Dodaj do ulubionych

Fluoksetyna a mercilon.

IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.02.05, 17:03
biorę mercilon, przepisano mi Seronil (lek antydepresyjny) którego gł
składnikiem jest fluoksetyna. Zapewne zostanę odesłana do ulotki, jednakowoż
zastanawiam się, czy zajdą jakieś interakcje niekoniecznie związane z ochroną
antykoncepcyjną, ale ogólnie. Dzięki za pomoc.
POzdr
Obserwuj wątek
    • nati85 Re: Fluoksetyna a mercilon. 01.02.05, 17:38
      Przy depresji nie wolno brać pigułek, bo mogą tą depresję pogłębić! Tak więc
      zamiast szprycować się Seronilem najpierw odstaw Mercilon - może depresja sama
      przejdzie lub przynajmniej będzie łagodniejsza.
    • Gość: XXL Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.05, 21:18
      Nati ma sporo racji. Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do pigułek w depresji,
      ale twój psychiatra powinien wiedzieć, że to przyjmujesz, bo pigułki bywają
      powodem pojawienia się lub nasilenia/nawrotu objawów depresyjnych. W przeciwnym
      razie może być utrudnione postawienie właściwej diagnozy i ustawienie leczenia.
      Psychiatrze też zostaw kwestię ewentualnych interakcji między pigułką i
      stoswanym leczeniem antydepresyjnym.
    • Gość: ss. Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:40
      Mandi,

Fluoksetyna nie koliduje z pigulkami. Jest to lek nowej generacji nalezacy do
      grupy SSRI. Z pigulkami koliduja trojpierscieniowe przeciwdepresyjne np.
      amitryptylina, pramolan itd.

Co do objawow depresyjnych po pigulkach, tez jest to prawda, dlatego i ja
      zdecydowalam się odstawic, bo a nuz objawy miną (w moim przypadku zaburzenia
      lękowe)
      Pozdrawiam smile

ps: czasem pigulki trzeba brac jako srodek leczniczy, wiec nie mozna
      bezwzglednie kazac komus odstawić. wybiera się lepsze zlo wink
      • Gość: Masia Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 13:59
        Brałam fluoksetynę (bioxetin) i mercilon. Nie kolidują, w ciążę nie zaszłam,
        objway depresji od pigułek mi się nie nasiliły.
        • Gość: magda Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.chello.pl 14.05.05, 00:17
          A czy mogę równocześnie stosować Dianę i Bioxetin ?
    • Gość: cassis Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.gov.pl 02.02.05, 15:53
      Biorę jednocześnie (dosłownie - połykam je razem) Seroxat (a/depr.) i Novynette
      od kilku miesięcy i wszystko OK.
      • Gość: mandi.ole Re: Fluoksetyna a mercilon. IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.02.05, 18:22
        no dzięki dziewczyny.
        od razu zaznaczam, że depresja nie jest wynikiem brania hormonów. pojawiła się
        wcześniej niż zaczęłam brać tabletki anty. niestety, muszę brać Seronil (czyli
        owy antydepresant), bo inaczej nie funkcjonuje w porządku. a o dziwo! będąc w
        takim stanie mam chęć na sex, więc nie chce ryzykować, dlatego wolę brać tabsy.
        jeszcze raz dziękuję za porady,
        czuję się spokojniejsza wiedząc, że nie tylko ja w ten sposób raczę swój
        organizm.
        POzdr smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka