Dodaj do ulubionych

Powiększony jajnik

IP: *.elpos.net / *.elpos.net 31.08.05, 19:27
Zrobiłam dzis usg. Jajnik prawy ma wymiary: 25*30, zaś lewy: 30*39. W każdym
są po 2 pęcherzyki wielkości ok 5-6mm. W zatoce jest niewielka ilość wolnego
płynu. Ten płyn był już w piatek, gdy robiłam usg jamy brzusznej. Lekarz
powiedział, że raczej nie jest to nowotwór. Nie podoba mi się słowo "raczej".
Mam w czasie miesiączki dolegliwości, które mogą wskazywać na endometriozę.
Jutro mam zamiar iść na usg takie, które wykrywa nowotwór w fazie
przedinwazyjnej (tak się reklamują). Czy któraś z Was miała coś podobnego?
Czy takie zwykłe usg nie jest w stanie wykryć wystarczająco wcześnie
nowotoworu? Co o tym mam sądzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: ana74 Re: Powiększony jajnik IP: *.org 01.09.05, 10:03
      myślę,że USG(z sondą) jest w stanie wykryć nowotwór. Przede wszystkim na Twoim
      miejscu zmieniłabym ginekologa i jeszcze raz zrobiła badanie USG. Miałam
      powiększony jajnik i okazało się,że to torbiel.Nie martw się, wszystko będzie
      dobrze.
    • netka2 Re: Powiększony jajnik 01.09.05, 11:01
      Ja mialam powiekszony jajnik ale okazalo sie ze przeszlam zapalenie jajnikow i
      lewy nie wrocil jeszcze do normalnego stanu. Nie slyszalam ze jest usg ktore
      wykrywa nowotwor w fazie przedinwazyjnej!!!! Usg moze wykryc jakies zmiany o
      charakterze nowotworu, np. guzy, torbiele. Badanie histopatologiczne wycinka
      moze okresla czy jest to nowotwor.
    • netka2 Re: Powiększony jajnik 01.09.05, 11:01
      A tak na marginesie to jakie masz objawy??
    • kamiss11 Re: Powiększony jajnik 01.09.05, 19:49
      ja tez miałam powiększony jajnik i okazało się, ze to torbiel. lekarz zlecił mi
      badanie w laboratorium (ok. 30 zł) na marker nowotworowy CA125, które
      odrazu "powie" ci , czy to nowotwór czy nie. to jest normalne pobranie krwi.
      zrób to, a będziesz miała pewność. ja zrobiłam na wszelki wypadek i byłam
      zadowolona!
      trzymam kciuki!
      • Gość: Basia Re: Powiększony jajnik IP: *.elpos.net / *.elpos.net 01.09.05, 20:41
        Dziękuję. Co to jest właściwie ta faza przedinwazyjna i w jakiej fazie usg
        wykrywa? Jakie badanie wykrywa wcześniej?
        Dziś byłam w innym miejscu na usg. Wczoraj w jednej klinice gin a dziś w innej.
        W sumie wydałam 150 zł, a wątpliwości są nadal. Jak porównuję wyniki to mam
        wrażenie, ze należą one do dwóch różnych osób.
        Wynik wczorajszy:
        endometrium o szerokości - 9 mm
        zatoka D - niewielka ilość wolnego płynu
        jajnik prawy - 30*25 mm w nim pęcherzyki - 6mm, 6mm
        jajnik lewy - 39*30 mm w nim pech 6mm, 5 mm
        lekarz badał i przez pochwę i przez brzuch i tak tradycyjnie
        Wynik dzisiejszy:
        endometrium - 4 mm
        zatoka D - wolna
        jajnik prawy - 28-16 mm
        jajnik lewy - 26*19
        z cechami PCO
        Na zdjęciu widać w prawym 2 pecherzyki a w lewym dużo
        Rok temu jajniki były chyba trochę większe niż na dzisiejszym badaniu, ale na
        jednym wyniku jest wzmianka o zmianach torbielkowatych w prawym.
        I co ja mam o tym myśleć? Iść do trzeciego? Tylko, że juz pieniążki się
        skończyły.
        • netka2 Re: Powiększony jajnik 02.09.05, 10:29
          Rak przeinwazyjny(faza przedinwazyjna) rozni sie tym ze nie nacieka i nie daje
          przerzutow. Nie wiem czy wiesz ale cechy Pco to Zespół policystycznych
          jajników . Ja bym sprobowala jeszcze jednego lekarza, wyniki sa inne. Te
          wczesniejsze nie najlepsze. Moze jakis lekarz tory przyjmuje na NFZ, nie
          musialabys placic. Poszukaj na pewno bedzie.Pozdrawiam i zdrowka zycze
          • Gość: Basia Re: Powiększony jajnik IP: *.elpos.net / *.elpos.net 02.09.05, 21:22
            Netko, czyli nowotwór jajnika można wykryć dopiero, gdy są małe sznse na
            przeżycie?
            • netka2 Re: Powiększony jajnik 03.09.05, 13:45
              Odpowiednie badania moga wykryc nowotwor w fazie poczatkowej. Wtedy usuniecie
              guza daje gwarancje calkowitego wyleczenia np: usg, badania krwi, markery
              nowotworowe, badanie wycinka guza.
              • ulaa4 Re: Powiększony jajnik 21.09.05, 11:33
                kurcze wczoraj byłam u gina na usg i mam lewy jajnik zupełnie bez pecherzyków
                i powiekszony 4x3,3. na usg widac jego guzowatą formę. wystraszyłam sie nie na
                zarty. lekarz tez nie miał tegiej miny, mówił zeby przyjsc po miesiaczce a jak
                bez zmian - bedzie laparoskopia.
                załatwiam sobie jakiegos innego lekarza. zobacze co on mi powie.
                • Gość: Adriana Re: Powiększony jajnik IP: 217.153.220.* 21.09.05, 12:00
                  Hej ja mam podobny problem i chciałabym zeby ktoś mi pomógł. Byłam u gin na 14
                  dni przed okresem i wyszło ze mam nieznacznie powiekszony lewy jajnik i dość
                  dużo pęcherzyków na prawym i lewym jajniku. Ginekolog powiedziała mi że to
                  raczej nie PCO bo nie mam nadmiaru owłosieniia i mam pęcherzyk Graffa czyli
                  jajeczkuje, ale ja cały czas zastanawiam sie czy sie nie pomyliła? A jesli nie
                  to dlaczego boli mnie lewy jajnik kiedy mu sie podoba, jest powiekszony a
                  miesiaczkuje niby regularnie (najwyzej tydzien sie opóznia). Czy to moze jakies
                  zapalenie? prosze odpiszcie mi co to moze byc?
                  • Gość: anna_deszczowa Re: Powiększony jajnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 18:17
                    bylam dzis u gina i stwierdzil powiekszony lewy jajnik, podejrzewa
                    endometrioze, ale ciezko to stwierdzic bo biore pigulki dwuskladnikowe, mowil
                    tez cos o torbieli czekoladowej... powiedzial ze mam przyjsc za dwa miesiace i
                    wtedy zobaczymy. poza tym nic mnie nie boli, nie mam zadnych innych objawow.
                    mam 21 lat, pigulki biore od trzech, wczesniej miewalam bolesne miesiaczki ale
                    nikt nigdy nie podejrzewal endomertiozy. mam o tym myslec?
                    • Gość: ulaa4 Re: Powiększony jajnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 12:37
                      byłam prywatnie u gina - ten "jajnik" to torbiel - lekarz powiedział zeby jak
                      jaszybciej wycinac (6 dni do szpitala) a inny lekarz mi doradził zeby laparo bo
                      po co ciąć -i teraz jestem w kropce.....
                      • Gość: ewa Re: Powiększony jajnik IP: 64.213.98.* 30.09.05, 14:23
                        no, krew mnie zalewa jak Ci lekarze strasza ludzi!

mialam dwie torbielki. jedna - o srednicy ok. 7 cm - wycieli mi w laparoskopii.
                        decyzje czy mozna to zrobic laparoskopowo podejmuje operator w szpitalu. obylo
                        sie bez bolu, po roku prawie nie ma sladow na skorze.

druga torbiel - o serdnicy ok. 4 cm - sama zniknala po 2 misiacach leczenia
                        stedirilem.

czyli roznie bywa. dobrze jest zachowac spokoj. pogadac z przynajmniej dwoma
                        lakarzami.

zachecam tez do udania sie na konsultacje do poradni szpitalnej, bo tam sa
                        praktycy i chyba rzadziej strasza i mniej panikuja. po prostu powiedza co ich
                        zdaniem trzeba zrobic.

serdecznie pozdrawiam

ewa
    • Gość: j Re: Powiększony jajnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 12:49
      Skad jestes?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka