anutka1 20.01.04, 14:37 Witam! Chciałbym aby śmy spóbowały odpowiedizeć, skąd biorą się torbiele - co jest przyczyną ich powstawania - jakie środowisko sprzyja ich powstawaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: Torbiele 20.01.04, 17:57 Njazczesciej tzw torbiele czynnosciowe powstaja w dwóch mechanizmach- po pierwsze podczas cyklu nie dochodzi do owulacji a pęcherzyk powiększa się i powiększa, nie pęka az ma 4-5-6 -7 cm, czyli staje sie torbiela. Niekiedy z kolei na skutek niedomogi w produkcji hormonów ciałko zólte , które powstaje po owulackji nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów by zahamowac na zasadzie sprzężenia zwrotnego gonadotropin z przysadki, wedy ciałko zółte aby produkowac więcej hormonów powiększa sie i powstaje torbiel. Z koleui yorbiele czekoladowe tworza się na podłozu endometriozy- fragmenty endometrium wszczepiaja sie w jajnik- podlegaja one przemianom cyklicznym takim jak endometrium- może dojsc do wylewukrwi do jajniku i wytworzenia torbieli- tzw czekoladowej. To najczestsze typy torbieli powstale w jajnikach, ale mogą też powstawać zmiany nowotworowe, na które raczej nie mamy wpłyu09 choc uwaza sie ze antykoncepcja hormonalan poprzez hamowanie owulacji zapobiega zmianm nowotwotrowym w jajnikach Odpowiedz Link Zgłoś
aallicja Re: Torbiele 20.01.04, 18:21 Z własnego doświadczenia - najgorsze jest to, że nie spotkałam lekarza, który odróżniłby torbiel zwykłą od czekoladowej bez laparoskopii. Także - byłam leczona na "zwykłe" torbiele przez 6 lat, po czym usunięto mi jajnik... bo okazało się, że mam endometriozę.. i torbiele czekoladowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: Torbiele 02.02.04, 11:08 Dziękuję za odpowiedź.Pani doktor przedtawiła mi wewnętrzne przyczyny powstawania. Chciałam jeszcze spytać - czy my mamy jakiś wpływ na to - czy można te spowodować zewnetrznie - np. przez nieodpowiednią higienię, zaburzenia emocjonalne, seksualne itp, czy jakiekolwiek zewnętrzne przyczyny mogą być? Dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: Torbiele 02.02.04, 15:24 To ja jeszcze dodam dwa słowa. Nic nie słyszałam o wpływie higieny na powstawanie torbieli i nie sądzę, żeby miało to większy wpływ - przyczyna leży w gospodarce hormonalnej, co wyjaśniała p. doktor. Wiem jednak, że długotrwały lub po prosty silny stres podnosi poziom prolaktyny, co może prowadzić do zahamowania owulacji - tak broni się matka natura przed powoływaniem do życia potomstwa, gdy matka jest zagrożona. To prowadzi do tego,że pęcherzyk nie pęka i nie uwalnia komórki jajowej - powstaje tzw. torbiel czynnościowa, która zresztą stosunkowo łatwo poddaje się leczeniu, często znika samoczynnie podczas kolejnej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Torbiele 19.05.04, 13:18 Pani Dr, czy taki niepęknięty pęcherzyk lub ciałko żółte będą się powiększać w nieskończoność? Co z tym później się stanie? A jeśli wszystkie cykle będą bezowulacyjne to znaczy, że za każdym razem powstanie torbiel? Czy mimo braku owulacji dochodzi do miesiączki? Czy na podstawie badania USG można ustalić jaka jest przyczyna torbieli. Ja swój przypadek opisywałam w wątku "Torbiele". Nie dawno zaprzestałam brania tabl. anty i nie chcę znowu do nich wracać, czy jest szansa, że to samo się unormuje? Mam 2 torbirle, czy to oznacza, że tylko 2 cykle były zaburzone? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś