Dodaj do ulubionych

ciąża - objawy

13.02.02, 15:12
Pani Doktor!
Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź. Jakie mogą być pierwsze objawy (po 2
dniach od zapłodnienie) ciąży? Nie wiem czy mogę być w ciąży czy to skutki
boczne leków, które biorę. Jeszcze jedno, jaki wpływ na dziecko może mieć
przyjmowanie w tak wczesnj ciąży fluoksetyny (prozac)? Jezeli jestem w ciąży,
nie chciałabym zrobić dziecku krzywdy!!!
Obserwuj wątek
    • koralik27 Re: ciąża - objawy 13.02.02, 16:24
      Hej, powiem Ci tylko, ze leki "prozacopodobne" maja bardzo duzy wplyw na
      plodnosc kobiety i moga znacznie utrudniac rozpoznanie wskaznikow plodnosci,
      tzn. moze pojawic sie ciagly sluz o charakterze nieplodnym (kleisty, bialy)i
      powolny wzrost temperatury poowulacyjnej. Moga opozniac owulacje lub nawet
      calkowicie ja hamowac. Niestety, te informacje nie sa zawarte w ulotce
      dolaczonej do leku. Wiem to z podrecznika Naturalnego Planowania Rodziny.
      Polecaja odlozenie poczecia, gdy stosuje sie leki antydepresyjne, nie ma
      podobno tez danych o wplywie tych lekow na plod i dziecko, przez co odradza sie
      stosowania leku w ciazy i podczas karmienia.
      Jesli podejrzewasz, ze zaszlas w ciaze, to poczekaj jeszcze troszke i zrob test
      ciazowy. A przede wszystkim zabezpiecz sie nastepnym razem (moze
      prezerwatywa+krem?). Pozdrawiam, Koralik
      • virge Re: ciąża - objawy 13.02.02, 22:54
        Musisz wziąść pod uwagę, że część podręczników poświęconych naturalnemu
        planowaniu rodziny wypisuje bzdury np. na temat antykoncepcji hormonalnej (w
        stylu: stosowanie tabletek antykoncepcyjnych powoduje zaburzenia w psychice
        kobiety i dziecka, które może zostać poczęte).
        • koralik27 Re: ciąża - objawy 14.02.02, 08:32
          virge napisał(a):

> Musisz wziąść pod uwagę, że część podręczników poświęconych naturalnemu
          > planowaniu rodziny wypisuje bzdury np. na temat antykoncepcji hormonalnej (w
          > stylu: stosowanie tabletek antykoncepcyjnych powoduje zaburzenia w psychice
          > kobiety i dziecka, które może zostać poczęte).

Droga Virge,
          zdaje sobie sprawe, ze czesc podrecznikow do NPR wypisuje bzdury nt.
          antykoncepcji hormonalnej, ale rowniez zwolennicy antykoncecji hormonalnej
          falszuja prawdy o metodach naturalnych. Wielu lekarzy bagatelizuje objawy uboczne
          pigulek. Ale nie o tym teraz tu dyskutujemy.
          W podreczniku do NPR, z ktorego zaczerpnelam informacje, jest rozdzial "Wplyw
          lekow na plodnosc". Margot nie przedstawila swoich objawow, napisala tylko, ze
          (tak ja zrozumialam) boi sie, ze jest w ciazy. Cos sie musialo stac, ze to
          podejrzewa. Moze to rzeczywiscie jest "tylko" dzialanie uboczne tych lekow, ktore
          bierze na depresje??? Moze czesc tych opisanych "podrecznikowych" objawow
          rozpozna u siebie i to ja uspokoi? mam nadzieje smile))
          Pozdrawiam, Koralik
      • monika.antepowicz Re: ciąża - objawy 16.02.02, 07:28
        Pod wpływem Prosacu mogą pojawiac się objawy podobne do ciąży- napięcie
        pierasi , sennośc w dzień , kłopoty ze snem w nocy. Nie powinno sie stoswoac
        prozacu w ciąży, - w tak małej ciaży najpreawdopodbnieej groziłoby jej
        poronienie.MA
    • margot75 Re: ciąża - objawy 14.02.02, 23:16
      obawiam się, że mogę byc w ciąży, bo w czasie spadła nam prezerwatywa, a była
      to końcówka lub po fazie owulacji (już miałam 3 dni podwyższoną temperaturę).
      Pierwszy raz nam się to zdarzyło, więc jestem przerażona. Najbardziej
      przestraszyłam się, gdy dzień po przez jakieś 5 minut strasznie bolało mnie
      podbrzusze (skręcało mnie), a teraz mam krwawe plamienia i nie wiem czy to może
      być poronienie (ale to chyba nie wygląda tak po kilku dniach???). A może to
      paranoja?
      • koralik27 Re: ciąża - objawy 15.02.02, 08:18
        Margot, przyjmuje sie, ze podwyzszona temperatura (o 0.2st.C) + brak sluzu typu
        plodnego przez 3 kolejne dni oznacza koniec okresu, gdy mozliwe jest poczecie
        dziecka. Jednak Twoje bole i plamienie nie wroza nic dobrego. To nie musi byc
        zwiazane z ciaza, jednak idz jak najszybciej do lekarza. Pozdrawiam, Koralik
    • margot75 Re: ciąża - objawy 17.02.02, 12:55
      Mam jeszcze jedno pytanie. W poprzednich postach doczytałam się, że na początku
      ciąży temperatura wzrasta do 37 st.i więcej. Czy zawsze jest to ponad 37st.? Ja
      mam cały czas 36,7st. Czy jeśli poroniłabym przez tabletki - Prosac, to
      mogłabym to w jakis sposób zauważyć - ból, krwawienie itp.?
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady
    • monika.antepowicz Re: ciąża - objawy 18.02.02, 18:14
      Jezeli nawet doszło do zapłodnienia, to nie doszło do zagnieżdżenia jajeczka i
      w zasdzie nie ma przy tym zadnych objawów, może jedynie prZejściowo wzrastać
      poziom hcg.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka