nekomimimode 25.02.09, 19:54 z lat 50-tych! jestem przerażona ;o forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=91783563&a=91783563 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 20:04 Ale dlaczego przerazona? To jest jakis jedyny dobry wzorzec mentalnosci, ktory powinien obowiazywac? Jesli tej parze z tym dobrze, to o co cho? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:32 bene_gesserit napisała: > Ale dlaczego przerazona? > To jest jakis jedyny dobry wzorzec mentalnosci, ktory powinien > obowiazywac? Jesli tej parze z tym dobrze, to o co cho? > Ecvh, ja tu w ogóle nie widzę "niewolnictwa", tylko normalną troskę o człowieka zdolowanego i zmęczonego - czasem praca tak na człowieka działa. Kto ma akurat więcej siły wspomaga to drugie, to chyba normalne.A dziewczyna się pyta, co ma zrobić,żeby facetowi pozwoliło przetrzymać złe dni.Pewnie jej facet też stara się jej zrobić raj na ziemi, jak widzi,że ona pada. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:36 no topsz widocznie patrzę na to przez pryzmat stosunków międzyludzkich ,z którymi sama sie zetknęłam i wielu innych niewolniczych problemów na forum kobieta, bo dużo takich tam Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dla wlasnego zdrowia psych. 25.02.09, 21:38 radze tam nie zagladac. kiedys poczytalam, hihi i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: dla wlasnego zdrowia psych. 25.02.09, 21:39 dawno tam nie byłam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 20:18 nekomimimode napisała: > z lat 50-tych! A niekoniecznie. Nie ma nic o tym, czy ten facet przypadkiem nie skacze wokół nich, kiedy są po ciężkim i stresującym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:06 DOKŁADNIE!!!! Aczkolwiek mnie przeraża trochę myśl, że niektóre kobiety uważają iż mężczyzna to tak ten Fordzik z masowej produkcji - do każdego ma być uniwersalna instrukcja obsługi... Więc może któraś wie jak się wymienia żarówkę w kierunkowskazie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:10 A mnie nie przeraza, ale smuci. Imo to skutek wychowania bez ojca. Niektore mlode kobiety po prostu nei wiedza, jak to powinno wygladac, kim one maja byc jako zony, kim oni - jako mezowie i na czym w ogole to powinno polegac. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:29 Analogicznie są setki postów - co kobiety myślą, jak kobiety reagują. Co ciekawsze, kiedy raz zwróciłam uwagę autorowi czegoś takiego, że nie jesteśmy z jednej sztancy - zostałam przez kobiety nazwana trollem i op...ona za to, że "nie mam nic do powiedzenia na temat". A miałam, mianowicie, że ni cholery nie wiem, co se myśli obca baba. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:10 na forum mężczyzna nikt nie zakłada takich tematów Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:11 Noi? Wez no. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:17 co mam wziońć? od kiedy przeczytałam fragmenty tego poradnika dla amerykańskich zon w obcasach mam traumę Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 26.02.09, 11:23 Neko, a wiesz, że ten "poradnik" to jest fałszywka..? Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 26.02.09, 12:19 nie, a po co taką fałszywkę dawać? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 26.02.09, 12:54 Dla jaj? :) Ale swoją drogą, poprawka: okazuje się, że nie jest pewne, na ile ten tekst jest fałszywką, a na ile nie: en.wikipedia.org/wiki/Good_Wife%27s_Guide Swoją drogą, tu masz ciekawy tekst na ten temat ze Snopes.com, który cytuje też *autentyczne* zasady dla żon z lat 50tych... www.snopes.com/language/document/goodwife.asp "Szanuj męża i jego prawo do rządzenia tobą", "Zrozum jego większą siłę i zdolności", "Nie pozwól, by pozadomowe zajęcia zajmowały czas, którego potrzebujesz dla prowadzenia domu"... Jak tam trauma? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 26.02.09, 13:12 nekomimimode napisała: > nie, a po co taką fałszywkę dawać? To takie feministyczne "Protokoły mędrców Syjonu" Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no wlasnie 25.02.09, 21:13 pani obsluguje pana, a pan pania owszem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: no wlasnie 25.02.09, 21:17 ...a jedyna przeslanka takiej konkluzji jest fakt, ze na fm nikt nie zaklada takich watkow. Mozna umrzec ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: no wlasnie 25.02.09, 21:17 no nie wytrzymam nie napisałam ,ze jedyną czemu wyciągasz takie wnioski? :D Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: no wlasnie 25.02.09, 21:23 A to akurat nie do ciebie. Ale - jaka jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: no wlasnie 25.02.09, 21:24 bardzo dużo- gazetki ,portale, telewizje adresowane do panów, Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: no wlasnie 25.02.09, 21:25 Rownie dobrze moze to swiadczyc o tym, ze panowie sami z siebie wiedza, czym paniom zrobic przyjemnosc i nie musza o tym w gazetkach czytac czy na forach pytac. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: no wlasnie 25.02.09, 21:29 bzdura, poprostu nie muszą sie przypodobywac , poprostu są i starczy żeby ktoś sie wokół nich kręcił i ładnie dla nich wyglądał. patriarchat Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no wlasnie - moj ulubiony przyklad 25.02.09, 21:34 z orgazmem znam wiele kobiet, ktore skarza sie na jego brak i jeszcze nie spotkalam faceta, ktory nie jest przekonany o tym, ze kobieta w jego ramionach doznaje najwyzszej rozkoszy. Kazda. te dwie relacje - damska i meska maja sie nijak do siebie, tak i jest i z paniami, martwiacymi sie o swych panow Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: no wlasnie - moj ulubiony przyklad 25.02.09, 21:38 wg. mnie są za duże rozbieżności w tym wszystkim ,zeby mogła być równość taka poprostu, no chyba ,że osiągnie się świadomość tego. Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: no wlasnie - moj ulubiony przyklad 25.02.09, 22:25 to nie jest najlepszy przyklad - wiele kobiet nadal udaje orgazm i stad sie bierze problem. no chyba ze nie udaja ale maja facetow ktorzy maja halucynacje na temat orgazmow partnerek ale wtedy cala idea takiego faceta jest kompletnie bez sensu. BTW, zaden facet nigdy mi sie nie chwalil jesli chodzi o orgazmy partnerek, chyba czegos mi brakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus zle mnie zrozumialas 25.02.09, 22:29 facet nawet sie nad tym nie zastanawia, ze moglby nie zaspokoic kobiety. on z gory zaklada, ze byc moze wszyscy inni maja z tym klopoty, ale on nie, on jeden akurat nie. co nie koreluje udawanie to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: zle mnie zrozumialas 26.02.09, 09:55 znana.jako.ggigus napisała: > facet nawet sie nad tym nie zastanawia, ze moglby nie zaspokoic kobiety. ALe który facet? Bo faceci są różni, nikt ich od jednej sztancy nie robi! Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie mowie, ze wszyscy 26.02.09, 15:53 ale widzialas w jakims meskim pisemku rubryczke - moja partnerka ma ze mna klopoty z orgazmem? ja za to widze pisma kobiece z takimi art. nie chce generalizowac, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: nie mowie, ze wszyscy 26.02.09, 16:10 to wynika glownie z tego ze faceci maja mniejsza potrzebe werbalizowania swoich problemow i potencjalnej potrzeby zeby ktos im powiedzial co maja robic i nie najlepiej na tym czesto wychodza, lol: zgodnie z zasada 'Christopher Columbus did not need directions and neither do we':))) glownie dotyczy pytania o droge ale mozna to przelozyc na wiele innych sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no wlasnie stad byc moze i ta 26.02.09, 16:35 rozbeznosc i przy sluzeniu tez:) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: no wlasnie stad byc moze i ta 26.02.09, 16:40 Bo to zła mężczyzna była, Ggigusie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus oj pavvka, brak argumentow? 26.02.09, 16:42 to od razu sobie chcesz dopisac jakis mily komentarzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: oj pavvka, brak argumentow? 26.02.09, 18:11 Alez to ty nie masz argumentow. Jedyne, co produkujesz w tym watku, to sens 'nie chce generalizowac, ale generalizuje'. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus bo że przypomnę, dyskusja 26.02.09, 19:18 dotyczy właśnie forum int. Niebezpieczna rzecz do generalizacji, a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: no wlasnie stad byc moze i ta 26.02.09, 16:58 ale to sa dwie rozne sprawy, dla mnie zalinkowany watek moglby rownie dobrze byc zatytulowany, 'jak dogodzic partnerowi kiedy ma gorszy dzien i jest zmeczony/a'. nie bardzo rozumiem o co takie wielkie halo. o to ze mezczyzna nie zadal takiego pytania? ale to wcale nie swiadczy o tym ze przecietny facet nie widzi potrzeby troski o partnerke tylko o tym ze nie widzi powodu zeby o tym gledzic na forum:) chyba ze polskie spoleczenstwo jest rzeczywiscie az tak uwstecznione ze tylko seksistowski kontekst takiego watku sie sam narzuca. ale nie wydaje mi sie jest az tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: no wlasnie 25.02.09, 21:42 To pewnie twoj i giggus poglad, z tym ze to tylko poglad. Ja tam znam facetow ktorzy sa wrecz przeciwni. A niektorzy z nich nawet na forach pisza. I tak wasza piekna teoria jakos sie kupy nie trzyma, conie. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: no wlasnie 25.02.09, 21:47 zdaje mie sie że to mniejszość jednak. nie Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus ale forum jest dbiciem 25.02.09, 21:20 tego, co jakas grupa mysli. Foru mlodych matek czytasz i wiesz, akie maja problemy, wegetarianie zra sie z miesozerzymi, a kobiety, poczytaj, o co pytaja kobiety na urodzie, modzie itepe i porownaj z forami meskimi nie jest to odbicie reprezentatywne, ale jest Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: ale forum jest dbiciem 25.02.09, 21:21 no wlasnie i jeszcze porównać pisma dla facetów i te dla kobiet wyzwolonych inaczej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ale forum jest dbiciem 25.02.09, 21:24 Nie reprezentatywne, wiec generalnie zaden dowod na cokolwiek. Pewien przyklad pewnego myslenia. Noi - brak czegokolwiek dowodem w tym przypadku na cokolwiek raczej byc nie moze, jak pragne zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:23 Bo 1. część panów jest absolutnie przekonana, że wiedzą czego kobiecie potrzeba 2. część panów jest przekonana, że jak nie rozgryzą tego problemu indywidualne, to żadne "..ujki dobra rada im nie pomogą" więc na forum maczanym nie będą się z tym obnosić 3. część panów zamiast obnosić się z kłopotami po internecie idzie na męską bibę i tam wespół w zespół usiłują problemy móc zmóc. 4. itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:41 E, no nie wiem jak to jest.Faktycznie faceci nie pytają, z drugiej strony ja widzę różne małżeństwa i wiem, że się starają, pewnie nie wszyscy,ale większość tych, których znam.W drugą stronę tak samo. A czy na męskich forach faceci w ogóle sobie radzą nawzajem? Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 21:46 e no widzisz ja tez znam młode małżeństwa i inne związki z małymi dziećmi, to są młodzi ludzie i niestety widzę duże rozbieżności, szczególnie jeśli chodzi o zajmowanie się dzieckiem i wogóle zwracanie na nie uwagi. niby widzi się wielu ojców z dziećmi na rękach ostatnio i z wózkami ale tam tego nie widzę. a co do dbania o siebie to w przypadku polskich mężczyzn tego nie widzę w większości , zupełnie odwrotnie jest u kobiet. no i jeszcze te tematy( miłość miłość i miłość najważniejsza) nakręcane przez pisemka kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 22:22 Może faktycznie coś jest na rzeczy.Tamtego postu nie odebrałam w ten sposób.Z drugiej strony - czy nie lepiej jednak dbać o najbliższych ewentualnie podsuwając im myśl,że mogą się zrewanżować,zamiast rewanżować się im brakiem dbania? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dbac o najblizszych 25.02.09, 22:32 czyli o siebie nazwajem, to - niestety - nie jest regula. Z reguly pani dba o pana. wystarczy chocby przesledzic przeciente przeziebienie u kobiety i mezczyzny. nie chce absolutnie uogolniac, moj ojciec np. markowal dobre zdrowie przy grypie, wiec nie pisze, ze wszyscy, ale jest taka tendecja - ze jak wraca zmeczony pan, to sie pani nim zajmie. A zmeczona pani zajmuje sie soba sama. Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: dbac o najblizszych 26.02.09, 17:07 bo to jest tzw MAN FLU!!! przedmiot kpin raczej niz wzmozonej troski:) przynajmniej w znanych mi przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: te kobity mają mentalność gospodyń domowych 25.02.09, 22:24 Ano mają. Wkleiłam im link do poradnika dla żon z lat 50. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Nie widzę powodu do przerażenia 26.02.09, 10:02 Jak się ma mężczyznę ton trzeba o niego dbać, rozpieszczać a już na pewno dawać wsparcie w ciężkich chwilach. Ja tak robię i między innymi dzięki temu jak sama wracam uchechtana do domu czeka na mnie zimne piwo, gorąca kąpiel i masaż stópek. Co to za związek, jeśli ludzie nie dbają o siebie? Problematyczne nie jest to, że jakaś babka rozpeszcza swojego faceta, problemem są ludzie, którzy tego nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Nie widzę powodu do przerażenia 26.02.09, 10:47 Smutne są i wypowiedzi na tamtym forum, smutne są i niektóre Wasze. A konkretnie fakt, że jakaś pani nie wie, co może sprawić, że jej mąż dobrze się poczuje, albo że w/g niektórych z Was, nie ma potrzeby, żeby tak się poczuł. Jak napisała figgin "co to za związek, jeśli ludzie nie dbają o siebie?" formalno-finansowy, łóżkowo-dzieciowy, sublokatorski? Daleko mi do "gospodyni domowej" ani tego "kurzenia" nie lubię, ani nie umiem, a pewnie i nie chcę sobie go zorganizować. Natomiast odczuwam potrzebę "dopieszczenia męża" miłym słowem, prezentem, niespodzianką, generalnie tym czym obdarzamy ludzi, którzy są nam bliscy. Obiad może dać mu restauracja, seks- prostytutka, ale nie dadzą poczucia bycia ważnym, kochanym, docenianym. Ja też mogę najeść się na mieście, znaleźć męska dziwkę, komplementów (szczerych lub nie) dostarczają mi obcy, stać mnie, żeby zrobić sobie samej drogi prezent (niespodzianki raczej nie- oczywiste). Ale obiad zjedzony z mężem jakoś inaczej mi smakuje (o ile to nie ja gotuję- rzadkie świństwo), jego komplement ma jakąś inna wartość (szczery lub nie), a prezenty są czymś innym niż zakupy (choć z trafieniem bywa różnie). Co do pana z ogłoszenia to nie wiem. Dlaczego nie okazywać sobie zainteresowania, życzliwości, ciepła? Bo nie nauczono? Problem braku wzajemności to kwestia niewłaściwego wyboru partnera albo wepchania się w rolę gotująco-sprzątajaco-gderającego kocmołucha. Są "panie domu" i "domowe kury" to stan umysłu, mniej lub bardziej świadomego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Nie widzę powodu do przerażenia 26.02.09, 12:18 kobiety mają tu ciężej. rodzina i pisemka je do tego wychowują , a mężczyzny nie , więc albo sie trafi dobrze albo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Nie widzę powodu do przerażenia 26.02.09, 12:26 Albo się wychowa, jeśli oczywiście "materiał się nada"- to od wielu rzeczy zależy np. jak traktowana jest w domu matka naszego wybranka- panowie lubią to powielać, jaki poziom umysłowy i ogłady narzeczony prezentuje oraz jaki prezentuje się samemu. Trochę to jest tak jak mawiała moja ś.p. babcia "jeśli kobieta zachowuje się i wygląda jak służąca to nie będzie traktowana jak dama". Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: Nie widzę powodu do przerażenia 26.02.09, 12:53 Trochę to jest tak jak mawiała moja ś.p. babcia "jeśli > kobieta zachowuje się i wygląda jak służąca to nie będzie traktowana jak dama". dobre!!! sposobu wychowania nie da sie odgornie zmienic a jednak nie wszystkie dzieci powielaja wzorce wyniesione z domu rodzinnego, kiedys zmiana osiagnie w koncu mase krytyczna:)) w polsce jest to utrudnione bo dzieci mieszkaja w domu rodzinnym prawie cale zycie ale to tez sie kiedys zmieni. mieszkam w kraju gdzie wiekszosc ludzi wyprowadza sie z domu rodzinnego przed 20stka i naprawde i kobiety i mezczyzni maja zupelnie inne podejscie do zycia niz wynikaloby z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś