Dodaj do ulubionych

przewlekłe bóle stawów

19.08.10, 23:12
co to może być?
od niemal 6 m-cy odczuwam bóle stawów (głównie rano, czasem
wieczorem jak dłużej posiedzę i muszę ponownie się uruchamiać)
lekarz podejrzewał zapalenie nerwów obwodowych - po braniu leków
przeciwzapalnych nic się nie zmieniło, rehabilitacja - ultradźwięki
na kolana - nic
morfologia, ob, crp, rtg stawów kolanowych - wyniki super
dotyczy to zwłaszcza stawów kolanowych i stóp (wcześniej także dłoni)
w ubiegłym roku miałam in vitro, w grudniu urodziłam bliźniaki
(przytyłam jedynie 6 kg)
na objawy nie ma wpływu przeciążenie związane z dźwiganiem dzieci
brałam też preparat na odnowienie mazi w torebkach stawowych - też
nie pomagało
gdzie szukać przyczyny? miałyście tak może?
rodzinny skierował mnie do reumatologa - czekam na wizytę
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: przewlekłe bóle stawów 20.08.10, 00:21
      czasem takie objawy daje toczen,. niech na to tez cie zbadaja.

Minnie
    • Gość: chorowita Re: przewlekłe bóle stawów IP: 80.54.249.* 23.08.10, 00:50
      sprawdź bakterie chlamydia i yersinia,to one często są przyczyną cholernego bólu.Inne wyniki mam ok,a mimo braku objawów (gorączki i biegunki)wyszła mi yersinia.A i często szukając przyczyny sprawdzają suchość oka oraz robią biopsje z jamy ustnej- po 2,5 miesiącach nie mam stanu z przed,po prostu nerw im się ucięłosmile to tak ku przestrodzesmile
    • zebra12 Re: przewlekłe bóle stawów 23.08.10, 07:18
      Też miałam bóle stawów. Czasem okropne. Wszystko leciało mi z rąk.
      OB wysokie, bo nawet 68/54. Poza tym wyszedł mi dodateni odczyn
      Wealer Rose. Ale to tyle. Następnym razem ten czynnik wyszedł
      ujemny. Nie wiem więc o co chodzi. Do tego stawy miałam "luźne" i
      wyskakiwał mi płyn stawowy w postaci ganglionów, gdy tylko coś
      naciskałam, np nożem na arbuza, by go ukroić.
      Po ciąży wszystko mi minęło. Teraz bóle stawów mam, gdy śpię w
      wilgoci, zimnie, gdy zbyt długo siedzę, lub źle leżę.
      Nie leczyłam się. Brałam tylko leki przeciwbólowe, gdy już nie
      mogłam wytrzymać.
      • jacekpekalski Re: przewlekłe bóle stawów 21.09.10, 15:36
        Nie ma jak "masaż", smarowanie maściami na bóle! Lepsze to niż łykanie tabletek przeciwbólowych, choć można też dwudrogowo jak już się nie da wytrzymać. Preparatów jest duży wybór www.lekomaniak.pl/leki/miesnie-stawy-i-kosci,119.html Wszystko zależy od czego pochodzi ból, można się samemu wspierać, ale jak długo trwa to koniecznie do doktora. Czasami pomaga rozgrzanie.
    • lidek0 Re: przewlekłe bóle stawów 21.09.10, 17:25
      Borelioza? Lekarz wykluczył dnę moczanową?
      • ulla80 Re: przewlekłe bóle stawów 22.09.10, 08:43
        U mnie po urodzeniu bliźniaków okazało się, że mam reumatoidalne zapalenie stawów, tzw. reumatyzm. Pierwszy raz wyłam z bólu, rano potrzebowałam ok.1 h zeby się "rozchodzić" tzw. sztywnośc poranna, ale ja miałam kiepskie wyniki, najpierw leczyłam infekcje układu moczowego, ale ob cały czas roslo maiłam juz 160, w szpitalu przebadali mnie "w szerz i w zdłuż" , troche trwało zanim doszli co to jest. teraz cały czas się leczę, obecnie jestem w czasie remisji. Myśle, że musisz poszukac dobrego reumatologa. Życzę zdrówka i powodzenia.
    • malinaaa019 Re: przewlekłe bóle stawów 09.03.23, 21:08
      Polecam --> redirecting5.eu/p/WKs0/98b8/J9LK
      U mnie pierwsze poprawy są pomimo codziennego wysiłku fizycznego i obciążeń na stawy
    • tiguan123 Re: przewlekłe bóle stawów 28.07.24, 13:46
      Diagnoza: koksartroza 4. stopnia prawego biodra u 65-letniej kobiety. Lekarze nie mogli pomóc, ponieważ stan biodra nie nadawał się do operacji wymiany. Pomógł olej CBD, a dokładnie olej CBD 10% RAW (czyli surowy olejek), z suplementów to jeszcze MSM i omółek.... kąpiele w soli konopnej z Morza Martwego i olejem konopnym firmy Palacio połączonym z naparem z liści laurowych oraz do smarowania maść konopna Thermolka Extra. Kupiłam je w aptecew Poznaniu, w Konopnej Farmacji na Ratajczaka, ale można je również zamówić u nich przez internet ( konopiafarmacja pl ) lub poszukać w lokalnych sklepach u siebie.

Na chwilę obecną ten zestaw sprawdza się rewelacyjnie. Wcześniej mama była tylko na tabletkach przeciwbólowych i nie mogła normalnie funkcjonować z powodu bólu niestylko biodra ale na końcu też brzucha. Teraz znowu cieszy się życiem. Stosowała te produkty 6 miesięcy systematycznie, od tego czasu minęły 4 lata, a ona chodzi bez bólu. Choroba cofnęła się z 4. stadium do 1.

• mazurh1 Re: przewlekłe bóle stawów 15.11.24, 10:54
      Od kilku miesięcy stosuję olej CBD, który naprawdę przyniósł mi dużą ulgę przy bólach stawów. Na początku miałam poważne problemy ze stawami barkowymi i mięśniami, do tego stopnia, że trudno było mi zapinać biustonosz, a o prostych ruchach rąk za plecy mogłam tylko pomarzyć. Po rozmowie z ortopedą z Poznania, dr. Wojciechem Ratajczakiem, trafiłam na zestaw, który działa rewelacyjnie. Używam oleju CBD 5% decarboxylated, MSM (firmy Pharmovit) oraz maści konopnej Thermolka Extra. Wszystko kupiłam w aptece konopnej Konopna Farmacja w Poznaniu – tak jak Ty, tiguan123, znalazłam wszystko w jednym punkcie i tam mi pomogli. Wcześniej byłam na tabletkach przeciwbólowych, teraz wystarczy mi jedna dziennie, co wcześniej było niemożliwe.

W moim przypadku ból zaczął się przez okres przekwitania, który może negatywnie wpływać na stawy, zwłaszcza jeśli wcześniej były osłabione – tak powiedział mi lekarz. Z doświadczenia wiem, że gdy choroba jest już zaawansowana, każdy organizm reaguje inaczej i nie na wszystko jest lekarstwo, ale można próbować opanować objawy. Poza olejem CBD stosuję też herbatę z liści laurowych, która jest popularna w niektórych krajach przy bólach stawów. Torebkę liści laurowych kruszę, gotuję przez 5 minut w 300 ml wody, a potem przelewam wszystko do termosu i zostawiam na 12 godzin. Piję małymi łykami przez cały dzień, około 10–12 razy co godzinę. Kurację stosuję przez trzy dni, po czym robię tydzień przerwy i powtarzam cykl.

Jeśli masz podobne dolegliwości, warto spróbować, choć nie każdemu pomoże to samo. Mnie i wielu innym osobom taki zestaw się sprawdził. Życzę zdrowia i pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka