Dodaj do ulubionych

problem z jelitam - objawy

14.03.11, 11:13
od bardzo dawna mam problem z jelitami.
napiszę najpierw swoje objawy

- rano (nie zawsze, przeważnie kilka dni przed miesiączką) skurcze w brzuchu, dół brzucha. jakby w miejscu gdzie pęcherz. biegam wtedy do toalety. załatwiam się wtedy sporo razy, nie mam biegunki ale jakby zwiększoną perystaltykę jelit. stolec już na końcu bardzo cuchnący.
- po załatwieniu się swędzenie i pieczenie odbytu
- piekące gazy
- trzęsę się, denerwuję, czuję się słabo

zaznaczę, nie jest to typowa wodnista biegunka.

zaczęło się po porodzie dziecka, 6 lat temu.

czasem mam miesiąc czy dwa spokoju.

badanie jakie miałam to:
- gastroskopia - wyszedł refluks
- kolonoskopia - wykazała zespół jelita nadwrażliwego, pobrano wycinek z końcowego odcinak jelita grubego bo było trochę rozpulchnione. wynik - w pobranym wycinku nie stwierdzono cech swoistości
- tarczyca ok
- usg jamy brzusznej ok
- ginekologicznie ok, cytologia ok
- krew ok
- mocz - niewielkie bakterie, badanie będę powtarzać
- kał na pasożyty - badałam jedną próbkę i wyszło ok
- amylaza ok
- mam niskie ciśnienie

jestem osobą nerwową.
jestem pod opieką gastroenterologa, przepisuje mi probiotyki, biogaję, trilak.

może ktoś miał podobne objawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Basia Re: problem z jelitam - objawy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 14.03.11, 15:30
      Moga byc pasozyty.Moze byc nadmiar jakies bakterii.Gdybys narzekala na jakies inne dolegliwosci (bole stawow np.zatoki) to sprawdzilabym chlamydie bo lubi popalic po jelitach.W jednej medycznej ksiazce wyczytalam,ze aby stwierdzic zespol jelita nadwrazliwego nalezy najpierw wykluczyc jersinie.
      Jedno badanie na pasozyty nie wystarczy.Nalezy powtarzac.
      Zrob tez ogolne badanie kalu moze znajda jakies bakterie w nadmiarze.
      Na jersinie badania z krwi --z kalu nie wychodzi.
    • ania.rene Re: problem z jelitam - objawy 14.03.11, 20:55
      zatoki czasami mnie bolą, robiłam prześwietlenie i nic nie wyszło.
      mam też problemy z kręgosłupem. czasami bolały mnie ramiona i szyja.

• ania.rene Re: problem z jelitam - objawy 14.03.11, 20:57
        mam też skierowanie na badanie które wykaże czy mam przerost (?) balterii w jelicie
        • baska192 Re: problem z jelitam - objawy 15.03.11, 13:07
          Napisz jakie to badanie.Sama chetnie zrobie.Jesli masz bole stawowe i w zatokach to idz tropem ---chlamydii pn. i jersinii.Obie powoduja zapalenia stawow i rozne gardlowe i zatokowe dolegliwosci.
          • ania.rene Re: problem z jelitam - objawy 15.03.11, 14:21
            to badanie tak się nazywa. a dokładnie badanie gazów. wiem, ze robia je w poznaniu. jakby co to mogę podac namiary.

chlamydii pn. i jersinii - na to badanie zrobię w każdym labolatorium/?? jest ryzyko że badanie nie wyjdzie?

ja już jestem poważnie załamana. są dni kiedy jest dobrze, teraz miałam spokój od sierpnia, w międzyczasie raz czy dwa miałam problem. aż do wczoraj. wiem, że czasami dieta ma na to wpływ. nie używam już cebuli. staram sie jeść delikatne rzeczy.
            • baska192 Re: problem z jelitam - objawy 15.03.11, 15:08
              Rozumiem Cie doskonale bo sama mam problemy.Badania zrobisz prywatnie.Jersinia jest stosunkowo droga bo kosztuje ok 200zl...Chlamydia kazda klasa ok.40---.Jesli to chlamydia to w ramach oszczednosci mozesz opuscic klase w IgM bo te przeciwciala szybko sie podnosza i szybko opadaja....Badania Ci wyjda albo na plus albo na minus.Jakbys chciala jakies szczegoly mozesz pisac na priva.
              • ania.rene Re: problem z jelitam - objawy 15.03.11, 15:30
                gdzie robiłaś swoje badania?

napisałam na priv
                • Gość: gosc Basia Re: problem z jelitam - objawy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.03.11, 16:16
                  Robilam w diagnostyce.Ale wiem,ze jersinie wysylali do Warszawy do PZH-tam robia najdokladniejsze badania..Wtedy byl jakby taki nakaz aby jersinie wysylac tam.Teraz juz chyba tego nie robia.Musisz sie w labie dowiedziec.Jersinia wszystkie klasyJest tez w Lublinie Zaklad Medycyny Wsi i tam zrobilam 1 raz badanie tylko w IgGKrew wysylalam pocztexem..Na priva odpowiem troche pozniej.
    • ania.rene Re: problem z jelitam - objawy 17.03.11, 09:06
      basiu napisałam tobie na pw

może ma jeszcze ktoś takie objawy?

boleriozę raczej odrzucam - nie choruję często. a objawy nie są ciągle.
      nie pamiętam żeby ugryzł mnie kleszscz

objawy pojawiły sie po porodzie.

• Gość: mixie Re: problem z jelitam - objawy IP: *.play-internet.pl 04.05.11, 01:08
        dziewczyno,masz ciężką nerwicę.

wyniki badań są ok - nie doszukuj się chorób na siłę.
        z jelitem drażliwym da się żyć, choć to czasem nieprzyjemnie. nie stresuj się tak!!!!!!!!!!!! a wszystko się uspokoi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka