - chińska, albańska, radziecka, koreańska, > kubańska itd. Właśnie. Polska w oficjalnej propagandzie PRL była krajem socjalistycznym "zmierzającym do komunizmu". Jest natomiast oczywiste, że polski socjalizm był (i jest nadal, bo nasz system nadal ma wiele cech socjalizmu) zupełnie inny od skandynawskiego. Zresztą w Skandynawii mamy raczej socliberalizm niz socjalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 11:53 Komunizm w wariancie marksistowskim był własciwie tylko i wyłacznie ideą - obawiam sie, ze zrealizowanie go w wersji realnej byłoby dość trudne:) niemneij jednak warto by bylo, zeby odrózniać co rózni socjalizm szwedzki od modelu tzw. socrealizmu, który wystepował w Polsce, bo własnei tu rodzi się koszmarne nieporozumienie . A poza tym , tak szczerze mówiąc wariant rosyjski komunizmu w Polsce nie mógł się przyjąć ze względu na nasza historie - czym innym była Carska Rosja, czym innym Polska pod zaborami a potem juz zdecydowanie czymś zupełnei innym Polska dwudziestolecia i Rosja porewolucyjna ---------> to sa tak gigantyczne róznice, ze nei dziwię sie, ze Ruscy wreszcie machneli ręką na robienei z Polski kolejnej republiki, mimo calego wprowadzonego aparatu represji...Ale swoja drogą to chyba Polacy mieszczą sie naprawde wysoko jako narodowość w liczbie ludzi, którzy kończyli w radzieckich gułagach ---> gdyby tak ktoś wreszcie jakimś cudem byl w stanie w przyblizeniu to podliczyć , to bijemy na głowę Czechów, Węgrów i własciwie większość zelaznej kurtyny w tych latach , czyli jednak Ruskim zalezało na tym, zeby własnei tutaj było cięzko . No ale to chyba lata doswiadczeń w sasiedztwie . Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: oskar, ty nie piszesz o pomocy, a o dawaniu k 14.11.06, 12:03 Zapomniałaś o deportowanych całych narodowościach czy o np. Niemcach nadwołżańskich. Co do liczb osadzonych w gułagach - kwestia zajęcia odpowiednio dużych powierzchni po pakcie Ribentropp - Mołotow a potem przeciwdziałanie akcji "Burza" i rozbijanie podziemia tuż po wojnie. Z Czechami czy Węgrami tego problemu po prostu nie było. Z gułagów niemal wszyscy Polacy tj. obywatele Polski Ludowej i obywatele II RP narodowości polskiej zostali zwolnieni po 56 r. Pomysł na kolejną republikę to mit, pojawił się na b. krótko w czerwcu 1920 r. i zaistniał później w wypowiedziach Wandy Wasilewskiej, która zreszta przyjęła obywatelstwo ZSRR. Oficjalna propaganda nie posługiwała się hasłem stworzenia z Polski republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
bengal Rasistka 14.11.06, 14:22 I Ty masz o tym decydowac,tak? 7o dzieci i koniec? No chyba ze ma super dochody?! Czy Ty w ogole sie zastanowilas, co wypisujesz? A jesli bedzie powodz, zaleje tej kobiecie dom z cala 7a w srodku i wszytkie dzieciaki zgina i co? No more babies! Nie bedzie mogla miec dzieci i zostanie sama? Rewelacyjne masz propozycje po prostu. Czysty rasizm. W starozytnym Rzymie tez tak bylo- to pan decydowal, ktorzy z jego niewolnikow moga sie rozmnazac. A w Sparcie wczesniej troche to rada starszych decydowala, ktory mezczyzna z ktora kobieta maja sie zenic, zeby dzieci byly najlepsze genetycznie i najlepiej dla spolecznosci. Nieudane dzieci (do 7go roku zycia) byly wydawane na stracenie. Gratuluje wizji! Mam nadzieje, ze nigdy nie przyjdzie mi zyc w kraju z Twoimi zasadami! Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Rasistka 14.11.06, 14:28 A jesli bedzie powodz, zaleje > tej kobiecie dom z cala 7a w srodku i wszytkie dzieciaki zgina i co? No more > babies! Nie bedzie mogla miec dzieci i zostanie sama? A co , ty w takim przypadku zrobiłbyś sobie nowe i był super szczęśliwy????? Koszmarne. Odpowiedz Link Zgłoś
bengal Re: Rasistka 14.11.06, 20:35 > Koszmarne. co koszmarnego w tym, ze sie chce miec dzieci? Nie chce sie byc samemu? Koszmar to jak ktos czuje sie lepszy, bo wiecej zarabia i z tego wzgledu wlazi ci z butami do lozka.Albo ze skalpelem, jeszcze lepiej. Kobiecy brzuch to kobieca sprawa a Tobie lapy precz! Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Rasistka 14.11.06, 21:15 Podejrzewam, ze sir v chodzilo o to, ze posiadanie potomstwa (licznego czy nei) w obawie przed samotnoscia na starosc to zenujaco egoistyczna motywacja. Powolywac do zycia swieta istote, sprowadzac ja na ten lez padol tylko po to, zeby nei czuc sie samemu? To nie lepiej sobie pieska nabyc? Albo osiem. A co do mojosci mojego brzucha: co w sytuacji, w ktorej ona chce usunac (dzieci nie znosi, nie planuje i ma w nosie), a on bardzo, ale to bardzo chce byc ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Rasistka 14.11.06, 21:57 Ten człowiek wyrażnie napisał, że w sytuacji gdy pozbawiona płodności kobieta zostałaby osierocona (podał przykład , że wszystkie jej dzieci giną w powodzi) jej największym problemem byłoby to, że nie może sobie urodzić nowych. Ja w przeciwieństwie do tego pana jestem matką i uważam , że w takiej sytuacji niepłodność byłaby naprawdę mało ważną sprawą. Co do twojej interpretacji (obawa przed samotnością jako powód posiadania dzieci - no cóż, dla mnie też to niskie i żałosne. Masz rację z tymi pieskami. Odpowiedz Link Zgłoś
bengal Re: Rasistka 15.11.06, 19:19 To nie bylby jej najwiekszy problem ale jeden z problemow. Ludzie zostaja rodzicami z roznych wzgledow- jednym tak nakazuje bog albo konwenans a innym natura. Tobie nic do tego. Mnie nie obchodzi, czy i po co masz dzieci. Przymusowa sterylizacja to czysty totalitaryzm w ktorym ludzie (czyli ci lepsi) decyduja o zyciu podludzi (czyli biednych wielodzietnych). Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 21:56 Należy pomagać tylko dzieciom. W końcu, każdy z nas mógłby się urodzić w takim otoczeniu. Ale przede wszystkim należy robić wszystko, by tego typu sytuacji było jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:20 Chodzi o zapewnienie przyzwoitego kształcenia, opieki zdrowotnej, no i przede wszystkim warunków materialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:27 Czyli chcesz zabrać mi pieniądze, które mógłbym przeznaczyć na lepszą edukację moich dzieci i oddać je innym dzieciom? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:29 Po to, by dać tym dzieciom szansę na wyjście z syfu, za który nie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:34 Takie dzieci muszą nauczyć się stosu pracy czyli dorastać w rodzinie, gdzie na papu zarabia się własnymi rękami. Dając jałmużnę tylko ujtrwalasz ich nędzę. Chciałbym byś dawał tę jałmużnę ze swoich, nie z moich pieniędzy. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:36 Nie daję jałmużny, tylko to, co powinny mieć, jak każde dziecko - edukację, opiekę zdrowotną, pożywienie. Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 22:52 To wciąż jałmużna. Ty chcesz dać rybę, ja mówię daj wędkę. Obniż podatki, zmniejsz koszty płacy ZMUŚ rodziców (poprzez zaprzestanie dawania czegoś za darmo, nic tak nie deprawuje i nie zwalnia od odpowidzialności za swój los jak darmowa pomoc) by tej pracy zaczęli szukać. Wtedy będzie na papu, zdrowie i edukację dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 23:02 przy 12 dzieciach nie wiem ile trzeba zarabiać. tuttaj żadna praca nie pomoże. przy trójce rodzina czesto ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 13.11.06, 23:11 To nie ma żadnego znaczenia. Los dzieci nie powinien zależeć od tego, czy ich rodzicom się chce, czy nie. A edukacja i opieka zdrowotna to właśnie wędki - bez nich nie będzie żadnej ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: zmarła po urodzeniu dwunastego dziecka. 14.11.06, 01:46 Oj tam, oskar - rodzice to zule, a zule nie wezma sie do pracy. To wiesz, bo zul nie chcial Ci odsniezyc podjazdu (whoa! dorobiles sie na etosie domeczku). Jesli dzieci maja znac etos i wyrosnac na uczciwych i prawych zolnierzy kapitalizmu, zalatwmy im, jak postulujesz, wedki. Niech zapie..ja w fabryce albo cos w tym stylu. Przeciez nawet 7-latek moze juz robic proste prace. Odpowiedz Link Zgłoś