Dodaj do ulubionych

Cytologia u dziewicy??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:44
Czy badanie cytologiczne wykonuje się u dziewicy?? Przy pierwszej w życiu
rejestracji do ginekologa pani w dyżurce kazała mi jeszcze przed wizytą
zrobić podstawowe badania - w tym cytologię. Czy to możliwe skoro jestem
dziewicą?
Obserwuj wątek
    • halina25 Re: Cytologia u dziewicy?? 09.12.04, 16:12
      Jest to możliwe, używa się do tego wąziutkiej szczoteczki w celu zeskrobania
      nabłonka ze sklepienia pochwy i z szyjki macicy. U dziewic stosuje się
      specjalne wzierniki. Badanie jest bezbolesne.
    • Gość: nowicjuszka badanie prze odbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 18:04
      I jeszcze jedno: czy dziewice bada się przez odbyt, czy normalnie??
      • hippophae Re: badanie prze odbyt 09.12.04, 18:19
        zależy od budowy błony, od lekarza i pewnie też od tego czy to tylko kontrola czy jakieś schorzenie. Mnie tak nikt nie badał na całe szczęście. Czasami, jeśli budowa błony na to pozwala używa się specjelnego małego wziernika, albo tylko ręką.
        • halina25 Re: badanie prze odbyt 09.12.04, 19:20
          Podobno nieraz badają przez odbyt, ale ja się z tym nie spotkałam - nie
          słyszałam, aby pacjentka przy normalnym badaniu tego doświadczyła, chyba, że ma
          miesce jakieś poważne schorzenie.
          • Gość: kaska Re: badanie prze odbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:50
            jak bylam dziewica... bylam badana przez odbyt i to wielokrotnie....przez
            pochwe tez, ale tylko reka..cytologie tez mialam robiona
            • wiki24 Re: badanie prze odbyt 09.12.04, 22:19
              ja jak byłam dzieicą byłam badana własnie per rectum.A co do cytologii to
              powinny miec ja wszystkie kobiety które rozpoczeły współrzycie lub które
              ukonczyły 18 rok życie.A wiec dziewice po 18 też.
              • Gość: nowicjuszka Re: badanie prze odbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:55
                a to badanie per rectum to chyba boli. Nie? Raczej wolałabym już normalnie -
                dopochwowo
                • Gość: wiki24 Re: badanie prze odbyt IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 10.12.04, 21:56
                  nie boli,tylko takie uczucie jakby no wiesz...cos ci sie chciało
              • Gość: wili Re: badanie prze odbyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 00:11
                a takie jeszcze sąsmile
    • an_ni Re: Cytologia u dziewicy?? 11.12.04, 14:59
      ja bym nie robila cytologii na zalecenie rejestratorki tylko udala sie do
      lekarza i ten zaleci lub nie
      jesli nie masz zadnych niepokojacych objawow (typu uplawy) albo wlasnie
      szykujesz sie do pierwszgo razu to moze ci oszczedzi blonke i poczeka na jej
      naturalne znikniecie smile

• Gość: Julia Re: Cytologia u dziewicy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:28
      Chyba cos żle zrozumiałaś bo po pierwsze badania robi sie na zlecenie lekarza a
      po drugie - co jest najistotniejsze cytologię robi ginekolog podczas własnie
      wizyty. Na NFZ jest to bezpłatne. Lepiej zmień sobie przychodnie skoro w
      Twojej ,,leczy" rejestratorka
    • rybka244 Re: Cytologia u dziewicy?? 14.12.04, 15:54
      MÓJ BYŁY lekarz pzrez cały czas kiedy byłąm dziewica twierdził ,że nie ma
      potzreby robić cytologie ,przy tym za każdym razem badał mnie przez odbyt
      (czesto miałam upławy i bóle,stany zapalne których nie można dobrze wyleczyć
      nie znając badania cytologicznegoo)i coo??kiedy w końcu wymogłam cytologie
      okazało sie ze mam grupe 3 stan przedrakowy.SZYBKO zmieniłam lekarza,wyniki sie
      poprawiły ,teraz zawsze wszystko dokładnie mam sprawdzane!Ostrożności nie za
      wiele!!!ps.moja znajoma była dziewica miała 17 lat i nadzerke(bez zrobienia
      cytologi nie wiedziała by otym i nie woadomo jak b ysie to skończyło)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka