Dodaj do ulubionych

Regulon - "skomplikowane" pytania :)

IP: *.attu.pl 09.04.05, 12:21
Proszę o podpowiedź doświadczone kobitki, lekarz przepisał mi Regulon - jako
antykoncepcję oraz do wyregulowania miesiączek, które od czasu urodzenia
dziecka rok temu, dostaję co 38 - 70 dni!
Ostatnio brałam luteinę na wywołanie, dzisiaj zauważyłam juz skutek :
kilka "smużek" krwi. Czy przyjąc dzisiaj pierwszą tabletkę? Czy czekac
na "prawdziwe" obfitsze krwawienie?
Druga rzecz to jak je przyjmowac? Jakoś nie rozumiem oznaczenia tego
listka... Parę lat temu przyjmowalam Diane35 i Cilest i nie miałam takiego
problemu.
Chodzi mi o to, ze mam zacząć od tabletki określonej danym dniem.(wg
instrukcji kazda tabletka jest oznaczona dniem, a nie jest)
Na listku tylko kilka jest tak oznaczone (bąbelkami od 4 tabletki jako PN),
reszta to kolejno cyferki, a pierwsza jako START. (te z Was, ktore zazywaja,
pewnie wiedza o co chodzi). No i jak zaczac? Od tej nr 1(START) czy od
bąbelka oznaczonego So - tabletka nr 8?? Poprzednie, ktore zazywalałam mialy
na kazdej oznaczenie dnia i patrzac na listek dokladnie wiedzialam, czy
wzielam juz tabletke, czy nie ( w przpadku ew. watpliwosci)
Troche namieszałam ale mam nadzieje, ze nie zbyt mocno, będę wdzięczna za
odpowiedź, pozdrawiam
J.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalinosia Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:54
      hehe smile Ja też teraz biorę 1 cykl Regulon i też nie jako antykoncepcję a
      wyregulowanie. I mam dokładnie ten sam problem. Nie chciałam pisać, bo
      myslałam, że zrobię z siebie "blondynkę" smile. Ale widzę, że nie tylko ja mam ten
      problem smile.Zupełnie nie kapuję tego oznaczenia na listku smile i sama sobie
      opisałam flamastrem dni tygodnia smile. Niestety chyba nienajlepiej znoszę ten
      Regulon sad. Cały czas krwawię, a to już 17 dzień dziś. Niby często się to
      zdarza przy antykach w 1 cyklu brania, ale już mnie to zaczyna martwić uncertain
      • Gość: Jo-a Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.attu.pl 09.04.05, 13:03
        hehe, też wahałam się czy zadawać tak durne pytanie, ale widzę, że jesteśmy już
        dwie smile to dobry pomysł z oznaczeniem dni flamastrem, trzeba sobie jakoś
        ułatwiać życie. Poza tym wyczytałam, że tabletki są jednakowe i nie ważne od
        której sie zacznie (ponoć), ważne by przestrzegać systematycznego zażywania.
        Jeśli chodzi o krwawienie, to CI nie pomogę, bo moje poprzednie,kilkuletnie
        doswiadczenie pigułkowe było bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Może skonsultuj z
        lekarzem? Wszak to już ponad dwa tygodnie!
        • Gość: kalinosia Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:01
          poczekam do końca listka i zobaczymy. Przejrzałam watki o Regulonie i wiele
          dziewczyn w 1 cyklu brania krwawiło non stop. Nawet na ulotce jest to napisane,
          że w 1-szym cyklu tak może byc .
          • dorro1 Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) 09.04.05, 16:03
            a ja brałam Regulon ponad 2 lata i byłam zadowolona. Wcześniej był Cilest, ale
            jakos nie miałam problemu z oznakowaniem opakowania Regulonu. Poprostu
            zaczynałam od pierwszej w opakowaniu i potem szło tak do 21, nic trudnego.
            Teraz jest 4 miesiac po odstawieniu i mam nadal cykle 28 dniowe i mało bolesne
            @. A jezeli któraś z was zaczyna dopiero z Regulonem, to podobnie jak w
            przypadku innych pigułek, organizm sie przyzwyczaja i mogą wystapić małe
            plamienia w czasie cyklu, nawet do 3 miesiąca. Powodzenia!
    • Gość: kattty Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.udn.pl 09.04.05, 17:47
      i pomyslec ze nie jestem sama!tez chialam zadac takie pytanie ..ale jak wyzej
      sadzilam ze az glupio o to pytac( ale ponoc kto pyta nie bladzi!) co do
      krwawienia..ja jestem wlasnie po pierwszym opakowniu..teraz od pon zaczynam
      drugie i tez krwawilam..az do 19 dnia..i nagle przestalam..ponoc to normalne
      ktos mnie tu na forum uspokajal..ciekawe natomiast jak bedzie w drugim cyklu..a
      co do pomyslu z flamstremsmile wlasnie tak zrobilam zeby mi sie nie
      pomieszalo..opisalam sobie sama od jakiegos tam dnia po kolei..bo oznaczenia sa
      faktycznie genialne (albo ja za "inteligentna" by zaskoczyc jak wg oznaczen
      korzystac z tych tabletek..) pozdrawiam
      • Gość: Fryga Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.04.05, 00:57
        Nie wiem co wy takiego genialnego, czy skomplikowanego widziie w tych
        oznaczeniach na listku?! Wg mnie sa w porzadku, zwlaszcza, ze kazda tabletka
        jest taka sama i nawet jak wezme nie po kolei to wszystko jest ok. Biore
        regulon 3 lata i nie mam prawa na niego narzekac... No chyba ze na jego
        dostepnosc w aptekach ostatnio... Cos chyba duzo osob zaczelo go stosowac, bo
        co przychodze do apteki po koeljne opakowanie to go nie ma sad
    • Gość: ola Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 09:58
      Głupie są te oznaczenia cyferkowe.Ja zaznaczam sobie w kalendarzu,
      że wzięłam tabletkę,bo potrafię mieć sklerozę.
      Przedtem brałam Mercilon i był dobrze oznaczony-tzn.dniami tygodnia.
      Moze producent miałby więcej wyobrażni...
      • Gość: wanessa pytanie do doro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:20
        piszesz ze dlugo bierzesz juz ten regulon wiec mam pytanie bo ja zaczelam go
        brac i po jakims czasie zaczelam tyc a dokladnie zaczely mi puchnac
        nogi,powiedz czy ty tez mialas takie objawy??? czy tylas po tych tabletkach cz
        nie bo ja juz nie wiem czy to wina tablatek czy czy moze cos innego wplywa na
        to ze tyje
        • dorro1 Re: pytanie do doro 18.04.05, 11:57
          Nie tyłam przy Regulonie, ale np. przy Rigewidonie tak. Więc myślę ze albo to
          jest twoja reakcja na te pigułki albo skonsultuj sie z lekarzem.
          Poza tym, czy są to Twoje piersze w zyciu pigułki? Bo pigułki (każde)
          zatrzymuja wodę w organizmie i zageszczaja troche krew. Moze opuchniete nogi
          wskazuja na zatrzymanie wody? Ale to nie powinno byc az tak widoczne, to moja
          uwaga. Idź lepiej do lekarza, moze je źle tolerujesz... Powodzenia!
          • Gość: wanessa Re: pytanie do doro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:50
            wieszs co bralam juz prawie wszystko itez tylam to znaczy pierw bralam tabletki
            ale nie pamietam nazwy cos na litere c ale nie cilest inne to byly to po nich
            nie tylam potem wzielam zastzryk anty na 3 miesiace tez nie tylam ale nie
            mialam trzy miesiace okresu .Po tym wszystkim zdectdowalam sie na plastry evra
            i to po nich sie zaczelo bralam je przez pol roku i zrezygnowalam bo za duzo
            przytylam i teraz zaczelam brac regulon i po nim cos tyje chociaz jestem na
            diecie i to nie mozliwe zebym soebie tak o tyla.bo jak nie bralam jeden miesiac
            to schudlam i terz znow zaczelam brac. Mam pytanie jezeli to ta woda co mowisz
            to jak ja zlikwidowac????
    • agcia_j Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) 18.04.05, 12:14
      ja tez bralam regulone i tez na pcozatku nie moglam sie polapac w tych
      oznaczeniach smile
      Pierwsza tabletke bralam z oznaczeniem dnia, jak w sobote to tabletke z soboty

• dorro1 do wanessy 20.04.05, 10:49
        Moja droga, cos czuję, ze właśnie tak reagujesz na antykoncepcje doustną. Chyba
        powinnaś zapytać lekarza, czy to prawidłowe (i trzeba sie z tym tyciem
        pogodzić), czy powinnaś przy tabletkach sięgac czasami po tabletki odwadniające
        (są takie o słabym działaniu, na pewno na receptę). Życzę Ci powodzenia!
        • Gość: wanessa Re: do dorro1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:40
          dzieki za porade napewno pojde do gina i zobaczymy co on na to,Niech mi cos
          przepisze zeby pozbyc sie tej wody bo juz mam dosyc a w nogach jeden gorac.
    • Gość: marenka Re: Regulon - "skomplikowane" pytania :) IP: *.kolej.vslib.cz 27.04.05, 21:57
      biore regulon od 3 miesięcy. to oznakowanie kobitki jest bardzo proste smile
      pośrodku listka gdzie są napisane dni tygodnia zaznaczyć trzeba dzień w którym
      zaczeło sie brać tabletki(np. poniedziałek) a później liczysz ( pierwszą
      tabletke wziełaś w poniedziałek to druga wtorek, trzecias środa itd.) nie
      trzeba pisać sobie flamastrem dni tygodnia smilepoprostu licząć którą bierzesz
      tabletke licz od razu dzień tygodnia smile powodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka