Dodaj do ulubionych

abrazja !!!

06.05.14, 12:22
Wiem że było już dużo wątków - ale może jeszcze raz ktoś odpowie na temat , mam skierowanie na tzw.abrazję , będzie wykonywana w szpitalu " jednego dnia " , będzie to mój pierwszy w życiu taki zabieg może zadam głupie pytania ale :
jak piżama jest najlepsza tzn koszula czy spodnie z bluzką
jak wygląda taki zabieg tzn. ile to będzie trwało , ile będą mnie usypiać itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: kosa Re: abrazja !!! IP: *.54.127.146.polineo.pl 15.05.14, 09:58
      Witaj
      Ja miałam wykonana diagnostyczną abrazję 7 maja, dostałam znieczulenie dożylnie,nic nie bolało trwało 10 minut po 2 godzinach mogłam wstać a po 3 godzinach od zabiegu wyszłam do domu.Lepiej mieć koszule niż piżamę.
      Pozdrawiam
      • gemowa Re: abrazja !!! 15.05.14, 14:10
        Zabieg trwa 10 minut w całkowitym znieczuleniu, po którym szybko wraca się do siebie
        Weź dłuższą koszulę i kilka podpasek. Mnie po narkozie chciało się pić, weź też jakąś mała wodę mineralną.
        • sandra00 Re: abrazja !!! 19.05.14, 09:13
          Jestem już po - było ok.Mam pytanie odnośnie okresu w jakim terminie dostałyście go po zabiegu?
          • gemowa Re: abrazja !!! 19.05.14, 09:53
            45 dni sad
            • sandra00 Re: abrazja !!! 19.05.14, 10:08
              O MATKO ! pytałam bo minęło 10 dni a ja się czuję tak jakbym miała dostać okres i właśnie jest " mój " termin.
              • gemowa Re: abrazja !!! 19.05.14, 11:13
                Niemozliwe, abrazja jest traktowana jak miesiączka, musisz więc po niej odczekać na kolejną co najmniej tyle ile trwa twój zwykły cykl. A poniewaz śluzówka musi się zregenerować po zabiegu, to zazwyczaj trwa to dłużej.
                • sandra00 Re: abrazja !!! 19.05.14, 11:48
                  OK DZIĘKUJĘ
    • Gość: anetka Re: abrazja !!! IP: *.play-internet.pl 04.03.15, 11:00
      Hej.mialam taki zabieg.robia go pod narkoza.
      nic nie czuc.bezbolesne.
      krwawie 2 tydzien.
      ale jest ok.
      w szpitalu bylam 2 dni.
      a 6 godz po zabiegu wyszlam na wlasne zyczenie
    • Gość: KB Re: abrazja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.17, 09:42
      Mój zabieg trwał około 5 minut w znieczuleniu ogólnym, po 15 minutach wyszłam do domu, lekkie plamienie w dniu zabiegu, zero bólu .....a tak się bałam ...niepotrzebny stressmile
    • Gość: pozabiegowa Re: abrazja !!! IP: *.centertel.pl 04.03.17, 11:00
      W związku tym, że sama bardzo dociekliwie szukałam informacji nt. przebiegu zabiegu abrazji diagnostycnej i przynam że znalazłam ale rozrzucone po różnych forach i niekompletne, chcę na świeżo podzielić się swoją wiedzą w tym zakresie (03.03.2017r. miałam zabieg).
      Co przygotować do szpitala:
      - koszula nocna,
      - szlafrok,
      - klapki / papucie
      - Skierowanie na badanie
      - Dowód osobisty
      - Woda mineralna,
      - podpaski
      - ręcznik
      - chusteczki higieniczne
      - tabletki p.bólowe (mi nie były potrzebne)
      - NIP zakładu jeżeli ktoś bierze L-4 ( z tego co słyszalam L-4 wydawane jest przez lekarza na krótko)
      Na zabieg stawiamy się rano na czczo (bez jedzenia i picia), bez żadnej biżuterii i pomalowanych paznokci.
      U mnie przebieg był następujący:
      Rano rejestracja, wstępny wywiad o stanie zdrowia, czy było szczepienie na żółtaczkę itp., przydzielenie łóżka na Sali, przebranie się w koszulę, czekanie..., założenie wenflonu.
      Wezwanie na salę zabiegową, wywiad z anestezjologiem i lekarzem ginekologiem – pytanie kiedy ostatnia miesiączka, porody, powód skierowania na zabieg.
      Ułożenie się na fotelu ginekologicznym, jedyny ból który odczuwałam to w momencie podawania środka chyba usypiającego do żyły (zabieg odbywa się w znieczuleniu ogólnym), obraz się zaczął zamazywać i odlot. Przebudziłam się jak byłam przekładana na Sali chorych już na moje łóżko, nie bolało, tylko byłam senna, odpoczynek i sen. Po około 2 godzinach dochodzenie do siebie.
      Lekkie krwawienie, po około 2 godzinach można po troszku próbować pić wodę. Jeżeli nic się nie dzieje po około 4-5 godzinach wychodzi się ze szpitala, odczuwałam ból w podbrzuszu lekki, jak przy miesiączce. Dostałam zupkę i wyjście do domu. Trochę człowiek jest oszołomiony i senny dlatego trzeba mieć odwóz do domu. W dniu następnym czuję się dobre, chociaż jeszcze trochę skołowana po tym znieczuleniu, krwawienie lekkie, nadal stram się odpocywać, aby dojść do siebie.
      Teraz oczekiwanie na wynik histopatologiczny...

Mam nadzieję, że którejś z dziewczyn przyda się ten opis, aby lepiej przygotować się do zabiegu (również psychicznie).
      Ja szłam z sercem na ramieniu po moim porodzie horrorze, ale było ok., też sympatyczne pielęgniarki bardzo pomagały.
      Nie bójcie się dziewczyny będzie dobrze 
      • aabjp Re: abrazja !!! 20.12.17, 21:22
        Gdzie to było? Ja szukam we Wrocławiu i żeby nie było "na żywca", tylko z krótkotrwałym znieczuleniem dożylnym, bo inaczej nie wytrzymam (parę dni temu musiałam opuścić fotel gin., tak bolało samo rozwieranie szyjki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka