Dodaj do ulubionych

krzepniecie

06.08.04, 00:03
Pytalam juz na forum zdrowie ale chcialabym i Was zapytac: Czy moje wyniki sa
ok? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
Wskaznik protrombiny 114 (norma 70-114)
INR 0,91 (norma 0,9-1,2)
glukoza 105 (norma 70-105)
APTT, Aspat i Alat mam idealnie po srodku.
Ginekolog kazal zrobic badania w zwiazku z tym, ze ostatnio mialam 10 dni
okres, bardzo obfity i tydzien wczesniej do tego. Do tej pory zawsze
regularnie i krotko. Do tego bardzo mocne bole glowy pzrez kilka dni....Mam
sie zglosic do neigo jesliby wyniki byly zle lub na granicy...no a z tego tu
wynika ze to jest wlasnei na granicy. Nie chce latac jak wariatka co pare dni
na wizyte, z drugiej strony wole sprawdzic niz ryzykowac..... Biore mercilon
7 miesiecy, byc moze znak to ze trzeba go zmienic?
Obserwuj wątek
    • justek13 Re: krzepniecie 06.08.04, 09:47
      Witaj, jak juz wiesz, Twoje wyniki sa na gornej granicy normy, ale to ciagle
      jest norma. Gorna granica normy oznacza, ze krew krzepnie Ci nieco bardziej niz
      u przecietnej osoby. Moze to byc efektem zazywania Mercilonu, bo wszystkie
      tabletki antykoncepcyjne zwiekszaja krzepliwosc krwi. Jak skonczysz opakowanie
      to przjdz sie do lekarza i pokaz mu wyniki. Jesli sie bardzo denerwujesz, to
      mozesz isc od razu. Byc moze bedzie chcial, zebys na jakis czas odstawila
      tabletki. Pozdrawiam.
      • sahteene Re: krzepniecie 06.08.04, 10:02
        bardzo dziekuje za odpowiedz smile
    • Gość: xXx Re: krzepniecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:13
      A jakie wyniki mialas przed rozpoczeciem brania pigulek? Wyniki sa na granicy
      normy i wg. mnie to znak, ze najwyzszy czas odstawic pigulki, przynajmniej na
      jakis czas.
      • sahteene Re: krzepniecie 06.08.04, 15:17
        W lutym jak robilam (bralam wowczas harmonet) wyniki byly lepsze:
        PT 108
        INR 0.93
        glukoza 100....
        Akurat na wakacje problem.....sad
        Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odzew!
        • hippophae Re: krzepniecie 06.08.04, 20:12
          Nie wiem czy to ma jakiś związek z twoją sytuacją ale ja też brałam kiedyś
          harmonet a teraz Mercilon. Odkąd biorę Mercilon często mam uczucie ciężkich
          nóg, przez jakis czas miałam nawet jakieś dziwne bóle w łydkach, jakich nigdy
          wcześniej nie miałam. Na harmonecie niczego podobnego nie było. We wtorek mam
          wyniki badań krwi i bardzo się martwię że nie będę mogła brać tabletek.
          Zastanawiam się czy czasem Mercilon nie przyczynia się bardziej niż inne srodki
          do problemów z żyłami, może warto zmienić na inne... Napisz proszę czy nie
          miałaś przypadkiem podobnych objawów.
          Pozdrawiam
          H.
        • Gość: xXx Re: krzepniecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 20:22
          No to ewidentnie widac, ze pigulki wplywaja u ciebie negatywnie na krzepliwosc
          krwi. Jest to bardzo niebezpieczne (grozi zakrzepica i innymi powaznymi
          powiklaniami), dlatego tez radzilabym odstawienie pigulek. Ewentualnie mozesz
          sprobowac minipigulki (nie maja estrogenow i nie wplywaja na krzepliwosc), ale
          o tym musisz porozmawiac z lekarzem.
          • sahteene Re: krzepniecie 07.08.04, 00:01
            Jestem juz po wizycie u gina wiec spiesze doniesc co nastepuje:
            wyniki rzeczywisce sa na granicy normy ale jednak w normie.....wiec mam sie za
            bardzo tym nie przejmowac. Rzeczywiscie najwyrazniej to pigulki powoduja
            zwiekszenie krzepliwosci ale nie jest to wg lekarza na razie nic bardzo
            niepokojacego. Wg niego, najistotniejszym czynnikiem z wielu w procesie
            krzepniecia jest tu APTT (mam nadzieje ze nie pomylilam z innymi na A...wink, a
            skoro jest w porzadku (28,5 dla normy 25-37) to to najwazniejsze (reszta alat,
            aspat tez ok). Mam dalej brac mercilon, jesli powtorzy mi sie przedluzony okres
            lub plamienie to bedzie tzreba zmienic na mocniejsze. W sprawie glukozy trudno
            powiedziec dlaczego jest nagle 105, moze to byc spowodowane odwodnieniem np.
            Poza tym morfologia jest bardzo dobra wiec chyba bedzie dobrze.....Dla
            rozrzedzenia troszke krwi moge brac cos typu aspiryna (jednak tez tzreba uwazac
            coby nie pzresadzic w duga strone poza tym uszkadza to zoladek....) No i
            oczywiscie kontrolowac organizm, ale poki co bez paniki wink
            Hippophae - ja przestalam brac harmonet ze wzgledu na rozne przykre skutki
            uboczne o ktorych juz wielokrotnie pisalam na tym forum. Biorac mercilon nic mi
            sie do tej pory nie dzialo. Lekarz powiedzial mi, ze gestoden zawarty w
            harmonecie jest o wiele bardziej szkodliwy na sprawy zakrzepowe itp. i wywoluje
            wiecej skutkow ubocznych.
            No coz ale jesli cos zaczne odczuwac nie tak to z pewnoscia zrobie przerwe zeby
            nie ryzykowac. Poki co ufam ze jako lekarz ginekolog zna sie na tym co mowi.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka