Gość: AKB IP: 156.80.157.* 25.07.01, 00:02 Dlaczego powstaja cystsy w piersiach i dlaczego pekaja ? Jak mozna temu zapobiec ? Czy taletki antykoncepcyjne moga byc tego przyczyna ? Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: Cysty/Torbiele 25.07.01, 08:33 Tak,czasem tabletki antykoncepcyjne są przyczyną hiperprolaktynemmii. Ponadto należy odstawic tabletki i wykonać badania hormonalne- czasem względny nadmiar estrogenów lub niedoczynnośc tarczycy może być przyczyna torbieli sutków. Także niektóre leki wywierają podobny wpływ- leki przeciw chorobie wrzodowej i leki przeciwdepresyjne MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AKB Re: Cysty/Torbiele IP: 156.80.157.* 25.07.01, 15:04 Pani Doktor - Dziekuje za odpowiedz. Ja biore tabletki od 6-7 lat( mam 28 lat). Lekarz przepisal mi poczatkowo aby uregulowac okres. Bralam przez dwa lata Diane - na skore i poprawienie policytycznych jajnikow. Jajniki sie poprawily ale za to piersi mam "fibrocystic" - bardzo bolesne przed okresem. Wiem ze moj organizm jest bardzo wrazliwy na jakie kolwiek hustawki hormonalne i od razu odczuwam czy dana tabletka mi szkodzi... Ostatnio bralam (*Estrostep FE28 - ktory zminimaliozowal moj okres tylko do plamien - ale czulam sie dobrze, teraz zaczelam brac Ortho Tri-Cyclen pod koniec pierwszego tygonie poczulam ogromny bol w gornej, zewnetrzej lewej persi) po usg okazalo sie ze byla cysta i pekla powodujac zakarzenie. Trzy tygonie przed tem bylam u ginekologa - zawsze bada mi piersi i nic nie wyczul ze to moze byc cysta... Okazalo sie rowniez ze sa tam dwie male, twarde masy - moze pozostalosc po peknieciu, szrama...? Mam znowu sprawdzic na usg za 3 miesiace...bardzo mnie to martwi. Czy cwiczenia fizyczne, albo ucisk mogly spowodowac to pekniecie ? Wiem ze estrogen zle wplywa na piersi - biorac po uwage moje jajniki i piersi - co nalezy robic aby zapobiec tym cystom. Odstawic tabletki ? Czy ciaza to zmieni ? Czy cyty moga byc rakotworcze ? Biorac pod uwage, ze niektore badania wykazuja iz trudniej jest wykryc raka jajnikow niz piersi, to powinno sie brac tabletki aby zminimaliszowac policytyczny syndrom ? Dziekuje P.S.* Nazwa lekow moze byc inna, pisze z USA Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Cysty/Torbiele 26.07.01, 00:02 Przyjmuje Pani cilest - tabletrki z przewagąn estrogenną. Bardzo rzadko torbiele pekają - byc moze było to nastepstwo urazu. Biorąc pod uwage moje doświadczenie ( inni lekarze przecież moga sie ze mna nie zgodZic) odstawiłabym na razier pigułki, powinna Pani przyjmowac leczenie przeciwzapalne (po antybiotykoterapii- leki niesterydowe [przeciwzapalne0, wykonać oznaczenia poziomów prolaktyny i hormonów tarczycy. czy aby nie przyjmuje Pani zadnych lekówe przeciwpadaczkowycgh lub przeciwdepresyjnych? MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AKB Re: Cysty/Torbiele IP: 156.80.160.* 26.07.01, 13:17 Szanowna Pani Doktor - Pozdrowienia z Nowego Yorku Dziekuje uprzejmie za odpowiedz. Czy powinnam natychmiast odstawic tabletki ? Pozostaly mi jeszcze 4 (nibieskie) aktywne tabletki, reszta podejzewam to placebo ? Torbiel pekla w lewej piersi; tydzien temu zaczelo mnie bolec pod prawa pacha - takie bole mialam od dawna, jeszcze jako nastolatka, zazwyczaj przed okresem. Teraz jakgdyby ten bol ustaje, piersi tez nie sa takie bolesne...jak zazwyczaj w tym czasie. Od paru dni - szczegolnie wieczorem mam lekkie odretwienie w lewej lydce...Mam juz dosyc tych tabletek! Jaki to mogl byc uraz piersi ? Tabletek przeciw depresyjnych czy na padaczke nigdy nie bralam. W 1996 ( w Polsce) milam helicobakter pyroli - wiec wtedy bralam tzw. koktajl przeciw wrzodowy. Teraz biore silny antybiotyk - Levaquin (levofloxacin 500 mg). Prosze jeszcze cos powiedziec na temat tego leczenia; wycztytalam ze prolaktyna tez moze miec na to wplyw ? Serdecznie Pozdrawiam: A. Odpowiedz Link Zgłoś