Dodaj do ulubionych

:::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN ::::::::::

02.04.02, 21:24
chcialabym sie dowiedzic na czym polega roznica pomiedzy tabletkami:
ORTHO-TRI-CYCLEN I ORTHO-CYCLEN.
jaki jest to typ tabletek???
do tej pory lykalam Mercilon.
Mam 25 lat,nie pale i mam bardzo dobre wyniki , rowniez proby watrobowe.
Czy te tabletki sa rowniez dostepne w Polsce?
CZY KTOS MOZE LYKA TE TABLETKI???

z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • yak-ona Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 03.04.02, 19:54
      czy nikt nie bierze tych tabletek????
      • _kami Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 03.04.02, 21:42
        Hmmm... z bardzo dużym prawdopodobieństwem można założyć, że te, które w nazwie
        słówko "tri" to po prostu trójfazowa odmiana tych bez "tri". No i z tego co
        wiem, to z "tri" to po prostu trójfazowa postać Cilestu.

Kami
        ------------------------------------------------------
        Znasz już mnie? Poznaj moich przyjaciół.
        Zajrzyj na: stare-forum.wp.pl/cgi-bin/roznosci.cgi
        • yak-ona Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 03.04.02, 22:57
          tez mi sie tak wydaje, ale chcialam sie dowiedziec czegos od ekperta!!!
          jaka jest roznica w dzialaniu i czy sa to tabletki z tej samej rodziny co
          mercilon???
      • kotoryba Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 30.04.02, 01:03
        Dzien dobry,
        Wiem, ze juz minelo sporo czasu odkad zapytalas kto uzywa OrthoTriCyclen, ale
        mam nadzieje ze znajdziez moja odpowiedz! Uzywam tych tabletek od kilku
        miesiecy - zdecydowalam sie na nie poniewaz maja poprawic cere. Rzeczywiscie,
        tak sie stalo. Niestety, przez pierwszy miesiac ich brania mialam straszne
        mdlosci, zwlaszcza wieczorem (biore wtedy tabletki), co jest nierzadkie. Na
        szczescie przeszlo i teraz czuje sie swietnie!
        Pozdrawiam!
    • ika26 Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 04.04.02, 01:58
      Bralam Ortho Tri-Cyclen, niestety przerwalam, bo zle sie czulam. byly to moje
      drugie tabletki (pierwsze jedno-fazowe Mircette), po obydwu czulam sie zle,
      ogolnie jednak tri-cyclen chwali sobie duzo osob, nie wiem czy jest on w
      polsce, mieszkam w us. co do roznicy miedzy ortho tri-cyclen i ortho-cyclen, to
      mam ulotke przed soba: te pierwsze maja trzy fazy hormonow (chyba jest to od
      najslabszych do najmocniejszych), natomiast ortho-cyclen przez caly miesiac
      (tzn. 21 dni) ten sam poziom hormonow. tabletki te sa bardzo popularne w
      Stanach, jednakze tak jak pisalam ja mialam problemy po tabletkach (nie wiem
      czy akuratnie po tych, czy po wczesniejszych) - szybko odstawilam ortho tri, bo
      czulam sie zmeczona tabletkami i chcialam zrobic badania na hormony (odstawilam
      3 tygodnie temu). pani doktor u ktorej ostatnio bylam (BEZ BADAN!!!)
      stwierdzila ze moge do nich (ortho-tri) wrocic, poniewaz "duzo jej pacjentek je
      bierze i sie czuja normalnie" (oj, szczescia do lekarzy to ja nie mam)-ale
      znalazlam strone na ktorej jest duzo wypowiedzi dziewczyn ktore te tabletki
      braly i nie byly zadowolone. poszukam linka i zaraz postaram sie napisac. jak
      masz jakies pytania, to "szczelaj"- mam nadzieje ze chociaz troszke ci
      pomoglam!! aha- wiem ze dawka hormonow w tym tygodniu kiedy jest najmocniejsza-
      jest dosyc wysoka.
      • ika26 Re: :::::ja bralam-dokonczenie:::::::::: 04.04.02, 02:18
        zamieszczam jedna z wypowiedzi, ktora znalazlam na tej stronie o ktorej
        wspominalam...

I am 28 years old, have been taking Ortho tri cyclen for several years now.
        Only in the past year have I noticed mood swings (debilitating depression
        during the dark blue pills), break through bleeding and fatigue. These symptoms
        happen mostly during the dark blue pill days and into part of the placebo. I
        was hesitant to blame it on the pill at first b/c I had been on it for so lon
        with no problems. I am now considering alternative methods..

duzo dziewczyn narzekalo na depresje podcza brania ciemno niebieskich tabletek-
        najwieksza dawka hormonow!! strony, na ktore mozesz zajrzec:
        www.about.com
        www.womenshealth.about.com
        www.forums.about.com/ab-womenshealth
        pozdrowionka!!
        • yak-ona Re: dzieki... 04.04.02, 20:31
          dzieki ika za odpowiedz!
          wlasnie tez jestem w usa i bylam na badaniach w szpitalu i dostalam (za friko)
          te tabletki!zawsze lykalam mercilon i troche sie boje przestawic na te nowe!
          nigdy nie mialam zadnych problemow, zjazdow emocjonalnych i depresji!

ciekawa jestem jak duza jest ta dawka hormonow w tych granatowych tabletkach???
          no i jaka jest roznica pomiedzy nimi??czy lepiej te trojfazowe czy te bez tri???
          moze jeszcze poczekam az sie pani doktor wypowie!!!
          • ika26 Re: male pytanie... 04.04.02, 23:31
            ja tez tabletki dostalam za darmo (pierwsze i drugie)- na pierwsze trzy
            miesiace... moze mieszkasz w ny i znasz dobrego lekarza -POSZUKUJE I NIE MOGE
            ZNALEZC! A tak przy okazje to przepisuje z ulotki dane na temat hormonow w
            tabletkach:
            Ortho Tri-Cyclen: biale tabletki (pierwszy tydzien) maja 0.180 mg norgestimate
            and 0.035mg ethinyl estradiol. Jasno niebieskie tabletki (drugi tydzien)
            zawieraja: 0.215 mg norgestimate and 0.035 mg ethinyl estradiol. Kazda
            niebieska tabletka (trzeci t-dzien) 0.250 mg norgest. and 0.035 mg eth.est.
            Zielone tabletki sa nieaktywne.
            Ortho-Cyclen: niebieskie tabletki (domyslam sie ze bierze sie je przez trzy
            tygodnie): 0.250 mg norgestimate and 0.035 mg eth. est., zielone sa nieaktywne.
            Dal porownania tabletki ktore bralam wczesniej mialy 0.15 mg desogestrel i 0.02
            mg ethinyl estadinol, tak wiec byly slabsze ale nie czulam sie dobrze!
            wiecej o ortho na stronie
            www.ortho-mcneil.com
            pozdrowionka!
            • yak-ona Re: male pytanie... 05.04.02, 21:11
              nie , mieszkam w PA!
              a na badaniech w szpitalu dali mi zapas tabletek na 6 miesiecy i zastanawiam
              sie co z tym zrobic!
              cholerka, nia mam zadnej ulotki o mercilonie po ktorym czulam sie
              swietnie,schudlam,cera mi sie bardzo porawila!
              wiec nie wiem czy ryzykowac ...
              • myszencja Re: male pytanie... 06.04.02, 00:03
                Czesc Yak-ona
                Tez mieszkam w USA. Ulotke od mercilonu mam. Moge skserowac i Ci wyslac. Mam tez jeszcze dwa opakowania
                tegoz. Lekarz mi zapisal zapas jeszcze w Polsce przed wyjazdem, ale czulam sie po nim fatalnie, wiec mi zostaly.
                Daj znac na priva (myszka202@yahoo.com) gdzie Ci wyslac ta ulotke. Pozdrawiam
                Myszka
                • yak-ona Re:porownanie! 06.04.02, 18:59
                  dzieki wielkie...lykalam mercilon przez dosc dlugi okres czasu , ale jakos
                  specjalnie nigdy sie nie zainetersowalam ile tam jest hormonow i jakich!
                  gdybys mogla to prosze Cie napisz mi tylko o zawartosci hormonow w tych
                  tabletkach i wtedy sobie porownam z ortho...!
                  mozesz tez napisac na priva!
                  dzieki za odzew!!
                  • myszencja Re:porownanie! 07.04.02, 08:15
                    Czesc
                    Kazda tabletka zawiera 0,15mg dezogestrelu (progestagenu) i 0,02mg etynyloestradiolu (estrogenu).
                    Pozdroowka
                    Myszka
                    • yak-ona Re:porownanie! 08.04.02, 17:01
                      dzieki wielkie, jak zwykle bardziej mozna liczyc na forumniczki niz na
                      specjaliste-wielkie dzieki jeszcze raz..pozdrawiam!pa!
    • monika.antepowicz Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 17.04.02, 19:31
      Ortho cyclen to polski Cilest, a orthotricyclen to trójfazowy preparat tez
      zawierający norgestimat nie zarejestrowany w Polsce.
      • bebe2208 Re: :::::ORTHO-TRI-CYCLEN A ORTHO-CYCLEN :::::::::: 28.05.02, 03:30
        Wytajcie!W Polsce bralam przez trzy lata Diane-35 ,czulam sie swietnie,nie
        tylam i etc.Obecnie jestem w USA a tych lekarstw tutaj nie ma poniewaz
        amerikanie stwiedzili ze po nich sie dostaje rak watroby.Moj doktor mi
        przepisal w/w lekarstw (szesc opakowan dostalam za darmo) i od tamtej pory
        jestem juz siedem kilo w gory pomimo ze pracuje fizicznie i powinnam raczej
        schudnac.Probuje wytlumaczyc lekarzowy ze te lekarstwa nie pomagaja, jedyny
        efekt jest ze mam regularny okres -ale to na nic.To nie oznacza ze kazdy bedze
        mial podobny problemi jak ja-ale radze,jezeli sie czujes zle a lekarz lekcewazy
        twoich spotrzezenia ,to najlepiej jest poszukac pomocy u innego specjalisty.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka