elka_ 04.11.02, 09:58 Kiedy należałoby zrobić pierwszą mammografię? Mam 35 lat i nie miałam nikogo w rodzinie chorego na raka, przechodzę co roku okresowe badania i właściwie wszystko jest w normie. Czy to ma być 35, 40, 45 lat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anma Re: mammografia 04.11.02, 15:35 Nie wiem czy coś Ci pomogę, ale powiem Ci jak to było ze mną. Pirwszą mammografię zrobiłam w ubiegłym roku (miałam 32 lata). Zdecydowałam się na nią sama, gdyż wiele lat (8 lat konkretnie) leczyłam sie hormonalnie z powodu niepłodności. Długortwale przyjmowanie niektorych hormonów moze zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, więc chciałam mieć to pod kontrolą. Zrobiłam mammografię, wyszła w porządku i lekarz zalecił mi wykonanie ponownej za 8 lat, czyli jak będę miała 40 lat. A do tego czasy co 2 lata USG piersi. I tego będę sie trzymać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia6 Re: mammografia 05.11.02, 14:18 To zalezy czy bierzesz srodki hormonalne, jesli tak to lekarze radza najpierw robic USG, a ok. 37 roku zycia mamografie. Przewaznie mowia, ze mozna naprzemiennie robic raz to raz to. Generalnie mlodszym kobietom robia raczej USG, a dopiero od 40 mamografie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: mammografia 09.11.02, 19:36 Myślę,że pomiędzy 35-a 40 rokiem życia powinno się wykonac przy braku czynników ryzyka- pierwsze badanie obrazowe- albo usg lub mammografię. Odpowiedz Link Zgłoś