Gość: kobieta IP: *.trustnet.pl 12.09.04, 11:03 dziewczyny co mam zrobić jestem owłosiona jak ....małpa .Co mam zrobić prosze powiedzcie .CZY TO MOŻE BYĆ "SPRAWKA HORMONÓW " . POZDRAWIAM . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: as Re: owłosienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:30 Tak, to może być sprawka hormonów ( nadmiar męskich). Moja koleżanka ma to samo, leczy się. Miała owłosione plecy, i miejsce od pepka w dół- jak facet. Nie mówiąc już o wąsiku na twarzy i wlosach na klatce. Przerażające, ale prawdziwe. Idź do ginekologa, a on skieruje Cie na jakieś badania i zaleci leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: owłosienie 12.09.04, 12:07 Pewnie masz za duzo testosteronu. Chcę zajść tak jak słoneczko. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: owłosienie 12.09.04, 13:23 nie ginekologa,tylko endokrynologa- i koniecznie takiego ktory am kontrakt z NFZ ( wez skierowanei od rodzinnego) badania hormonow sa baaardzo drogie i prywatnei pojdziesz z torbami u gina powinnas psradzic czy neinie masz zespolu policystycznych jajnikow,czesto daje takie objawy. A wtedy im szyciej zaczniesz sie leczym tym wieksze prawdopodobienstwo,ze zajdziesz w ogole kiedys w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carmen Re: owłosienie IP: *.toya.net.pl 12.09.04, 19:27 nie przesadzaj ze sa takie znowu baaaaardzo drogie, jakies 25 zł za hormon to nie katastrofa Odpowiedz Link Zgłoś
1athena1 Re: owłosienie 30.09.04, 14:03 >nie przesadzaj ze sa takie znowu baaaaardzo drogie, jakies 25 zł za hormon to > nie katastrofa A w domku wszyscy zdrowi? 25 zł za hormon, a może trzeba przebadać większa ilośc, a może trzeba będzie badania powtarzać, a nie każdy zarabia powyżej średniej krajowej, są całe tłumy, które zarabiją poniżej średniej krajowej i to duużo poniżej. Dla nas zwykłych szaraczków badania na NFZ to najlepsze i czasami jedyne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: owłosienie IP: *.trustnet.pl 12.09.04, 16:57 byłam u ginekologa pani powiedziała że limity się jej skończyły (ciekawe czy to samo by powiedziała jeślibym poszŁa do niej PRYWATNIE ). Następnym razem powiedziała że ona hormonów nie leczy (skierowania na badania też nie dostałam ).. więcej do niej nie pójdę . Odpowiedz Link Zgłoś
barbara15 Re: owłosienie 15.09.04, 07:39 Trzeba iść do endokrynologa. To pewno przez testosteron.Trzeba zrobić badaie na jego ilość. Są tabletki chyba Diane, ale nie jestem pewna. Regulują te sprawy, (działają jak antykoncepcyjne), Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosława Re: owłosienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 14:44 Ja zyję z tym problemem od 17 roku życia, kiedy to zaczęłam się leczyć u endokrynologa. Podstawowym problemem u mnie jest podwyższony poziom testosteronu, jedynym lekiem jest Diane 35, do którego biorę Androcur. Jednak nie można tego wyleczyć całkowicie, włosy tylko wolniej odrastają i są słabsze. Ja biorę obecnie ten lek od 13 lat, oczywiście z przerwami bo jest on bardzo szkodliwy na wątrobę. Jednak przy odstawieniu leku nawet na trzy cztery miesiące problem niestety powraca. Obecnie na rynku nie ma innego leku, który jest skuteczny w 100% na ten typ schorzenia.Pozostaje tylko Diane i pogodzić się z problemem, nie ma innego wyjścia. Pozdrawiam i radzę jak najszybciej iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
catherrine Re: owłosienie 18.09.04, 15:40 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1194 zapraszam na forum o hirsutyzmie- tu sie dowiesz duzo na temat owlosienia, bo nie zawsze sa to horomony. dziewczyny wiedza naprawde duzo, poczytaj, jak rozmawiac z lekarzem i jakie badania wykonac. to cholerstwo ciezko sie leczy, malo komu sie udaje, ale trzeba probowac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika261 Re: owłosienie IP: *.zurawica.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 09:59 Do kobiety Chyba masz blade pojęcie o swojej chorobie a szkoda.To oczywiste że masz problemy z hormonami ale to można stwierdzic tylko poprzez badanie poziomu testosteronu.Radze go zrobic jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika261 Jak to jest z tym androcurem? IP: *.zurawica.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 10:05 chciałabym sie dowiedziec od kogoś kto już dłuższy czas przyjmuje te tabletki czy wystepuje po nich jakaś zauważalna poprawa a jeśli tak to po jakim czasie? ja biorę je dopiero pierwszy cykl wcześniej brałam tylko diane przez 3 m-ce ale nie pomogło ani na nadmierne owłosienie ani na cerę.Słyszałam ze ten androcur potrafi nieraz zdziałać cuda i chyba na to liczę bo mnie już tylko cud może uratowaćproszę napiszcie coś o swoich doświadczeniach z tym lekarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
catherrine Re: Jak to jest z tym androcurem? 24.09.04, 11:27 miko, zajrzyj na nasze forum, link w mojej wypowiedzi wyzej. androcur moze zdzialac cuda, jesli hirsutyzm ma podloze hormonalne- czyli zbyt wysoki testosteron. jesli jest wszystko ok z hormonami, to nawet androcur nie pomoze- a diane tym bardziej. w ogole- diane to pic na wode. poza tym nalzey tez wykluczyc mozliwosc pco, zrobic badania nadnerczy- zeby dokladnie ustalic przyczyne owlosienia. aha- i czesto, po zakonczeniu leczenia, owlosienie wraca. lekarzom nie chce sie pracowac nad przyczynami- zapewne lobby producentow depilatorow i wosku by protestowalo w jednym wpisie kotrejs z dziewczyn jest dokladny, od podstaw, opis- co sie dzieje w organizmie- to kwestia jakis bilaek czy czegos. na dzien dzisiejszy zeby to wyleczyc nalezaloby chyba wyciac nadnercza. a tego sie nie praktykuje ale my sie trzymamy mocno i wierzymy, ze ktos kiedys cos wymysli ) pozdrawiam i do zobaczenia na forum nie jestes sama )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak to jest z tym androcurem? IP: 195.94.200.* 24.09.04, 11:34 Mam bujne owłosienie od dzieciństwa, na dodatek moje wlosy są czarne. Kiedyś próbowalam diane 35 - spuchlam tylko. Następnie robilam sobie badania na hormony są ok. malo tego testosteron mam w b. niski - w niskim przedzile normy. Prolaktyna w normie, itd. Nic tylko palnąć sobie w glowę, bo małpą mam dosyć być. Odpowiedz Link Zgłoś
beadah Re: Jak to jest z tym androcurem? 26.09.04, 18:34 Wlosy mozesz usunac na stale laserem. To kosztuje bardzo duzo ale naprawde dziala. Tabletki Diane sa dobre jesli masz tradzik. Ale owlosienia nie zlikwiduja. A maja szereg efektow ubocznych. Przed uzywaniem takowych powinnas zbadac sie u dobrego endokrynologa. A laser naprawde dziala i nie szkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika261 Re: Jak to jest z tym androcurem?do Cateherine IP: *.zurawica.sdi.tpnet.pl 26.09.04, 09:54 ja mam właśnie podwyższony testosteron i to bardzo!!może to i dobrze ze to nie hirustyzm idiopatyczny, może jakoś obniże ten przeklety testosteron.Biorę diane i androcur, co do diane to wiem że to pic na wodę bo brałam przez 3 m-ce i zero poprawy a nawet jeszcze gorzej.Co do pco to lekarka nie stwierdziłą niczrgo takiego wszystko mam w idealnym porządku, miesiączki przez całe życie reguralne jak w zegarku,jestem szczupła a skąd ten testosteron? Najprawdopodobniej przez długotrwały silny stres(mam nerwicę lekową(() Odpowiedz Link Zgłoś
mika261 Re: Jak to jest z tym androcurem?do Catehrine 26.09.04, 10:10 Ja znam działanie androcuru z różnych naukowych pism tylko chciałam sie dowiedziec czegoś od osoby która faktycznie sprawdziłą na własnej skórze skutecznośc tego leku.Czy on w praktyce jaest tak skuteczny jak to piszą wszędzie?co do tegoże to leczenie moze trwać całe życie to wiem ,niestety.chyba zrezygnuje z dzieci bo przeciez jak zajde w ciążę to mi to wszystko wóci!!o ile zejdzie((Jesli ty leczyłaś sie androcurem będz leczysz napisz mi coś z autopsji jak wygląda to leczenie po jakim czasie wystepuje poprawa?Zgóry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malami Re: owłosienie IP: *.sinus.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 13:38 Ja tez mam wlosy...wszedzie. Ale nie faszeruje sie hormonami , tylko depiluje konsekwentnie tam gdzie sa : rece , pachy, bikni i dol brzucha , i calutkie nogi , czasem rowniez wloski na palcach u nog i rak . Mordega jak nie wiem , ale przelamalam sie awet do depilacji woskiem , samodzielnej i bikini zrobilam sobie juz sama , pachy tylko golenie maszynka. Trzymaj sie cieplo i zycze wytrwania w walce z kłakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika261 Re: owłosienie do Malami IP: *.zurawica.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 13:07 Włoski o ktorych piszesz tzn na rękach, nogach, pod pachami to żaden hirustyzm i nie musisz sie faszerować hormonami.Ale jestem ciekawa co bys zrobiła jak by ci rosły na twarzy?Tez bys goliła??albo miała trądzik, tłustą cerę i włosy wypadały garściami.Uwierz mi że ja też miałam opory przed braniem hormonów ale jesli to jedyna możliwość żeby normalnie wyglądać to przecież nie będe się opierać jak głupia bo podobno żle działają na wątrobę, czy powodują czasami bezpłodność!Chyba lepiej miec chorą wątrobę niż wyglądać jak małpa!!a poza tym jak któś ma wysoki testosteron to po depilacji i tak za dzień czy dwa włoski znowu wyrastają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIUNIA fajnie IP: 212.160.172.* 26.09.04, 15:10 ja osobiście sie golę, ale lubie owłosione kobiety (tu i tam). Fajnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lara2 Re: fajnie 27.09.04, 09:39 A czy owłosiony brzuch to normalka czy nie? Nie chodzi mi o pasek włosów od pępka w dół tylko o włosy (nie meszek) na brzychu całym : ciemny bląd i dość długie. Proszę odpowiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: owłosienie IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 27.09.04, 12:28 ja mam wasik.. wiem ze nie mozna wyrywac bo znowu wyrosnie i to ciemniejszy.. chyba najlepszy jest laser.. a co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: owłosienie IP: *.elisa-laajakaista.fi 27.09.04, 20:58 Laser. Jak nie stac to do pracy i ..laser. Poziom testosteronu u kobiet jest rozny. To tak jak uroda i temperament. Wysoki poziom testosteronu u kobiety jest mimo wszystko tylko ulamkiem tego co maja faceci.A o kobiecosci nie decyduje poziom testosteronu tylko inne hormony plciowe. Przyjmujac np Diane musisz sie liczyc z efektami ubocznymi. Jesli nie masz tradziku i nie masz potrzeby stalej antykoncepcji raczej nie powinnas brac pigulek. Wlosy rzeczywiscie mozna usunac laserem, albo(nowosc) za pomoca tzw. impulsu swietlnego. To jest skuteczne- mialam ten sam problem i probowalam wszystkiego wlacznie z elektroliza (po drodze wszystko mozliwe).Niby drogo, ale w ostatecznym rachunku sie oplacilo. I o za ulga gdy nie trzeba sie golic, woskowac, nie wrastaja wlosy w skore, nie ma podraznien.. Przyjmujac pigulki narazasz sie na otylosc,cellulitis, zakrzepice,klopoty z watroba, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Do Ady IP: 195.94.200.* 28.09.04, 09:45 Cześć Ada, u mnie owlosienie to nie problem hormonów - taka uroda. Czy moglabyś powiedzieć o tej metodzie impulsu świetlnego, gdzie to można zrobić w W-wie? I jsjaki jest mniej więcej koszt zabiegu? Czy można zrobić to jednorazowo, czy trzeba powtarzać? Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika261 Re: owłosienie Do Ady IP: *.zurawica.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 10:31 Tak niby masz racje ale jeśli ktos ma podwyzszony testosteron tak jak np. ja to muszę brac hormony na jego obniżenie bo elektroliza i tak by nie pomogła jeśli testosteron nadal jest wysoki.zresztą testosteron to nie tylko włoski to także wypadanie włosów,trądzik,tłusta cera.I najlepiej go obniżać bo to ma wpływ także na płodnośc.Co innego osoby które mają niski poziom testosteronu i włoski- wtedy jedynym ratunkiem jest elektroliza bo Androcur czy diane tu nie zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
mika261 Re: owłosienie do kobiety 04.10.04, 19:31 to moze być sprawka zbyt podwyższonego testosteronu ale nie musi..możesz cierpieć na hirustyzm idiopatyczny.Czym sie różnią?Na zewnątrz niczym-wszędzie te cholerne włoski!brrrr teoretycznie ten hormonalny mozna podobnoleczyć ... a ten idiopatyczny nie można wyleczyć..a w praktyce to jest tak ze oba nie są do wyleczenia...tą miłą wiadomościa koncze pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia)))))))sorki za uszczypliwość ale ja też mam to samo i wysiadam już chyba psychicznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: owłosienie do kobiety IP: *.elisa-laajakaista.fi 04.10.04, 21:30 Laser dziala rowniez na panow. Byl nawet niedawno artykul w wyborczej o tym jak Wlosi maja mode na laserowa depilacje. Laser powoduje stale zniszczenie mieszkow wlosowych. Przy bardzo bujnym uwlosieniu, a szczegolnie jasnym trzeba wiekszej ilosci zabiegow. Najlepiej maja ci z jasna skora i ciemnymi wloskami. Efekty sa wtedy najszybsze. Po przejsciu serii zabiegow poleca sie pojedyncze "seanse" co dwa lata, na wypadek gdyby jakies pojedyncze "nowe" wloski by kielkowaly... Ja mam wysoki testosteron i wiele lat Diane za soba. Kilka miesiecy temu musialam zaprzestac Diane ze wzgledow zdrowotnych na zadanie lekarza i nie mialam wyboru.Przeszlam drugi okres pokwitania .. brr.. Ale wloskow zawsze mialam obficie... az odkrylam laser.Naprawde polecam. Aha i jeszcze cos odnosnie testosteronu. Sam w sobie wysoki poziom nic nie szkodzi. Czasem jednak wystepuje osobnicza nadwrazliwosc na testosteron.I wtedy nawet przy nie tak duzym poziomie ma sie klopoty i np tradzik.. Odpowiedz Link Zgłoś