Dodaj do ulubionych

po odstawieniu pigułki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 08:22
po 3,5 roku decyduję się odstawić pigułki, które okazały się genialnym środkiem anty, bo po nich libido spadło mi do zera, humor podły, plamienia, ogólnie chyba więcej minusów niż plusów (nawet po zmianie pigułek, to nie uległo ŻADNEJ(!) zmianie).
tak więc odstawiam, ale mam w związku z tym wątpliwości i pytania:
1. czy przed odstawieniem pójść do gina i zrobić jakieś badania, których wyniki będzie można porównać z późniejszymi, już bez tabletek; jeśli tak, to jakie to będą badania, bo wolałabym mieć wyniki już przed wizytą, żeby nie chodzić dwa razy (nie płacić dwa razy za wizytę)?
2. po jakim czasie organizm powinien działać bez chemii i jakie wtedy zrobić badania (chodzi mi o badania krwi), bo też wolę pójść do gina już z wynikami z wiadomych przyczyn (patrz wyżej)?
3. i czego mogę się spodziewać po odstawieniu: wzrost/spadek wagi, pryszcze, niepożądane owłosienie... proszę o wypowiedź o własnych doświadczeniach, i jak długo mogą trwać takie "anomalia"?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wszelkie rady, bo bardzo się obawiam, co będzie się dziać, ale z drugiej strony żyję nadzieją, że wreszccie będą "normalna".
pozdr!
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: po odstawieniu pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:01
      • Gość: Kitka Po odstawieniu pigułki IP: *.krosno-odrzanskie.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 08:31
        Ja w styczniu zamierzam odstawić pigułki. Nie słyszałam o tym, że aby to
        zrobić, trzeba skonsultować się z lekarzem. Wiem tylko, że lepiej "zjeść" całe
        opakowanie do końca i dopiero wtedy odstawić i nie robić tego w połowie
        opakowania. Nie słyszałam też o żadnych badaniach. Pzdr.
        • Gość: libi Re: Po odstawieniu pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:11
          zjadłam całe, jutro powinnam wziąć następne.
          nie biorę i mam nadzieję,m że wytrwam w takim postanowieniu, bo szczerz mówiąc mam pietra
          pozdr!
          • the_kami Re: Po odstawieniu pigułki 23.11.04, 09:29
            Eee... spokojnie.
            Ja wiem, że po odstawieniu bywa różnie.
            Ale ja na przykład nie czuję praktycznie w ogóle różnicy pomiędzy czasem kiedy
            brałam, a czasem kiedy nie biorę tabletek. Jedyne co czuję - w czasie brania
            tabletek krwawienie wystepowało regularnie co do 2-3 godzin, a teraz potrafi
            przesunąć się o NAWET (hehehe) 4 dni. Ale czuję owulację (oj czuję), cera OK,
            waga OK, nastroje OK, miesiączki OK. Bez stresu i bez skutków ubocznych, a bez
            pigułek jadę od sierpnia. Więc da się, i można to przeżyć wink
    • Gość: szmaja Re: po odstawieniu pigułki IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.04, 08:21
      1. jakie badanie krwi chcesz robic? bo na standardowe pigulki wplywu nie maja.
      2. moim zdaniem powinnas skonsultowac sie z lekarzem przed odstawieniem.
      3. ile razy, jakie i na jakie zmienialas pigulki, i co sie wtedy dzialo?
      • Gość: libi Re: po odstawieniu pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:08
        1. hormony, tylko nie bardzo wiem jakie, oprócz prolaktyny, którą miałam zawsze za wysoką
        2. tylko czy dowiedzenie się, że teraz będę musiała obserwować swój organizm jest warte 80 zł?
        3. 3 lata brałam Harmonet: na początku bez problemów, z czasem spadek libido (do zera po jakiś dwóch latach), a pod koniec brania doszły plamienia, nie mówiąc już o podłym humorze (obrywał głównie mój facet) i wiecznym zmęczeniu, później pół roku Microgynon: libido bez zmian, plamienia mniejsze, ale całkowicie nie ustały, humor i zmęczenie bez zmian, do tego doszło większe przetłuszczanie się skóry
        ogólnie: mam dość
        pozdr!
    • lidek0 Re: po odstawieniu pigułki 23.11.04, 08:31
      Warto zbadać hormony: prolaktynę, progesteron, estradiol, testosteron. Ale dni
      badań zależą o długości cuklu wuęc lekarz powie Ci kiedy.
      • marghot Re: po odstawieniu pigułki 23.11.04, 09:09
        odstawiłam 3 tyg. temu.
        Jak wiem, można robić to bez konsultacji z lekarzem, pod warunkiem skończenia
        całego opakowania (po prostu nie zaczynasz kolejnego.
        Jeśli chodzi o "dochodzenie" do siebie organizmu, to lekarze podają różnie 3-6
        miesięcy.
      • Gość: libi Re: po odstawieniu pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:10
        pod warunkiem, że cykl się unormuje, bo przed tym jak zaczęłam łykać pigułki, mój cykl nigdy nie był regularny, więc możliwe, że wrócę do punktu wyjścia sad
        pozdr!
    • karolina.g Re: do LIBI 23.11.04, 12:52
      Ja tez odstawilam pigulki. 3 Pazdziernika powinnam zaczac opakowanie, ale juz
      tego nie zrobilam. Obecnie jestem przed 2 "beztabletkowym" okresem. Tez bardzo
      sie obawialam, ze beda jakies problemy i w ogole. Mimo ze przed braniem tabletek
      (bralam ok.1,5roku)nigdy nie mialam regularych miesiaczek, teraz pierwszą
      mialam po 27dniach i czuję, ze ta druga bedzie jutro(czyli znowu 27dni)lub
      pojutrze, co wychodziloby z obliczeń i subletnego plamieniasmilez lekarzem nie
      konsultowałam odstawienia, ale moze warto po jakims czasie zobaczyc czy np.
      jajniki podjęły swe funkcje.pozdr.
      • Gość: libi Re: do LIBI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:31
        bardzo pocieszająca jest Twoja wypowiedź.
        oczywiście każdy organizm reaguje inaczej, ale dobrze wiedzieć, że po odstawieniu może być też dobrze.
        cieszę się, że tak Ci się udało i pozdrawiam!
        • marghot Re: do LIBI 23.11.04, 13:42
          ja jestem pierwszy cykl po odstawieniu, dlatego jest ok.
          zobaczymy co bedzie dalej, przed stosowaniem tabl. (12 lat temu) miałam cykle w
          miarę regularnie, zobaczymy co życie pokarze smile
          trzymajcie kciuki
          • Gość: libi Re: do LIBI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:55
            trzymam! smile i pozdrawiam!
    • Gość: libi Re: po odstawieniu pigułki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 08:44
      za 10 godzin powinnam wziąć tabletkę z nowego opakowania, mam nadzieję, że się nie "skuszę".
      tak się tylko zastanawiam: kiedy skończy mi się krwawienie, skoro nie zatrzymam go przez wzięcie pigułki, hmmm.
      pożyjemy, zobaczymy
    • Gość: Alicja Czarodziejk Re: po odstawieniu pigułki IP: 62.29.136.* 24.11.04, 09:44
      Odstawiłam pigułki Novynette na 3 czy 4 miesiace..Utyłam po 1,5 roku jak
      prosiaczek..
      Zaczęło się;
      od DRUGIEGO okresu bardzo wydłuzone cykle, cera zepsuła sie bardzo, czułam sie
      nieco lżejsza, bez szczególnych drastycznych diet....Nie byłam :sucha"..tu
      wróciłam do idealnej normy....
      Ale moje nerwusie zaczęły dawać w kość...dziwne, na pigułach byłam
      spokojniejsza..podobno mogło mi brakowac hormownów...
      Teraz, zmieniajć Gina zrobił on najpierw badania hormonków, a potem zapisał
      Milvane-zażywam 2 opakowanie...nie jest źle...Ale zobaczymy co dalej...
      Aha...zaczęły mi na NOWO rosnąć włoski TAM gdzie nie powinny..sad((Zmieniła się
      ilość płytek-zmalała...Niektóre piguły-patrz ulotka zmieniaja wyniki
      laboratoryjne-uważaj na to...bo wcześniejsze mogły być'Zafałszowane"
      Słyszałłam, że czasami dziewczyny nie dostaja okresu baaaaaaaaaaaardzo długo
      lub cykle trwajaą...hohoho...kila miesięcy...Poszukaj wcześniejszych linków.
      Pozdrawiam,pa
      Alicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka