Dodaj do ulubionych

mięśniak

IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 17.05.05, 00:28
Cześć,
Ostatnio byłam u ginekologa i stwierdził u mnie dużego mięśniaka.Dał mi
skierowanie do szpitala, ale za bardzo nie wiem do którego szpitala mam sie
udać lub jaki lekarz powinien się mną zająć i zrobić operację.Dodam że jestem
młodą osobą i pochodze z Krakowa.
Bardzo proszę o radę
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: mięśniak 17.05.05, 08:06
      Mloda osobo, a nie moglaś o to zapytać lekarza? Zaoszczędziłabyś nieco czasu,
      przynajmniej tyle ile trwa przejście od gabinetu do komputera...
      • Gość: duza Re: mięśniak IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 17.05.05, 21:25
        lekarz dal mi tylko skierowanie do szpitala i powiedzial ze wybor szpitala
        nalezy do mnie.ale jak mam wybrac dobry szpital jak nigdy wczesniej nie mialam
        miesniaka i nie musialam isc na operacje.przeciez moge stacic macice a ja
        jeszce chce miec dziecisad
        • sieyo Re: mięśniak 17.05.05, 21:41
          Spokojnie, obecność mięśniaka wcale nie oznacza konieczności wykonania
          operacji, nie wspominając o usunięciu macicy. Wszystko zależy od wielkości
          zmiany, jej umiejscowienia i objawów. Pozostaje jeszcze próba leczenia
          farmakologicznego.
          • marzenia11 Re: mięśniak 17.05.05, 21:46
            Zghadzam się. Ja wprawdzie miałam operację, ale dopiero gdy sprawdziłam
            wszystkie inne mozliwości. Dlatego nie siedź w domu tylko sprawdzaj różne
            mozliwości, ale tez nie ulegaj presji, że masz się dać kroić już, natychmiast i
            przez pierwszego lekarza, który dał Ci skierowanie do szpitala. Uszy do góry!
        • marzenia11 Re: mięśniak 17.05.05, 21:49
          A może przyjedziesz do Warszawy? Jest to przecież mozliwe. Sama byłabym
          operowana w Lublinie u świetnego profesora, ale akurat był remont sali
          operacyjnej, a w Warszawie udało mi sie dostac na wizytę do równie swietnego
          profesora i on sie juz mną zajął.
    • Gość: Magda Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 13:20
      Do dużej: Jakiego miasz dużego mięśniaka? Ja mam 4,5 cmx3,5cm i też mam się
      zdecydować na operację. Jutro idę do drugiego lekarza, ciekawe czy potwierdzi
      diagnozę i konieczność operacji.
      • Gość: duza Re: mięśniak IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 18.05.05, 17:41
        Do magdy: Miesniak ma wymiary 129x97 mm.
    • Gość: Magda Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:02
      U, to masz dużego mięśniaka.Ja jeszcze mam trochę anemii chyba przez mięśniaka,
      a TY jakie masz jeszcze dolegliwości?
      • Gość: duza Re: mięśniak IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 19.05.05, 12:43
        jesli chodzi o dolegliwosci to tylko obfity okres ze skrzepami krwi i parcie na
        pęcherz.dlatego jak mi lekarz powiedzial ze mam miesniaka to bylam w szoku, bo
        taki okres mam od dawna i nigdy mi zeden lekarz nie powiedzial ze to zlesad
        • Gość: aga Re: mięśniak do - dużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 13:09
          Przepraszam że się wtrącam ale powiedz mi jak ty wytrzymujesz z tak dużym
          tworem.Ja miałam o połowę mniejszy i nie mogłam sobie z nim poradzic.W ubikacji
          byłam kilka rzy w ciagu godziny,miesiaczki mi dały tak w skórę że chodziłam po
          scianie tak byłam słaba.Już jestem od miesiaca po zabiegu.Ulga niesamowita.Teraz
          wiem ze żcie jest piękne.Pozdrawiam
          • Gość: duza Re: mięśniak do - dużej IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 19.05.05, 22:53
            Znam to uczucie. tez w ciagu godziny potrafie kilka razy do ubukacji sie
            udac,ale poza tym zadbych innych dolegliwosci nie odczuwam dlatego nie moglam
            uwierzyc ze mam tak duzego miesniaka.ale niestety lekarz potwierdzil i czekam
            teraz na operacje.Mam nadzieje ze do tego momentu nie bede miala takich
            dolegliwosci co ty bo wtedy chyba bym nie wytrzymala.
          • Gość: duza Re: mięśniak do - dużej IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 19.05.05, 22:55
            a jak mozna wiedziec, to gdzie robilas operacje??? bo ja sie zdecydowalam na
            krakow- gdzie mieszkam, ale jak jest jakis lepszy szpital to nie pogardze i tam
            pojade na operacje
            • Gość: aga Re: mięśniak do - dużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 08:57
              Nie popadaj w panikę!!Robiłam w swoim miejscu zamieszkania i uwazam ze zrobiłam
              dobrze poniewaz masz rodzine na miejscu a wtedy tylko to ci jest potrzebne zeby
              ktos przyszedl i przynajmniej pogadał bo w niczym innym ci nie pomoże no moze
              tylko pomoc w kąpieli.Poza tym operację jesli ma sie przejsc dobrze to tak
              bedzie.Każdy przechodzi inaczej.Ja np.nie wymiotowałam po narkozie,chodziłam juz
              następnego dnia i blizna sie goiła szybciutko.Wszystko zależy od organizmu
              niekoniecznie w jajkim szpitalu robisz zabieg.Ja nawet sie nie szczepiłam
              przeciw żółtaczce bo nie miałam na to już czasu.
              • Gość: aga Re: mięśniak do - dużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 09:07
                A czemu czekasz w zwiazku ze szczepieniem? czy kolejkami na zabieg?Pozdrawiam
                • Gość: nieświadoma jak to wykryć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:53
                  Cześć.Przeczytalam ten post i zaczełam się bardzo martwić.Bo w sumie ja mam
                  bolesne miesiączki,czasami ze skrzepami krwi,często chodzę do ubikacji i mimo
                  tego ze jestem szczupła mam brzuch jakbym była w ciąży którego nie mogę w zaden
                  sposób zlikwidować (a podobno to też objaw mięśniaka).Chodzę do ginekologa i
                  mam pytanko,czy przy normalnym badaniu gin wykryje tego mięsniaka,czy trzeba mu
                  powiedzieć o swoich obawach i powinien to w specjalny sposób sprawdzić? Bardzo
                  prosze o odpowiedź,bo strasznie się teraz boję.
                  • geesje Re: jak to wykryć? 20.05.05, 13:01
                    Wszystko zależy jak ten mięśniak jest umiejscowiony. Ja miałam typowe,
                    podręcznikowe objawy, w badaniu nic nie było widać, dlatego dostałam
                    skierowanie na USG. I wtedy wszystko stało się jasne.
                    Lekarzowi koniecznie powiedz o swoich obawach, a jeśli on nie będzie przekonany
                    o tym, dla własnego świętego spokoju możesz zainwestować 70 zł i zrobic sobie
                    USG. No i będziesz wiedzieć.
    • geesje do Duzej 20.05.05, 13:06
      jeżeli masz tak dużego mięśniaka i lekarz zaleca operację, a to paskudztwo na
      inne leczenie nie idzie - decyduj się na operację.
      Ja miałam operację w lutym, wcześniej chciałam się wykończyć na anemię -
      tydzień po wszystkim byłam w domu i zaczęłam nowe życie.
      Operacja w klinice na Kopernika, nie byłam prywatnie u żadnego profesora
      (wyznaję zasadę, że skoro jestem ubezpieczona, mają mnie leczyć w ramach
      ubezpieczenia), nikomu nie płaciłam ani złotówki, było całkiem w porządku.
      Blizny prawie już nie widać.
      Ja się nie zastanawiałam ani minuty - chciałam jak najszybciej powrócić do
      normalnego życia i zdecydowałam się na operację w najszybszym mozliwym terminie.

Jeśli masz jakieś pytania - pisz na priva geesje@gazeta.pl
      Pozdrawiam.
      • Gość: do Geesje Re: do Duzej IP: *.ds3.agh.edu.pl / *.ds3.agh.edu.pl 20.05.05, 17:04
        Napisałam na priva. Jak możesz to sprawdz poczte.Dziekismile
    • Gość: Anka K. Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:18
      Czy jest związek z umiejscowieniem mięśniaka w macicy, a obfitymi
      miesiączkami? Chodzi mi o miejsce jego położenia (tylna ściana itp)? I jeszcze
      jedno czy mięśniaki zwiększają się tuż przed miesiączką? Pytam dlatego,iż
      ginekolog wykrył u mnie mięśniaka ok.4cm - stwierdził, iż on może być powodem
      obfitych krwawień (anemia) - zaproponował operację.Ale wtedy byłam tuż przed
      miesiączką, a cykl był wyjatkowo długi - 39 dzień. Chciałam sprawdzić, dignozę
      u innego lekarza, poszłam w połowie cyklu , a ten stwierdził mięśniak ok. 1,5
      cm na tylnej ścianie macicy, który nie może odpowiadać za obfite miesiączki.
      Dodam, że pierwszy lekarz jest ordynatorem w szpitalu Akademii Medycznej, a
      drugi lekarz szpitala w średnim mieście.Nie wiem komu wierzyć, czy mięśniak
      mógł się tak zmniejszyć ( pierwsze badanie było w lutym, drugie w kwietniu)?
      dziękuję za odpowiedź.

• Gość: aga Re: mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:35
        Gość portalu: Anka K. napisał(a):

> Czy jest związek z umiejscowieniem mięśniaka w macicy, a obfitymi
        > miesiączkami?

Najlepiej wykonac badanie USG.Badaniem palpacyjnym trudno okreslic wielkość
        .Mięśniaki maja różne położenie.Mój urósł na zewnątrz macicy tzn.do srodka jamy
        brzusznej.Przed miesiaczka powieksza sie macica nie mięśniak.Obfite miesiaczki
        bywaja najczęściej od mięśniaków,ale nie koniecznie.Mój miał 5cm i była tez juz
        anemia.Zdiagnozuj sie i zrób cos z tym jesli go masz duzego.Małe mięśniaki można
        leczyc hormonalnie zeby nie rosły.
      • geesje Re: mięśniak 21.05.05, 06:26
        > Czy jest związek z umiejscowieniem mięśniaka w macicy, a obfitymi
        > miesiączkami? Chodzi mi o miejsce jego położenia (tylna ściana itp)?

Jest związek. Mój mięśniak był niewielki - 27x35mm, ale tak wrednie położony,
        że nie dawał się wykryć normalnym badaniem, tylko USG. A miesiączki były tak
        obfite, że praktycznie wyłączały mnie z życia. Do tego doszłą taka anemia, że
        jeszcze miesiąc i nie byłabym w stanie chodzić.
        Czy mięśniaki mogą zmaleć, nie wiem.
        Ale wiem, że jeśłi lekarz kieruje na operację, to lepiej się zoperować, bo
        życie "PO" mięśniaku zaczyna sięod nowa - przynajmniej w moim przypadku.

Pozdrawiam.

• Gość: anetaa Re: mięśniak IP: *.cable.ubr06.newm.blueyonder.co.uk 23.05.05, 11:46
      Czesc Duza,

Ja usunelam swojego miesniaka ponad 2 lata temu.Musialam bo urosl juz do
      rozmiaru 4,5x3,5 cm.Jak powiedzial moj ginekolog, to byl ostatni dzwonek, zeby
      go usunac, a nie czekac zeby usunieto mi go wraz z macica.
      Bylam operowana w szpitalu ginekologiczno-polozniczym w Opolu.I jezeli moge
      zyczyc komus takich lekarzy jak tam maja, to goraco polecam ten szpital.Jest
      czysty, personel bardzo mily i pomocny, lekarze profesjonalni.Ja bylam w
      szpitalu 1 tydzien (ale tylko dlatego, ze wypadaly w tym czasie swieta
      wielkanocne), zwykle jest sie 3-5 dni max.I jeszcze 1 wazna rzecz, szew po
      operacji w przypadku mlodych kobiet jest kosmetyczny (jak zalozysz bikini na
      plaze, to go nie bedzie widac).Pozdrawiam Aneta
    • sylwia_29 Re: mięśniak 23.05.05, 17:22
      Witam! Ja też mam mięśniaka - 8x8 cm - stał się on przyczyną moich trudości w
      zajściu w ciążę. Niestety spotkałam się z wyjątkową niekompetencją lekarzy,
      jeśli chodzi o postępowanie w takich przypadkach - straciłam niepotrzebnie 1,5
      roku, straszliwie dużo cennego czasu.
      Obecnie jestem po zabiegu embolizacji. Zabieg ten jest alternatywą dla operacji
      wyłuszczania mięśniaka, czy usuwania macicy z powodu pojawienia się w niej
      mięśniaków. Zabieg jest nieinwazyjny, nie pojawiają się po nim zrosty (co zdarza
      się po operacjach), macica po nim jest prawidłowo ukrwiona. Efektem zabiegu jest
      stopniowe zmniejszanie się mięśniaka (w wyniku "zagłodzenia" go), niekiedy
      prowadzące do całkowitego jego złuszczenia.
      Inną alternatywą jest zastosowanie analogów - również prowadzi do zmniejszenia
      mięśniaków, jednak efekt jest tymczasowy.

Osobiście jestem zadowolona, że nie zdecydowałam się na operację. Rezonans
      magnetyczny wykazał, że w moim przypadku operacja stanowiłaby duże ryzyko, czego
      lekarze wcześniej nie byliby w stanie ocenić. Czuję się świetnie, niedługo znów
      będę mogła zacząć starania o ciążę. A ponieważ znam osoby po embolizacji, którym
      się to udało - jestem dobrej myśli smile
    • Gość: Dorka Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:42
      Miałam dużego mieśniaka usuwanego niecałe pieć lat temu laparaskopowo w klinice Asklepion (prywatna) w Bibicach koło Krakowa.Mam dziś 2 udanych dzieciaków, w pierwszą ciażę zaszłam niecały rok po operacji - dziękuję Bogu że trafiłam do tej kliniki, bo rózni lekarze do których chodziłam wczesniej nieźle mi namieszali w głowie... No i laparoskpia jest mniej inwazyjna niż zwykła operacja.Cokolwiek zdecydujesz bądź dobrej myśli smile)).
    • Gość: Minia Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 19:39
      Miałam w sierpniu b.r. robioną operację mięśniaka - był bardzo duży, prawie 10 cm średnicy.
      Mimo to udało się uratowac macicę, jestem już całkiem zdrowa, bliznę widać, ale mało.
      Miesiączki też się unormowały.
      Na operację gorąco polecam szpital na Siemiradzkiego. Doktor Marcinek niczego nie
      obiecywał - ale zrobił tak, że wszystko jest w porządku.
    • Gość: ewa Re: mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 13:47
      moja siostra pare dni temu przeszła bardzo trudną operacje usunięcia
      mięsniaków, nie udało sie uratowac macicy i z tego co wiem jajników. przyczyną
      była endometrioza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka