Gość: mała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 10:37 Witam, przechowywałam przez 6 miesięcy Gynalgin w lodówce ( nie pytajcie dlaczego, bo sama nie wiem, chyba pomyliłam z Nystatyną), czy mogę go jeszcze używać, czy się nie popsuł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwona402 Re: Gynalgin w lodówce 07.01.12, 19:00 O ile nie był w zamrażalniku to na pewno nic się nie stało, gorzej gdyby był wystawiony długotrwale na temp. powyżej 25 st.C. W lodówce panuje temp. od 2 do 8 st.C to warunkuje trwałość substancji najbardziej wrażliwych na wysoką temp.( np. niektóre antybiotyki jak nystatyna, szczepionki, insulina, niektóre probiotyki-Lakcid). Gorzej gdybyś nystatynę przechowywała w temp. pokojowej, a w tym wypadku nie ma to znaczenia, ponieważ zawarte w Gynalginie chlorchinaldin i metronidazol są termolabilne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Gynalgin w lodówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 21:16 Iwono dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Gynalgin w lodówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 19:37 że do 25 stopni Odpowiedz Link Zgłoś