Dodaj do ulubionych

Mięśniak

25.10.05, 07:22
Wczoraj byłam u ginekologa, który w trakcie badania usg wykrył u mnie
mięśniaka wielkości 12 mm. Powiedział, że tego się nie leczy i że on w
niczym nie przeszkadza. Nie uspokoił mnie tym. Co mam robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: finezja Re: IP: *.chello.pl 25.10.05, 10:58
      Przeszukać stronki tego forum bo mięśniaki różnej wielkości są częstymi bywalcami.
      • jacek1956 Re: 25.10.05, 13:06
        I zmienić lekarza.Mięśniak nie wyparuje.Będzie się rozrastał,ugniatał pęcherz
        moczowy,pojawią się komplikacje z miesiączką.
        • first_lady Re: 25.10.05, 13:13
          Właśnie się nad tym zastanawiam, ale to najlepszy lekarz w moim mieście. Jeżeli
          chodzi o miesiączkę, to właśnie mam problemy. Moje cykle trwają od 35 do 39
          dni. On twierdzi, że po prostu "ten typ tak ma" i że tego się nie leczy.
          • Gość: szwester Re:mięśniaki IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.10.05, 14:07
            Zależy ile masz lat? Jeśli ok.30 to możesz poddać się laparoskopii.To niestety
            samo nie zniknie i jak już ktoś napisał- rozrasta się i te długie cykle to od
            tego.Im dłużej będziesz zwlekała (ze zmianą lekarza)tym gorzej.Wiem co mówię,bo
            sama byłam kiedyś w takiej sytuacji.Zwlekałam,czekałam a mięśniak sobie rósł i
            rósł aż zrobił się duży jak pomarańcza i musiano mi wyciąć całą macicę z
            przydatkami.Nie zwlekaj!
            • first_lady Re:mięśniaki 25.10.05, 14:23
              Mam 33 lata, ale jeszcze nie rodziłam (niestety sad((((
    • Gość: denna Re: Mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:37
      Jestem w Twoim wieku i też mam mięśniaka - wielkości 4x6 cm, wiem o nim od
      miesiąca i pod koniec listopada poddaję sie operacji usunięcia tego gada... mam
      nadzieję, ze wszystko będzie ok i za jakiś czas będę mogła mieć dziecko.... mój
      gin mnie w każdym razie uspokaja, że usunięcie całej macicy jest mało
      prawdopodobne, a ja bardzo chce w to wierzyć... Pozdrawiam ciepło...
    • sylwia_29 Re: Mięśniak 25.10.05, 18:46
      First_lady a jaki jest to mięśniak i jak usytuowany?
    • ob-gynaec Re: Mięśniak 25.10.05, 20:55
      Oczywiście, że mięśniaka 12mm nie leczy się. A niby jaką techniką miałoby się
      odbyć usuwanie 12-mm mięśniaka??? (o ile to w ogóle jest mięśniak)
      Jeśli chodzi o cykl, to liczy się nie tyle jego długość, co intensywność
      krwawień miesiączkowych. Jeśli miesiączki nie są obfite, a przy mięśniaku
      12-milimetrowym nie powinny, to na pewno nie ma podstaw do leczenia
      operacyjnego. Możesz również bezpiecznie zajść w ciążę. Nie zmieniaj lekarza i
      nie słuchaj "specjalistów", którzy przewidują rychły przyrost mięśniaka do
      mosntrualnych rozmiarów.
      • jacek1956 Re: Mięśniak 26.10.05, 07:25
        ob-gynaec napisał:

Nie zmieniaj lekarza i
        > nie słuchaj "specjalistów", którzy przewidują rychły przyrost mięśniaka do
        > mosntrualnych rozmiarów.

Pewnie masz rację -"specjalistów" może tutaj nie znajdziesz ale tych,którzy
        dzielą się swoje bolesne doświadczenia.
        Nie wiem co jest dla Ciebie rychłym przyrostem.Dla mnie mięśniak,który w czasie wykrycia miał niecałe trzy cm i kwalifikował się wg gin jedynie do obserwowania
        a przez 4 lata doszedł do prawie 12 cm dł i grubości 6cm to przyrost rychły.
        Skończyło się na usunięciu macicy mojej żony.Tak, wiem,zaraz zapytasz co robiła przez te 4 lata? Nie chciała wiedzieć,że w niej to rośnie.Mało rozsądne,ale
        przy powszechnym lęku dot.chorób nowotworowych to rodzaj samoobrony przed
        codziennym stresem.
        Poza tym,z tego co wiem to w trzech ośrodkach Lublin,Gdańsk i jeszcze gdzieś
        leczy się mięśniaki zasuszając je.Skoro jest taki sposób to chyba łatwiej
        zasuszyć małego od dużego,prawda?
        • sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 09:07
          Jacek, nikt nie podda embolizacji tak małego mięśniaka. Wielkość, która
          kwalifikuje do tego zabiegu to co najmniej 3 cm + NIEPOŻĄDANE OBJAWY. Operacja
          też jest tutaj czymś dalece nierozsądnym. Zwłaszcza w przypadku kobiety, która
          chce rodzić.
          • jacek1956 Re: Mięśniak 26.10.05, 12:00
            A gdy ma 45 lat i nie planuje już dzieci?
            • binne Re: Mięśniak 26.10.05, 13:47
              u mnie też wykryto mięśniaka, na zewnątrz macicy. jeden lekarz sugeruje
              operację (chcę zajść w ciążę), drugi, że nie ma takiej potrzeby, bo to
              położenie nie zagraża ciąży. nie mam pojęcia, co zrobić
      • Gość: wiolka Re: Mięśniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:40
        tak sobie czytam wszystkie te listy o miesniakach bo mnie to wlasnie dotyczy
        itrasci niektorych sa sprzeczne (to chyba jak z lekarzami i ich diagnozami) ja
        2 miesiace temu sie dowiedzialam ze mam miesniaka ktory najprawdopodobiiej jest
        powodem dla ktorego nie moge zajsc w ciaze (wiec prosze nie sluchac osob
        mowiacych ze miesniak nie ma wplywu na ciaze) od 4 lat i bylam u roznych
        lekarzy i rozne rzeczy robilam ja (i moj maz) zgodnie z zaleceniami lekarzy aby
        byc w ciazy i nic i dopiero lekarz halama (ordynator w trzebnicy-goraco
        polecam!!) zauwazyl u mnie tego potwora miesniaka o wielkosci 16mm. z tym
        miesniakiem to pokega na tym czy ma on stycznosc z endometrium w macicy czy
        nie, jesli ma stycznosc to dziala jak najlepsza metoda antykoncepcyjna bo nie
        pozwala zarodkowi zadomowic sie w endometrium gdzie powinien sie rozwijac. mozn
        to stweirdzic tylko poprzez badanie histeroskopie (dla sprawdzenia stycznosci)
        a nastepnie histeroskopie zabiegowa (dla usuniecia gada). ja wlasnie w piatek
        powinnam byc na tego typu zabiegu ale jest ono bardzo drogie wiec szukam
        dobrego i godnego zufania lekarza ktory wykona ten zabieg na kase chorych.
        kolejnym problemem przy miesniakach jest to jak sa umiejscowoione czyli czy
        mozna je usunac czy tez nie, jesli nie to do dupy(przepraszam za wyrazenie) bo
        z ciazy raczej nici, nawet inseminacja i invitro nic tu nie dadza bo sie
        zarodek nie zagniezdzi.
    • Gość: Aga Re: Mięśniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 22:11
      first_lady napisała:

Mięsniaki wczesniej rozpoznane i małych rozmiarów leczy sie hormonalnie.Lekarz
      przed badaniem powinien wysłac cie na badanie poziomu hormonów.Z doświadczenia
      wiem ze nie zaproponuje ci tych badan bo one ociązaja Por.Ginekologiczna z uwagi
      na dość wysoka cene .Spróbuj moze ci sie uda.Gdybym to wiedziała wczesniej
      zrobiłabym sobie sama takie badania na własny koszt i unikłabym operacji
      usunięcia macicy.Mięsniak był taki mały jak twoj i hodowałam go kilka lat a w
      ostatnich dwoch latach zaczął rosnąc jak głupi dajac nieprzyjemne objawy i
      dolegliwości.Nie daj sie zwieść żadnemu lekarzowi.
      • sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 09:12
        Z tego co wiem leczenie hormonalne nie jest skuteczne i obciążone ryzykiem
        wzmożonego wzrostu guza po zaprzestaniu leczenia.
      • first_lady Re: Mięśniak 26.10.05, 11:50
        Nie wiem dlaczego lekarz nie zlecił mi badań hormonalnych, ale na pewno nie ze
        względu na obciążenie poradni, bo to praywany gabinet, w związku z czyma za
        badania i tak bym płaciła z własnej kieszeni.
        Na razie zalecił mi mierzenie temperatury przez 3 cykle (to w związku z
        niemożnością zajścia w ciążę), po czym mam się do niego zgłosić. Trochę dziwne
        mi się to wydaje, bo myślałam, że można zbadać czy miewam cykle owulacyjne. A
        muszę bawić się z termometrem jak nastolatka.
        • sylwia_29 Re: Mięśniak 26.10.05, 14:33
          Można zbadać czy masz cykle owulacyjne - chociażby za pomocą monitoringu cyklu.
          Również badania hormonalne są tu pomocne. Niemniej jednak występowanie owulacji
          jest niezależne od obecności mięśniaka.
        • angel1221 Re: Mięśniak 26.10.05, 17:33
          nie kazdy miesniak jest kwalifikowany do usuniecia i nie kazdy miesniak
          przeszkadza w zajsciu i tymbardziej w utrzymaniu ciazy;] ja z dwoma miesniakami
          macicy o srednicy 3 i 5 cm urodzilam dwoje dzieci,jesli jednak bardzo ci one
          przeszakdzaja zalecam ziola ojca Grzegorza Soroki,ma wiele osiagniec w leczeniu
          lagodnych guzow macicy,pozdrawiam
          • binne do angel1221 26.10.05, 18:46
            a jak miałaś umiejscowione te mięśniaki? dużo urosły podczas ciąży? i mialaś je
            wycinane? ja ciągle biję się z myślami, co robić. jeden lekarz uspokaja, drugi
            straszy, inny, że decyzja należy do mnie...
            • Gość: angel Re: do angel1221 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 19:36
              powiekszaly sie nieznacznie ale w okresie kiedy w ciazy nie bylam!!
              umiejscowione sa na tylnej scianie macicy,mam je do tej pory i poza zwiekszonym
              krwawieniem podczas miesiaczek nic wielkiego nie dzieje sie,nie masz sie czym
              martwic ale kontroluj je raz na pol roku badaniem USG-to wazne! pozdrowka;]
              • binne Re: do angel1221 26.10.05, 22:17
                pocieszyłaś mnie.dzięki. w piątek idę na kolejną konsultację - zobaczymy,
                czego tym razem się dowiem. pozdrawiam rownież
          • Gość: Fanka Re: Mięśniak IP: 62.148.85.* 27.10.05, 12:00
            Mam ten sam problem - mięśniak 2 cm na tylnej ściance macicy.
            Powiedz, gdzie zdobyć te zioła ?
          • binne znów do angel 27.10.05, 14:40
            a które ziola o.sroki piłaś? czy to jakaś specjalna mieszanka pod specjalna
            nazwą? chyba spróbować nie zaszkodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka