Dodaj do ulubionych

Cysty/Torbiele

IP: 156.80.157.* 25.07.01, 00:02
Dlaczego powstaja cystsy w piersiach i dlaczego pekaja ? Jak mozna temu zapobiec ? Czy taletki
antykoncepcyjne moga byc tego przyczyna ?

Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Cysty/Torbiele 25.07.01, 08:33
      Tak,czasem tabletki antykoncepcyjne są przyczyną hiperprolaktynemmii.
      Ponadto należy odstawic tabletki i wykonać badania hormonalne- czasem względny
      nadmiar estrogenów lub niedoczynnośc tarczycy może być przyczyna torbieli
      sutków.
      Także niektóre leki wywierają podobny wpływ- leki przeciw chorobie wrzodowej i
      leki przeciwdepresyjne MA
      • Gość: AKB Re: Cysty/Torbiele IP: 156.80.157.* 25.07.01, 15:04
        Pani Doktor -

Dziekuje za odpowiedz. Ja biore tabletki od 6-7 lat( mam 28 lat). Lekarz przepisal mi poczatkowo aby
        uregulowac okres. Bralam przez dwa lata Diane - na skore i poprawienie policytycznych jajnikow.
        Jajniki sie poprawily ale za to piersi mam "fibrocystic" - bardzo bolesne przed okresem. Wiem ze moj
        organizm jest bardzo wrazliwy na jakie kolwiek hustawki hormonalne i od razu odczuwam czy dana
        tabletka mi szkodzi...

Ostatnio bralam (*Estrostep FE28 - ktory zminimaliozowal moj okres tylko do plamien - ale czulam
        sie dobrze, teraz zaczelam brac Ortho Tri-Cyclen pod koniec pierwszego tygonie poczulam ogromny
        bol w gornej, zewnetrzej lewej persi) po usg okazalo sie ze byla cysta i pekla powodujac zakarzenie.
        Trzy tygonie przed tem bylam u ginekologa - zawsze bada mi piersi i nic nie wyczul ze to moze byc
        cysta...
        Okazalo sie rowniez ze sa tam dwie male, twarde masy - moze pozostalosc po peknieciu, szrama...?
        Mam znowu sprawdzic na usg za 3 miesiace...bardzo mnie to martwi.

Czy cwiczenia fizyczne, albo ucisk mogly spowodowac to pekniecie ?

Wiem ze estrogen zle wplywa na piersi - biorac po uwage moje jajniki i piersi - co nalezy robic aby
        zapobiec tym cystom.

Odstawic tabletki ? Czy ciaza to zmieni ? Czy cyty moga byc rakotworcze ? Biorac pod uwage, ze
        niektore badania wykazuja iz trudniej jest wykryc raka jajnikow niz piersi, to powinno sie brac tabletki
        aby zminimaliszowac policytyczny syndrom ?

Dziekuje

P.S.* Nazwa lekow moze byc inna, pisze z USA
        • monika.antepowicz Re: Cysty/Torbiele 26.07.01, 00:02
          Przyjmuje Pani cilest - tabletrki z przewagąn estrogenną. Bardzo rzadko
          torbiele pekają - byc moze było to nastepstwo urazu.
          Biorąc pod uwage moje doświadczenie ( inni lekarze przecież moga sie ze mna nie
          zgodZic) odstawiłabym na razier pigułki, powinna Pani przyjmowac leczenie
          przeciwzapalne (po antybiotykoterapii- leki niesterydowe [przeciwzapalne0,
          wykonać oznaczenia poziomów prolaktyny i hormonów tarczycy. czy aby nie
          przyjmuje Pani zadnych lekówe przeciwpadaczkowycgh lub przeciwdepresyjnych?
          MA
          • Gość: AKB Re: Cysty/Torbiele IP: 156.80.160.* 26.07.01, 13:17
            Szanowna Pani Doktor -

Pozdrowienia z Nowego Yorku wink
            Dziekuje uprzejmie za odpowiedz. Czy powinnam natychmiast odstawic tabletki ? Pozostaly mi jeszcze 4
            (nibieskie) aktywne tabletki, reszta podejzewam to placebo ? Torbiel pekla w lewej piersi; tydzien temu zaczelo
            mnie bolec pod prawa pacha - takie bole mialam od dawna, jeszcze jako nastolatka, zazwyczaj przed okresem.
            Teraz jakgdyby ten bol ustaje, piersi tez nie sa takie bolesne...jak zazwyczaj w tym czasie.
            Od paru dni - szczegolnie wieczorem mam lekkie odretwienie w lewej lydce...Mam juz dosyc tych tabletek!

smile

Jaki to mogl byc uraz piersi ?
            Tabletek przeciw depresyjnych czy na padaczke nigdy nie bralam. W 1996 ( w Polsce) milam helicobakter pyroli -
            wiec wtedy bralam tzw. koktajl przeciw wrzodowy.
            Teraz biore silny antybiotyk - Levaquin (levofloxacin 500 mg).
            Prosze jeszcze cos powiedziec na temat tego leczenia; wycztytalam ze prolaktyna tez moze miec na to wplyw ?

Serdecznie Pozdrawiam:
            A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka