Dodaj do ulubionych

microgynon

29.07.02, 10:00
przeczytałam o tabletkach antykoncepcyjnych Microgynon, na które jest
odpłatność 30%. Czy różnią się one bardzo składem od mercilonu? Czy warto
ryzykować zamianę tych tabletek? (mercolin toleruje dobrze)
Obserwuj wątek
    • dziewczyna1 Re: microgynon 29.07.02, 10:56
      microgynon zazywam prawie do 3 lat i moj organizm bardzo dobrze je toleruje,nie
      mam zadnych skutkow ubocznych,a sklad Ci napisze.jedna tabletka
      zawiera:lewonorgestrelu 0,15mg;etinylestraidolu 0,03mg,ale kazdy organiz moze
      odbierac to rozniesmile,a skoro Tobie tamte pasuja to dlaczego chcesz zmieniac??a
      fakt 30%znizka,wiec 21 tabletek kosztuje od 10-13zl-w zaleznosci od aptekismile
      pozdrawiam!
      • yannis Re: microgynon 30.07.02, 14:11
        Czy po wprowadzeniu nowej listy leków refundowanych na microgynon nadal
        obowiązuje 30% zniżki?
        pzdr.
        • _rio_ Re: microgynon 30.07.02, 14:29
          Owszem.
      • yannis Re: microgynon 31.07.02, 09:13
        Spotkałam się z opinią, że microgynon jest stosunkowo starym lekiem, ma
        zupełnie inny skład niż leki nowoczesne...
        Osobiście dobrze go toleruję (no, może poza nieznacznym spadkiem libido), więc
        jesem zadowolona.
        Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego właśnie ten preparat jest objęty zniżką??
        • justy1 Re: microgynon 31.07.02, 09:22
          Stary to nie znaczy zły (patrz: aspiryna), po prostu musi być dobrze dobrany.
          A dlaczego refundują Microgynon a nie Cilest czy Harmonet, to chyba nikt nie
          jest w stanie logicznie uzasadnić. Tak samo zresztą nie da się wyjaśnić,
          dlaczego jedyne dwa (Stediril 30 i Microgynon 21) refundowane preparaty typowo
          anty (pomijam Diane 35) mają identyczny skład- to się nazywa szeroki wybór, nie
          ma co...
    • dziewczyna1 Re: microgynon 30.07.02, 19:45
      tak,nadal jest znizka,tylko najpierw przejdz sie po kilku aptekacha
      zaoszczedzisz i to sporosmilepozdrawiam!
      • justy1 Re: microgynon 30.07.02, 20:17
        To, że na jakis lek jest zniżka (czyli jest refundowany) oznacza, że cena jest
        narzucona odgórnie przez Ministerstwo Zdrowia (tzw. cena urzędowa) i w każdej
        aptece lek KOSZTUJE TYLE SAMO. Więc szkoda nóg na szukanie tańszego Microgynonu
        (i tak jest przecież tani).
        • dziewczyna1 Re: microgynon 30.07.02, 20:30
          tak???dziwne???bo ja do taj pory kupowalam 21 tabletek po 12.25 zl,a teraz po
          9.20 i co Ty na to??i moze mi powiesz ze szkoda nog bo jest tani??!!bo po
          jakims czasie gdybym kupowala te w drozszej aptece to pozniej w tej tanszej
          mialabym za "darmo"...
          • justy1 Re: microgynon 30.07.02, 21:05
            23 kwietnia i w połowie lipca zmieniły się listy leków refundowanych- w tym i
            ceny Microgynonu (nie pamiętam dokładnie czy w kwetniu, czy ostatnio) stąd
            różnica w cenie.
            • dziewczyna1 Re: microgynon 30.07.02, 23:06
              aha,przekonam sie jak za jakis czas kupie nastepne opakowaniesmilepozdrawiam!
    • nadia3108 Re: microgynon 08.08.02, 22:32
      Uzywam ich juz kilka lat. Wczesniej mialam kilka innych, ale nie odpowiadaly
      mi. Po microgynonie swietnie sie czuje, nie przybralam na wadze, jak po innych,
      nie mam zadnych plamien. No i jeszcze cena...znalazlam apteke, w ktorej place
      18 zl za dwa opakowaniasmile))Pozdrawiam!
      • arvena Re: microgynon 16.08.02, 21:59
        ja biorę już ponad rok- we Wrocławiu kupuję je za 9 złsmile
    • delfinek0 Re: microgynon-recepta 25.09.02, 10:05
      Dziewczyny!czy ktoras z Was ma zbedna recepte na Microgynon 21,konczy mi sie 7
      dniowa przerwa a moj ginekolog jest na urlopie a inni to chyba sie na mnie
      obrazilisad,wiec bardzo prosze o kontakt ze mna na @smile(moze ktoras z Was mi
      przesle?),kiedys i ja sie odwdzieczesmiledziekuje bardzo z gorysmile
    • monika.antepowicz Re: microgynon 26.09.02, 12:36
      Microgynon zawiera wyzsza dawkę etynyloestradiolu i inny progestagen (starszej
      generacji) tak więc jest zupełnie innym preparatem, na pewno nieźle tolerowanym
      ale trudno przewidzieć jaki wpływ będzie miała ta zmina na Pani samopoczucie,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka