Gość: ola
IP: *.ssp.dialog.net.pl
31.08.11, 15:22
Witam serdecznie.
Mam pytanie dotyczące zdiagnozowania potencjalnej endometriozy.
Otóż nigdy nie miałam bolesnych miesiączek (tzn czasem zdarzały się takie, że wystarczyła jedna zwykła tabl przeciwbólowa pierwszego dnia). Absolutnie nie narzekałam na jakość moich krwawień, nie niepokoiła mnie ani ich długość ani intensywność. Ale któregoś razu podczas pierwszego dnia miesiączki dostałam tak potwornego bólu, że myślałam, że zemdleje. Ledwo oddychałam, czułam ciągły skurcz, który co kilka sekund przybierała na sile. Nie pomagały żadne środki przeciwbólowe, nawet te dostępne na receptę.
Nie byłam w stanie ubrać się i iść do lekarza a wezwanie pogotowia uznałam za zbytnią panikę.
Udałam się do lekarza po miesiączce, opisałam objawy a on zlecił USG dowaginalne w celu wykluczenia endometriozy. Badanie wykluczyło torbiele i endometriozę. Lekarz zlecił przyjmowanie tabl antykoncepcyjnych, po których przyznaję, miesiączki są o wiele mniej bolesne, jednak nie ukrywam, że wolałabym ich nie przyjmować.
I tu moje dwa pytania-spotkałam się z opinia ze badanie USG nie jest absolutnie podstawą do wykluczenia endometriozy!? Czyli co powinnam zrobić? Wymusić na lekarzu wydanie skierowanie na laparoskopię? Tak inwazyjne badanie? Poza tym przecież gdy lekarz stwierdzi, że takowego nie wyda, to co ja mam zrobić? Nie stać mnie na wizyty prywatne a tym bardziej prywatne zabiegi.
Drugie pytanie-czy walką z bólem miesiączkowym są tylko tabletki antykoncepcyjne? Fakt, że nie pomogły mi jedne tabletki dostępne na receptę, ale może pomogłyby mi inne?
Lekarz jakby z góry była zwolennikiem teorii "albo stara się pani o dziecko i bóle miną albo nie dopuszczamy do nieplanowanej ciąży i ma pani brać tabl antykoncepcyjne".
Byłam tak przerazona, że bol sie powtorzy przy kolejnej miesiaczce, ze zgodzilam sie na anty. Nie krytykujcie mnie ze dalam sie zmanipulowac czy nie mam swojego zdania co do antykoncepcji. Jesli ktos poczul ten rozdzierajacy bol to na pewno rozumie moje zachowanie...
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.