Dodaj do ulubionych

cytologia - eviva NFZ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:59
Wg nowych ustaleń kobieta ma prawo do bezpłatnej cytologii raz na trzy lata.
Ten news sprzedano mi podczas ostatniej wizyty u ginekologa, gdy, swoim
zwyczajem, podreptałam wykonac "jedno z niezbednych badań dla zdrowia
kobiety, ktore trzeba wykonywać regularnie, raz w roku".
Pytam, jak ta żenująca wolta się ma do wieloletniego nastawiania kobit na
profilaktykę i przekonywania, że raz na 12 miesiecy to standard i
konieczność?
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: cytologia - eviva NFZ 13.06.05, 13:10
      w mojej przychodni są na szczęście jeszcze rozrzutni, bo robią raz na rok.
      to prawda co piszesz - to żenujące. ale kiedy widzę co się dzieje ze
      szpitalami, którym kończą się kontrakty, to robi mi się słabo. profilaktyka
      kuleje, lecznictwo ledwo dyszy.
      • Gość: konwalia Re: cytologia - eviva NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:19
        lilith, jestem ciekawa, czy badanie raz na trzy lata w ogole wystarcza, by
        zapobiec nowotworowi szyjki macicy. Cytologie wykonuje sie poza planem, gdy
        się" coś dzieje". Tylko jeśli ja, prosta baba, nie wiem, czy się coś dzieje,
        poniewaz nie mam jeszcze ewidentnych objawów, to co? Po to wkładali do głów
        przez lata slogan (tak w tej chwili wynika) - Badajcie Sie Panie.
        Wirtualny paw po prostu
        • ob-gynaec Re: cytologia - eviva NFZ 14.06.05, 11:27
          Cytologia raz na 3 lata wystarcza, ale po spełnieniu pewnych warunków.
          W 1998 roku Centrum Onkologii w Warszawie i Polski Komitet Zwalczania Raka
          zaproponowały wykonywanie badań cytologicznych w Polsce nie rzadziej niż co 3
          lata i prowadzenie przesiewowego badania cytologicznego wśród kobiet w wieku 30
          - 60 lat. W późniejszym wieku można zaprzestać dalszych badań, jeśli dwa kolejne
          wyniki będą prawidłowe.
          American College of Obstetricians and Gynecologists zaleca, aby u wszystkich
          kobiet prowadzących życie płciowe (lub jeśli ukończyły 18 rok życia) wykonywać
          corocznie badanie cytologiczne i badanie przez pochwę. Jeśli w trzech lub więcej
          corocznych badaniach wynik nie odbiegałby od normy, to u kobiet z niskim
          ryzykiem wystąpienia raka szyjki macicy następne badania można wykonywać
          rzdziej, z częstością ustaloną przez lekarza prowadzącego. Z drugiej jednak
          strony, definicja małego ryzyka jest dyskusyjna i niewiele kobiet spełnia jej
          kryteria.
          Oczywiście, wszystkie zalecenia odnoszą się do sytuacji, w której wyniki wymazów
          cytologicznych są oceniane w systemie Bethesda, co w Polsce jest jeszcze
          (niestety) rzadkością.
          NFZ, jak widać bardzo uprościł problem. Typowo polskie podejście - lekceważenie
          profilaktyki. NFZ powinien podpisywać kontrakty tylko z tymi gabinetami, które
          współpracują z patologiem lub cytopatologiem używającym do opisu cytologii
          systemu Bethesda - wtedy miałoby to jakiś sens.
          • maja45 Re: cytologia - eviva NFZ 14.06.05, 13:45
            A to dziwne.
            Lecze nadżerkę i bezpłatnie, na NFZ miałam już w tym roku wykonane 2
            cytologie , a czeka mnie jeszcze jedna.
            M.
            • Gość: konwalia Re: cytologia - eviva NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:54
              Dziękuję za wyjaśnienie. Mimi to szereg watpliwości pozostał. Myślę choćby
              o "rozleniwieniu" wielu kobiet, ktore wobec trzyletniej karencji uznają, że
              problem raka szyjki jest sztucznie rozdmuchany. Trzeba przyznać, ze
              roczny "nakaz" był dla wielu medycznycm drogowskazem - te badania pko prostu
              MUSIAŁY byc zrobione i już.
              maju, gdzy dzieje się coś niepopkojącego, robi się cytologie, jak czesto
              trzeba. I tu się zasadza też problem - robiło się cytologie raz, żeby włąśnie
              nic się nie działo i nie tzreba było wykonywać jej kilka razy kontrolnie po
              leczeniu.
          • Gość: neska Re: cytologia - eviva NFZ IP: *.pul.tke.pl 15.06.05, 22:56
            Raz na 3 lata dotyczy badań wykonywanych w ramach programu profilaktycznego.
            Celem programu jest, aby "wyłapać" te kobiety, które nie były w gabinecie
            ginekologicznym od lat. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cytologię wykonywać
            raz do roku, w ramach normalnej wizyty u lekarza. Natmiast program dotyczy
            kobiet, które nie chodza do lekarzy. Jednym z wymogów programu jest, aby
            materiał do bdań był pobierany jednorazowa szczoteczką, a czytany przez
            pracownie, które rocznie czytają kilka tysiecy próbek. pracownia oczywiście
            powinna posiadać patomorfologa i doświadczonych cytotechników. materiał ma być
            oceniany wg skali Bethesda. zainteresowanym polecam zapoznanie sie z treścia
            programu profilaktycznego - jest dostępny
            tutaj.www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=3&dzialnr=12&artnr=1094

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka