Dodaj do ulubionych

HPV a odbyt, jakie zagrozenie?

04.04.05, 18:49
Czy lekarze kiedykolwiek wspominli Wam cos o wplywie HPV na odbyt? Czy tez
powinno sie przebadac w tym kierunku? Czy istnieje cos takiego, jak cytologia
odbytu? Boje sie, ze moge miec zainfekowany HPV odbyt (bol i swedzenie po
wyproznaianiu) i nie wiem, jakie badanie powinnam zrobic oraz jakie jest
ryzyko (czy rak odbytu)? Czy mozecie cos doradzic?
Obserwuj wątek
    • vecka Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 04.04.05, 18:51
      MOze to hemoroidy?
      • mariola123 Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 04.04.05, 18:57
        Powiem bez ogrodek... Ogladnelam sobie odbyt i zadnych hemoroidow nie widze...
        A slyszalam, ze HPV moze powodowac rowniez zmiany w odbycie... Moze ktos wie,
        jak to jest? Czy chodzi tylko o klykciny, czy rowniez o inne typy (te rowniez
        bardziej oknogenne)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!
        • Gość: on Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.04.05, 21:05
          Nie wydaje mi sie zeby klykciny w odbycie dawaly efekt swedzenia
          • mariola123 Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 04.04.05, 21:07
            A moze wiesz cos wiecej o zakazeniu odbytu przez hpv, objawach i ryzyku? Z gory
            dziekuje...
        • vecka Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 04.04.05, 22:03
          Hej Mariola,

nie wiem czy dobrze patrzysz, ale hemoroidy nie sa wielkosci sliwiki i nie zawsze wychodza na tyle akurat jak patrzysz aby byly konkretnie widoczne.
          A masz ta okolice zaczerwieniona? Moze to zwykle jakies otarcie naskorka?
          Moze sprobuj posmarowac np. Tormentiolem.
          Najlepiej idz do ginekologa i niech on obejrzy i oceni czy cos tam widzi i co, przy okazji bedzie mogl odpowiedziec na Twoje pytanie.
          Pozdrawiam.
          • mariola123 Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 05.04.05, 00:06
            Droga Vecko!
            Bardzo dziekuje za odpowiedz! Wiem, ze bez wizyty u lekarza sie nie obejdzie,
            ale zawsze wole wiedziec cos wiecej przed. Wiem, ze pozniej samo badanie mnie
            zestresuje i juz zapomne sie o cokolwiek zapytac (od mojego lekarza trzeba
            wszystko wyciagac). Boje sie bardzo tego hpv, a nawet nie wiem jakie badanie
            zrobic. Troche sie przerazilam, bo roznych rzevczy sie naczytalam. A tu na
            forum jest troche doswiadczonych ludzi, to moze mi ktos cos doradzi! smile
            Pozdrawiam Cie goraco!
            • vecka Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 05.04.05, 08:45

Hej,

a czemu tak uparcie podejrzewasz u siebie to HPV?
              Sprobuj mascia Tormentiol, moze to zwykle otarcia jakies i nie ma czym sie tak przejmowac. Skoro nie widzisz objawowo HPV ani objawow hemoroidow, to od czegos innego jest to swedzenie.
              Moze owsiki? albo jakies inne pasozyty?
              Nie wiem.
              Pozdrawiam.
    • lusia212 Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? 05.04.05, 11:59
      a jakie konkretnie objawy daje hpv w odbycie? jakie jest ryzyko wystapienia
      raka?
      • Gość: Położnik Re: HPV a odbyt, jakie zagrozenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:01
        Zgadzam się z opinią Vecka (nie Vacia)cytologi odbytu wybacz nie robimy,HPV
        badanie z krwi nalezy zrobić,nie istnieje izolowane zarażenie
        wirusem ,dotyczące tylko odbytu czy szyjki macicy.
        • mariola123 Drogi Polozniku... 05.04.05, 17:07
          Drogi Polozniku,
          Nie wiem, czy dobrze zrozumialam? Co oznacza <nie istnieje izolowane zarażenie
          wirusem ,dotyczące tylko odbytu czy szyjki macicy>? Czy jezeli zarazony jest
          odbyt to i szyjka tez? Czy wirus ten tak samo, jak przy szyjce macicy tak i
          przy odbycie moze powodowac zmany rakowe?
          • mariola123 Re: Drogi Polozniku... 05.04.05, 17:11
            I jeszcze jedno pytanie... Juz ostatnie... smile Co wykazuje takie badanie HPV z
            krwi (nigdy wczesniej o nim nie slyszalam)? Dziekuje serdecznie i pozdrawiam!
            • Gość: POłożnik Re: Drogi Polozniku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:43
              Mariolka wpisz na górze HPV i dowiesz się wszystkiego.
              • mariola123 Re: Drogi Polozniku... 05.04.05, 17:45
                Tak, jest mnostwo info o hpv szyjki macicy, ale nic o odbycie...
                • Gość: Położnik Re: Drogi Polozniku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:51
                  Ale sa namiary na laboratoria badające czy była infekcja virusem HPV i Dna
                  wirusa i telefony kontaktowe i metody leczenia i zapowiedz szczepionki ,i typy
                  onkogenne virusa,jest wszystko nie moge przepisac wszystkiego.
                  • Gość: Położnik Re: Drogi Polozniku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:16
                    Zajrzałem i co ?? Mariolka spokojnie nie można wyciąc CI odbytu .
                    • mariola123 Re: Drogi Polozniku... 05.04.05, 18:51
                      Drogi Polozniku,
                      Tak sie akurat sklada, ze nigdzie nie moge znalezc wyczerpujacych informacji o
                      wplywie hpv na rozwoj raka odbytu i o objawach zakazenia. Zgadzam sie, pelno
                      jest watkow i linkow na temat hpv i szyjki macicy. Ale, jak sam piszesz
                      cytologii odbytu sie nie robi. smile Chcialabym sie dowiedziec, czy wplyw hpv na
                      odbyt jet taki sam, jak na szyjke, czy atakuja go rozne onkogenne typy, czy
                      tylko np. klykciny. Mam niepokojace objawy i stad moje zainteresowanie.
                      Chcialabym wiedziec cos wiecej przed ewentualna wizyta u lekarza.
                      No ale to juz chyba nie pole "dzialania" dla ginekologa... smile
                      Pozdrawiam bardzo serdecznie, Mariola!
                      • joaskakowalska Re: Drogi Polozniku... 05.04.05, 22:25
                        Droga Mariolo!
                        Twoje dolegliwości sugerują powstanie żylaków odbytu. Są widoczne dopiero w
                        stadium zaawansowanym, kiedy są bardzo duże i zdarza się, że wypadną na zewnątrz.
                        W początkowym okresie po prostu swędzą i bolą przy lub po wypróżnieniu.
                        Proponuję wypróbować maść na hemoroidy - najlepiej homeopatyczną np. Avenoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka