Dodaj do ulubionych

PMS - leczenie

14.12.12, 17:07
Cześć,
Proszę o poradę, podzielenie się spostrzeżeniami czy doświadczeniami, bo nie wiem, jak odnieść się do "zaleceń" lekarza. Wybrałam się do endokrynologa/ginekologa z pytaniem, czy da się coś zrobić z bardzo męczącymi objawami PMS-a: bóle migrenowe, ogromne zdenerwowanie i takie poczucie utraty kontroli nad swoimi reakcjami, zmiany nastrojów. I dostałam odpowiedź - w drugiej połowie cyklu brać fluoksetynę i bromergon. Pierwszy z nich to antydepresant, co wydaje mi się dziwnym rozwiązaniem i dosyć ryzykownym. Czy to normalna praktyka (zestaw leków) na takie dolegliwości?

PS Wątek był już na innym forum, ale bez odzewu uncertain
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: PMS - leczenie 18.12.12, 16:05
      A czemu nazywasz to leczenie ryzykownym? Masz objawy depresyjno-nerwicowe, z którymi sobie nie radzisz, więc antydepresant będzie OK.

Próbowałaś ziół, sportu, zmiany diety?
      • gazeta_mi_placi Re: PMS - leczenie 18.12.12, 20:50
        A jakie zioła polecacie?
      • smietankowe Re: PMS - leczenie 19.12.12, 13:01
        Ze sportem nie ma problemu, trenuję wspinaczkę 2 razy w tygodniu. Bieganie, trochę tańca. W tych najgorszych psychicznie dniach to jednak nie wystarcza, czuję zmęczenie, ale jest przy tym wciąż jakieś nienasycenie, niepokój. Przychodzi miesiączka i na następny dzień czuję, jak puszcza stres, rozluźnia się wszystko.
    • Gość: marry Re: PMS - leczenie IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 18:35
      może twoje objawy to już nie "zwykły PMS" lecz Premenstrual dysphoric disorder (PMDD) - na który własnie antydepresanty są skuteczne
    • mel.la Re: PMS - leczenie 18.12.12, 18:42
      poczytaj tu o PMDD:

forum.gazeta.pl/forum/w,216,141141849,141141849,Bardzo_ciezki_psychicznie_PMS_.html
      Jednoczesnie radze Ci zapytac na forum Depresja o stosowanie fluoksetyny, czy faktycznie mozna tak sobie w drugiej polowie cyklu brac a w drugiej nie bo wydaje mi sie to jakims wielkim nieporozumieniem. Dopiero po 4-6 tygodniach systematycznego brania antydepresantow, w tym fluoksetyny mozna sie spodziwac optymalnych efektow a jak bedziesz brala np. 2 tygodnie w drugiej polowy cyklu to Twoj organizm nie zdazy sie jeszcze do niej przyzwyczaic, lek prawdopodobnie jeszcze nie zadziala smile . A po co dodatkowo Bromergon? Czy lekarz w ogole zbadal Ci hormony czy tak juz na wszelki wypadek przepisal ? Nie dziwie Ci sie, ze jestes zaskoczona. Podaje link na forum Depresja:
      forum.gazeta.pl/forum/f,99,Depresja.html
      • smietankowe Re: PMS - leczenie 19.12.12, 12:54
        niestety nie dostałam skierowania na żadne badania, tylko receptę na zasadzie "proszę wziąć i przyjść za 2 miesiące". I tak dumam nad tą receptą, bo nie chcę być królikiem doświadczalnym, ale z drugiej strony chciałabym zrobić ze sobą porządek.
        • lidek0 Re: PMS - leczenie 22.12.12, 15:23
          Proponuję wizytę u innego lekarza, leki to jedno ale muszą być dobrane na podstawie badań
    • headvig Re: PMS - leczenie 19.12.12, 07:09
      są takie tabletki ziołowe Castagnus, kosztują 10 zł, bierzesz je przez 3 miesiące. mnie faktycznie pomogło, PMS miałam taki, że ryczałam jak bóbr z byle powodu i wszystko mnie bolało od jajeczkownia.
      Po kilku miesiącach mi wróciło, ale miałam kilka poważnych chorób i stresów, więc nie wiem czy to nie przez to. Myślę, że warto spróbować, nawet jakby miało zadziałać na pół roku.
      • headvig Re: PMS - leczenie 19.12.12, 07:10
        aa wtedy nie bierzesz tego bromergonu, bo działanie castagnusa jest takie same.
      • sandriks Re: PMS - leczenie 29.11.14, 11:01
        mnie po castangusie tak wysypało pryszczami, że coś strasznego... więcej ich nie tknę tych tabletek
    • Gość: asia Re: PMS - leczenie IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 23:57
      ja to znam....Naturalny progesteron Npc w kremie w ok.drugiej polowie cyklu brac magnez ok 500 mg,Vit E 200uj,koniecznie wapno poloczone z vit D3 1200mg.W cyklu 28 dniowym smarowanko od 15 dnia cyklu do 2 dni przed rozpoczeciem okresu.I chce sie zyc!pozdrawiam!Acha,dieta to podstawa,codziennie radze wlaczyc dwie lyzki z pierwszego tloczenia oleju np.lnianego a vit E mozna wtedy w kat.Ja pije olej z czrnego kminu.Progesteronu uzywam ok.2 lat.Niech zyje natura!
      • Gość: kacha Re: PMS - leczenie IP: *.centertel.pl 27.11.14, 21:45
        dziewczyny podobno teraz jest już w aptekach polski odpowiednik z naturalnym progesteronem?
        któras z Was juz sprawdziła?
        • anja38kk Re: PMS - leczenie 01.12.14, 11:54
          Kacha ja kupiłm go w aptece, sprawdziłam ten krem na PMS i powiem tak czuję sie normalnie jak w inne dni a to chyba dobrze?smile Wolę naturalny progesteron niż kolejną chemię,ble.
    • raj-ana Re: PMS - leczenie 29.11.14, 12:14
      a ja z kolei przed okresem mam taaaką ochotę na słodycze sad coś strasznego, normalnie pożeram czekoladę tonami sad myślicie, że da się z tym coś zrobić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka