Dodaj do ulubionych

tarczyca a waga

26.08.05, 11:28
Czy jeżeli hormon tsh mieści sie w normie =1,29 i usg tarczycy wykazuje
wszystko w porządku może coś jeszcze być nie w porządku z tarczycą , co
wpływa na nadwagę? jakieś inne hormony słyszałam o jakiś t3,t4?
Obserwuj wątek
    • emotions Re: tarczyca a waga 26.08.05, 11:47
      TSH to nie wszystko. Ja mam TSH=2.3, czyli tez w normie, ale FT4 blisko dolnej
      granicy i w zwiazku z tym stwierdzona niedoczynnosc tarczycy. Powinnas zbadać
      dodatkowo FT4.
    • marikaow Re: tarczyca a waga 26.08.05, 13:05
      faktycznie może byc tak że TSH masz w normie a FT4 i FT3 nie, ja mam chora tarczycę- niiedoczynność typu Hashimoto, ale moja córcia ma też chorą tarczycę tym że TSH ma w normie ale FT3 i FT4 na granicy, ale lekarze narazie tylko poddają ją kontroli
      • sylwiaxxx1 Re: tarczyca a waga 26.08.05, 15:50
        a ktyo daje skierowanie tylko endokrynolog na to badanie hormonów t3i t4 , bo
        internista nie chce dać niestety a wizyta u endokrynologa to nie takie proste
        teraz prywatnie każde badanie po 15 zł
      • Gość: Lusia Re: tarczyca a waga IP: *.pl / *.smsnet.pl 27.08.05, 00:07
        marikaow,
        Co to jest niiedoczynność typu Hashimoto?
    • marikaow Re: tarczyca a waga 27.08.05, 12:35
      ja coruje na niedoczynność tarczycy już 13 lat ,jak mialam 10 lat skierowano mnie do endokrynologa i tak sie zaczęło, najpierw mialam tylko wole tzw mlodzieńcze ale potem pojawiły się guzki na platach tarczycy i skierowano mnie na biopsję, po biopsji ( robiłam ją w szpitalu)stwierdzono ze mam wlaśnie niedoczynnosć tarczycy typu Hashimoto - określoono ze jest to stan zapalny tarczycy wraz z niedoczynnoscią i określono tak na chłopski rozum ze tarczyca sama sie wyniszcza. Ponadto mam zbyt dużo w organiźmie przeciwcial i dlatego zaczęły sie dziać takie numery. Zaczynałam od dawki hormonów tarczycy 25 uq a obenie jestem na 150 uq, w miedzy czasie bywalo ze nawet 250 uq. Caly czas jestem pod kointrolą endokrynologa. Jeśli chodzi o FT3 iFT4 to endokrynolog mnie nie nie kieruje bo twierdzi że nie ma potrzeby, ale ja jak jescze bywalam w szpitalu jako nastolatka to tam co 3 miesiaco mi wykonywanoi takie badania. Dlatego dla swietego spokoju raz na pół roku sama sobie robie w laboratorium FT3i FT4 aby spac spokojnie i miec pewność że jest ok. Zaraz ktos mi powie że czemu nie skierowano mnie na wyciecie tarczycy.Chce miec jeszcze 1 dziecko i dlatego narazie czekam.
      • upadlyaniol Re: tarczyca a waga 06.09.05, 18:03
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776
        to jest specjane forum o hashimoto. tam jest duzo na ten temat. zachecam do
        odwiedzenia. pozdrawiam
    • marikaow Re: tarczyca a waga 06.09.05, 18:29
      dzięki serdecznie za stronkę, w koncu znajde takich ludzi jak ja
      • moniak7 Re: tarczyca a waga 07.09.05, 11:40
        Z tego co wiem przy pierwszej kontroli tarczycy powinno sie zrobic:
        TSH, FT3, FT4, poziom wapnia i przeciwciala antTPO, antTG oraz oczywiscie u
        lekarza USG.
        Juz po rozpoznaniu czy jest jakas choroba i jaka mozna zawezic badania do tych
        niezbednych.
        Poziom wapnia czesto jest omijany przez lekarzy chociaz jest bardzo wazny bo
        pozwala stwierdzic czy chora jest tarczyca, czy przytarczyce. Chore
        przytarczyce powoduja wtorna osteoporoze.Moja tesciowa leczyla sie wiele lat na
        tarczyce pomimo chorych przytarczyc, tylko dlatego, ze nikt nie zbadal jej
        poziomu wapnia. gdy po wielu latach okazalo sie, ze ma straszliwie zaawansowana
        osteoporoze lekarze zaczeli szukac przyczyny i okazalo sie, ze zle leczono jej
        tarczyce.
        Przeciwciala jak raZ sa stwierdzone nie ma potzreby ich powtarzac, bo choroba
        niestety jest na cale zycie. hashimoto to rodzaj zapalenia wynikajacy z
        autoagresji i sam w sobie nie powoduje natychmiastowej koniecznosci leczenia o
        ile pozostale wyniki sa w normie. Dopiero jakies zaburzenia w wynikach powoduja
        koniecznosc wlaczenia lekow. Ale trzeba byc pod scisla kontrola lekarza, zeby w
        odpowiednim momencie wlaczyc leki, ktore wczesniej czy pozniej sa konieczne.
        ja mam stwierdzona chorobe hashimoto, jestem pod scisla kontrola (mam guzki
        wiec mialam tez i biopsje), ale na razie nie zazywam lekow, bo wszystkie
        badania hormonalne wyszly w normie. Pozdrawiam Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka