flurcia 23.04.05, 21:06 Co powinna jeść w szczególności osoba dorosła mająca anemię?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lisa Re: anemia - co jeść?? IP: *.f.strato-dslnet.de 23.04.05, 21:58 Zielone warzywa np: szczypiorek, pietruszka, brokuly, oraz suszone morele. Do posilkow z pic sok pomaranczowy, poniewaz witamina C ulatwia przyswajanie zelaza. Tabletki z zelazem przyjmowac na czczo, godzine przed posilkiem. Nie pic kawy albo czarnej herbaty podczas sniadania czy kolacji, poniewaz hamuja przyswajanie zelaza z posilkow. Kawe dopiero godzine po posilku. Tyle narazie, ale od lekarza dostaniesz napewno dodatkowe wskazowki. Zycze powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
koralgol11 Re: anemia - co jeść?? 23.04.05, 22:03 Wątróbka Morele suszone i nie suszone, pistacje. Natka z pietruszki, Herbatki z pokrzywy.Sok z buraków.Sok z marchewki(świerzy) Od czasu do czasu lampka czerwonego wina. Można też brać falwit, folik, wit b12, wit c(pomaga przyswajac żelazo). W ciężkich przypadkach anemii Żelazo (hemorer, resoferon, sorbifer durule, tardyferon, ascofer(bez recepty)). Przez 2-3 miesiące albo dłużej ... Po lekach wyniki krwi stają się lepsze ale żeby się utrzymały trzeba brać dłużej .... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: anemia - co jeść?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:14 Nic dodać i nic ująć, ja to wszystko brałam o czym piszecie i naprawdę poskutkowało, tylko z morelami nie przesadzaj tak jak ja, żeby naraz wziąść dużą ilość, bo potem żołądek się trochę buntuje - ale naprawdę pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
koralgol11 Re: anemia - co jeść?? 23.04.05, 22:30 Do przeczytania forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=20343754&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
hanedi Re: anemia - co jeść?? 23.04.05, 23:44 A ja jeszcze do tego wszystkiego dorzuce szpinak Odpowiedz Link Zgłoś